Fond funciar.

Sentinţă civilă 8419 din 11.12.2009


Dosar nr. (....) Cod operator 2445

Fond funciar

R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUD. GORJ

Sentinta civila nr. 8419

Sedinta publica din 11 Decembrie 2009

Completul compus din:

PRESEDINTE (....)

Grefier (....)

Pe rol judecarea cererii  formulate  reclamantii P.N., P.G., P.M., P.C. si P.I., în contradictoriu cu intimatele C.L.T. si  C.J.G..

La apelul nominal facut în sedinta publica,  a raspuns reclamantul P.N. în nume personal si în calitate de procurator pentru reclamantii P.C. si P.I. si primarul comunei T. G. V. pentru intimata C.L.T., lipsa fiind celelalte parti.

Procedura  de citare legal îndeplinita.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, s-a depus de catre reprezentantul legal al intimatei C.L.T., raspunsul  la relatiile solicitate de instanta, cu adresa nr.5882/2009, dupa  care,  nemaifiind  alte cereri de formulat si probe de administrat, s-a constatat terminata  cercetarea judecatoreasca si s-a  acordat cuvântul pe fond.

Reclamantul a solicitat admiterea cererii asa cum a fost formulata.

Primarul comunei T., G.V., pentru intimata C.L.T. a lasat solutia la aprecierea instantei.

JUDECATA

 Deliberând asupra cererii de fata:

 Prin actiunea civila înregistrata sub nr. ..... pe rolul Judecatoriei T.J.,  reclamantii P.N., P.G., P.M., P.C. si P.I., în contradictoriu cu intimatele C.L.T. si C.J.G., au solicitat instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligate intimatele sa procedeze la solutionarea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul situat în punctul "D. B." care a fost preluat abuziv de catre stat.

În motivarea cererii reclamantii au aratat ca în calitate de mostenitori ai autorilor P. V. si P. V., au formulat în termen legal cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafetele de teren detinute de autorii lor, inclusiv cele doua parcele situate în punctul "D. B." pe raza comunei T., judetul G., în suprafata de 2700 m.p.

Au aratat reclamantii ca au anexat la cererea formulata actele de proprietate, însa pâna în prezent nu au primit nici un raspuns, cu toate ca în repetate rânduri P.N. s-a prezentat la P.T. pentru a face demersurile necesare, însa pâna în prezent nu au intrat în posesia suprafetei de teren ce a apartinut autorilor lor.

În drept cererea nu a fost întemeiata.

Pentru dovedirea actiunii reclamantii au depus la dosar urmatoarele înscrisuri, în xerocopie: actul de vânzare-cumparare încheiat la data de 22.01.1934, registrul agricol al autorului P.V. din perioada 1959 - 1963, cererile de reconstituire înregistrate sub nr.5162/2008 si nr.1/2005.

Instanta din oficiu, în virtutea rolului sau activ reglementat de art. 129 alin.5 C.p.civ, a solicitat intimatei C.L.T. sa comunice modalitatea de solutionare a cererii de reconstituire a dreptului de proprietate formulata de reclamanti pentru terenurile situate în punctul "D. B." pe raza comunei T.

Cu adresa nr.5882/2009 (fila 23) C.L.T. a comunicat instantei ca reclamantul P.G. a formulat cererea înregistrata sub Nr. .. pentru reconstituirea dreptului de proprietate privind suprafata de 1 ha teren situat în perimetrul fostului IAS T.J. (D. B.) si prin HCJ nr..... a fost invalidata reconstituirea dreptului de proprietate deoarece acesta nu a prezentat acte de proprietate asupra terenului.

A aratat intimata ca cererea înregistrata sub nr.... nu a fost solutionata deoarece petentii nu au depus acte care sa dovedeasca dreptul de proprietate si nu s-au prezentat pentru identificarea terenurilor solicitate si, mai mult, aceasta cerere priveste aceleasi terenuri ca cele mentionate prin cererea formulata în anul 1998 de reclamantul P.G..

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta constata si retine urmatoarele :

Reclamantii din cauza de fata P.N., P.G., P.M., P.C. si P.I., sunt mostenitori ai autorilor P. V. si P. V., si în anul 2005, au formulat în temeiul Legii nr. 247/2005, cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile apartinând autorilor lor situate pe raza comuna T..

Cererea a fost  înregistrata sub nr. ..... la Primaria comunei T., si pâna în prezent nu a fost solutionata, asa cum reiese chiar din sustinerile intimatei C.L.T..

Potrivit dispozitiilor  art. 5 Comisiile Locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 au obligatia sa preia  si sa analizeze  cererile depuse de catre reclamanti pentru reconstituirea dreptului de proprietate, sa verifice îndeplinirea conditiilor si sa solicite în acest scop toate relatiile si toate datele necesare.

Conform art. 79 raportat la art. 66  din Regulamentul de aplicare a legilor fondului funciar din 4.08.2005 C. L. are obligatia ca în termen de 30 de zile sa analizeze, sa verifice cererile si actele doveditoare ale reclamantilor si sa întocmeasca anexele conform dispozitiilor legale, iar potrivit alin.4 al art. 79 cererile însotite de actele doveditoare si anexele întocmite se înainteaza de presedintele C. L. la C. J. pentru verificare si validare ori invalidare, în termen de maxim 45 de zile de la data înregistrarii cererii.

