Contestatie la executare

Sentinţă civilă 289 din 28.01.2015


Dosar nr. 5084/189/2014

R O M A N I A

JUDECATORIA X

JUDB

Sentinta civila Nr. 289/2015

Sedinta publica de la 28 Ianuarie 2015

INSTANTA

Cu nr.X din 17.10.2014 s-a inregistrat contestatia la executare formulata de contestatoareadebitoare S.C. X X SRL, CUI X,nr .registrul comertului X, cu sediul in X, str.X, jud. X in contradictoriu cu intimata creditoare C.N.A.D.N.R. S.A, Directia regionala de drumuri si poduri X, cu sediul socialin X, Xsi sediul procesual in X, X jud. X, prin care a solicitat anularea actele de executare din dosarul de executare 927/2014, Biroul executoruluijudecatoresc X X si XX dinX: Incheierile de incuviintare a executarii din 03.09.2014, pronuntata de judecatoria X,dosar X, anularea adresei de infiintare a popririi din data de 10.10.2014inaintate B.C.R, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, B.R.D. Groupe Societe Generale, CEC Bank, anularea incheierea executorului judecatoresc din 10.10.2014privind cheltuielile de executare, precum si somatia din 10.10.2014.

Motivand contestatiacontestatoarea a sustinut ca la data de 16.10.2014 a fost instiintade Biroul Executorului Judecatoresc X X si XX din X cu privire la inceperea executarii silite impotriva sa pentru suma de 192 euro, contravaloarea tarif despagubiri; suma de 268,00 leionorariul executorului judecatoresc si cheltuieli de executare

A apreciat ca executarea silita nu are temei legal .

Asustinut ca actele de executare au fost intocmite cu incalcarealegii deoarece procesul verbal in baza caruia s-a pornit executarea, nu a fost semnat si nu i-a fost comunicat.Nu a avut astfel posibilitatea sa achite jumatate din cuantumul amenzii aplicate. In precizarilela cerere depuse ulterior a motivat ca somatia s-a emis pentru suma de 192 euro si in procesul verbal de contraventie s-a inscris suma de 96 eurosi ca art.8 al.3 din OG 15/2002 care priveste tariful de despagubiri a fost abrogat prin Legea 144/2012 si ca in cazul legii contraventionale si penale se aplica legea mai favorabila.

A solicitat in proba administrarea probei cu inscrisurisi interogatoriul intimatei,fara a depune acest inscris.

Prin intampinare intimata a solicitat respingerea contestatiei la executare ca neintemeiata.

A motivat ca obiectul dosarului de executare 927/2014 il reprezinta executarea silita a obligatiilor inscrise in titlurile executorii reprezentand procesele verbale: seria X, nr.X/16.08.2011 si seria R11, nr.X/16.08.2011, respectiv tariful de drum de 192 euro. Procesele verbale de contraventie au fost comunicat contestatoarei la data de 30.08.2011, potrivit procesului verbal de afisare,indeplinind procedura legala in acest sens .Cata vreme procesul verbal nu a fost atacat cu plangere in termen de 15 zile de la comunicare acesta devine titlu executor.

S-a atasat in proba copia dosarului de executare .

Potrivit art.711 din codul de procedura civila „(1) Impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, se poate face contestatie la executare si in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile legii. (3) De asemenea, dupa inceperea executarii silite, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale.”

Potrivit art.712 din codul de proc civ. referitoare la conditiile de admisibilitate (1) Daca executarea silita se face in temeiul unei hotarari judecatoresti sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestatie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune in cursul judecatii in prima instanta sau intr-o cale de atac ce i-a fost deschisa. (2) In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica pentru desfiintarea lui. (3) Nu se poate face o noua contestatie de catre aceeasi parte pentru motive care au existat la data primei contestatii. Cu toate acestea, contestatorul isi poate modifica cererea initiala adaugand motive noi de contestatie daca, in privinta acestora din urma, este respectat termenul de exercitare a contestatiei la executare. ” Instanta competenta, in temeiul art.713 din codul de proc civ. ”(1) Contestatia se introduce la instanta de executare. (2) In cazul urmaririi silite prin poprire, daca domiciliul sau sediul debitorului se afla in circumscriptia altei curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia se poate introduce si la judecatoria in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau sediul debitorul. In cazul urmaririi silite a imobilelor, al urmaririi silite a fructelor si a veniturilor generale ale imobilelor, precum si in cazul predarii silite a bunurilor imobile, daca imobilul se afla in circumscriptia altei curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia se poate introduce si la judecatoria de la locul situarii imobilului. (3) Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa. Daca o asemenea contestatie vizeaza un titlu executoriu ce nu emana de la un organ de jurisdictie, competenta de solutionare apartine instantei de executare.”

Cu privire la termenul de introducerea contestatieiart.714 din codul de proc civ. prevede:„(1) Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data cand: 1. contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta; 2. cel interesat a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit; 3. debitorul care contesta executarea insasi a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie. (2) Contestatia impotriva incheierilor executorului judecatoresc, in cazurile in care acestea nu sunt, potrivit legii, definitive, se poate face in termen de 5 zile de la comunicare.(3) Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.”

