Pretenţii

Decizie 31/2016 din 26.01.2016


Cod ECLI ECLI:RO:TBGRJ:2016:004.000031

Cod operator 2442/2443

Dosar nr.

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA A II-A CIVILĂ

DECIZIA Nr. 31/2016

Şedinţa publică de la 26 Ianuarie 2016

Completul compus din:

PREŞEDINTE …………….

Judecător ……………………………….

Grefier ………………………

Pe rol fiind judecarea apelului formulat de apelanta reclamantă ……. împotriva sentinţei civile nr. …. pronunţată de Judecătoria …. în dosarul nr. …., în contradictoriu cu intimatul petent  …., în litigiul cu profesionişti având ca obiect pretenţii.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns consilierul juridic … pentru apelanta reclamantă …, lipsă fiind intimatul petent  ….

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, după care, nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat, s-a constatat cererea în stare de judecată şi s-a acordat cuvântul.

Consilier juridic … pentru apelanta reclamantă … a solicitat admiterea apelului aşa cum a fost formulat.

Tribunalul a pus în discuţie excepţia prescripţiei pentru perioadă anterioară ultimilor  trei ani pentru care se solicită pretenţiile.

Consilier juridic … pentru apelanta reclamantă … a lăsat la aprecierea instanţei cu privire la excepţia prescripţiei şi a pus concluzii de admitere a apelului, schimbarea sentinţei şi admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată.

TRIBUNALUL

Asupra apelului de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei .. la data de …, sub nr. …, reclamanta … a chemat în judecată pe pârâtul …, solicitând instanţei, ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună obligarea pârâtului la plata sumei de … lei reprezentând contravaloarea serviciilor silvice efectuate de reclamantă în baza contractului nr. … – sumă actualizată la data plăţii.

De asemenea, reclamanta a solicitat obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

Pârâtul nu a formulat întâmpinare.

Prin sentinţa nr…. pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. …, a fost respinsă cererea formulată de reclamanta …, cu sediul în …, str…, nr…, judeţul Gorj, în contradictoriu cu pârâtul …, cu domiciliul în com…, sat …, judeţul ….

Pentru a pronunţa această sentinţă s-a reținut că între reclamantă şi pârât a fost încheiat un contract  intitulat „Contract de servicii silvice” pentru  suprafaţa de … ha teren forestier amplasat pe raza comunei …. Contractul  înregistrat sub nr. … din … şi modificat prin actul adiţional din data de … are ca obiect asigurarea de către reclamantă a serviciilor silvice enumerate la articolul 3 din contract, beneficiarul obligându-se la plata contravalorii acestor servicii potrivit contractului.

Dezlegarea pricinii de faţă presupune verificare aplicabilităţii dispoziţiilor legale menţionate în Codul Silvic şi a clauzelor contractuale enumerate mai sus.

În acest sens, instanţa arată că, potrivit Codului Silvic, art.97 alineat 1, lit. a, în scopul gestionării durabile a fondului forestier statul  alocă anual de la buget,  prin bugetul autorităţii  publice centrale care răspunde de silvicultură sume  pentru  asigurarea integrală  de la bugetul de stat a costurilor administrării şi a serviciilor silvice  pentru fondul forestier  proprietate privată dacă suprafaţa proprietăţii forestiere  este mai mică  sau egală cu 30 de hectare. Textul de lege menţionează expres că,  plata se face  către ocolul silvic  care asigură administrarea  sau serviciile silvice după caz.

Codul  silvic defineşte serviciile silvie ca fiind  totalitatea activităţilor cu caracter tehnic, economic şi juridic  desfăşurate de ocoalele silvice  sau de RNP R în scopul asigurării, gestionării durabile a pădurilor.

Titlul III  din Codul Silvic  intitulat „Gestionarea durabilă a pădurilor” prevede  la art.51 din cap.VI al titlului III că  proprietarii de păduri  sunt obligaţi să asigurare paza pădurii împotriva tăierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor şi a degradărilor.

