Întreruperea executării pedepsei. Competenţă. Cerere comună formulată de persoane aflate în executarea unor pedepse aplicate de instanţe de grad diferit

Sentinţă penală 65 din 23.02.2010


Întreruperea executării pedepsei. Competenţă. Cerere comună formulată de persoane aflate în executarea unor pedepse aplicate de instanţe de grad diferit

Competenţă materială

Sentinţa penală  nr. 65/23 februarie 2010

 Prin cererile înregistrate la Judecătoria Gura Humorului sub nr. 2328/237/2009, condamnaţii B. M. C.şi  , ambii deţinuţi în cadrul Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă Botoşani, au solicitat întreruperea executării pedepsei de 13, respectiv 12 ani închisoare, la care au fost condamnaţi întrucât nu au beneficiat niciodată de întreruperea executării pedepsei şi doresc să conceapă un copil.

Investită cu soluţionarea cererii, Judecătoria Gura Humorului, prin sentinţa penală nr. 305 din 04 noiembrie 2009 a declinat competenţa de soluţionare a cererii de întrerupere executare pedeapsă, formulată de condamnaţii  B. M. C.şi B. (D.) G. în prezent deţinuţi în Penitenciarul Botoşani, în favoarea Tribunalului Botoşani.

Pentru a se pronunţa astfel, s-a reţinut că B. M. C.execută pedeapsa de 13 ani închisoare, fiind condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor”, conform sentinţei penale nr.3.282/2005, pronunţată de Judecătoria Botoşani (M.E.nr.6970/2006). Condamnata B. G. execută pedeapsa de 12 ani închisoare, conform sentinţei penale nr.308/2004, pronunţată de Tribunalul Suceava (M.E.nr.354/2005).

Art.456 teza I Cod procedură penală stabileşte că instanţa competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei este instanţa de executare sau instanţa corespunzătoare în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere .

Cum la data introducerii cererilor condamnaţii se aflau în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Botoşani, care este în circumscripţia Tribunalului Botoşani, instanţă corespunzătoare în grad instanţei de executare iar instanţa de executare este chiar Tribunalul  Botoşani, instanţa, în temeiul art. 42 Cod procedură penală a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cererii în favoarea Tribunalului Botoşani

Astfel investit, Tribunalul Botoşani constată următoarele:

Petentul B. M. C. se află în executarea unei pedepse de 13 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 3282/2005 a Judecătoriei Botoşani.

Petenta B. (D). G. execută în prezent pedeapsa de 12 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 304/2008 a Tribunalului Suceava.

Având în vedere că  petentul B. M. C.  execută o pedeapsă aplicată de Judecătoria Botoşani, iar petenta B. G. o pedeapsă aplicată de Tribunalul Suceava, instanţa va disjunge cererile pentru întreruperea executării pedepselor, iar în temeiul art.42 rap. la art. 456 Cod proc.pen, va declina competenţa de soluţionare a cererii pentru întreruperea executării pedepsei formulată de petentul B. C. în favoarea Judecătoriei Botoşani. Cele două cereri, deşi sunt formulate de soţi şi se întemeiază pe acelaşi motiv, nu pot fi soluţionate împreună deoarece, pe de o parte, în cauză nu sunt aplicabile prevederile art. 33 sau 34 Cod procedură penală (care privesc doar săvârşirea unor infracţiuni), iar pe de altă parte regulile de competenţă materiale sunt imperative şi se raportează la fiecare petent în parte.

În ce priveşte motivul invocat de petenta B. G. pentru întreruperea executării pedepsei, se constată că acesta nu este prevăzut în dispoziţiile art. 453 Cod procedură penală, iar dorinţa petentei de a avea un copil nu poate fi considerată o  împrejurare specială din cele la care se referă art. 453 lit. c Cod procedură penală, deoarece la locul de deţinere este amenajat un spaţiu unde cuplurile pot beneficia de intimitatea necesară conceperii unui copil, iar contractarea unei căsătorii pe timpul detenţiei presupune şi asumarea unor limitări inerente. Pentru constatarea acestor aspecte nu se impune efectuarea unei anchete sociale sau a altor verificări.

Nefiind întrunite condiţiile prev. de art. 455 rap. la art. 453 lit. c Cod procedură penală, cererea petentei urmează a fi respinsă ca nefondată.

Văzând şi dispoz. art. 192 alin.2 şi alin. 3 Cod procedură penală, 

2