Taxa judiciara de timbru nu se plateste în actiunile si cererile referitoare la cauze penale, inclusiv despagubirile civile pentru daunele morale si materiale decurgând din acestea – art.15 lit.o din Legea nr.146/1997.

Decizie 729/C din 01.07.2005


Taxa judiciara de timbru nu se plateste în actiunile si cererile referitoare la cauze penale, inclusiv  despagubirile civile pentru daunele morale si  materiale  decurgând din acestea – art.15 lit.o  din Legea nr.146/1997.

Reclamantul D.V. a chemat în judecata pe pârâtii Ministerul  Apararii  Nationale, Ministerul de Interne, Inspectoratul Judetean de Politie Constanta, Serviciul Român de Informatii Bucuresti, Serviciul Român de Informatii – Filiala Constanta, Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti, Ministerul Public – Parchetul Militar Constanta si Guvernul României, solicitând sa se dispuna :

- stabilirea raspunderii civile delictuale a pârâtilor 1-5 atât pentru fapta propriet, cât si în calitate de comitenti, din neglijenta carora a fost ranit prin împuscare în seara zilei de 24/25.12.1989;

- stabilirea raspunderii civile delictuale a pârâtilor 6-7 pentru neidentificarea autorilor agresiunii a carei victima a fost în Decembrie 1989;

- stabilirea raspunderii civile delictuale a pârâtului 8 pentru neidentificarea si tragerea la raspundere penala a agresorilor sai din decembrie 1989;

- obligarea pârâtilor în solidar la plata unor daune civile în cuantum de 90 milioane lei;

- obligarea pârâtilor la plata cheltuielilor de judecata.

În motivarea actiunii reclamantul arata ca producerea evenimentului vatamator asupra sa în data de 24/25.12.1090 este certa; primise însarcinarea de a se deplasa cu masina personala la unitatea de tâmplarie din str.Cibinului nr.1 si în timp ce se îndrepta spre acest obiectiv, în apropiere de I.J.E.P.I.P.S. Constanta, a fost întâmpinat cu focuri de arma din ambele parti ale strazii, fara un avertisment prealabil (luminos sau sonor). Astfel, au rezultat plagi împuscate la ambele picioare si la antebratul stâng, care au necesitat îngrijiri medicale timp  de 3 luni. Învedereaza reclamantul ca are calitatea de parte vatamata în dosarul penal nr.569/P/1989 al Parchetului Militar Constanta, în care se fac investigatii cu privire la autorii agresiunii, neidentificati pâna în prezent.

Instanta, retinând ca reclamantul datoreaza taxa judiciara de timbru conform art.2 alin.1 din Legea nr.146/1997 la valoarea pretentiilor solicitate, a admis exceptia netimbrarii si a anulat cererea formulata de reclamantul D.V., în contradictoriu cu pârâtii Ministerul  Apararii  Nationale, Ministerul de Interne, Inspectoratul Judetean de Politie Constanta, Serviciul Român de Informatii Bucuresti, Serviciul Român de Informatii – Filiala Constanta, Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti, Ministerul Public – Parchetul Militar Constanta si Guvernul României, ca netimbrata, pronuntând sentinta civila nr.154 din 3 februarie 2005.

În termen legal, împotriva sentintei civile nr.154/3.02.1005 pronuntata de Tribunalul Constanta, a  declarat apel reclamantul.

Astfel, prin actiunea formulata de catre reclamant împotriva pârâtilor – acesta a solicitat, pe lânga celelalte capete de cerere si obligarea pârâtilor la despagubiri civile în suma de 90 milioane lei, fapt pentru care, instanta i-a pus în vedere sa timbreze actiunea la valoarea pretentiilor solicitate.

Din cuprinsul actiunii rezulta ca aceste despagubiri civile deriva dintr-o fapta penala (evenimentul din 24/25 decembrie 1989 – prin care i s-a pricinuit o vatamare corporala).

Potrivit disp.art.15 lit.o din Legea nr.146/1997 „sunt scutite de taxe judiciare de timbru, actiunile si cererile inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, referitoare la cauzele penale, inclusiv despagubirile civile pentru daunele materiale si morale  decurgând din acestea”.

Raportând dispozitiile legale mai sus mentionate la speta de fata, curtea constata ca actiunea formulata de catre reclamant împotriva pârâtilor este scutita  de taxa de timbru – întrucât despagubirile civile ce izvorasc dintr-o fapta penala nu se timbreaza.

Apararile formulate de catre reclamant – ca în speta sunt incidente pe lânga dispozitiile art.15 lit.o din Legea nr.nr.146/1997 si art.15 alin.4 cod pr.penala si dispozitiile Legii nr.42/1990, care au ramas în vigoare si dupa aparitia Legii nr.341/2004 – sunt înlaturate de catre instanta, întrucât – acestea se refera la dreptul de asistenta juridica gratuita de care ar beneficia reclamantul care a fost ranit în timpul Revolutiei din decembrie si nu la scutirea taxei de timbru.

Fata de considerentele expuse, curtea constata ca în mod gresit instanta de fond i-a pus în vedere reclamantului sa timbreze actiunea la valoarea despagubirilor solicitate – fapt pentru care, în baza art.297 alin.1 cod pr.civila, va  admite apelul declarat de D.V. împotriva sentintei civile nr.154 din 3 februarie 2005, pronuntata de Judecatoria Constanta.

Va anula sentinta apelata si va fixa termen pentru evocarea fondului.