Decizia civila nr. 320/a/2009, Cerere apel, lipsa interes in promovarea apelului a reclamantului caruia i s-a admis actiunea

Decizie 320/A/2009 din 11.10.2010


Decizia civila nr. 320/A/2009, Cerere apel, lipsa interes in promovarea apelului a reclamantului caruia i s-a admis actiunea

Prin sentinţa civilă nr. 143/2009, pronunţată de Judecătoria Marghita, s-a admis acţiunea reclamantului astfel cum a fost precizată, avand ca obiect succesiune si partaj.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel reclamantul, solicitând admiterea apelului, modificarea sentinţei apelate şi în urma  efectuării unei contraexpertize să se micşoreze sulta care a fost stabilită în sarcina sa..

Instanţa de apel a invocat din oficiu exceptia lipsei de interes a reclamantului in promovarea apelului, retinand că prin sentinţa civilă nr. 143/06.03.2009 acţiunea reclamantului a fost admisa, aşa cum a fost precizata si potrivit concluziilor scrise pe care acesta le-a depus la dosar.

Deoarece hotărârea civila are efecte numai cu privire la părtile care s-au judecat in fata primei instanţe, acestea sunt de regulă singurele care pot exercita apelul impotriva unei hotarari. Asadar reclamantul si paratul care si-au disputat un drept in fata primei instanţe, au posibilitatea sa se plângă împotriva hotărârii pe calea apelului.

Calitatea de parte in proces nu este insa suficienta pentru declararea apelului, fiind necesar pentru cel care face apel sa justifice si interesul de a ataca hotărârea, aceasta reprezentând o condiţie de exerciţiu a actiunii civile. Practic inseamnă că legitimare activă are numai partea care a pierdut procesul, deoarece cel care a câstigat in fata primei instanţe nu are interes, nu poate demonstra drepturile ce i-au fost lezate.

Intrucât, in spetă, prin sentinţa civilă nr. 143/06.03.2009 Judec. Marghita a admis actiunea reclamantului, aşa cum a fost precizata si potrivit concluziilor scrise pe care acesta le-a depus la dosar, reclamantul însuşindu-si concluziile raportului de expertiza efectuat in cauza si neavând de formulat obiecţiuni, instanţa a apreciat ca fiind lipsit de interes apelul declarat de acesta. Astfel reclamantul, căruia instanta de fond i-a dat tot ce a cerut, nu se poate plânge împotriva hotărârii pe calea apelului.

Imprejurarea că după pronuntarea hotarârii valoarea de circulatie a imobilului in litigiu ar fi scazut ca urmare a crizei economice nu este de natura să  justifice interesul reclamantului in atacarea unei hotarâri prin care i s-a admis actiunea. Astfel interesul in exercitarea oricăreia din formele procedurale ce intra in continutul actiunii civile trebuie sa fie si juridic, ceea ce inseamnă că un interes pur ecomomic sau pur teoretic nu justifică exercitiul actiunii civile. Asadar interesul trebuie sa fie un interes legitim juridiceşte proteguit.