Omor calificat asupra unui membru de familie, prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod Penal, ,art. 189 alin.1 lit. a Cod penal raportat la art.199 alin. 1 Cod Penal şi lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 205 alin. 1 Cod Penal, cu aplicarea art

Hotărâre 144 din 22.12.2020


R O M Â N I A

TRIBUNALUL MUREŞ

SECŢIA PENALĂ

Dosar nr.

Operator de date cu caracter personal înregistrat sub nr.2991

SENTINȚA PENALĂ Nr. 144

Şedinţa publică din data de 22 Decembrie 2020

Completul constituit din:

Preşedinte:

Grefier:

Ministerul Public este reprezentat de procuror .., din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș

Pe rol fiind pronunțarea asupra cauzei penale privindu-l pe inculpatul ..., trimis în judecată sub acuza săvârșirii infracțiunilor de: omor calificat contra unui membru de familie, prevăzută de art. 188 alin. (1) Cod penal, art. 189 alin. (1) lit. a) Cod penal raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal și lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 205 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal.

Mersul dezbaterilor şi susţinerile pe fond ale părţilor au fost consemnate în cuprinsul Încheierii de Şedinţă din data  de 11 decembrie 2020, dată la care s-a stabilit termen pentru pronunţare azi, 22 decembrie 2020, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei penale de față, constată următoarele:

Prin Rechizitoriul nr. 250/P/2020 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş la data 16 iunie 2020  şi verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform art. 328 alin. (1) Cod procedură penală, de prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş,  s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului ...  pentru comiterea infracţiunilor  de omor calificat contra unui membru de familie, faptă prevăzută de art. 188 alin. (1) Cod penal, art. 189 alin. (1) lit. a) Cod penal raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal și lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută de art. 205 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Mureş sub nr. ... la data de 17 iunie 2020.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul ... (.. ani) şi victima ... (.. ani) au avut o relaţie de concubinaj care a durat 14 ani şi împreună aveau doi copii minori, de .. ani respectiv .. ani (la data faptelor).

Duminica, data de 22 martie 2020,  ... s-a certat cu inculpatul şi a plecat de la locuinţa acestuia la părinții ei în municipiul ... împreună cu fiul minor de ..ani, iar celălalt fiu, în vârstă de ..ani a rămas cu inculpatul, la insistențele acestuia.

Întrucât victima se deplasa din municipiul... către locul ei de muncă din municipiul .. cu autobuzul, în dimineața de 26 martie 2020 inculpatul l-a luat pe fiul său ... şi a mers să o aștepte pe concubina sa la autogară, fără să ştie că în acea zi victima mersese la serviciu cu maşina tatălui ei.

Deoarece nu a găsit-o pe victimă, inculpatul a sunat-o, aflând de la aceasta că se află la locul ei de muncă. Astfel, în jurul orelor 0830, inculpatul a mers la locul de muncă al concubinei sale şi a ademenit-o să urce în maşină folosindu-se de fiul lor. Când victima a urcat pe bancheta din spate să-şi îmbrățișeze fiul, inculpatul a pornit maşina şi a demarat. Victima a început să strige după ajutor, l-a întrebat pe inculpat unde o duce, a vrut să sară din maşină şi a început să-l lovească cu pumnul în cap pe inculpat.

Inculpatul a condus pe ... şi a virat pe un drum lăturalnic care ducea către pădure. Acolo victima a reuşit să sară din maşină şi să fugă, dar inculpatul a luat cu el un cuţit de bucătărie şi a fugit în urmărirea victimei. Ambii au traversat în fugă șoseaua, inculpatul a prins-o pe victimă pe marginea drumului şi a  înjunghiat-o de trei ori în zona inimii/plămânilor.

Martorii ..., .. şi .. în acel moment se deplasau cu autoturismul pe ... către locul de muncă şi văzându-l pe inculpat cu un cuţit în mână că are o altercație cu victima, au întors rapid maşina, au coborât şi au sărit în ajutorul victimei, lovindu-l pe inculpatul care a luat-o la fugă. Martorii ....au prins şi l-au imobilizat, dar imediat înainte de a-l imobiliza inculpatul şi-a provocat (accidental sau intenţionat) o rană cu cuţitul, (rană ce necesită 8-9 zile de îngrijiri medicale). Martorul ... a rămas să acorde primul ajutor victimei.

La faţa locului au venit două echipaje SMURD şi poliţia, atât victima cât şi inculpatul au fost transportaţi la Sptalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu  Mureş, unde victima a decedat la doar câteva minute.

Din Raportul de necropsie al cadavrului nr. 1386/A3/203 emis de Institutul de Medicină Legală Târgu Mureş rezultă că moartea numitei ...,  în vârstă de ..de ani a fost violentă şi s-a datorat unui traumatism toraco-abdominal cu trei plăgi tăiate, penetrante, în regiunea xifoidiană din care două perforante în hemitoracele stâng cu leziune transfixiantă de cord (ventricul drept), leziuni de plămân stâng (două plăgi), cu hemotorax stâng masiv şi una penetrantă la nivel abdominal, cu leziune hepatică transfixiantă de lob hepatic strâng.

Leziunile traumatice descrise s-au putut produce printr-un mecanism de loviri directe repetate cu corp tăietor-înţepător (posibil cuţit) şi au legătură de cauzalitate cu decesul susnumitei.

Martorii ... l-au caracterizat pe inculpat ca fiind „psihopat” şi „nebun”, arătând faptul că acesta venea zilnic să o caute pe concubina sa la birou, se uita pe geam să o verifice, era foarte gelos, era obsedat de ea, o suna foarte frecvent şi indiferent de situaţie trebuia să-i răspundă. Dacă se întâmpla să nu-i răspundă, în scurt timp inculpatul apărea în zonă. Inculpatul a fost atenţionat de martori de mai multe ori să nu mai vină să-i deranjeze.

Inculpatul a declarat că a mers la locul de muncă al concubinei sale împreună cu fiul lor minor, în vârstă de 6 ani, urmând a se deplasa toţi trei în ... la locuinţa lor pentru a lua bunuri ale copilului, urmând ca fiul lor şi maşina să rămână la concubina sa.

Pe drum, fără niciun motiv, concubina sa i-a cerut să întoarcă maşina şi să o ducă înapoi la serviciu. Aceasta nu a înţeles că el nu poate întoarce maşina în acel loc şi a început să-l lovească cu pumnii în cap. El a oprit maşina, concubina sa a coborât şi a fugit. Nu poate explica de ce aceasta a fugit. El a luat din maşină un cuţit care se afla acolo de mai mult timp (câteva luni) şi a fugit după ea. A traversat șoseaua, victima l-a rugat să o lase în pace, l-a prins de mâini, apoi l-a lovit cu palmele peste faţă, moment în care el şi-a pierdut cumpătul şi a înjunghiat-o în zona sternului de două ori. În acele momente a văzut trei bărbaţi care veneau spre el şi a fugit, dar a fost prins şi imobilizat. Arată că a vrut să se sinucidă şi s-a înjunghiat cu acel cuţit.

Inculpatul nu a putut da o explicație logică referitor la faptul că maşina a fost găsită la liziera pădurii, la o distanţă de 200 de metri de şosea şi nu pe marginea şoselei, de asemenea inculpatul nu a putut da o explicaţie logică cu privire la faptul că victima s-a răzgândit brusc şi a fugit din maşina condusă de el, s-a încurcat în declaraţii referitor la momentul în care a hotărât să o înjunghieze pe victimă, arătând că şi-a pierdut cumpătul când aceasta l-a pălmuit, dar în acel moment inculpatul luase deja cuțitul cu el din maşină.

Astfel acesta încearcă să minimalizeze intențiile sale, să dea impresia că totul s-a produs spontan şi nu premeditat, pe fondul unei provocări din partea victimei care l-ar fi lovit. Dar, în realitate, victima în mod cert s-a simţit în pericol când inculpatul a pornit maşina şi a demarat deşi ea nu dorea să meargă cu el, ci doar să-şi vadă copilul şi mai ales când inculpatul a intrat cu maşina pe un drum lăturalnic care ducea departe de martori, în pădure. Victima nu ar fi fugit din maşină, lăsându-şi copilul minor, fără un motiv întemeiat. 

Cu ocazia ultimei audieri, după schimbarea încadrării juridice, referitor la premeditarea faptei inculpatul a declarat că fapta nu a fost premeditată, nu este adevărat că ar fi căutat-o pe victimă la autogară şi în staţia de taxi, nu este adevărat că ar fi lipsit de libertate victima ci aceasta a venit de bună voie cu el, dar pe drum s-a răzgândit. Nu ştie de ce victima a fugit din maşină.

De precizat că victima ... a ieşit din sediu, în parcare, fără să-şi ia haina, geanta, telefonul, actele etc., un alt indiciu că aceasta a dorit doar să îşi vadă copilul şi nu intenţiona să se deplaseze cu maşina inculpatului.

Martorul minor ... a declarat: „Tatăl meu a vrut să o păcălească pe mami să vină de la birou şi să mă iubească pe mine” (...) „tati şi mami se certau mereu iar tati striga că ne omoară pe toţi şi dă foc la casă” (...) „Mami a urcat în maşină să mă vadă şi să mă iubească, dar tatăl meu a pornit maşina. Mama a început să plângă că ea voia să stea la lucru nu să meargă cu tati şi l-a întrebat unde o duce. Mama la un moment dat a început să-l lovească pe tati cu pumnul în cap, mami a vrut să sară din maşină, a deschis uşa şi a strigat:”Ajutor!”, să cheme cineva poliţia. Tati a oprit maşina la un moment dat, mami a fugit, iar tati a luat un cuţit de jos de la pedale şi a fugit după ea. (...)Acel cuţit tati l-a  ţinut anterior sub perna mea. Am văzut că tati pune mereu sub perna mea ceva, m-am uitat şi am văzut cuţitul. Nu i-am spus tatălui meu că ştiu că tot pune cuţitul sub perna mea că îmi era frică de el. Dacă îi ziceam mă omora. Ştiu că a omorât-o pe mami, acest lucru cred că îl ştiu de la jandarmi. Eu am rămas în maşină, dar  nu mult timp, vreo 5 minute, am început să plâng, apoi m-au găsit jandarmii şi mi-au spus că a avut loc un accident.

Mamei mele îi era frică de tati pentru că se certau tot timpul şi o bătea.”

Mama victimei, numita ...  a depus la dosar un certificat medico-legal emis la data de 13 ianuarie 2020 din care rezultă că la data de 10 ianuarie 2020 victima ... suferise leziuni traumatice care s-au putut produce prin loviri repetate cu corp dur contondent, ce necesită 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Martorul ..  a relatat că în data de 20 martie 2020 ... i-a spus că are o vânătaie la una dintre mâini pentru că ... a agresat-o, prinzând-o cu putere în urmă cu o săptămână şi că a fost la medicul legist.

De asemenea, ... a prezentat un cuţit despre care susţine că l-a găsit sub perna copiilor în locuinţa din... unde a locuit fiica sa cu inculpatul,  când a mers să caute acte şi să facă curat.