Aşadar,  din interpretarea textelor legale arătate mai sus rezultă că,  serviciile menţionate la art.3  din contractul încheiat între părţi, inclusiv paza pădurii  sunt menţionate  de art.97 alin.1, lit.a din Codul Silvic ca fiind servicii achitate integral din bugetul statului sub condiţia ca suprafaţa  de teren cu vegetaţie forestieră să fie  mai mică sau egală  cu 30 de ha.

Contractul încheiat între păreţi este în mod evident  legea părţilor şi  având caracter sinalagmatic conferă drepturi şi impune obligaţii părţilor.

Faţă de prevederile legale arătat mai sus, instanţa a apreciat că  actul încheiat  între părţi nu poate să prevadă clauze care să fie împotriva  legii speciale aplicabile relaţiilor între părţi şi anume, Codul Silvic.

În acest sens, instanţa a arătat că obligaţia  prevăzută la art.6 din contractul încheiat între părţi valoarea serviciului de pază şi monitorizarea stării de sănătate a pădurii, nu poate fi reţinută  împotriva pârâtei cocontractante atâta timp cât  art.97 alin.1 din Codul Silvic stabileşte că plata serviciilor silvice se realizează de către stat în contul  ocolului silvic  sub condiţia ca suprafaţa  administrată să fie  mai mică sau egală cu 30 de hectare.

Cum, contractul de prestări de servicii nr…. din … şi modificat prin actul adiţional din data de … priveşte o suprafaţă de … ha  instanţa a apreciat că  pârâtul  nu poate fi obligat la plata  contravalorii serviciilor silvice.

Împotriva sentinței a declarat  apel apelanta reclamantă …, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie,  solicitând admiterea apelului şi schimbarea sentinţei în sensul admiterii acţiunii şi obligarea pârâtului la plata sumei de … lei, cu cheltuieli de judecată.

În motivare a arătat că prin cererea ce a format obiectul dosarului nr. … al Judecătoriei …, … a solicitat instanţei de judecată să dispună obligarea pârâtului … la plata sumei de … lei, ce reprezintă contravaloare servicii pază efectuate de unitatea noastră în baza contractului nr…..

Prin art. l din contractul menţionat mai sus unitatea s-a obligă să presteze contracost serviciile silvice ce se execută în scopul aplicării regimului silvic de pe suprafaţa de … ha, teren cu vegetaţie forestieră, proprietate privată a intimatului.

Deşi unitatea şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractul de prestări servicii silvice menţionat mai sus, pârâtul nu a achitat contravaloarea serviciilor efectuate, care totalizează suma de … lei, conform facturii fiscale nr…..

A susţinut că hotărârea instanţei de fond este una netemeinică şi nelegală având în vedere următoarele considerente:

În mod greşit instanţa de fond a respins acţiunea pe motivul că art.97  al. l, lit. a din Codul Silvic legiferează asigurarea integrală de la bugetul de stat a costurilor administrării, precum şi a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha.

Susţinerea de mai sus şi-a întemeiat-o pe faptul că în speţă sunt incidente dispoziţiile art.6, al. l şi 2 din Hotărârea de Guvern nr.861/2009, care prevăd că „ (1) Formele de sprijin prevăzute la art. 97 alin. (1) Ut. a), la art. 97 alin. (1) Ut. b) pentru persoane juridice şi la art. 97 alin. (1) Ut. c) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare, se vor finanţa numai după primirea deciziei favorabile a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat.

 Toate formele de sprijin prevăzute în Legea nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi continuate după data de 1 ianuarie 2010 numai după primirea deciziei favorabile a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat.

Ori cum până în prezent nu a fost primită vreo decizie favorabilă a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat, a susţinut că în mod greşit instanţa de fond a dispus respingerea acţiunii, invocând art.97, al. l, lit. a din Codul silvic.

