Legea 10/2001

Sentinţă civilă 64 din 07.04.2009


Dosar nr. 61/109/2009

R O M Â N I A

TRIBUNALUL ARGEŞ

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ  Nr. 74

Şedinţa publică de la 07 Aprilie 2009

Completul compus din:

PREŞEDINTE : V.T.

Grefier : G.G. ?

S-a luat în examinare pentru soluţionare acţiunea civilă formulată în primă instanţă de reclamanta P. E., în contradictoriu cu pârâta COMISIA DE APLICARE A PREVEDERILOR LEGII NR 10/2001 REPREZENTATĂ DE PRIMARUL MUNICIPIULUI PITEŞTI.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns consilier juridic P.A. pentru pârâtă, lipsind reclamanta.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier după care:

Tribunalul din oficiu,  pune în discuţie excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei.

Reprezentanta pârâtei arată că este de acord cu admiterea excepţiei. Arată că nu solicită cheltuieli de judecată.

TRIBUNALUL

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe petenta P. E.a solicitat în contradictoriu cu intimata Comisia de aplicare a Legii nr.10/2001, ca instanţa prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună anularea dispoziţiei nr.5927/2008, precum şi dispoziţia nr.5485/30.10.2007 şi stabilirea în natură a dreptului asupra terenului de 600 mp şi construcţie în suprafaţă de 76, 37 mp.

Analizând actele şi lucrările dosarului tribunalul reţine următoarele:

Potrivit art.137 c.proc.civ.instanţa se pronunţă cu prioritate asupra excepţiilor care fac de prisos analiza în fond a cauzei. În consecinţă, tribunalul se va pronunţa mai întâi asupra excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive, invocată din oficiu de către instanţă.

Raportul de drept procesual specific litigiilor generate de aplicarea Legii nr.10/2001 se grefează pe raportul juridic de drept material ce a luat naştere în urma transmiterii  notificării şi soluţionării acesteia, în care părţi sunt persoana îndreptăţită şi unitatea deţinătoare [în acelaşi sens: I.C.C.J., s.civ.şi de propr.int., dec.nr.8376/2007].

În consecinţă tribunalul apreciază că în cauză calitatea procesuală pasivă aparţine Municipiului Piteşti, reprezentat legal prin primar, în calitate de unitate deţinătoare. Deşi instanţa în baza rolului activ , prevăzut de art.129 c.proc.civ., a dispus citarea petentei cu menţiunea de a preciza cadrul procesual, respectiv de a preciza persoana cu care înţelege să se judece, petenta  P. E. nu s-a conformat unei asemenea obligaţii procesuale.

Pentru aceste considerente, tribunalul, în baza art.137 c.proc.civ.raportat la art.26 din  Legea nr.10/2001, republicată, va admite excepţia şi va respinge contestaţia ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsită de calitate procesuală pasivă

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată din oficiu de către instanţă.

Respinge contestaţia formulată de petenta P. E., în contradictoriu cu intimata Comisia de aplicare a Legii nr.10/2001 a judeţului  Argeş, ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsită de calitate procesuală pasivă.

Cu apel în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 07 Aprilie 2009

Preşedinte,

V. T. Grefier,

G. G. ?