S-au efectuat fotografii ale cuţitului şi se observă că este un cuţit identic cu cel folosit de inculpat la comiterea omorului.

În cursul urmăririi penale au fost administrate  următoarele mijloace de probă:  proces verbal de cercetare la fața locului însoțit de planșe fotografice (filele 10-13, 14-35),  declarații martori ...... declarații parte civilă ... (filele 133-134), planșe fotografice reprezentând cuţitul prezentat de martora ..., găsit sub perna minorului ... (fila 135), declarații inculpat ... (filele 153, 157-158, 159-160), raport medico-legal de necropsie al cadavrului nr. 1386/A3/203 emis de Institutul de Medicină Legală ... însoțit de planșe fotografice (filele 44-49,  51-81), raport de expertiză medico-legală cu examinarea persoanei nr. 1418/A1/88 a Institutului de Medicină Legală Târgu Mureş (filele 166-168), proces verbal întocmit de primii polițiști sosiţi la faţa locului din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Mureș (filele 36-37), planșe fotografice efectuate de martorul ... la faţa locului (filele 187-189), proces verbal de ridicare bunuri (filele 194-195), planșă fotografică reprezentând obiectele de îmbrăcăminte predate de UPU-SMURD Târgu Mureș (filele 199-214), certificat medico-legal al victimei ... emis la data de 13 ianuarie 2020 de Institutul de Medicină Legală Târgu Mureş (fila 132).

Prin ordonanța procurorului din data de 26 martie 2020, s-a dispus începerea urmăririi penale  in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, faptă prevăzută de art. 32 alin. (1) Cod penal raportat la art. 188 alin. (1) Cod penal (fila 5).

Prin ordonanţa procurorului din data de 26 martie 2020 s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, faptă prevăzută de art. 32 alin. (1) Cod penal raportat la art. 188 alin. (1) Cod penal în infracţiunea de omor, faptă prevăzută de art. 188 alin. (1) Cod penal (fila 4).

Prin ordonanța procurorului din data de 31 martie 2020 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul  ... pentru comiterea infracțiunii  de omor contra unui membru de familie, faptă prevăzută de art. 188 alin. (1) Cod penal raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal (fila 3).

Prin ordonanța procurorului din data de 31 martie 2020 s-a pus în mișcare acțiunea penală față de inculpatul ... pentru comiterea infracțiunii de omor contra unui membru de familie, faptă  prevăzută de art. 188 alin. (1) Cod penal raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal (fila 2).

 Prin ordonanța procurorului din data de 29 aprilie 2020 față de inculpatul ...  s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de omor contra unui membru de familie, faptă prevăzută de art. 188 alin. (1) raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal în infracţiunea de omor calificat contra unui membru de familie, faptă prevăzută de art. 188 alin. (1) art. 189 alin. (1) lit. a) Cod penal raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal,  extinderea urmăririi penale și extinderea acțiunii penale cu privire la comiterea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută de art. 205 alin. (1) Cod penal (fila 1).

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Mureș sub nr. .. la data de 17 iunie 2020. Prin Încheierea Penală nr. 106/CP din data de 14 august 2020 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureș, definitivă prin Încheierea Penală nr. 29/C/CP din data de 02 octombrie 2020 a judecătorilor de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel ...  s-a constatat legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi s-a dispus începerea judecății.

În cursul urmăririi penale, prin ordonanţa procurorului din data de 16 aprilie 2020 s-a dispus exercitarea din oficiu a acţiunii civile şi constituirea ca parte civilă în numele persoanelor vătămate minore ... şi...cu suma de 150.000 euro reprezentând daune morale şi suma de 1500 lei/lunar până la împlinirea vârstei de 18 ani reprezentând daune materiale (fila 105).

În cursul urmăririi penale, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a constituit parte civilă în contra inculpatului cu suma de 1.212,79 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru victima ... (filele 111-112).

În cursul urmăririi penale, .. (...ani), ... ... (... ani), în calitate de copii minori ai victimei, prin avocat ales,  s-au constituit părţi civile în contra inculpatului cu suma de 200.000 euro fiecare reprezentând daune morale, iar părinţii victimei, ... şi ..., prin avocat ales, s-au constituit părţi civile în contra inculpatului cu suma de 100.000 euro fiecare reprezentând daune morale (filele 85-86).

La termenul de judecată din data de 09 octombrie 2020, având în vedere faptul că infracţiunea de omor calificat pentru care inculpatul ... a fost trimis în judecată se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 ani, instanţa a dispus ca judecata cauzei să aibă loc potrivit procedurii de drept comun.

În cursul cercetării judecătoreşti au fost administrate următoarele mijloace de probă: declaraţii inculpat ... (filele, 31-33 vol. instanţă),  declaraţii parte civilă ... (filele 20-21 vol. instanţă), declaraţii martor ... (filele 22-23 vol. instanţă), declaraţii martor ... (fila 45 vol. instanţă), ... (filele 54-55 vol. instanţă), declaraţii martor ... (fila 56 vol. instanţă), declaraţii martor ... (fila 62 vol. I instanţă).

Analizând actele şi lucrările dosarului, probatoriul administrat în cursul urmării penale şi al cercetării judecătorești, instanța reține următoarele:

 I. În fapt,  la data de 26 martie 2020, după o prealabilă premeditare, inculpatul ..., a ademenit-o pe victima ... în maşina sa (victimă cu care se afla în relație ..), a pus în mişcare autoturismul şi s-a deplasat pe raza municipiului ... deşi victima nu dorea să se deplaseze cu el, iar ulterior, după ce victima a reușit să fugă din mașina sa, a urmărit-o și cu ajutorul unui cuţit, i-a aplicat mai multe lovituri în zone vitale ale corpului (inimă, plămân) cauzându-i leziuni transfixiante de cord, plămân şi hepatice, leziuni în urma cărora victima a decedat.

Cu ocazia audierii, în cursul urmăririi penale, inculpatul ... a recunoscut doar  parțial săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa, declarând faptul că la data  respectivă s-a deplasat  locul de muncă al concubinei sale împreună cu fiul lor minor, în vârstă de 6 ani, urmând să meargă toţi trei în ... la locuinţa lor pentru a lua bunuri ale copilului, urmând ca fiul lor şi maşina să rămână la concubina sa, dar pe drum, fără niciun motiv, concubina sa i-a cerut să întoarcă maşina şi să o ducă înapoi la serviciu și pentru că aceasta nu a înţeles că el nu poate întoarce maşina în acel loc a început să-l lovească cu pumnii în cap.

Inculpatul a arătat faptul că  a oprit maşina, concubina sa a coborât şi a fugit, moment în care a luat din maşină un cuţit care se afla acolo de mai mult timp (câteva luni) şi a fugit după victimă, a traversat șoseaua, victima l-a rugat să o lase în pace, l-a prins de mâini, apoi l-a lovit cu palmele peste faţă, moment în care el şi-a pierdut cumpătul şi a înjunghiat-o în zona sternului de două ori.

Inculpatul a precizat că în acele momente a văzut trei bărbaţi care veneau spre el şi a fugit, dar a fost prins şi imobilizat, a vrut să se sinucidă şi s-a înjunghiat cu acel cuţit (filele 153, 157-158, 159-160 d.u.p.).

În cursul cercetării judecătoreşti, inculpatul ... a declarat faptul că a cunoscut-o pe victimă în anul 2006, iar începând cu anul 2007, când aceasta a terminat liceul, au avut împreună o relaţie de concubinaj, aspect pe care îl regretă şi în ziua de astăzi, relaţie din care au rezultat doi copii minori.

Inculpatul a arătat faptul că în vinerea de dinaintea incidentului, au fost plecaţi la .. jud. Cluj, unde a avut un fel de ceartă cu victima, întrucât aceasta nu se mai ocupa în mod corespunzător de copii şi a simţit că avea o atitudine rece şi faţă de el, iar duminica, după ce s-au întors la locuinţă, la aproximativ o jumătate de oră, când încă nici nu apucaseră să despacheteze bagajul, la domiciliul lor a venit mama victimei, să o ia pe aceasta şi să o ducă la ea acasă, fiind decizia acesteia nu s-a putut opune, victima luându-l şi pe băiatul cel mic, iar cel mare, ...a rămas la el.

Inculpatul a precizat că luni victima nu s-a dus la serviciu, marţi a fost la serviciu, în această perioadă a ţinut legătura telefonic cu ea, sunând-o la telefon, marţi s-a şi întâlnit cu ea la locul ei de muncă, victima ieşind  de la birou, iar ulterior a păstrat legătura cu ea la telefon, marţi după masa a vorbit cu ea să îl ia şi pe ...să îl ducă la Târnăveni, pentru ca el să se ocupe de şantierul de la Iara, astfel că miercuri după masa s-a înţeles cu victima ca să îl  ducă a doua zi dimineaţa pe ...la ea la serviciu, să îi lase şi maşina, miercuri seara victima i-a spus să îi pună mai multe lucruri intime, pe care să  i le ducă, a strâns lucrurile într-o plasă pe care le-a pus în portbagaj, iar apoi dimineaţa victima l-a sunat să îi pună cablul de la epilator şi întrucât  nu l-a găsit, a tot sunat-o să îi spună unde este şi deşi a sunat-o de mai multe ori, aceasta nu a mai răspuns la telefon.

Inculpatul a relatat faptul că joi dimineaţa, când a plecat de acasă în grabă, a uitat tableta pe care se juca ...pe pervazul ferestrei, s-a dus iniţial la autogară dar nu s-a oprit şi s-a dus direct la biroul unde lucra, a ajuns la ea la birou, a sunat-o şi fiindcă nu i-a răspuns a intrat la uşa biroului unde era un bărbat, i-a spus acestuia că o caută şi a mers înapoi la maşină, la scurt timp, victima a venit la maşină şi i-a spus că nu i-a adus cablul de la epilator şi că a uitat tableta lui ..., astfel că i-a propus să meargă împreună acasă să ia lucrurile de care avea nevoie, aceasta  nu a zis că nu este de acord, s-a urcat în spate şi l-a pupat pe ..., spunându-i doar să se grăbească întrucât şeful ei nu era ajuns încă la serviciu, au  plecat de pe strada ... a virat la dreapta pe ... şi ulterior stânga pe centură, şi pe drum i-a spus să vină după el să îl aducă acasă când are să termine lucrarea, dar la acel moment ea a început să vorbească foarte urât i-a spus să se întoarcă, i-a cerut să aibă răbdare  întrucât sunt pe centură şi este linie continuă, dar acesta i-a spus să întoarcă în  acel moment şi a început să îl lovească cu pumnii în cap.

Inculpatul a arătat faptul că la acel moment s-a enervat foarte tare, nu ştia dacă să tragă pe dreapta sau să întoarcă, a intrat pe drumul de piatră dar nu îşi dă seama de ce a mers pe acea porţiune, întrucât victima îl  lovea în continuare, a oprit maşina, după care, din torpedou, a luat un cuţitaş pe care îl avea încă de anul trecut din toamnă când a instalat contorul de lumină, nu ştie de ce l-a luat şi ce a fost în capul său, victima a luat-o la fugă, fugind până la şosea, el a început să fugă după ea şi când a ajuns lângă ea, vroia doar să îi ceară explicaţii, dar aceasta a început să îl pălmuiască, după care nu şi-a mai dat seama ce a făcut, iar când a  realizat a întors cuţitul să şi-l bage în piept. 

