Dreptul de superficie. Neindeplinirea conditiilor legale de dobandire

Decizie 1263/R din 12.11.2008


Potrivit art. 492 Cod civil orice constructie, plantatie sau lucrul facut în pamânt sau asupra pamântului sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamânt, pâna se dovedeste din contra.Prin Sentinta civila nr. 3379/05 iunie 2008 Judecatoria Baia Mare a admis actiunea formulata de reclamantii Anghi Alexandru si Angi Livia în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Baia Mare reprezentat prin primarul localitatii si în consecinta  s-a constatat dreptul de proprietate al reclamantilor Anghi Alexandru si Anghi Livia asupra imobilelor, în natura casa de locuit si anexa gospodareasca, constând în magazie lemn si garaj, situate în localitatea Baia Mare, strada Fructelor, nr. 10A, judetul Maramures.

S-a dispus dezmembrarea parcelei cu nr. topo. 4203/10, înscrisa în CF 3841 Baia Mare, în nr. topo. noi, astfel: nr. topo. 4203/10/1, în suprafata de 580 mp; nr. topo. 4203/10/2, în suprafata de 2766 mp.

S-a constatat existenta unui drept de folosinta în favoarea reclamantilor asupra terenului aferent constructiilor de mai sus, în suprafata de 580 mp, identificat în CF 3841 Baia Mare, nr. topo. 4203/10/1, conform planului de amplasament si delimitare întocmit în cauza de expert tehnic judiciar Mocan Ioan.

S-a dispus înscrierea în cartea funciara a dreptului de proprietate al reclamantilor asupra imobilului constructie, precum si a dreptului de folosinta în favoarea acestora, asupra imobilului teren de mai sus.

Prima instanta a retinut ca

Potrivit depozitiilor martorilor audiati în cauza, Pop Antonie si Forauszberger Olga, rezulta ca reclamantii au construit în perioada 1984-1990, o casa de locuit situata în Baia Mare, strada Fructelor, nr. 10A, unde, de altfel, si locuiesc în prezent.

Raportul de expertiza tehnica judiciara efectuat în cauza a precizat ca aceasta casa de locuit, împreuna cu anexa gospodareasca constând în magazie lemn si garaj, situata la aceeasi adresa, au fost edificate pe parte din imobilul teren identificat în CF 3841 Baia Mare, nr. topo. 4203/10, al carui proprietar este în prezent Statul Român.

Suprafata terenului in litigiu, aflata în folosinta reclamantilor si care este aferenta constructiilor de mai sus, s-a conchis de catre expert ca masoara 580 mp si face parte din categoria de folosinta curti-constructii.

Dispozitiile art. 492 Cod civil instituie prezumtia relativa de proprietate asupra constructiilor amplasate pe un teren, în favoarea proprietarului terenului, constructorul putând înlatura aceasta prezumtie prin proba contrara. O asemenea proba a fost facuta de reclamanti, acestia dovedind ca au construit imobilele în litigiu, casa de locuit si anexa gospodareasca.

Contra sentintei a declarat recurs pârâtul Municipiul Baia Mare reprezentat prin primar solicitând modificarea acesteia în sensul respingerii cererii reclamantilor privind constatarea dobândirii unui drept de folosinta asupra terenului aferent constructiei, deoarece nu sunt îndeplinite cerintele legale pentru a se constata în favoarea reclamantilor un astfel de drept.

Reclamantii intimati au depus întâmpinare solicitând respingerea recursului ca nefondat.

Analizând recursul de fata prin prisma dispozitiilor art. 304 ind. 1 Cod proc. civila, instanta retine urmatoarele:

Reclamantul pretinde un drept de superficie asupra terenului (un drept de folosinta). Potrivit art. 492 Cod civil orice constructie, plantatie sau lucru facut în pamânt sau asupra pamântului sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamânt, pâna se dovedeste din contra.

Rezulta ca se instituie o prezumtie relativa legala, ce consta în dreptul de proprietate al proprietarului asupra terenului sau asupra constructiilor sau altor edificii atasate de sol, prezumtie care însa poate fi rasturnata prin proba contrara din moment ce legea vorbeste din contra. Proba contrara poate sa tinda la dovedirea unui drept de superficie, ca o exceptie de la regula instituita de art. 492 Cod civil, drept real ce consta în dreptul de proprietate al superficialului asupra constructiei edificate pe terenul proprietate altei persoane si asupra caruia beneficiarul dobândeste un drept de folosinta.

Pentru dobândirea dreptului de folosinta asupra terenului, constituindu-se în favoarea lui un drept de superficie nu sunt întrunite conditiile legale cu privire la dobândirea dreptului de superficie si anume: dobândirea acestui drept prin titlu – act juridic, conventie, testament – uzucapiune sau direct prin lege. Astfel trebuie sa se dovedeasca dreptul de proprietate asupra constructiilor, iar în al doilea rând sa fie existenta unei dispozitii legale, fie o conventie încheiata între superficiar si proprietarul terenului. Astfel pentru a fi constituit un drept de superficie trebuie sa se faca dovada îndeplinirii celor doua conditii, cerinte neîndeplinite în speta.

Raportat la considerentele de mai sus instanta de recurs a constat ca în ceea ce priveste sentinta atacata este incident motivul prevazut de art. 304 pct. 9 Cod proc. civila si în consecinta sentinta a fost modificata în parte conform dispozitivului, ramânând reclamantilor posibilitatea de a clarifica situatia juridica a terenului în alt cadru.

Domenii speta