Având în vedere faptul că intimatul nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală pe care şi-a asumat-o, de plată a serviciilor de pază prestate de unitatea noastră, a susţinut că în cauză sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile contractuale, conform art.969, 970 din Codul civil 1864 aplicabil la data încheierii contractului, conform căruia convenţiile legal întocmite au putere de lege între părţile contractante, solicitând admiterea apelului aşa cum a fost formulat.

În temeiul art.451 şi următoarele din Codul de procedură civilă, a solicitat şi obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecată.

În drept, şi-a întemeiat prezenta pe prevederile art. 466-480 C.pr.civ., solicitând judecarea şi în lipsă în cazul în care nu se va putea prezenta.

La cererea de apel formulată de apelanta reclamantă …, a depus întâmpinare la data de … intimatul petent  …, solicitând respingerea apelului ca nefondat şi menţinerea sentinţei apelate ca temeinică şi legală.

A apreciat că soluţia primei instanţe este legală şi temeinică întrucât aşa cum s-a arătat şi în motivarea sentinţei cererea de chemare in judecata este una nefondată şi a fost respinsă.

A arătat că susţinerile apelantului sunt neîntemeiate deoarece potrivit Codului Silvic art.97 alin 1 lit. a, în scopul gestionării durabile a fondului forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice şi a celui proprietate publică şi privată a unităţilor administrativ teritoriale, statul alocă anual de la buget, prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, sume pentru asigurarea integrală de la bugetul de stat a costurilor administrării, precum şi a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha, indiferent dacă aceasta este sau nu este cuprinsă într-o asociaţie; plata se face către ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, după caz.

Contractul de prestării de servicii nr. …din … şi modificat prin actul adiţional din … priveşte o suprafaţa de … ha iar obligaţia prevăzuta la art.6 din contract valoarea serviciului de paza si monitorizarea stării de sănătate a pădurii, nu poate fi reţinuta împotriva pârâtei contractante atâta timp cât art.97 alin 1 din Codul Silvic stabileşte că plata serviciilor silvice se realizează de către stat in contul ocolului si1vic sub condiţia ca suprafaţa administrată să fie mai mică sau egală cu 30 ha.

În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art.482 raportat la art.205 Cod procedură civilă.

Tribunalul, analizând actele şi lucrările dosarului, reţine că apelul este fondat şi  va fi admis cu următoarea motivare:

Acţiunea în pretenţii formulată de către reclamanta … împotriva pârâtului … este întemeiată pe principiul răspunderii contractuale care îşi are izvorul în „Contract de prestări servicii silvice” nr. … pentru  suprafaţa totală de … ha teren forestier amplasat pe raza comunei … .

Acest contract  are ca obiect asigurarea de către reclamantă a serviciilor silvice, enumerate la articolul 3 din contract, pentru o valoare de  50 lei/an/ha.

Prin actul adiţional nr…. din … la contractul anterior menţionat s-a prevăzut un cost de … lei/an/ha.

Reclamanta a executat serviciile de pază a pădurii, intimatul nefăcând dovada achitării serviciilor de care a beneficiat ca proprietar al terenului cu vegetaţie forestieră, obligaţia proprietarului de pădurii de a asigura paza împotriva tăierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor şi a degradărilor, fiind o obligaţie legală prev. de art. art.51 din codul silvic.

Este adevărat că prin art.97 alineat 1, lit. a din codul silvic s-a prevăzut că în scopul gestionării durabile a fondului forestier statul  alocă anual de la buget,  prin bugetul autorităţii  publice centrale care răspunde de silvicultură sume  pentru  asigurarea integrală  de la bugetul de stat a costurilor administrării şi a serviciilor silvice  pentru fondul forestier  proprietate privată dacă suprafaţa proprietăţii forestiere  este mai mică  sau egală cu 30 de hectare, însă în implementarea acestei subvenţii a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr.861/2009 care prin art. art. 6 alin.1 şi 2 prevede că formele de sprijin prev. de art. 97 alin.1 lit.a , b şi c din codul silvic se vor finanţa numai după primirea deciziei favorabile a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat.