Inculpatul a precizat că ulterior a vrut să fugă spre ...care era singur în maşină, dar au apărut trei persoane care l-au oprit, una dintre ele i-a sucit mâna la spate, la acel moment au văzut că avea un cuţit în el şi era plin de sânge, au smuls cuţitul, după care nu ştie ce s-a întâmplat, trezindu-se doar  la spital.

Inculpatul a declarat faptul că anterior, obişnuia să o sune pe victimă cât aceasta era la serviciu, dar nu de 30 ori pe zi, şi au fost situaţii în care dacă victima nu răspundea la telefon se deplasa la biroul unde aceasta lucrează, dar doar atunci când avea probleme legate de copii, obişnuia să se certe cu victima din cauza copiilor, dar victimei nu îi era teamă de el, iar în cursul lunii ianuarie, într-adevăr a avut o ceartă cu victima, aceasta s-a întors şi a prins-o puţin mai tare de braţ dar nu ştie ce a fost în capul ei să meargă la medic, şi ea era oricum mai sensibilă  (filele 31-33 vol. instanţă).

Deși inculpatul nu a recunoscut în totalitate faptele reținute în sarcina sa, arătând faptul că nu a premeditat săvârșirea infracțiunii de omor și nici nu a lipsit de libertate victima, aceste declarații sunt contrazise de ansamblul mijloacelor de probă administrate în prezenta cauză.

În acest sens,  instanţa va avea  în vedere mențiunile procesului verbal de cercetare la fața locului însoțit de planșe fotografice, mențiunile raportului de expertiză medico-legală, declarațiile părților civile, precum și declarațiile martorilor.

Astfel, potrivit menţiunilor procesului verbal de cercetare la faţa locului însoțit de planșe fotografice, din data de 26 martie 2020, evenimentul s-a produs pe acostamentul şoselei ..., în zona cunoscută cu denumirea „...”, pe partea dreaptă în sensul de mers spre ... se află montat un indicator curbă deosebit de periculoasă şi imediat după indicator se face accesul pe drumul forestier, de la indicator spre cartierul .. la o distanţă de 15 metri se identifică mai multe bunuri dispersate pe o rază de 5 metri, respectiv: în canalul de scurgere adiacent drumului, s-a identificat un cuţit de bucătărie cu lungimea de 12 cm, turnat într-o singură piesă, cu mâner de culoare argintie  pe care se evidenţiază pe toată lungimea lamei şi pe mâner, o substanţă de culoare brun – roşcată, cu aspect de sânge, o legătură de 7 chei şi o cheie autoturism, un portmoneu de culoare neagră, pe sol o pereche de ochelari bărbăteşti pe care se identifică pete de substanţă de culoare brun-roşcat, o substanţă de culoare brun-roşcată şi de jur împrejur mai multe fragmente de hârtie îmbibate cu substanţă de culoare brun – roşcată, pe sol, în diagonală spre canal o pereche de ochelari de damă, iar pe celălalt acostament, apropae perpendicular, o geacă de damă din material textil, în zona canalului de sânge se evidenţiază urme de substanţă brun roşcată sub formă de stropi dinamici.

Totodată, pe drumul forestier, spre liziera pădurii, la o distanţă de circa 200 metri de şoseaua ... a fost identificat autoturismul marca ... cu nr. de înmatriculare ... în interiorul căruia  a fost identificat minorul . în vârstă de ...ani care a relatat că în ziua repectivă, tatăl lui a luat-o de la serviciu pe mama lui, pe maşină cei doi s-au certat, în timp ce se deplasau cu maşina spre pădure mama a strigat după ajutor, a reuşit să deschidă portiera şi a fugit  (filele 10-13, 14-35 d.u.p.).

Conform menţiunilor procesului verbal din data de 26 martie 2020 întocmit de primii agenţi de poliţie sosiţi la faţa locului, la faţa locului au fost identificaţi martorii ..., ... .. şi ... care au relatat faptul că în timp ce se deplasau pe ..., au observat pe acostament două persoane, una de sex feminin şi una de sex masculin care fugea după persoana de sex feminin, motiv pentru care au întors autoturismul şi au urmărit cele două persoane, observând cum persoana de sex masculin era deasupra persoanei de sex feminin şi o înjunghia. La aproximativ 200 metri de locul faptei, sub pădure a fost găsit autoturismul marca .. de culoare albastru, cu nr. de înmatriculare ... în interiorul căruia se afla minorul ...  care a arătat faptul că tatăl a luat-o pe mama de la serviciu, pe drum părinţii s-au certat, mama a vrut să sară din autoturism, tatăl s-a deplasat pe un drum forestier, mama a sărit din maşină şi a fugit iar tatăl a oprit maşina şi a fugit după ea (filele 36-37 d.u.p.).

Aşa cum rezultă din menţiunile fişei 18735 din data de 26 martie 2020 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, victima ...  a fost preluată în serviciul UPU SMURD la ora 0905, prezentând şoc hipovolemic, plăgi înjunghiate în regiunea epigastru şi torace anterior, hematom masiv, decesul victimei survenind la ora 0945 (filele 52-53 d.u.p.).

Potrivit menţiunilor raportului de necropsie al cadavrului nr. 1386/A3/203 emis de Institutul de Medicină Legală ... însoţit de planşe fotografice, moartea numitei ...,  în vârstă de ..de ani a fost violentă şi s-a datorat unui traumatism toraco-abdominal cu trei plăgi tăiate, penetrante, în regiunea xifoidiană din care două perforante în hemitoracele stâng cu leziune transfixiantă de cord (ventricul drept), leziuni de plămân stâng (două plăgi), cu hemotorax stâng masiv şi una penetrantă la nivel abdominal, cu leziune hepatică transfixiantă de lob hepatic strâng, leziunile traumatice care s-au putut produce printr-un mecanism de loviri directe repetate cu corp tăietor-înţepător (posibil cuţit) şi au legătură de cauzalitate cu decesul susnumitei (filele 44-50, 51-81 d.u.p.).

Partea civilă ... a declarat faptul că tatăl său  se certa des, chiar şi noaptea cu mama sa din cauza banilor şi îi spunea să nu meargă la lucru, îi plăcea să îi ameninţe, spunând că îi omoară pe toţi şi că va da foc la casă şi fiind mult mai mare şi mai puternic decât mama o tot bătea şi o lovea, mamei sale îi era frică de tatăl lui pentru că se certau tot timpul şi o bătea, astfel că a plecat de acasă cu frăţiorul lui dar tatăl nu l-a lăsat  şi pe el cu mama. Partea civilă a arătat faptul că în dimineaţa respectivă, tatăl său l-a trezit devreme şi cu maşina s-au tot plimbat pe la autobuze, microbuze, taxiuri, căutând-o pe mama, pentru că nu a găsit-o, a sunat-o la telefon  şi mama i-a spus că este la lucru, s-au dus la biroul la mama, unde tatăl său a vrut să o păcălească să vină de la birou şi să îl iubească pe el, astfel că mama s-a urcat în maşină pe bancheta din spate să îl vadă şi să îl iubească dar tatăl său a pornit maşina, mama sa a început să plângă că ea voia să stea la lucru şi l-a întrebat unde o duce, la un moment dat a început să-l lovească pe tatăl său cu pumnul în cap, a  luat telefonul pe care el îl avea în mână şi  a vrut să sune la poliţie dar tatăl său i-a luat din mână telefonul, a vrut să sară din maşină, a deschis uşa şi a strigat „Ajutor!”, să cheme cineva poliţia. Partea civilă a precizat că tatăl său a  oprit maşina la un moment dat, mama sa  a fugit, iar tatăl său a luat un cuţit de jos de la pedale şi a fugit după ea, el a rămas în maşină, vreo 5 minute, a început să plângă iar la un moment dat l-au găsit jandarmii care i-au spus că a avut loc un accident. Partea civilă a mai relatat faptul că acel cuţit pe care tatăl său l-a luat din maşină, anterior tatăl său l-a ţinut sub perna sa  (filele 125-126 d.u.p.).

Partea civilă ... a declarat faptul că victima ... a avut o relaţie de ...cu inculpatul ..., relaţie din care au rezultat doi copii minori, iar relaţiile din părţi au început să se schimbe începând cu luna august a anului trecut datorită unor probleme financiare, perioadă în care victima s-a angajat, dar inculpatul nu  a fost de acord cu acest lucru şi a început să o sune cât timp era la muncă şi de câte 30 ori/zi şi să îi trimită mesaje. Partea civilă a arătat faptul  că în luna ianuarie a acestui an, fata sa şi-a scos un certificat medico-legal, la acea dată nu a vrut să îi spună din ce motiv, dar ulterior, nepotul său,...i-a povestit că inculpatul  a vrut să îl înece pe fratele său în vană, mama sa a intervenit şi atunci inculpatul a aruncat-o pe scări. Partea civilă a precizat că, cu câteva zile înainte de incident, victima  a sunat-o plângând  şi  a rugat-o să meargă după ea şi după copii întrucât îi era frică deoarece inculpatul o ameninţa şi îi spunea că o omoară şi le dă foc la casă, astfel că împreună cu soţul ei s-au deplasat la locuinţa inculpatului unde a văzut că victima îşi făcea bagajul, părea speriată şi schimbată la faţă, inculpatul era foarte nervos şi agitat şi spunea că este familia lui, au luat-o pe ea şi pe fiul cel mic, pe fiul cel mare inculpatul nevrând să îi lase să îl ia şi s-au întors acasă în localitatea ..

Partea civilă a relatat că în noaptea respectivă inculpatul a sunat-o toată noaptea, a doua zi fiica sa nu s-a dus la serviciu, ulterior, marţi şi miercuri s-a dus la serviciu cu autobuzul, perioadă în care inculpatul o suna zilnic pe victimă, şi de câte 30 ori pe zi, îi trimitea mesaje, dar fata ei i-a spus că a vorbit cu un avocat pentru partaj,  având de gând să înceteze relaţia şi să despartă de inculpat. Partea civilă a declarat faptul că joi, fata sa s-a dus cu maşina soţului ei la serviciu întrucât inculpatul i-a spus că o lasă să îl ia şi pe băiatul cel mare la ea, iar ce s-a întâmplat în ziua respectivă a aflat de la nepotul ei care i-a povestit că în dimineaţa respectivă împreună cu tatăl său s-au dus la autogară să o aştepte pe mama lui, au văzut că aceasta nu a venit cu autobuzul aşa că s-au dus la locul de muncă al mamei sale unde inculpatul a prostit-o pe mama lui să urce în maşină, a blocat uşile şi a plecat, mama lui striga după ajutor, au ajuns într-o pădure  unde mama lui a reuşit să deschidă uşa şi a fugit după care inculpatul a luat un cuţit şi a fugit după mama lui strigând că o să îi omoare pe toţi.

