Plangere impotriva incheierii de carte funciara.

Sentinţă civilă 7439 din 17.11.2009


DOSAR NR. . Numar operator 2445

- plângere împotriva încheierii de carte funciara  -

R O M Â N I A

JUDECATORIA  TG - JIU,  JUDETUL  GORJ

SENTINTA  CIVILA  NR. 7439

SEDINTA  PUBLICA  DIN DATA  DE: 17.11.2009

PRESEDINTE:  JUDECATOR

GREFIER :

Pe rol solutionarea  actiunii civile având ca obiect plângere împotriva încheierii de carte funciara  formulata de petentul M. N., domiciliat în municipiul ....în contradictoriu cu intimatii SC . . cu sediul în municipiul si SC ., cu sediul în comuna.

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns petentul M. N., consilier juridic B. C. E. pentru intimata SC . si consilier juridic H. L. pentru intimata SC .

Procedura de citare legal îndeplinita.

 S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care,

Consilier juridic B. C. E. invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a SC .

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat instanta acorda cuvântul pe exceptia invocata si pe fondul cauzei.

Petentul M. N. lasa solutia la aprecierea instantei de judecata cu privire la exceptia invocata si, pe fond, solicita admiterea plângerii astfel cum a fost formulata.

Consilier juridic B. C. E. solicita admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a SC G.si, pe fond, respingerea plângerii formulata de petentul M. N..

Consilier juridic H. L. solicita admiterea exceptiei si pe fond respingerea plângerii formulata de petentul M. N. învederând ca actiunea în revendicare ce reprezinta litigiul pe care petentul a solicitat sa fie notat în cartea funciara poarta asupra unei suprafete de 489 mp si în conditiile în care SC . are întabulat dreptul de proprietate cu privire la o suprafata de 40949 mp, admiterea plângerii si pe cale de consecinta notarea litigiului în cartea funciara ar afecta dreptul de proprietate al intimatei asupra diferentei de 40460 mp. Se învedereaza de asemenea ca sentintele depuse la dosarul cauzei nu sunt opozabile intimatei.

I N S T A N T A

Deliberând  asupra cauzei civile fata constata urmatoarele:

  Cu adresa nr. .../2009 OCPI . a înaintat acestei instante spre competenta solutionare plângerea formulata de petentul M. N. împotriva încheierii de carte funciara nr. ../2009.

Cauza a fost înregistrata pe rolul acestei instante la data de 19.08.2009, sub nr. ...

În motivarea plângerii petentul a aratat ca prin încheierea de carte funciara nr. ... emisa de OCPI . a fost respinsa cererea sa de notare în cartea funciara a litigiului ce face obiectul dosarului nr. ... cu motivarea ca nu a procedat la individualizarea imobilului pentru care s-a solicitat notarea litigiului.

A mai aratat petentul ca solutia pronuntata de OCPI .j este netemeinica deoarece detine documente relevante din care reiese faptul ca exista identitate între imobilul înscris în cartea funciara si cel ce face obiectul dosarului nr. ...

Plângerea nu a fost întemeiata în drept.

Au fost anexate în fotocopie cererea de înscriere formulata de petent catre OCPI, certificat de grefa cu privire la dosarul nr. ..., actiunea ce face obiectul dosarului nr. ..., încheierea de carte funciara nr. .., titlul de proprietate nr. 13464345/05.04.2004 si cartea funciara nr. ...

Cererea  a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru în cuantum de 8 lei si timbru judiciar de 3 lei.

La termenul de judecata din data de 20.10.2009, instanta a pus în discutie cadrul procesual al actiunii având în vedere ca prin cererea formulata s-a solicitat notarea în cartea funciara a unui litigiu ce poarta asupra unui imobil întabulat pe numele altei persoane, situatie în care procedura capata caracter contencios chiar daca prin Decizia nr. LXXII/15.10.2007 ICCJ prin care s-a stabilit ca Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara nu are calitate procesuala pasiva s-a retinut ca procedura de înscriere în cartea funciara este necontencioasa, aceasta fiind într-adevar regula în materie. Astfel instanta a dispus la acel termen de judecata introducerea în cauza în calitate de intimati a SC , titularul cartii funciare cu privire la care poarta litigiul si SC, locatar al imobilului în litigiu.

Prin întâmpinarea formulata în cauza SC a invocat lipsa calitatii procesuale pasive, învederând ca nu este proprietar tabular al terenului înscris în cartea funciara nr. 35030 iar conform art. 22 din Legea nr. 7/1996 înscrierea unui drept se poate efectua numai împotriva aceluia care, la înregistrarea cererii sale, era înscris ca titular al dreptului asupra caruia înscrierea urmeaza sa fie facuta.