Cu privire la termenul de introducerea a contestatiei instanta constata ca debitoarea contestatoare a depus contestatie la executare la instanta la data de 17 octombrie 2014in termenul legal de 15 zile cu privire la toate actele de executare contestate acestea fiind comunicate debitoarei contestatoare la data de 16 octombrie 2014.

Contestatoarea a contestat calitatea de titluri executorii a procesului verbal seria R11 nr.X din 16.08.2011 cu toate ca actele de executare a caror anulare s-a solicitat si care fac obiectul dosarului de executare 927/2014 priveste doua procese verbale de contraventie, doua titluri executorii:procesele verbale seria R11, nr.X/16.08.2011 si seria R11, nr.X/16.08.2011Cele doua titluri se refera la tariful de drum de 192 euro cate 96,00 euro fiecare. Incheierea de incuviintare a executarii priveste cele doua titluri iar sustinerea debitoarei contestatoare ca s-a solicitat eronat executarea sumei de 192 euro este nefondata si urmeaza sa fie inlaturata. Cu privire la calitatea de titlu executoral proceselor verbale de contraventieinstanta retine ca din dosarul de executare si inscrisurile depuse de intimata rezulta ca la data declansarii executarii procesele verbale de contraventie indeplineau conditiile de titlu executoriu prevazute de art.37 din O.G 2/2001”

Procesul-verbal neatacat in termenul prevazut la art.31, precum si hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.”

La dosar exista procesul verbal de indeplinire a procedurilor de comunicarepentru procesele verbale de constatare a contraventiei seria R11, nr.X/16.08.2011 si seria R11, nr.X/16.08.2011, din data de 30.08.2011.

Prin Decizia nr.10 din 10 iunie 2013 a Inaltei Curti de casatie si Justitiecu privire la interpretarea data art.27 teza 1 raportat la art.14 al.1, art.25 al.2 si art.31 al.1 dinO.G2/2001, privind regimul contraventiilor s-a admis recursul in interesul legii si s-a statuatcamodalitatea de comunicare a procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata, prin afisare la domiciliul sau sediul contravenientului, este subsidiara comunicarii prin posta, cu aviz de primire. Cerinta comunicarii procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata este indeplinita si in situatia refuzului expres al primirii corespondentei, consemnat in procesul-verbal incheiat de functionarul postal. Potrivit art.517 al.4din Codul de procedura civila,decizia invocata se aplica obligatoriu de la data publicarii in monitorul oficial si vizeaza situatiile ulterioare pronuntarii deciziei. In cazul proceselor verbale de contraventie analizateacesteas-au incheiat in anul 2011 si procesul verbal de comunicare a procesului verbal de contraventie s-aintocmit la data de 30.08.2011,cu respectarea dispozitiilor legale de la data efectuarii acestei proceduri.

Urmeazasa se respinga ca neintemeiata contestatia la executare pe motivele sus indicate. Cu privire la sustinerea contestatoarei ca se aplica legea mai favorabila si ca a fost abrogat art. 8al.3 din O.G 15/2002 trebuie retinut ca Legea nr.144/23.07.2012 a fost publicata in M.O 509/24.07.2012.

Potrivit art. II din lege „ Tarifele de despagubire prevazute de O.G 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicate si contestate in instanta pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se anuleaza.”

Din text rezulta ca se anuleaza numai tarifele de drum aplicate si contestate in instanta pana la data intrarii in vigoare a legii, respectiv 24.07.2012.

In cauza cu toate ca procesul verbal de contraventie a fost comunicat legal acesta nu a fost contestat si consecinta potrivit art.27 din OG 2/2001 a fost aceea caprocesul verbal de contraventie sa fie titlu executoriu.

In temeiul art.712 din codul de proc. civ. referitor la conditiile de admisibilitate(1) Daca executarea silita se face in temeiul unei hotarari judecatoresti sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestatie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune in cursul judecatii in prima instanta sau intr-o cale de atac ce i-a fost deschisa. (2) In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel Pentru procesul verbal de contraventie legiuitorul a prevazut cale legalaa plangerii contraventionale aspectele invocate in cadrul contestatiei la executare fiind inadmisibile

Cu privire la incheierea intocmita de executorul judecatoresc pentru cheltuieli de executare contestatoare nu au precizat care sunt aspectele contestate. Din analizaincheierii instanta apreciaza ca executorul judecatoresc a respectat dispozitiile legale cu privire la intinderea cheltuielilor de executare solicitate. In cuprinsul incheieriiau fost cu prinse cheltuielile dovediteprivind taxa de timbru, onorariul executorului judecatoresc cheltuieli pentru formarea dosarului, arhivarea, emiterea somatiilor, proceselor verbale de situatie, adresa de notare in cartea funciara, fiind respectate disp. art.451, art.452, al.3si art. 669 din codul de procedura civila si art.39 din Legea nr.188/2000.

Reluand instanta apreciaza contestatia la executare neintemeiata si urmeaza sa o respinga pe acest temei.

anuarie 2015/5 ex.