Partea civilă a relatat şi faptul că după înmormântarea victimei, s-a deplasat la locuinţa inculpatului să ia nişte acte şi să facă curat, iar în timp ce făcea patul în camera copiilor, sub pernă a găsit un cuţit  pe care l-a predat organelor de poliţie (filele 133-134 d.u.p., filele 20-21 vol. instanţă).

Potrivit planşelor fotografice depuse la dosarul cauzei, cuţitul predat de partea civilă organelor de poliţie este un cuţit identic cu cel folosit de inculpat la comiterea omorului (fila 135 d.u.p.).

Partea civilă ... a declarat faptul că victima ..., fiica sa, locuia cu inculpatul şi cu cei doi minori pe care îi aveau împreună în localitatea .. pe un deal, iar de aproximativ doi ani de zile, ştie că relaţia dintre părţi s-a deteriorat, inculpatul împrumutând mai mulţi bani. Partea civilă a precizat că înainte cu câteva zile de incident, într-o duminică, fiica sa l-a sunat şi i-a spus să meargă după ea pentru că inculpatul o omoară, astfel că împreună cu soţia sa s-au deplasat la locuinţa acestora, victima şi-a făcut bagajul dar inculpatul iniţial nu a vrut să o lase să plece, dar până la urmă, victima împreună cu copilul cel mic au mers cu ei în localitatea ..(filele 136-137 d.u.p.).

Potrivit menţiunilor certificatului medico-legal nr. 139/A2/22 emis la data de 13 ianuarie 2020 de Institutul de Medicină Legală ... victima ... prezenta la nivelul braţului stâng faţa laterală internă 1/3 medie spre inferioară, un teritoriu echimotic brun violaceu palid, iar pe faţa posterioară în 1/3 superioară o echimoză albăstrui – roşiatică palidă, la nivelul genunchiului drept faţa laterală externă o excoriaţie fină acoperită cu cruste hematice uscate, leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 10 ianuarie 2020, prin mecanismul de loviri directe repetate cu corp dur contondent, necesitând pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale (fila 132 d.u.p.).

Martorul ... a declarat faptul că victima ... era angajată a societăţii pe care o administrează, acesta relatându-i faptul că are o relaţie de concubinaj cu inculpatul ..., având împreună cu acesta 2 copii minori, precum şi faptul că de când s-a născut cel de al doilea copil nu se mai înţeleg, relaţia răcindu-se. Martorul a precizat că la data de 20 martie 2020, victima a venit la muncă foarte abătută şi i-a spus că s-a certat cu inculpatul şi doreşte să îl părăsească, aspect care l-a îngrijorat întrucât ştia că inculpatul era foarte gelos, venea zilnic la birou să o caute pe victimă, se comporta ca un psihopat (nu avea un comportament normal), o suna frecvent şi dacă nu îi răspundea la telefon în scurt timp apărea la birou şi îi supraveghea de la fereastra biroului.

 Martorul a arătat că în seara zilei de duminică, victima i-a spus că l-a părăsit pe inculpat întrucât s-a certat cu acesta şi stă la  părinţii săi şi a doua zi nu are să vină la lucru,  iar în dimineaţa zilei de 26 martie 2020, când  ajuns la serviciu l-a observat pe inculpat care ieşea din curtea sediului şi a intrat în maşină, la scurt timp a văzut-o şi pe victimă care a mers la maşină şi a deschis portiera din spate a autoturismului, a zâmbit şi a intrat în autoturism, după care inculpatul a plecat cu maşina. Martorul a relatat că la intrarea în birou a observat că lucrurile victimei erau pe birou, respectiv telefonul personal, geanta şi haina. Martorul a declarat şi faptul că la data de 20 martie 2020, victima i-a spus că are o vânătaie la una dintre mâini pentru că inculpatul a agresat-o, ştie că cei doi nu se mai înţelegeau, având certuri dese, precum şi faptul că inculpatul era o persoană foarte geloasă.

Martorul a mai precizat faptul că atât lui cât şi colectivului din care făcea parte li se părea că inculpatul este obsedat de victimă, din discuţiile purtate cu victima i s-a părut că aceasta manifestă o temere pentru integritatea sa fizică şi mai  mult chiar, victima i-a şi relatat faptul că inculpatul a lovit-o (filele 178-181 d.u.p., filele 54-55 vol. instanţă).

Martorul ... a declarat faptul că pe victimă o cunoştea de la birou,  iar pe inculpat îl vedea aproape zilnic că venea în zona sediului, se uita pe geam să o verifice pe victimă, dacă nu era în birou intra şi îi întreba de ea, astfel că la un moment dat a ajuns chiar să îl scoată afară şi să îi spună să nu îi mai deranjeze. Martorul a arătat faptul că la data de 23 martie 2020, victima nu a venit la serviciu dar inculpatul a venit să o caute la birou, ocazie cu care a aflat că s-a certat cu inculpatul şi s-a mutat la părinţii săi în ...

 la data  de 24 martie 2020, victima s-a întors la birou şi i-a spus că a vorbit cu un avocat pentru că inculpatul a bruscat-o cu câteva zile înainte, a încercat să o încurajeze, aceasta spunându-i că nu se va mai întoarce la inculpat întrucât este nebun.

Martorul a precizat că la data de 26 martie 2020, în jurul orelor 0800, victima a vorbit la telefon cu inculpatul după care i-a spus că acesta va veni la ea pentru a-i aduce copilul, în jurul orelor 0810, în birou a intrat inculpatul care a întrebat unde este victima, i-a spus că este la baie, inculpatul spunându-i să îi transmită acesteia să iasă afară în stradă, când s-a întors victima în birou i-a transmis, iar acesta a ieşit din birou şi nu şi-a luat lucrurile personale, iar ulterior, în jurul orelor 0900 întrucât trebuiau să plece la o şedinţă, colegul său a sunat-o la telefon dar nu i-a răspuns nimeni (filele 182-184 d.u.p.).

Martora ..., fosta soţie a inculpatului,  a declarat faptul că în perioada cât timp a fost căsătorită cu inculpatul, acesta era un om bun, nu  a fost niciodată violent, s-a purtat frumos cu ea şi cu copii, ştie că inculpatul a iubit-o foarte mult pe victimă, acesta fiind şi motivul pentru care au divorţat, iar în ultima perioadă din discuţiile purtate cu inculpatul a aflat că se certau foarte des (fila 56 vol. instanţă).

Potrivit menţiunilor raportului de expertiză medico-legală cu examinarea persoanei nr. 1418/a1/88 emis de Institutul de Medicină Legală Târgu Mureş la data de 01 aprilie 2020, inculpatul ... prezenta leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 26 martie 2020, prin mecanismul de lovire directă cu corp tăietor – înţepător (posibil cuţit), prin autoagresiune, prin leziunile traumatice suferite, viaţa persoanei a fost pusă în primejdie, aceasta fiind înlăturată prin intervenţia promptă a cadrelor medicale de specialitate, necesitând 8-9 zile de îngrijire medicală, în caz de evoluţie favorabilă (filele 166-167 d.u.p.).

Martorul ... a declarat faptul că la data de 26 martie 2020, în jurul orelor 0830, se deplasa cu autoturismul martorului ... împreună cu ... spre locul de muncă, iar pe ... a observat pe partea stângă două persoane, una de sex feminin şi una de sex masculin care erau în poziţia în picioare şi păreau că se ceartă şi se îmbrâncesc, colegul său a observat că persoana de sex masculin are în mână un cuţit, s-a uitat şi a văzut expresia de pe faţa femeii care părea agitată, speriată,  motiv pentru care i-au spus colegului ... care era la volan să oprească maşina, acesta a întors maşina, a oprit chiar în dreptul acestora, moment în care a văzut că persoana de sex feminin era căzută pe spate pe şanţ iar persoana de sex masculin era peste ea.

Martorul a precizat că a ajuns primul lângă cei doi şi a folosit forţa împotriva bărbatului pentru a-l imobiliza şi pentru a-l îndepărta de persoana pe care o agresa, bărbatul s-a ridicat şi a fugit spre pădure, a pornit în urmărirea lui, l-a ajuns şi împreună cu martorul ... l-a imobilizat, din sân acestuia căzându-i un cuţit de bucătărie de mărime medie care avea urme de sânge pe el, iar bărbatul prezenta urme  de sânge pe geacă, pe tricou şi pe mâini. Martorul a relatat faptul că a apelat serviciul 112 şi la scurt timp, la faţa locului  au ajuns două echipaje SMURD şi un echipaj cu doi poliţişti şi întrucât, la un moment dat cineva l-a auzit pe inculpat spunând ceva de un copil şi autoturism au încercat să identifice autoturismul, iar  pe un drum lăturalnic care duce la liziera pădurii, pe partea opusă a şoselei a fost găsit un autoturism marca ... în interiorul căruia se afla un copil de ...ani care plângea şi care i-a spus că părinţii săi s-au certat şi mama lui a fugit.

Martorul a mai precizat că la acel moment i s-a părut că inculpatul se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau alte substanţe întrucât avea o deplasare sinuoasă şi o privire pierdută (filele 185-186 d.u.p., 22-23 vol. instanţă). Martorul a arătat şi faptul că la momentul respectiv a efectuat şi câteva fotografii  pe care le-a depus la dosarul cauzei  (filele 187-189 d.u.p.).

Martorul ... a declarat faptul că în dimineaţa zilei de 26 martie 2020, în jurul orelor 0830, era în maşina condusă de ... în care se mai afla şi ..., deplasându-se spre  locul de muncă şi în timp ce erau pe ... a observat pe partea stângă a carosabilului, într-un şanţ de pe marginea drumului, două persoane care păreau că se ceartă, iar când au trecut în dreptul lor a văzut că bărbatul avea în mână un cuţit de culoare argintie, motiv pentru care colegul său a întors maşina şi a oprit, au coborât din maşină, colegul său, martorul ... a coborât din mers şi l-a întrebat pe bărbat ce face, după ce au oprit maşina a coborât şi el şi a văzut că pe marginea şanţului era căzută pe spate, într-o parte o femeie iar bărbatul era deasupra ei, colegul său care a ajuns primul lângă cei doi i-a aplicat bărbatului o lovitură de picior, moment în care bărbatul respectiv s-a ridicat și a traversat în fugă şoseaua, împreună cu colegul său ..au pornit în urmărirea acestuia, l-au prins şi l-au imobilizat. Martorul a precizat că în acel moment, bărbatul i-a spus că copilul lui este în maşină, l-a întrebat unde este maşina, bărbatul spunându-i că este la intrarea în pădure,  astfel că că i-a spus colegului să meargă şi să caute maşina şi copilul. Martorul a relatat faptul că la scurt timp, la faţa locului au venit echipaje de la SMURD şi poliţie (filele 190-191 d.u.p., fila 45 vol. instanţă).