Cu privire la fondul cauzei intimata SC a solicitat respingerea cererii formulata de petentul M N învederând ca notarea este înscrierea în cartea funciara prin care se aduce la cunostinta tertilor fapte sau raporturi juridice, împiedicându-i pe acestia sa poata dobândi cu buna credinta un drept real imobiliar care face obiectul unui litigiu sau este supus anumitor restrictii.

A mai aratat intimata ca argumentul registratorului de carte funciara pentru respingerea cererii formulata de catre petent este vadit fondat deoarece din simpla lecturare a cererii de înscriere rezulta faptul ca petenta a indicat numarul cartii funciare ...precum si numarul cadastral al imobilului .. fara a putea fi identificat acest imobil, din probatoriul administrat în cauza rezultând faptul ca numarul cadastral .al cartii funciare cuprinde dreptul de proprietate al SC întabulat în cartea funciara nr. 35030, terenul intravilan având suprafata de 40949 mp si nu 489 mp ceea indica în mod indubitabil ca nu exista întabulata nici o suprafata al carui perimetru sa fie de 489 mp.

Intimata a aratat de asemenea ca prin notarea litigiului în cartea funciara fara a fi individualizat imobilul teren în suprafata de 489 mp printr-o expertiza tehnica de specialitate s-ar leza în mod grav dreptul de exercitare libera, în putere proprie si în interes propriu a dreptului de proprietate al SC, proprietarul tabular nemaiputând dispune de dreptul sau, notarea litigiului în acest context afectând tot perimetrul întabulat de 40949 mp.

În drept au fost invocate dispozitiile art. 115 si urmatoarele Cod de procedura civila.

Prin concluziile scrise depuse la dosarul cauzei intimata SC a solicitat respingerea plângerii formulata de petentul M N învederând ca în conformitate cu dispozitiile art. 93 din Ordinul nr. 133/2009 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. . se statueaza ca notarea existentei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul înscrierii în Cartea Funciara se va putea face fie la cererea partii interesate, fie din oficiu la sesizarea instantelor de judecata, notarea facându-se în baza unei actiuni având stampila si nr. de înregistrare ale instantei sau a certificatului de grefa care identifica obiectul procesului, partile si imobilul.

Intimata a aratat de asemenea ca imobilul în suprafata de 489 mp ce face obiectul litigiului a carui notare se solicita nu a fost identificat, dreptul sau de proprietate întabulat în cartea funciara nr..purtând asupra unui teren în suprafata de 40949 mp si nu 489 mp, astfel ca suprafata în litigiu nu se identifica cu dreptul întabulat al SC pentru suprafata de 40949 mp.

A mai aratat intimata ca notarea litigiului ce poarta asupra unei suprafete de 489 mp ar afecta dreptul sau de proprietate asupra diferentei de 40460mp în mod nelegal întrucât prin notarea unui litigiu în cartea funciara se aduc anumite interdictii privind dreptul de dispozitie iar actele depuse la dosarul cauzei privind sentinta pronuntata în contradictoriu cu SC  nu îi sunt opozabile.

Pe parcursul cercetarii judecatoresti a fost administrata proba cu înscrisuri.

Analizând cu prioritate exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de intimat SC instanta constata ca aceasta este neîntemeiata pentru urmatoarele considerente:

Astfel cum am mentionat anterior, având în vedere ca prin cererea formulata s-a solicitat notarea în cartea funciara a unui litigiu ce poarta asupra unui imobil întabulat pe numele altei persoane, situatie în care procedura capata caracter contencios, vazând si cuprinsul cartii funciare aflata la fila 16 din dosar din care reiese faptul ca acesta a fost închiriat pe o perioada de 10 ani, începând cu data de 02.07.2006, catre SC care astfel pe perioada derularii contractului de închiriere exercita o parte din prerogativele dreptului de proprietate asupra imobilului, instanta apreciaza ca aceasta societate are calitate procesuala pasiva în cauza, fiind în interesul sau sa aiba cunostinta de litigiu si chiar sa aiba posibilitatea sa propuna administrarea mijloacelor de proba apreciate ca fiind necesare în cauza.