Nefiind primită o decizie de la Comisia Europeană privind ajutoarele de stat pentru proprietarii cu suprafeţe sub 30 ha pădure, iar ocolului silvic, prestator al serviciilor de pază a pădurii nu i s-au alocat sume pentru serviciile prestate, devine aplicabil principiul răspunderii civile contractuale.

Potrivit art. 969 din Codul civil din 1864 ( aplicabil în conformitate cu art. 6 alin.5 din Codul civil din 2011) convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, iar potrivit art. 970 convenţiile trebuie executate cu bună-credinţă.

Cu toate acestea, acţiune în pretenţii este supusă regimului prescripţiei extinctive, reglementat de Dec. nr. 167/1958, act normativ în vigoare la data naşterii dreptului material la acţiune şi moment al începerii cursului prescripţiei.

Potrivit art.3 din Decretul 167/1958 dreptul material la acţiune se prescrie dacă nu a fost exercitat în termen de 3 ani de la naşterea dreptului, în speţă de la data încheierii actului adiţional nr.4569 din 08.09.2010.

În acest sens, reclamanta ar fi îndreptăţită la contravaloarea sericilor silvice prestate în cei trei ani anterior formulării cererii de chemare în judecată.

Excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune poate fi invocată din oficiu de către instanţă, în acest sens Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  statuând prin decizia nr.1 din 17 februarie 2014 : „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5,art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011”.

Decizia în interesul legii este obligatorie instanţelor judecătoreşti, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Conform facturii fiscale nr. … din …, reclamanta … a facturat servicii de pază pentru suma de … lei la care se adaugă TVA în cuantum … lei , şi penalităţi de întârziere de … lei.

Luând în considerare suprafaţa de teren forestier supus pazei silvice de … ha, la un cost de … lei/an/ha trecut în actul adiţional şi perioada de trei ani anterior datei formulării cererii de chemare în judecată, se constată că reclamanta este îndreptăţită la contravaloarea serviciilor silvice din factura fiscală şi TVA aferent.

Cât priveşte cererea de penalităţi de întârziere , în cuantum de … lei, facturate, se apreciază ca fiind neîntemeiată.

Potrivit art.32 din contractul părţilor, dacă nu se respectă prevederile privind plata serviciilor, proprietarul se obligă la penalităţi de întârziere de 0,3% pe zi de întârziere de la dat scadentă a facturii neplătite.

Penalităţi solicitate nu sunt calculate cu respectarea clauzei contractuale anterior citată, respectiv sunt penalităţi menţionate în factura fiscală a cărei neplată se invocă, şi nu calculate de la data scadenţei acestei facturi.

Faţă de cele reţinute, în temeiul art. 480 c.proc.civ. se va admite apelul, se va schimba sentinţa în sensul admiterii în parte a cererii pentru contravaloarea serviciilor de pază prestate în cuantum de … lei .

În temeiul art. 453 Cod pr. civilă, intimata-pârâtă va fi obligată şi la cheltuieli de judecată reprezentând taxa de timbru, în cuantum de 40 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Admite apelul formulat de apelanta reclamantă …, cu sediul în str. … nr. .., …, jud. Gorj, împotriva sentinţei civile nr. … pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. …, în contradictoriu cu intimatul petent  … cu domiciliul în comuna …, sat …, jud. Gorj.

Schimbă sentinţa în sensul că admite excepţia prescripţiei, admite în parte acţiunea şi obligă pârâtul către reclamantă la plata sumei de … lei pretenţii, ce se va actualiza de la data introducerii cererii până la plata efectivă.

Obligă pârâtul la … lei cheltuieli de judecată către reclamantă.

Definitivă

Pronunţată în şedinţa publică de la 26 Ianuarie 2016, la Tribunalul Gorj.

Red. …/Tehnored. …

J.f….

Ex.4/ …