Restituirea imobilului pe cale administrativă prin dispoziţie de restituire emisă de primar. Programarea legală a contractelor de închiriere.

Decizie 1000/R din 08.10.2007


RESTITUIREA IMOBILULUI PE CALE ADMINISTRATIVĂ PRIN  DISPOZIŢIE DE RESTITUIRE EMISĂ DE PRIMAR.

PROROGAREA LEGALĂ A CONTRACTELOR DE ÎNCHIRIERE

Prin decizia civilă nr.1000/R/8 octombrie 2007, Tribunalul Bihor a respins ca nefondat recursul civil introdus de recurentul N.G. şi N.A. în contradictoriu cu intimata L.S.  împotriva sentinţei civile nr. 2655 din 16 aprilie 2007.

Tribunalul Bihor a reţinut  că prin sentinţa civilă nr. 2655/2007 pronunţată de Judecătoria Oradea s-a admis cererea formulată de reclamanta L. S. împotriva pârâţilor N. G. I. şi N. A. şi în consecinţă s-a dispus evacuarea pârâţilor din imobilul cu nr. topo 96/3/III înscris în CF 80.448 Oradea în natură reprezentând ap. nr. 3 compus din doua camere, bucătărie, baie, hol, cămară în suprafaţă de 77 mp situat administrativ în Oradea, str. Republicii nr. 57, ap.3 şi au fost obligaţi pârâţii să plătească reclamantei suma de 509,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut că prin dispoziţia nr. 1171/2003 emisă de Primarul Municipiului Oradea în baza Legii 10/2001 imobilul cu nr. topo 96/3/III înscris în CF 80.448 Oradea în natură reprezentând ap. nr. 3 compus din doua camere, bucătărie, baie, hol, cămară în suprafaţă de 77 mp situat administrativ în Oradea, str. Republicii nr. 57, ap.3 a fost restituit reclamantei. La acel moment pârâţii aveau încheiat cu API contractul de închiriere nr. 2908/09.03.2001.

Având în vedere că raporturile dintre părţi sunt reglementate din lege specială, instanţa de fond a apreciat că în cauză nu sunt incidente prevederile art. 1441 Cod civil.

În consecinţă, faţă de prevederile art. 15 alin 1 din Legea 10/2001, instanţa de fond a reţinut că prorogarea legală a contractelor de închiriere operează numai în ipoteza desfiinţării contractelor de închiriere în temeiul Legii 112/1995, în celelalte ipoteze - cum ar fi restituirea pe cale administrativă a imobilului - nu mai operează o nouă prelungire a contractului în favoarea chiriaşului.

Instanţa de fond a reţinut că, pe de altă parte, plate unei sume de bani cu titlu de chirie presupune în mod valabil existenţa unui contract de închiriere, ea ţinând de faza executării contractului. Remiterea unei anumite sume de bani cu acest titlu nu constituie dovada existenţei contractului, întrucât , de lege lata, proba lui nu se poate face decât printr-un înscris.

Împotriva acestei hotărâri, în termen legal au formulat recurs pârâţii N. G. I. şi N. A. V., solicitând admiterea acestuia şi desfiinţarea în totalitate a hotărârii atacate, cu consecinţa respingerii acţiunii.

În motivarea recursului s-a arătat că recurenţii pârâţi au solicitat în nenumărate rânduri intimatei să le prezinte actele de proprietate care au stat la baza dispoziţiei primarului nr. 1171/2003, prin care i s-a restituit acest apartament.

Analizând recursul formulat, atât prin prisma motivelor invocate, cât şi din oficiu, Tribunalul Bihor a constatat că acesta este nefondat.

Prin dispoziţia nr. 1171/2003 emisă de Primarul Municipiului Oradea în baza Legii 10/2001 imobilul cu nr. topo 96/3/III înscris în CF 80.448 Oradea în natură reprezentând ap. nr. 3 situat administrativ în Oradea, str. Republicii nr. 57.

Această dispoziţie constituie titlu de proprietate în favoarea reclamanţilor intimaţi, conferindu-le acestora toate atributele dreptului de proprietate recunoscute de art. 480 Cod civil.

Faptul că intimata au refuzat să prezinte recurenţilor actele care au stat la baza emiterii acestei dispoziţii nu prezintă nici un fel de relevanţă juridică, aceştia neavând nici o îndrituire să analizeze legalitatea titlului reclamantei. În condiţiile în care recurenţii ar fi considerat că acest titlu este viciat, ar fi avut posibilitatea atacării sale pe cale dreptului comun, pe motive de nulitate absolută.

In ceea ce priveşte modalitatea de aplicarea a legii de către instanţa de fond, aceasta a fost în mod judicios făcută, în mod corect apreciindu-se că art. art. 15 alin 1 din Legea 10/2001, ce prevede  prorogarea legală a contractelor de închiriere operează numai în ipoteza desfiinţării contractelor de închiriere în temeiul Legii 112/1995, nefiind aşadar aplicabil în speţă.