Cu privire la fondul cauzei, analizând actele si lucrarile dosarului instanta constata ca plângerea formulata de petentul M N este întemeiata pentru urmatoarele considerente:

Astfel, instanta retine ca notarea este înscrierea în cartea funciara prin care se aduce la cunostinta tertilor fapte sau raporturi juridice, împiedicându-i pe acestia sa poata dobândi cu buna credinta un drept real imobiliar care face obiectul unui litigiu sau este supus anumitor restrictii.

Conform art. 42 din Ordinul 633/2006 o astfel de înscriere poate avea ca obiect consemnarea unor fapte, drepturi personale, litigii referitoare la drepturile reale asupra imobilelor si alte înscrieri cu caracter temporar în legatura cu imobilul. Enumerarea prezentata de legiuitor în aliniatul doi al aceluiasi articol este una exemplificativa. Aceasta înscriere are un caracter subsecvent întrucât drepturile si faptele ce se încadreaza în aceasta sfera trebuie sa aiba legatura cu imobilele deja înscrise în cartea funciara.

Un aspect important de subliniat este legat de faptul ca notarea unor astfel de fapte si drepturi personale nu constituie o limitare a exercitiului dreptului înscris în cartea funciara, urmarind exclusiv realizarea elementului de publicitate imobiliara.

Procedura de solutionare a plângerilor împotriva încheierilor de carte funciara, este o procedura simplificata în care instantele nu fac decât sa verifice legalitatea si temeinicia încheierilor, fara a stabili drepturi potrivnice altor parti.

Argumentul registratorului de carte funciara ce a stat la baza respingerii cererii petentului de notare a litigiului în cartea funciara este nefondat deoarece conform dispozitiilor art. 93 din Ordinul nr. 133/2009 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006 se statueaza ca notarea existentei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul înscrierii în Cartea Funciara se va putea face fie la cererea partii interesate, fie din oficiu la sesizarea instantelor de judecata, notarea facându-se în baza unei actiuni având stampila si nr. de înregistrare ale instantei sau a certificatului de grefa care identifica obiectul procesului, partile si imobilul.

Astfel cererea de notare a litigiului în cartea funciara a fost respinsa de OCPI G. cu motivarea ca nu exista identitate între imobilul cu nr. cadastral 2012, înscris în cartea funciara . si imobilul individualizat în certificatul de grefa depus de petent.

Analizând certificatul de grefa depus de petent si copia actiunii ce face obiectului dosarului nr. . al Judecatoriei Tg J. instanta retine ca prin acestea au fost identificate partile, obiectul procesului precum si imobilul, fiind astfel îndeplinite conditiile art. 93 din Ordinul nr. 133/2009 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006.

Din sentinta civila nr. . pronuntata de Judecatoria Tg J. în dosarul nr. . coroborat cu raportul de expertiza tehnica de specialitate depus în acel dosar (filele 25, 30) si titlul de proprietate nr. 134641116/26.07.2006 (fila 42) instanta retine ca petentul este proprietarul unei suprafete de 560 mp teren situat în strada ...., suprafata de 489 mp din acesta fiind folosita de catre intimata SC Din cuprinsul cartii funciare nr. .(fila 16) instanta retine ca dreptul de proprietate asupra terenului în suprafata totala de 40949 mp este întabulat în favoarea SC în baza contractului de vânzare cumparare nr. . emis de Judecatorul S M V si închiriat pe o perioada de 10 ani catre SC, terenul în litigiu fiind inclus în aceasta suprafata astfel cum s-a retinut în cuprinsul sentintei civile nr. ., pronuntata de Judecatoria Tg Jiu în dosarul nr. . (fila 48).

Astfel instanta constata ca terenul ce face obiectul dosarului nr. . (litigiul ce se doreste a fi notat în cartea funciara) este inclus în terenul întabulat în cartea funciara nr. 35030.

Având în vedere cele aratate instanta urmeaza sa respinga exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de intimata SC si pe fond sa admita plângerea formulata de petentul M N în contradictoriu cu intimatii SC G si SC S si sa dispuna notarea litigiului ce face obiectul dosarului nr. ... al Judecatoriei Tg. în cartea funciara cu nr. ..

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de SC:

Admite plângerea formulata de petentul M N, domiciliat în municipiul ... în contradictoriu cu intimatii SC G . si SC S. cu sediul

Dispune notarea litigiului ce face obiectul dosarului nr. . al Judecatoriei T.în cartea funciara cu nr. ...

Cu apel  în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica azi 17.11.2009.

PRESEDINTE, GREFIER,

S. M. T. D.

RED SM/ THRED SM/

5 EX/ 03.12.2009