În speta de fata, dupa cum reiese din actele depuse la dosar, intimata C. L. de aplicare a Legii nr. 18/1991 T. nu si-a îndeplinit aceste obligatii , întrucât desi reclamantii au depus cererea înregistrata sub nr. ..., nu au primit nici un raspuns, iar cererea lor nu a fost analizata sau verificata de catre C. L.T.

Instanta apreciaza astfel , ca,  în conditiile în care o cerere de reconstituire  a dreptului de proprietate formulata de reclamanti în anul 2005 nu a fost solutionata nici pâna în prezent în anul 2009, C.L. nu si-a îndeplinit atributiile prevazute în  art. 5  din HG 890/2005 referitoare la analizarea cererii formulata de reclamanti si înaintarea catre C. J. G. a propunerii de validare sau invalidare a dreptului de proprietate a reclamantilor cu privire la suprafata solicitata.

Dupa cum rezulta din înscrisurile depuse la dosar, reclamantii, în calitate de mostenitori ai autorului P.V., au vocatie legala la restituirea proprietatii, iar interesul acestora de a fi solutionata  cererea  de reconstituire formulata de autorul lor este legitim, întrucât  nesolutionarea acestei cereri în termen rezonabil este de natura sa le prejudicieze irecuperabil dreptul de proprietate.

În baza art.1 din Protocolul nr.1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Curtea Europeana a Drepturilor Omului  a admis ca, notiunea de "bunuri" nu se limiteaza numai la proprietatea asupra unor bunuri  corporale, ci  si la alte drepturi si interese ce constituie elemente patrimoniale active , inclusiv creante.

Legislatia nationala prevede procedura de reconstituire a dreptului de proprietate funciara ( Legii nr.18/1991 republicata  cu modificarile si completarile ulterioare, Lg.169/1997 cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr.1/2000 cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 247/2005 ).

Asadar, aceste norme legale pe cale le contin  creeaza proprietarilor de drept speranta legitima de a fi efectiv pusi în posesie pe terenul lor  "creanta" lor fiind suficient determinanta pentru a constitui " o valoare patrimoniala" care atrage aplicarea garantiilor  articolului 1  al Protocolului nr.1.

 Nesolutionarea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate formulate de reclamanti încalca, pe lânga dreptul garantat  de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Principiul de  drept international  al " legitimei asteptari" sau al "asteptarii  rezonabile", potrivit caruia "orice cetatean  are dreptul  de ai fi solutionata cererea privitoare la un drept într-un termen rezonabil si de o asemenea maniera încât la data solutionarii ,  dreptul sau , sa nu fi devenit  între timp lipsit de eficacitate si iluzoriu.

În lumina dispozitiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care se aplica  cu prioritate fata de orice alta prevedere din dreptul intern (art.20 din Constitutia României),  reclamantii au un interes patrimonial cu privire la terenul asupra caruia au solicitat  reconstituirea dreptului de proprietate, interes suficient de important pentru a constitui  un interes substantial  si deci  " un bun" în sensul articolului 1 al Protocolului nr.1.

 Raportat la dispozitiile legale enuntate ,în speta de fata , refuzul comisiei de fond funciar  de a solutiona cererea formulata de reclamanti privind reconstituirea dreptului de proprietate  este de natura a constitui o ingerinta în dreptul de proprietate al reclamantilor si a aduce atingere dreptului la un proces echitabil consacrat de art. 6 CEDO.

Sustinerea intimatei în sensul ca cererea nu a fost solutionata deoarece reclamantii nu au depus acte de proprietate, nu poate fi retinuta de instanta, întrucât din continutul cererii reiese ca acestia au depus înscrisurile de care înteleg sa se foloseasca în dovedirea terenurilor solicitate si chiar daca Comisia constata ca actele respective nu fac dovada dreptului de proprietate, avea obligatia, potrivit dispozitiilor legale, sa faca o propunere C. J. G. cu privire la aceasta cerere.

De asemenea nu poate fi retinuta nici sustinerea potrivit careia terenurile mentionate în cererea formulata de reclamanti în anul 2005 sunt unele si aceleasi cu terenurile mentionate de reclamantul P.G. în cererea formulata în anul 1998, care a fost solutionata prin HCJ nr...., întrucât aceasta hotarâre nu priveste pe toti reclamantii care au formulat cererea în anul 2005.

Fata de considerentele expuse si având în vedere dispozitiile legale enuntate  va fi admisa actiunea civila  de fata formulata de reclamantii P.N., P.G., P. M., P.C. si P.I. si obligata intimata C.L.T. sa solutioneze cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, înregistrata sub nr. .....  formulata de  reclamanti , privind terenurile situate  pe raza localitatii T., judetul G., în sensul de a înainta C.J.G. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, propunerea de validare sau invalidare a dreptului de proprietate cu privire la suprafata solicitata .

Vazând dispozitiile art. 261 C.p.civ.,

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea formulata de reclamantii P.N., P.G., P.M., P.C., si P.I., în contradictoriu cu intimatele C.L.T.  si  C.J.G.

 Obliga intimata C.L.T. sa solutioneze cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, înregistrata sub nr. ...  formulata de  reclamanti , privind terenurile situate  pe raza localitatii T., judetul G., în sensul de a înainta C.J.G., propunerea de validare sau invalidare a dreptului de proprietate cu privire la suprafata solicitata .

 Cu recurs  ,în  termen  de 15 zile de la comunicare.

 Pronuntata în sedinta publica din  11.12.2009 la Judecatoria Târgu - .Jiu.

PRESEDINTE,

................

GREFIER,

......................

1

Domenii speta