Bunuri comune ale soţilor. Urmărirea de către creditori

Decizie 336 din 04.05.2005


Prin decizia civila nr. 336/4.05.2005 s-a admis recursul creditoarei C.M. declarat împotriva sentintei civile 1020/4.03.2005 a Judecatoriei Baia Mare prin care s-a admis contestatia la executare formulata de contestatorii T.V. si T.M. si s-a anulat executarea silita mobiliara savârsita de executorul judecatoresc si s-a modificat aceasta sentinta în sensul respingerii contestatiei la executare.

Prima instanta retine ca, creanta ce se tinde a se executa este o datorie personala a sotului T.V., iar bunurile mobile sechestrate sunt bunuri comune ale partilor, conditie ce determina inadmisibilitatea executarii lor.

Tribunalul apreciaza ca în cauza sunt aplicabile prev.art. 32 lit.d din C.familiei care trebuie interpretate în sensul ca obligatia de a repara prejudiciul cauzat prin însusirea unor bunuri proprietate publica si privata de catre un sot este o datorie comuna a sotilor. Cei doi soti raspund din cauza diferite: sotul care a însusit în mod ilegal un bun are o obligatie personala, derivând din infractiunea comisa, iar sotul celui care a savârsit fapta raspunde în virtutea principiului îmbogatirii fara just temei.

În astfel de situatii creditorul poate urmari bunurile comune fara a cere în prealabil împartirea lor.

Cum din dosarul penal rezulta ca bunurile furate de contestator au fost transportate la domiciliul sau, o parte fiind folosite pentru încalzitul locuintei, este evident ca si sotia a tras foloase de pe urma infractiunii, astfel încât formele de executare pornite de executorul judecatoresc la solicitarea creditoarei au fost corect îndeplinite si în mod gresit prima instanta le-a anulat.