Martorul ... a declarat faptul că la data de 26 martie 2020, în jurul orelor 0830, era în autoturismul personal şi se deplasa împreună cu colegii săi, ...  şi ... spre locul de muncă, iar în timp ce se deplasau pe ..., pe sensul opus celui pe care mergea, pe marginea drumului a văzut două persoane care păreau că se îmbrâncesc, colegul său, spunându-i că bărbatul are un cuţit, motiv pentru care imediat a întors maşina, a oprit lângă cei doi, ... a sărit repede din maşină, a coborât şi colegul ... după care a oprit maşina şi a coborât şi el,  deja colegii săi porniseră în urmărirea bărbatului care fugise, astfel că el s-a apropiat de femeie, a întrebat-o dacă a fost înjunghiată, aceasta a dat afirmativ din cap, a întrebat-o de cine dar acesta era deja într-o stare gravă, nu putea să vorbească, se albise la faţă şi şi-a pierdut cunoştinţa, se ţinea cu mâna stângă de lateralul corpului, zonă în care a văzut mult sânge. Martorul a arătat că în zonă au oprit mai multe maşini, s-au apropiat şi trei fete care au spus că sunt asistente şi că îi vor acorda victimei primul ajutor, iar la scurt timp, la faţa locului au venit echipajele de salvare şi poliţie  (filele 192-193).

În ceea ce priveşte declaraţiile inculpatului ... care a arătat că nu a premeditat săvârșirea infracțiunii de omor și nici nu a lipsit de libertate victima,  instanța le apreciază ca nesincere şi date de către inculpat doar în scopul de a minimaliza gravitatea faptelor sale.

În acest sens, instanța reține atât declarațiile inculpatului ..., declarațiile părților civile,  mențiunile proceselor verbale de cercetare la fața locului și de constatare, precum și declarațiile  martorilor audiați în prezenta cauză.

Astfel, instanța constată faptul că inculpatul a recunoscut cu ocazia cercetării judecătorești faptul că în trecut o suna pe victimă când aceasta era la serviciu (chiar dacă  nu de 30 ori pe zi cum s-a reținut), iar în situațiile în care aceasta nu răspundea la telefon mergea să o caute pe victimă la locul de muncă, precum și faptul că în  vinerea dinaintea incidentului s-a certat cu victima, iar duminica, victima a plecat de la domiciliul comun împreună cu copilul cel mic la părinți ei, în zilele următoare a sunat-o de mai multe ori pe victimă și a fost chiar și la ea la serviciu, precum și faptul că în ziua incidentului  a sunat-o în mod repetat pe victimă, s-a deplasat inițial la autogară pentru a o căuta pe victimă iar ulterior s-a dus la locul de muncă al victimei și pentru că aceasta a continuat să nu răspundă la telefon, a intrat în birou și i-a spus colegului de muncă al victimei că o așteaptă în mașină.

Instanța reține faptul că părțile civile ... și ... au relatat faptul că în ultima perioadă inculpatul și victima nu se mai înțelegeau, inculpatul chiar agresând victima care s-a deplasat și la medicul legist pentru a-și scoate un certificat medico-legal, iar în duminica dinaintea incidentului, victima i-a sunat să meargă după ea la domiciliul lor întrucât inculpatul a amenințat-o și îi este frică să mai rămână acolo, iar după ce au dus-o pe victimă la locuința lor și până la data incidentului, inculpatul a sunat-o pe victimă în mod obsesiv, atât ziua cât și noaptea, iar partea civilă ... a arătat faptul că inculpatul se certa în mod frecvent cu victima și o amenința că o va omorî și apoi va da foc la casă și au fost situații în care a și lovit-o pe victimă.

În același sens, instanța reține faptul că martorii ... și ... au declarat faptul că inculpatul avea un comportament obsesiv, psihopatic chiar, acesta obișnuind să o sune pe victimă la telefon  de foarte multe ori pe zi, venea și la birou și o urmărea pe fereastră și dacă se întâmpla ca victima să nu răspundă la telefon venea și în interiorul clădirii pentru a o căuta. Totodată, martorii au relatat faptul că victima le-a povestit atât faptul că îi este frică de inculpat dar și faptul că acesta a agresat-o și fizic de câteva ori.

Totodată, instanța constată faptul că partea civilă ... a declarat faptul că în dimineața respectivă inculpatul a căutat-o pe victimă în stația de autobuz și de taxi, a sunat-o în mod repetat pe victimă și fiindcă aceasta nu a răspuns s-a deplasat la locul de muncă al acesteia, unde a păcălit-o şi a chemat-o să îl iubească, iar după ce mama sa a intrat în mașină, inculpatul a pornit mașina și deși mama sa a încercat să iasă din mașină, a strigat după ajutor și a vrut să sune la telefon și chiar a început să îl lovească cu pumnii în cap, inculpatul nu a oprit mașina ci și-a continuat deplasarea, iar la momentul la care tatăl său a oprit mașina, mama sa a coborât din mașină și a fugit, tatăl său a luat un cuțit din autoturism și a fugit după mama sa.

Deși inculpatul a contestat declarația părții civile ..., arătând că  această declarație a fost influențată de bunica maternă și nu corespunde realității, instanța reține faptul că declarația dată de minor în cursul urmăririi penale se coroborează cu mențiunile proceselor verbale de cercetare la fața locului, precum și cu mențiunile procesului verbal de constatate.

Astfel, potrivit menţiunilor procesului verbal de cercetare la faţa locului din data de 26 martie 2020, pe drumul forestier, spre liziera pădurii, la o distanţă de circa 200 metri de şoseaua ... a fost identificat autoturismul marca ... cu nr. de înmatriculare ... în interiorul căruia  a fost identificat minorul ...în vârstă de ... ani care a relatat că în ziua respectivă, tatăl lui a luat-o de la serviciu pe mama lui, pe maşină cei doi s-au certat, în timp ce se deplasau cu maşina spre pădure mama a strigat după ajutor, a reuşit să deschidă portiera şi a fugit.

Totodată, conform mențiunilor procesului verbal din data de 26 martie 2020 întocmit de primii agenţi de poliţie sosiţi la faţa locului, la aproximativ 200 metri de locul faptei, sub pădure a fost găsit autoturismul marca ..., cu nr. de înmatriculare .. în interiorul căruia se afla minorul ...  care a arătat faptul că tatăl a luat-o pe mama de la serviciu, pe drum părinţii s-au certat, mama a vrut să sară din autoturism, tatăl s-a deplasat pe un drum forestier, mama a sărit din maşină şi a fugit iar tatăl a oprit maşina şi a fugit după ea.

Mai mult, instanța constată ca potrivit declarațiilor martorilor ... și ..., la data respectivă, victima a ieșit din birou pentru a merge la mașina inculpatului fără să își ia cu ea nici geanta și nici telefonul.

Instanța reține şi faptul că partea civilă ... a declarat faptul că tatăl său i-a pus un cuțit sub pernă, iar partea civilă  ... a relatat faptul că după incident s-a deplasat la locuința părților părților pentru a face curat, ocazie cu care sub perna minorului a găsit un cuțit, cuțit asemănător cu cuțitul care se afla în autoturismul inculpatului și pe care acesta l-a folosit la săvârșirea faptei.

Instanța nu poate primi apărarea inculpatului potrivit căruia victima doar pe parcursul deplasării s-a răzgândit fără nici un motiv și nu a mai dorit să continue deplasarea cu el, a început să îl lovească și el a intrat pe drumul forestier pentru a întoarce mașina, în condițiile în care, potrivit mențiunilor procesului verbal de cercetare la fața locului, autoturismul inculpatului a fost găsit la o distanță de aproximativ 200 metri față de șoseaua principală, la liziera pădurii. În același sens, instanța reține și faptul că victima a ieșit din birou fără să își ia cu ea geanta, telefonul mobil și fără să îl anunțe pe șeful său despre plecarea sa de la serviciu, în condițiile în care potrivit declarației martorului ..., în situațiile în care victima pleca de la serviciu, chiar și pentru perioade scurte de timp, întotdeauna îl anunța.

Astfel, instanța apreciază că în mod cert victima s-a simţit în pericol când inculpatul a pornit maşina şi a demarat deşi ea nu dorea să meargă cu el, ci doar să-şi vadă copilul, a încercat să coboare din mașină, a strigat după ajutor și chiar a lovit inculpatul,  iar când inculpatul a intrat cu maşina pe un drum lăturalnic care ducea departe de martori, în pădure, victima a reușit să coboare din mașină și să fugă, dar cu siguranță ca dacă nu s-ar fi simțit amenințată nu ar fi fugit din maşină, lăsându-şi copilul minor în autoturism cu inculpatul, fără să aibă un motiv bine întemeiat.

În consecinţă, analizând ansamblul materialului probator administrat în faza de urmărire penală și al cercetării judecătorești, respectiv din coroborarea declarațiilor inculpatului, cu  mențiunile mențiunile procesului verbal de cercetare la fața locului, mențiunile raportului de expertiză medico-legală, declarațiile părților civile, precum și declarațiile martorilor, instanța apreciază că în cauză, săvârşirea faptelor reţinute în sarcina inculpatului ... a fost dovedită  în afara oricărui dubiu.

În concluzie, analiza ansamblului probator face dovada deplină a faptelor reţinute în sarcina inculpatului, fiind aptă să răstoarne prezumţia de nevinovăţie, acuzaţiile în materie penală formulate prin actul de sesizare al instanţei fiind astfel dovedite.

II.  1. În drept, fapta inculpatului ... care la data  de 26 martie 2020, după o prealabilă premeditare (constând în realizarea unor activități materiale care să exteriorizeze hotărârea luată și premergătoare săvârșirii infracțiunii -  procurarea instrumentelor în vederea comiterii omorului  și de  creare a condițiilor necesare comiterii faptei –atragerea victimei într-o cursă) a aplicat victimei ... cu care se afla în relație de .., cu ajutorul unui cuțit mai multe lovituri în zone vitale ale corpului (inimă, plămâni) cauzându-i acesteia leziuni transfixiante de cord, plămân şi hepatice în urma cărora victima a decedat, întrunește elementele constituite ale infracțiunii de omor calificat contra unui membru de familie, faptă prevăzută de art. 188 alin. (1), art.  189 alin. (1)  lit. a) Cod penal, raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal

Din punct de vedere al laturii obiective, elementul material al infracțiunii de omor calificat s-a realizat în momentul în care inculpatul a aplicat victimei mai multe lovituri în zona zone vitale ale corpului (inimă, plămâni).

Urmarea imediată a acţiunii a fost realizată atunci când s-a produs decesul victimei.

Legătura de cauzalitate între elementul material şi urmarea socialmente periculoasă există, este dovedită prin concluziile raportului de expertiză  medico-legală.

În analizarea circumstanţelor agravante ale infracţiunii ce urmează a fi reţinute în sarcina inculpatului, instanţa constată că inculpatul a săvârşit fapta cu premeditare, respectiv acesta a efectuat acte preparatorii, a ţinut un cuţit sub perna fiului său în caz că victima vine să-l viziteze, a luat cu el în maşină un cuţit de bucătărie (similar cu cel ţinut în dormitorul minorului), a căutat-o pe victimă în staţia de autobuz şi taxi,  apoi a plănuit cum să o facă pe victimă să urce în maşină şi anume profitând de dragostea maternă, l-a luat pe fiul minor cu el în maşină şi a chemat victima afară din sediu pentru a-şi vedea copilul aşezat pe bancheta din spate,  devenind astfel incidente dispoziţiile de calificare a infracţiunii prevăzute de art. 189 alin. (1) lit. a) Cod penal.

