Vătămare corporală prev. de art. 181 alin. 1 Cp penal. Incidenţa art. 279 Cod procedură penală. Efectul extensiv al recursului ( art. 385/7 Cod procedură penală)

Decizie 703/R din 03.11.2004


Prin decizia nr. 703/R/3.11.2004 a Curtii de Apel Tg. Mures s-a admis recursul inculpatului B. A, împotriva deciziei penale nr. 230/03.09.2004 a Tribunalului Harghita, recurs ale carui efecte le extinde si asupra coinculpatului K. L., s-a caseaza integral decizia atacata precum si S-a desfiintat în tot sentinta penala nr. 350/17.03.2004 a Judecatoriei Miercurea Ciuc si rejudecând cauza :

In baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod procedura penala si art. 10 lit. h Cod procedura penala, înceteaza procesul penal pornit împotriva inculpatilor B. A. si K. L. pentru savârsirea infractiunii prev. de art. 181 alin. 1 Cod penal.

Obliga  partea civila G. V., la plata sumei de 1.000.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în prima instanta si în apel.

Obliga partea civila G. V. la plata sumei de 200.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în recurs.

Obliga partea civila G. V. la plata sumei de 2.000.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre inculpat.

Curtea de Apel  stabilit ca recursul este fondat, astfel, infractiunea dedusa judecatii face parte din categoria infractiunilor pentru care actiunea penala se pune în miscare la plângerea partii vatamate conform art. 279 Cod procedura penala.

Fapta savârsita de catre inculpati a avut loc la data de 16 septembrie 2001. Plângerea a fost formulata de partea vatamata la data de 20 septembrie 2001. Pe parcursul urmaririi penale, respectiv la data de 18 noiembrie 2001, partea vatamata s-a împacat cu ambii inculpati si a dat o declaratie (fila 12 dosar urmarire penala) prin care întelege sa-si retraga plângerea împotriva lor.

Asa fiind, în mod corect, s-a întocmit un referat cu propunerea de încetare a urmaririi penale, de catre Postul de Politie Cârta.

In anul 2003 - 10 septembrie, procurorul, dispune trimiterea inculpatilor în judecata, deoarece în luna mai 2003, partea vatamata a revenit la retragerea plângerii si a solicitat tragerea la raspundere a celor doi inculpati.

Motivatia ca partea vatamata nu a cunoscut bine limba româna în momentul semnarii declaratiei de împacare, apare ca irelevanta în contextul în care politistii ca organe de urmarire penala apartin comunei unde s-a petrecut fapta si cunosc limba majoritatii cetatenilor.

Mai mult, revenirea la împacare, respectiv la retragerea plângerii, a avut loc la peste doi ani de la data savârsirii faptei, ceea ce contravine prevederilor art. 284 Cod procedura penala, respectiv 2 luni din ziua când persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.

Asa fiind, intervenind si prevederile art. 385/7 Cod procedura penala referitoare la efectul extensiv al recursului declarat doar de B. A. dat fiind indivizibilitatea creata prin retragerea plângerii cu privire la ambii inculpati si nu doar împacarea, care stiut fiind poate fi personala, Curtea va dispune casarea deciziei atacate si implicit desfiintarea sentintei pronuntate de Judecatoria Miercurea Ciuc.

Dupa rejudecare, se va face aplicarea prevederilor art. 11 pct. 2 lit. b Cod procedura penala, raportat la art. 10 lit. h Cod procedura penala, procesul fata de inculpatii B. A.si K. L. urmând sa fie încetat.