Litigiu privind funcţionarii publici

Hotărâre 3190 din 30.10.2008


Prin cererea adresata acestei instante la data de 21.08.2008 reclamantul A.S. a formulata contestatie împotriva deciziei nr. 2199 din 25.07.2008 emisa de Primarul mun. S., prin care a fost sanctionat cu „mustrare scrisa” pentru savârsirea unei abateri disciplinare constând în refuzul de a îndeplini atributiile de serviciu în data de 17.06.2008, solicitând  anularea acesteia pe motive de nelegalitate.

În motivarea actiunii reclamantul  a aratat ca la data de 17.06.2008, fiind în îndeplinirea atributiilor de serviciu, schimbul I, între orele 6,00 – 14,00, a fost repartizat sa-si desfasoare activitatea în post fix, la intersectia str. … cu str. …, obiectivul sau fiind sa atraga atentia cetatenilor cu privire la modul de depozitare selectiva a deseurilor menajere.

În jurul orelor 9,00 a C.Z. din cadrul Politiei Comunitare, fiind gasit la o distanta de 3 m de recipientele de colectare, motiv pentru care a fost apostrofat de acestia pe un ton agresiv si amenintator.

Reclamantul mentioneaza ca în acel moment venise si masina de încarcare a buncarelor, explicându-le aceasta persoanelor care îl verificau, precizând totodata ca îsi poate îndeplini atributiile de serviciu si de la acea distanta.

La terminarea serviciului a fost amenintat de Sef serviciu C. D. ca trebuie sa dea o nota explicativa, sugerându-i-se ca ar fi spre binele sau sa scrie ce îi dicteaza dumnealui.

Pârâtul a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea ca nefondata a contestatiei reclamantului.

În motivare s-a aratat ca actul administrativ contestat a fost emis ca urmare a faptului ca reclamantul a încalcat atributiile de serviciu.

La data de 17.06.2008 în cartierul O. din mun. S. s-a desfasurat o actiune la care au participat toti agentii comunitari din schimbul I, care avea drept scop disciplinarea populatiei în privinta  depozitarii gunoiului menajer în mod selectiv, functie de specificatiile mentionate pe spatiile de depozitare. Pentru realizarea cu succes a actiunii s-a procedat la repartizarea câte unui agent comunitar la fiecare punct de colectare a gunoiului menajer pentru supravegherea zonei aferente cartierului O.

Pârâtul a mentionat ca, la controlul efectuat de catre directorul executiv al Politiei Comunitare împreuna cu seful serviciului Ordine Publica s-a constatat ca reclamantul nu se implica în activitatea atribuita si nu a luat atitudine în momentul în care s-au apropiat cetateni pentru a depozita gunoi. Reclamantul a tratat cu superficialitate actiunea si nu si-a respectat atributiile si indicatiile transmise si a refuzat sa dea o nota explicativa cu privire la cele întâmplate.

Din analiza materialului probator administrat în cauza, instanta constata ca prezenta contestatie este nefondata.

Prin dispozitia nr. 2199 din 25 iulie 2008 a primarului municipiului S. a fost sanctionat reclamantul A. S. - agent comunitar principal, în cadrul Politiei Comunitare a municipiului S., cu „mustrare scrisa”, pentru savârsirea unei abateri disciplinare constând în refuzul de a îndeplini atributiile de serviciu din data de 17 iunie 2008.

Dispozitia contestata a fost emisa în baza prevederilor art. 77 alin. 2 lit. i si ale art. 78 alin. 1 din Legea nr. 188/1999 republicata, precum si în temeiul art. 61, art. 65 alin. 5 si art. 68 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 republicata, a administratiei publice locale.

S-a avut în vedere referatul înregistrat la nr. 26079 din 21 iulie 2008 al Serviciului resurse umane, întocmit în baza referatului nr. 171100/19 iulie 2008 al Politiei Comunitare a municipiului S.

Instanta retine din  referatul nr. 171100/19 iulie 2008  încheiat de Seful Serviciului Ordine Publica, C.Z., ca reclamantul A.S. a fost programat sa execute serviciul de ordine publica în data de 17 iunie 2008, schimbul 1, între orele 6-14 la patrule stradale.

Ca urmare a ordinului dat de directorul executiv, la data sus mentionata s-a efectuat o actiune în cartierul O., la care au participat toti agentii din schimbul 1, având ca scop disciplinarea populatiei în ceea ce priveste depozitarea gunoiului menajer, astfel încât sa se respecte preselectarea gunoiului potrivit celor specificate pe spatiile de depozitare. În acest sens a fost repartizat câte un agent comunitar la fiecare punct de depozitare al gunoiului, pentru a fi supravegheata zona cartierului O. în totalitate.

Reclamantul a fost repartizat la un punct de depozitare a gunoiului menajer situat la intersectia strazilor … si ….

Cu ocazia controlului efectuat de Seful Serviciului Ordine Publica împreuna cu directorul executiv în jurul orelor 10:30, reclamantul nu a luat atitudine în momentul în care  s-au apropiat câtiva cetateni pentru a depozita gunoiul si nu a respectat indicatiile date cu privire la scopul acestei actiuni. Cerându-i-se explicatii, reclamantul a invocat faptul ca aceasta nu este o activitate care intra în atributiile agentilor comunitari si ca nu poate sta în apropierea buncarelor, refuzând sa dea un raport explicativ atât la momentul constatarii, cât si la iesirea din schimb.

Nu pot fi retinute apararile invocate de catre reclamant, în sensul ca ordinul de serviciu din data de 17 iunie 2008 excede atributiile ce îi revin, în calitate de agent comunitar.

Potrivit art. 7 lit. j din Legea nr. 371/2004, printre atributiile Politiei Comunitare se afla controlul modului de depozitare a deseurilor menajere, industriale sau de orice fel si de respectare a igienizarii zonelor periferice si a malurilor cursurilor de apa si sesizarea primarului cu privire la situatiile de fapt constatate si la masurile ce trebuie luate în vederea îmbunatatirii starii de curatenie a localitatii.

În ce priveste sustinerea reclamantului ca nu putea fi trimis singur în misiune, aceasta este complet lipsita de temei, nefiind stipulata niciunde o asemenea interdictie.

Instanta apreciaza ca s-a respectat procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare prevazuta de Legea functionarilor publici, iar reclamantul se face vinovat de refuzul de a îndeplini atributiile de serviciu, astfel încât este atrasa raspunderea sa disciplinara, pentru abaterea prevazuta de art. 77 alin. 2 lit. i din Legea nr. 188/1999.

La individualizarea sanctiunii disciplinare s-a tinut seama de criteriile prevazute de art. 77 alin. 4 din Legea nr. 188/1999: cauzele si gravitatea abaterii disciplinare, împrejurarile în care aceasta a fost savârsita, gradul de vinovatie si consecintele abaterii, comportarea generala în timpul serviciului a functionarului public, precum si de existenta în antecedentele acestuia a altor sanctiuni disciplinare care nu au fost radiate în conditiile prezentei legi.

În speta, abaterea constatata nu prezinta o gravitate deosebita si este singulara, reclamantul nefiind anterior sanctionat disciplinar, astfel încât sanctiunea aplicata raspunde exigentelor de necesitate si proportionalitate.

Fata de cele retinute mai sus, instanta a respins ca nefondata contestatia, mentinând dispozitia nr. 2199 din 25 iulie 2008 emisa de primarul municipiului S.