Referitor la reținerea circumstanței agravante a săvârșirii infracțiunii de omor calificat asupra unui membru de familie, prevăzută de art. 199 alin. (1) Cod penal, instanța reține faptul că victima avea calitatea de membru de familie în accepțiunea dispozițiilor art. 177 alin. (1) lit. c) Cod penal, inculpatul şi victima având de aproximativ 14 ani o relaţie asemănătoare acelora dintre soţi, convieţuind şi având împreună doi copii.

Sub aspectul laturii subiective, instanţa reţine că atitudinea subiectivă a inculpatului faţă de fapta săvârşită şi de urmările acesteia se caracterizează prin intenţie directă, formă de vinovăţie prevăzută de art. 16 alin. (3) lit. a) Cod penal,  inculpatul având atât reprezentarea caracterului ilicit al faptei cât şi al urmărilor produse de acesta.

 

2. În drept, fapta inculpatului ..., care la data  de 26 martie 2020, profitând de dragostea maternă a victimei ... a ademenit-o în maşina sa după care a pus în mişcare autoturismul şi s-a deplasat pe raza municipiului ... deşi victima nu dorea să se deplaseze cu el, iar pe traseu a încercat de câteva ori să iasă din maşină, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal,  faptă prevăzută de art. 205 alin. (1) Cod penal.

Elementul material al laturii obiective s-a realizat în cazul infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prin acţiunea inculpatului care după ce victima a intrat în autoturism a pornit autoturismul, s-a deplasat pe raza municipiului Târgu Mureş şi nu i-a permis acesteia să coboare.

Urmarea imediată a infracțiunii a fost realizată în momentul în care persoana vătămată a fost lipsită de libertatea de mișcare, iar între activitatea infracțională a inculpatului  și urmarea imediată există legătură de  cauzalitate.

Sub aspectul laturii subiective, instanţa reţine că atitudinea subiectivă a inculpatului faţă de fapta săvârşită şi de urmările acesteia se caracterizează prin intenţie directă, formă de vinovăţie prevăzută de art. 16 alin. (3) lit. a) Cod penal,  inculpatul având atât reprezentarea caracterului ilicit al faptei cât şi al urmărilor produse de acesta.

Având în vedere considerentele anterioare, instanţa apreciază că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute  de art. 396 alin. (2) Cod procedură penală, în sensul că faptele săvârşite de inculpat există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, motiv pentru care va dispune condamnarea acestuia.

III.  Individualizarea judiciară a pedepsei și a modalității de executare

În privința inculpatului ...,  la stabilirea pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare  prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea infractorului, care se evaluează în funcţie de împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi de mijloacele folosite, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedentele penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Astfel, la individualizarea pedepsei şi a modalităţii de executare a acesteia, instanţa va avea în vedere gradul concret de pericol social al faptei, determinat de împrejurările concrete în care a fost comisă, precum și de persoana inculpatului.

În raport de criteriile  menționate, instanța reține că fapta inculpatului are o gravitate deosebit de însemnată având în vedere  modul concret de săvârșire a faptei, respectiv din faptul că inculpatul a profitat de dragostea maternă a victimei şi a determinat-o pe aceasta să intre în autoturismul său, folosindu-se de fiul său minor în vârstă de .. ani, a pornit autoturismul pe care l-a condus pe raza municipiului ... a împiedicat victima să coboare din maşină, apoi a intrat pe un drum lăturalnic şi când victima  a reuşit să iasă din maşină şi să fugă, s-a înarmat cu un cuţit şi a urmărit-o, iar în momentul în care a ajuns-o,  chiar dacă în zonă se aflau şi alte persoane care strigau la el, a exercitat  acte de violență fizică asupra victimei, respectiv a înjunghiat-o de mai multe ori cu un cuţit, precum şi comportamentul inculpatului care a încercat să își minimalizeze faptele săvârşite.

Instanța reține că inculpatul ... a recunoscut doar parțial săvârșirea faptelor,  a regretat comiterea faptelor, iar potrivit menţiunilor fişei de cazier judiciar, inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale (fila 161 d.u.p.), iar potrivit declaraţiilor martorilor ... (fila 56 vol. I instanţă) şi ... (fila 62 vol. I instanţă), inculpatul nu era cunoscut ca având un comportament violent.

Totodată, instanța reține și faptul că potrivit dispozițiilor art. 199 alin. (1) Cod penal, dacă fapta prevăzută de art. 189 este săvârșită asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime, și ținând cont de faptul că victima este membru de familie al inculpatului potrivit dispozițiilor art. 177 alin. (1) lit. c) Cod penal, va avea în vedere că pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat limitele de pedeapsă sunt cuprinse între 15 și 31 ani și 4 luni sau detențiunea pe viață.

Având în vedere toate aceste aspecte, față de împrejurarea că inculpatul este o persoană tânără, că acesta a manifestat  regret pe parcursul procesului penal, instanța consideră că o pedeapsă cu închisoarea orientată spre minimul special este de natură a asigura îndeplinirea scopului deopotrivă sancționator, preventiv și de reeducare pentru care a fost instituită răspunderea penală.

În considerarea celor expuse mai sus, instanța,  în temeiul art. 396 alin. (1) și (2) Cod procedură penală,  va condamna inculpatul ... la pedeapsa de 23 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat contra unui membru de familie, faptă prevăzută de art. 188, art. 189 alin. (1) lit. a) Cod penal raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal.

Instanţa apreciază că pedeapsa de 23 ani închisoare este o sancţiune necesară şi suficientă pentru conştientizarea importanţei normelor legale încălcate şi a repercusiunilor pe care o atare încălcare le are.

Având în vedere dispozițiile art. 189 Cod penal, potrivit cărora infracțiunea de omor calificat reținută în sarcina inculpatului se sancționează și cu pedeapsa complementată a interzicerii exercitării unor drepturi, în temeiul art. 67 alin. (1) și (2) Cod penal, instanța va interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercițiul drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 5 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, cu titlu de pedeapsă complementară, apreciind că prin săvârșirea infracțiunii deduse judecății inculpatul s-a dovedit nedemn de a deține o funcție electivă în autoritățile publice sau orice alte funcții publice precum și de a ocupa o funcție care  implică exercițiul autorității de stat.

În conformitate cu prevederile  art. 65 alin. (1) și (3) Cod penal,  raportat la art. 66 alin. (1) lit. a) și b) Cod penal, va interzice inculpatului, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa închisorii este executată sau considerată ca executată, cu titlu de pedeapsă accesorie.

În temeiul art. 396 alin. (1) și (2) Cod procedură penală,  va condamna inculpatul ..., la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal,  faptă prevăzută de art. 205 alin. (1) Cod penal.

În condiţiile în care cele două infracţiuni au fost  săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele, instanţa constată că acestea au fost săvârşite în concurs real, motiv pentru care în temeiul art. 38 alin. (1) Cod penal, raportat la art. 39 alin. (1) lit. b) Cod penal, va contopi pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă, respectiv va aplica condamnatului pedeapsa cea mai grea, de 23 ani închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu şi fix de 1 an închisoare, reprezentând o treime din pedeapsa de 3 ani închisoare, inculpatul ... urmând să execute pedeapsa rezultantă finală de 24 ani închisoare.

În temeiul  art. 45 alin. (3) lit. a) Cod penal va contopi pedepsele complementare de mai sus şi va aplica pedeapsa complementară cea mai grea, respectiv pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal pe o durată de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, cu titlu de pedeapsă complementară.

În temeiul art. 45 alin. (5) Cod penal raportat la art. 45 alin. (3) lit. a) Cod penal  va contopi pedepsele accesorii de mai sus şi va interzicere drepturile prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa închisorii este executată sau considerată ca executată, cu titlu de pedeapsă accesorie

Instanţa reţine faptul că prin ordonanţa procurorului din data de 31 martie 2020, inculpatul ... a fost reținut  pentru 24 de ore, începând cu data de 31 martie 2020 ora 1335 până la data de 01 aprilie 2020 ora 1335 (filele 171-172), prin Încheierea Penală nr. 9/DL din data de 31 martie  2020 a Tribunalului Mureș,  s-a dispus luarea măsurii arestării preventive a  inculpatului ... pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 31 martie 2020 şi până la data de 29 aprilie 2020 inclusiv (filele 222-224 d.u.p.), prin Încheierea Penală nr. 12/DL din data de 27 aprilie 2020 a Tribunalul Mureș s-a dispus prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului ... pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30 aprilie 2020 şi până la data de 29 mai 2020 inclusiv (fila 228 d.u.p.), iar prin  Încheierea Penală nr. 18/DL din data de 27 mai  2020 a Tribunalul Mureș s-a dispus prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului ... pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30 mai 2020 şi până la data de 28 iunie 2020 inclusiv (filele 242-244 d.u.p.).

Totodată, instanța constată faptul că prin Încheierile penale din datele de 19 iunie 2020, 02 iulie 2020, 27 iulie 2020, 19 august 2020 și 11 septembrie 2020 judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea și temeinicia măsurii preventive dispuse împotriva inculpatului ...  și a dispus menținerea  măsurii preventive dispuse împotriva inculpatului, iar prin  Încheierile  Penale  din data de 07 octombrie 2020 și 26 noiembrie 2020, instanţa a constatat legalitatea și temeinicia măsurii preventive și a menținut măsura preventivă a arestului preventiv dispusă împotriva inculpatului.

Întrucât pe parcursul procesului penal au fost luate faţă de inculpat măsuri preventive privative de libertate, în temeiul art. 72 Cod penal, instanţa urmează a reduce din pedeapsa aplicată inculpatului ... durata reţinerii, precum și durata arestării preventive a inculpatului,  de la data de 31 martie 2020 - la zi.

IV. Examinând legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv, în raport de temeiurile de drept avute în vedere la momentul dispunerii măsurii arestării preventive, cât şi cu privire la momentul judecării prezentei, instanţa constată că măsura arestării preventive a fost dispusă cu respectarea dispoziţiilor prevăzute de  art. 223 alin. (2) Cod de procedură penală, corespunzând şi scopului prevăzut de art. 202 Cod de procedură penală şi că se impune menţinerea măsurii faţă de periculozitatea crescută a inculpatului, lăsarea lui în libertate prezintă un pericol concret real pentru ordinea publică şi generează un sentiment de insecuritate şi temere care nu pot fi contracarate de măsurile preventive alternative, respectiv arestul la domiciliu sau controlul judiciar.

În ceea ce privește menținerea măsurii arestării preventive a inculpatului, instanța reține că aceasta este imperios necesară pentru a nu aduce mari prejudicii ordinii de drept și normalelor raporturi dintre membrii societății prin punerea în libertate a unei persoane care nu înțeles că drepturile sale trebuie să fie exercitate cu respectarea drepturilor celorlalți participanți ai vieții sociale.

