Lovituri cauzatoare de moarte. Criterii de stabilire şi acordare a daunelor morale solicitate de urmaşii celui decedat, constituiţi ca părţi civile.

Sentinţă penală 117 din 28.11.2011


Cu privire la daunele morale, instanţa apreciază că înţelesul noţiunii de prejudiciu moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite şi culpabile prin care se aduce atingere valorilor cu conţinut nepatrimonial ce definesc personalitatea umană.

Tribunalul constată că părţile civile au suferit şi suferinţe psihice produse prin fapta ilicită a inculpatului, ceea ce justifică obligarea inculpatului la plata daunelor morale.

Totodată este de reţinut că în lipsa unor criterii legale de determinare a cuantumului daunelor morale întinderea acestora trebuie să respecte prevederile  art. 14 Cod procedură penală, cu referire la art. 998 Cod civil şi despăgubirea părţilor vătămate trebuie să constituie o justă şi integrală reparaţie a daunelor morale.

Înţelesul noţiunii de prejudiciu moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite şi culpabile prin care se aduce atingere valorilor cu conţinut nepatrimonial ce definesc personalitatea umană ; stabilirea întinderii acestora se face în raport cu gravitatea, respectiv intensitatea suferinţelor cauzate.

Aprecierea prejudiciului moral, nu se rezumă la determinarea preţului suferinţei fizice şi psihice care, de altfel, sunt inestimabile, ci înseamnă o apreciere multilaterală a tuturor consecinţelor  negative  ale  prejudiciului moral şi a implicaţiei acestuia pe toate planurile vieţii sociale ale persoanei vătămate.

Deşi cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicării unor criterii nepatrimoniale, cum ar fi: importanţa prejudiciului, durata şi intensitatea durerilor fizice şi psihice, tulburările şi neajunsurile pretins încercate de victimele prejudiciului moral.

Ca un criteriu orientativ de care trebuie să se ţină seama îl reprezintă echitatea. Tocmai de aceea dacă gravitatea este mare şi despăgubirea trebuie să fie substanţială. Această despăgubire trebuie să fie justă, raţională, echitabilă, adică să fie în aşa fel încât să asigure efectiv o compensaţie suficientă, dar nu exagerată a prejudiciului moral suferit

În raport de aceste criterii tribunalul apreciază că suma de câte 30.000 Euro cu titlu de daune morale reprezintă o reparaţie echitabilă pentru prejudiciul moral suferit de părţile civile C. C., B. G. şi B. C, apreciind totuşi că suma de câte 50.000 Euro daune morale solicitate de părţile civile este prea mare, considerând că daunele morale nu constituie un mijloc de îmbogăţire pentru urmaşii defunctului.