Chiar dacă de la data arestării preventive a inculpatului a trecut o perioadă apreciabilă de timp (de peste 200 de zile), instanța apreciază că față de gravitatea faptei, de modul concret de săvârșire a acestora, menținerea stării de arest preventiv față de inculpatul ... este necesară, cu atât mai mult cu cât acestuia i-a fost aplicată o pedeapsă privativă de libertate.

Astfel, instanţa apreciază că inculpatul prezintă în continuare pericol pentru ordinea publică, rezultat din gravitatea concretă a faptei, modul de săvârşire a acesteia, precum și a capacității inculpatului de a înțelege consecințele reprobabile a faptei sale, aspect ce reflectă un risc ridicat ca şi pe viitor, dacă ar fi lăsat în libertate, să manifeste acelaşi comportament antisocial.

Or, încălcarea regulilor de convieţuire socială printr-o activitate a inculpatului, este unul din elementele pericolului concret pentru ordinea publică și unul dintre scopurile prevăzute de art. 202 alin. (1) Cod procedură penală, ca justificând măsura arestării preventive, iar lăsarea în libertate a inculpatului la acest moment echivalează cu asumarea riscului ca acesta să săvârşească fapte similare celor pentru care este judecat.

În același context, instanța apreciază că o măsură alternativă, oricare ar fi aceasta, nu ar fi adecvată la acest moment deoarece inculpatul nu se află în situaţia de a beneficia de încrederea pe care ar presupune-o o asemenea măsură şi nu ar avea efectul necesar de restabilire a ordinii sociale  și de a asigura întreaga comunitate de faptul că ori de câte ori este necesar, organele represive ale statului au o reacție eficientă. 

Faţă de aceste motive, văzând dispoziţiile art. 362 alin.(2) Cod de procedură penală, instanţa apreciază că, în cauză temeiurile de fapt şi de drept care au stat la baza luării măsurii arestării preventive subzistă şi impun în continuare privarea de libertate a inculpatului ... și pe cale de consecinţă nu se impune nici revocarea măsurii arestării preventive şi nici înlocuirea acesteia cu o altă măsură preventivă mai puţin severă.

Astfel, în temeiul art. 399 alin. (1) Cod procedură penală, instanța menține măsura arestului preventiv a inculpatului ....

 

V. Acțiunea civilă 

1.  În ceea ce privește acțiunea civilă exercitată de Spitalul Clinic Județean de Urgență ... instanța reține următoarele:

La data de 20 mai 2020, în timpul urmăririi penale,  persoana vătămată Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1212,79 lei  reprezentând cheltuieli servicii medicale pentru victima ..., în cadrul UPU SMURD din data de 26 martie 2020 conform  FO. 18735/2020 (fila 111).

Instanţa reține că angajarea răspunderii civile a inculpatului este întemeiată pe dispoziţiile art. 1349 Cod civil, în cauză fiind îndeplinite condiţiile legale pentru tragerea la răspundere civilă a acestuia: fapta ilicită (infracţiunea săvârşită), prejudiciul (cuantumul lui urmând a fi stabilit în baza înscrisurilor doveditoare aflate la dosar), legătura de cauzalitate directă între fapta ilicită şi prejudiciul produs, vinovăţia inculpatului sub forma intenţiei.

Totodată, instanţa apreciază  că pentru ca prejudiciul să fie susceptibil de reparare trebuie ca acesta să fie cert şi să nu fi fost reparat încă. Caracterul cert al prejudiciului presupune că acesta este sigur, atât în privinţa existenţei, cât şi în privinţa posibilităţii de evaluare, iar prejudiciul este actual, atunci când a fost deja produs la data când se pretinde repararea lui, fiind totodată și cert.

Instanța reține și faptul că potrivit dispozițiilor  art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată, iar sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale.

Cu referire la situaţia în care s-au cauzat daune sănătăţii altei persoane, textul are ca menire să identifice pe autorul faptei ilicite ca fiind cel care va trebui, în final, să suporte cheltuielile făcute de către furnizorul de servicii medicale (spitalul), iar admisibilitatea acţiunii furnizorului de servicii depinde de întrunirea condiţiilor răspunderii civile delictuale calitatea procesuală pasivă revenind, invariabil, celui care se face vinovat de daunele aduse sănătăţii victimei.

Instanța reține că potrivit mențiunilor adresei nr. 12017  din data de 08 mai 2020 (fila 111 d.u.p.), Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș s-a constituit parte civilă cu suma de 1212,79  lei reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru victima ..., în cadrul UPU SMURD din data de 26 martie 2020 conform FO. 18735/2020.

Sub aspectul prejudiciului material reclamat de partea civilă Spitalul Clinic Județean de Urgență ... instanţa reţine că acesta constă în sumele de bani pe care le-a cheltuit cu serviciile medicale acordate victimei.

Instanţa constată că, în cauză, au fost depuse înscrisuri doveditore cu privire la existenţa şi cuantumul cheltuielilor făcute, respectiv suma 1212,79 lei reprezentând cheltuieli de îngrijiri medicale în UPU SMURD din data de 26 martie 2020, conform F.O. nr. 18735/2020, conform fișei  pentru calculului costului de spitalizare pentru bolnavi (fila 112 d.u.p.).

În conformitate cu prevederile art. 1385 alin. (1)  Cod civil, prejudiciul se repară integral, iar potrivit dispozițiilor art. 1386 alin. (1) Cod civil, repararea prejudiciului se face în natură, prin restabilirea situației anterioare, iar dacă aceasta nu este cu putință, prin plata unei despăgubiri.

Totodată, instanța reține faptul că partea civilă a făcut dovada daunelor materiale în cuantum de 1212,79 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate victimei ... (filele 111-112).

În concluzie, în condiţiile în care nu s-a invocat şi dovedit vreo cauza exoneratoare de răspundere, în cauză sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale, prejudiciul invocat de partea civilă este în totalitate imputabil inculpatului,  motiv pentru care instanţa va admite acţiunea civilă formulată.

În ceea ce priveşte cererea de obligare a inculpatului la plata dobânzii legale pentru suma datorată, începând cu data externării (respectiv 26 martie 2020) şi până la data recuperării integrale a prejudiciului, instanţa constată că această cerere este întemeiată, atâta timp cât principiul reparării integrale a prejudiciului conduce la concluzia că partea civilă a suferit un prejudiciu prin neîndeplinirea de către inculpat a obligaţiei de plată, în domeniul obligaţiilor de rezultat prejudiciul producându-se prin chiar faptul neexecutării obligaţiei.

Referitor la momentul de la care curg dobânzile, instanţa reţine că potrivit dispoziţiilor art. 1523 alin. (2) lit. e) Cod civil, debitorul este de drept în întârziere, fără alte formalităţi, atunci când obligaţia se naşte din săvârşirea unei fapte ilicite extracontractuale, astfel cum este cazul în speţă. 

Având în vedere toate aceste aspecte, în temeiul art. 397 alin. (1) Cod procedură penală, art. 19 alin. (1), art. 25 alin. (1) Cod procedură penală cu referire la art. 1349, art. 1357, art. 1381 Cod civil,  instanţa va admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și  va obliga inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 1212,79 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate victimei ...  la data de 26 martie 2020, cu dobânda legală aferentă calculată de la data de 26 martie 2020 (data externării pacientului) și  până la  achitarea integrală a debitului.

2. În ceea ce priveşte acţiunea civilă exercitată de părţile civile ..., ......, ... şi ..., instanţa constată următoarele:

În cursul urmăririi penale, la data de 14 aprilie 2020, persoana vătămată ... s-a constitut parte civilă în cauză cu suma de 100.000 lei reprezentând daune morale (fila 133 d.u.p.)

În cursul urmăririi penale, prin ordonanţa procurorului din data de 16 aprilie 2020 s-a dispus exercitarea din oficiu a acţiunii civile şi constituirea ca parte civilă în numele persoanelor vătămate minore ... şi .. ... cu suma de 150.000 euro reprezentând daune morale şi suma de 1500 lei/lunar până la împlinirea vârstei de 18 ani reprezentând daune materiale (fila 105 d.u.p.).

Ulterior, tot în cursul urmăririi penale, părţile civile .. (..ani), ... ... (.. ani), în calitate de copii minori ai victimei, prin avocat ales,  s-au constituit părţi civile în contra inculpatului cu suma de 200.000 euro fiecare reprezentând daune morale, iar părinţii victimei, ... şi ..., prin avocat ales, s-au constituit părţi civile în contra inculpatului cu suma de 100.000 euro fiecare reprezentând daune morale (filele 85-86 d.u.p.).

 În privința daunelor morale solicitate de către părțile civile, instanța reține că  potrivit dispozițiilor art. 19 alin. (5) Cod procedură penală, această cerere trebuie analizată prin prisma condițiilor stabilite de legea civilă.

În conformitate cu prevederile art. 1357 Cod civil, pentru a reține în sarcina inculpatului existența răspunderii civile delictuale, instanța va analiza următoarele elemente: fapta ilicită, vinovăția, prejudiciul cert și nereparat încă, legătura de cauzalitate dintre prejudiciu și fapta ilicită, iar potrivit art. 25 Cod procedură penală, instanța se va pronunța atât asupra acțiunii penale cât și a celei civile pe bază de probe.

În cauză, instanța constată că din probatoriul administrat se poate reține existența unei fapte ilicite a inculpatului, constând în agresiunea fizică exercitată asupra victimei, agresiune care a dus la decesul acesteia, vinovăția inculpatului și legătura de cauzalitate între acțiunea inculpatului și prejudiciul suferit de părţile civile.

În vederea cuantificării despăgubirilor pentru daune morale - în scopul de a nu fi una pur subiectivă sau de a nu tinde către o îmbogățire fără just temei – instanța apreciază că trebuie să țină seama de suferințele morale susceptibil în mod rezonabil a fi fost cauzate prin fapta săvârșită de inculpat.

Caracterul suferinţelor trebuie privit în legătură cu particularităţile individuale ale persoanei prejudiciate, dar în ceea ce priveşte modul de calcul, cuantumul posibilelor despăgubiri acordate, instanţa reţine faptul că nici sistemul legislativ românesc dar nici normele comunitare nu prevăd un mod concret de evaluare a daunelor morale, iar acest principiu, al reparării integrale a unui astfel de prejudiciu, nu poate avea decât un caracter estimativ, fapt explicabil în raport de natura neeconomică a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate bănesc, iar ceea ce trebuie în concret evaluat nu este prejudiciul ca atare, ci doar despăgubirea ce vine să compenseze acest prejudiciu şi să aducă acea satisfacţie de ordin moral celui prejudiciat.

La stabilirea în concret a despăgubirilor morale, instanţa va avea în vedere și jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauza Tolstoy Miloslavsky c. Regatului Unit), potrivit căreia, despăgubirile trebuie să prezinte un raport rezonabil de proporţionalitate cu atingerea adusă victimei, având în vedere  gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea şi gravitatea atingerii aduse acestora. În situaţia daunelor morale, datorită naturii lor nepatrimoniale, o evaluare exactă a acestora în bani nu este posibilă, întinderea despăgubirilor realizându-se prin raportare la elementele de fapt, apreciate în complexitatea lor.

 Instanţa constată că solicitarea de acordare a despăgubirilor pentru prejudiciul de natură morală este întemeiată, deoarece părţilor civile le-au fost cauzate puternice suferinţe psihice prin decesul mamei, respectiv fiicei, fiind de netăgăduit faptul că pierderea acestei persoane, intempestiv, violent,  este de natură să creeze o adevărată traumă în sânul familiei.

 În aceste condiţii, instanţa consideră că acest eveniment a fost de natură să determine o tulburare în viaţa părţilor civile, fiind de notorietate că orice copil, mamă sau tată  este afectat de decesul mamei, fiicei, indiferent de gradul de apropiere şi de legăturile sentimentale faptice existente.

Astfel, în speţă operează o prezumţie simplă conform căreia părţile civile, având în vedere gradul de rudenie existent, suferă ca urmarea a decesului victimei, și în plus,  în acest sens, instanţa constată că această prezumţie nu a fost răsturnată.

În continuarea celor reliefate mai sus, instanța reține că daunele morale reprezintă prejudicii care, strict vorbind, nu pot fi evaluate din punct de vedere economic, pecuniar, astfel încât despăgubirile acordate pentru repararea lor au semnificaţia unei compensaţii, a unei satisfacţii acordate victimelor, încercând să înlocuiască, suferinţele morale (psihice) ale părţilor civile, ca urmare a pierderii suferite.

Instanţa, deşi nu contestă suferinţele provocate părţilor civile, apreciază că nivelul daunelor morale trebuie să fie situat în limite rezonabile, în concordanţă cu jurisprudenţa în materie, cu venitul mediu pe cap de locuitor şi cu nivelul general de dezvoltare economică a României, astfel încât să se realizeze o reparație justă și echitabilă a prejudiciului moral suferit și nu îmbogățirea fără just temei.

Pentru stabilirea cuantumului daunelor morale ce urmează a fi acordate părţilor civile .. şi ... ..., fii persoanei decedate, instanţa va avea în vedere că aceștia aveau o vârstă fragedă la momentul producerii nefericitului eveniment, respectiv de.. şi respectiv .. ani, vârstă la care se presupune că aceştia au nevoie de sprijinul matern.

Totodată, instanţa va avea în vedere vârsta victimei şi a părţilor civile ... şi ..., părinţii victimei,  în cauză rezultând o dependenţă psihică specială a acestora faţă de victimă.

Pentru toate aceste considerente, în temeiul art. 397 din Codul de procedură penală, art. 19 alin. (1) din Codul de procedură penală, raportat la art. 25 alin. (1) din Codul de procedură penală raportat la art. 1357 din Codul civil, art. 1349 din Codul Civil şi art. 1391 din Codul civil, va admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile ... şi ..., în calitate de fii şi  ... şi ..., în calitate de părinţi, respectiv va obliga inculpatul la plata sumei de 50.000 euro către partea civilă ... 50.000 euro către partea civilă ... ..., 20.000 euro către partea civilă ... şi 20.000 euro către partea civilă ..., cu titlu de daune morale.

VI. Confiscarea specială

Instanța reține că potrivit dispozițiilor art. 107 alin. (1) Cod penal, scopul măsurilor de siguranță este acela de a înlătura o stare de pericol și de a preîntâmpina săvârșirea de noi fapte penale.

Confiscarea specială este măsura de siguranță care constă în restrângerea drepturilor patrimoniale, prin trecerea silită și gratuită în proprietatea statului a anumitor categorii de bunuri a căror deținere este apreciată ca periculoasă pentru valorile sociale ocrotite. Astfel, confiscarea specială este dispusă pentru protejarea societății, împiedicând o amenințare viitoare care ar putea decurge din folosirea din nou a  bunurilor care au servit la săvârșirea faptei prevăzute de legea penală.

Fiind o măsură care servește interesului general, confiscarea intervine doar dacă este necesară scopului său – descurajarea unei activități infracționale viitoare în considerarea faptelor deja comise și este necesar a se asigura un echilibru între interesul general și drepturile persoanei acuzate, să se analizeze gradul de vinovăție sau prudență a persoanei acuzate de săvârșirea faptei, relația dintre comportamentul persoanei acuzate și infracțiunea comisă, respectiv gravitatea și caracterul faptelor comise, durata activității infracționale

 În conformitate cu prevederile art. 112 alin. (1) lit. b) Cod penal, sunt supuse confiscării speciale bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului.

Instanța constată faptul că inculpatul ... s-a folosit la săvârșirea faptei de omor calificat de un cuțit  de bucătărie, cuţit care a fost ridicat cu ocazia cercetării la faţa locului (filele 10-13 d.u.p.), aflat în prezent la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Mureş (colet/plic nr. 1).

Pentru toate aceste considerente, în temeiul  art. 112 lit. b) Cod penal, instanța va confisca de la inculpatul ... a cuţitului de bucătărie, înregistrat la poziţia 9/2020 din Registrul de corpuri delicte al Tribunalului Mureş (colet/plic nr. 1).

VII. Prelevarea probelor biologice

În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1)  din Legea nr. 76/2008, prelevarea probelor biologice de la persoanele persoane condamnate definitiv pentru săvârşirea infracţiunilor cuprinse în anexă la pedeapsa închisorii este dispusă de instanţa de judecată, prin hotărârea de condamnare ori prin hotărârea de amânare a aplicării pedepsei sau de renunţare la aplicarea pedepsei, iar conform anexei Legii nr. 76/2008, pct. 1, în cazul infracţiunii de omor calificat se poate dispune prelevarea de probe biologice, în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J.

Având în vedere faptul că instanţa a reţinut faptul că inculpatul ... a săvârşit infracţiunea de omor calificat,  pentru prevenirea și combaterea unor categorii de infracțiuni prin care se aduc atingeri grave drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, în special dreptului la viață și la integritate fizică, în temeiul  art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/2008 va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul ...  în vederea adăugării profilului în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În conformitate cu art. 5 alin. (5) din Legea nr. 76/2008, se va aduce la cunoştinţa inculpatului că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.

 Prelevarea se va realiza  în strictă conformitate cu dispozițiile Legii nr. 76/2008, iar probele biologice astfel recoltate și datele din Sistemul Național de Date Genetice Judiciare nu pot fi folosite în alte scopuri decât cele prevăzute de Legea nr. 76/2008.

VIII. Cheltuieli de judecată

 În ceea ce privește cheltuielile ocazionate de prezentul proces instanţa, având în vedere soluţia dată cauzei şi făcând aplicarea art. 404 alin. 4 lit. e) Cod procedură penală cu referire la art. 274 alin. (1)  Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat, în cuantum total de 1573 lei, din care 1173 lei provin din faza de urmărire penală, vor fi suportate de către inculpat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

În temeiul art. 396 alin. (1) și (2) Cod procedură penală, condamnă inculpatul ...,  fiul lui ...şi ..., născut la data de ... în municipiul ... jud..., domiciliat în municipiul ... strada ..nr. .. .. ap.. jud. .., fără forme legale în comuna  .. ... jud. ..., având CNP ....,  la pedeapsa de 23 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat contra unui membru de familie, faptă prevăzută de art. 188 alin. (1), art. 189 alin. (1) lit. a) Cod penal raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal.

În temeiul art. 189 Cod penal raportat la art. 67 alin. (1) și (2) Cod penal, cu referire la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, interzice inculpatului ... exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 5 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, cu titlu de pedeapsă complementară.

În temeiul  art. 65 alin. (1) și (3) Cod penal,  raportat la art. 66 alin. (1) lit. a) și b) Cod penal,  interzice inculpatului ... exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa închisorii este executată sau considerată ca executată, cu titlu de pedeapsă accesorie.

În temeiul art. 396 alin. (1) și (2) Cod procedură penală, condamnă inculpatul ...,  la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută de art. 205 alin. (1) Cod penal.

În temeiul art. 38 alin. (1) Cod penal, raportat la art. 39 alin. (1) lit. b) Cod penal, contopește pedepsele aplicate prin prezenta, respectiv aplică condamnatului pedeapsa cea mai grea, de 23 ani închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu şi fix de 1 an  închisoare, reprezentând o treime din pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin prezenta, urmând ca inculpatul ... să execute pedeapsa rezultantă finală de 24 ani  închisoare.

În temeiul  art. 45 alin. (3) lit. a) Cod penal contopește pedepsele complementare aplicate și  interzice inculpatului ... exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal pe o perioadă de 5 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, cu titlu de pedeapsă complementară.

În temeiul art. 45 alin. (5) Cod penal raportat  art. 45 alin. (3) lit. a) Cod penal  contopește pedepsele accesorii aplicate și interzice inculpatului ... exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat prevăzute de art. 66 alin.(1) lit. a) şi b) Cod penal de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa închisorii este executată sau considerată ca executată, cu titlu de pedeapsă accesorie.

În temeiul art. 72 Cod penal, scade din durata pedepsei aplicate durata reținerii și a arestării preventive dispusă în prezenta cauză, începând cu data de 31 martie 2020 și până la zi.

În temeiul art. 399 alin. (1) Cod procedură penală, menţine inculpatul ... în stare de arest preventiv. 

În temeiul art. 397 Cod de procedură penală, art. 19 alin. (1) Cod procedură penală, raportat la art. 25 alin. (1)  Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil, art. 1349 Cod Civil, admite acţiunea civilă formulată de partea civilă SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ ... cu sediul în municipiul ... strada Gheorghe Marinescu nr. 50, jud. Mureş  şi obligă inculpatul la plata sumei de 1212,79 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate victimei ...  la data de 26 martie 2020, cu dobânda legală aferentă calculată de la data de 26 martie 2020 (data externării pacientului) și  până la  achitarea integrală a debitului.

În temeiul art. 397 Cod de procedură penală, art. 19 alin. (1) Cod procedură penală, raportat la art. 25 alin. (1)  Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil, art. 1349 Cod Civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile  ..., domiciliat în municipiul ..., având CNP .. , ..., domiciliat în ... jud..., având CNP, ... domiciliată  în municipiul .., jud. .. având CNP ... şi ..., domiciliat în municipiul ...jud. .. având CNP ...şi obligă inculpatul la plata sumei de 50.000 euro către partea civilă .., 50.000 euro către partea civilă ..., 20.000 euro către partea civilă ... şi 20.000 euro către partea civilă ..., cu titlu de daune morale.

În temeiul art. 112  lit. b) Cod penal confiscă de la inculpatul ... cuţitul de bucătărie, înregistrat la poziţia 9/2020 din Registrul de corpuri delicte al Tribunalului Mureş (colet/plic nr. 1).

În temeiul  art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/2008  dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul ..., în vederea adăugării profilului în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În temeiul art. 5 alin. (5) din Legea nr. 76/2008, aduce la cunoştinţa inculpatului că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.

În temeiul art. 274 alin. (1) Cod procedură penală, obligă inculpatul ... la plata sumei de 1573 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat din care suma de 1173 de lei este aferentă fazei de urmărire penală, iar suma de 400 lei este aferentă fazei de judecată.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei, apel care se va depune la Tribunalul Mureș.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 22 decembrie 2020.

PREŞEDINTE, GREFIER,