Plângere contravențională. Posibilitate sancţionare entitate lipsită de personalitate juridică

Sentinţă civilă 8939 din 11.01.2016


Deliberând asupra plângerii contravenţionale de faţă, constată următoarele:

Prin plângerea înregistrată pe rolul acestei instanţe în data de 07.04.2014, cu nr. mai sus menţionat, în antet, petenta Întreprindere Individuală DCGP a contestat procesul-verbal de constatare a contravenţiei nr.seria A zzzzzz nr.cc/ddd din 25.03.2014, întocmit de un agent constatator din cadrul intimatei Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, solicitând anularea acestuia.

În motivare a arătat următoarele:

Agenţii constatatori au constatat că la momentul efectuării controlului nu a fost prezentat registrul de control şi cilindru de măsură sau un alt mijloc de măsurare verificat metrologic.

Aceştia s-au grăbit, deoarece petenta respectă normele în vigoare. Totodată, şi-au depăşit cadrul legal, deoarece nicio unitate economică din municipiul Iaşi care vinde en detail produse de vin nu are un instrument de măsură care să fie verificat şi atestat metrologic. Deşi au fost controlate şi alte societăţi, fiind găsite în aceeaşi situaţie, nu au fost sancţionate.

În ceea ce priveşte nelegalitatea, se reţine că agentul nu poate face dovada celor reţinute şi că petenta nu a săvârşit fapta respectivă, că nu a fost prezent un martor la consemnări, că nu au fost arătate toate împrejurările relevante pentru aprecierea gravităţii faptei, că agentul nu avea ordin de serviciu, că sancţiunea aplicată este prea mare.

În drept, a invocat OG 2/2001 şi OUG 158/2005.

În dovedirea celor precizate, a solicitat administrarea provei cu înscrisuri şi a depus: procesul-verbal de constatare a contravenţiei nr.seria A zzzzzz nr.cc/ddd din 25.03.2014, copie buletin, certificat de înregistrare, certificat constatator ORC, declaraţie fiscală etc..

Intimatul nu a formulat întâmpinare şi nici nu s-a prezentat în instanţă pentru a formula apărări, deşi a fost legal citat.

Plângerea a fost legal timbrată.

La primul şi ultimul termen, instanţa a dispus încuviinţarea probei cu înscrisurile depuse la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei nr.seria A zzzzzz nr.cc/ddd din 25.03.2014, intimatul a sancţionat petenta cu amendă contravenţională în cuantum de 2000 de lei, reţinându-se că a săvârşit contravenţia prevăzută de art.11 alin.1 şi sancţionată de art.50 alin.1 lit.c din OG 21/1992, precum şi cu avertisment pentru fapta prevăzută de art.7 lit.b din acelaşi act normativ.

În descrierea faptei, s-a reţinut că persoana respectivă nu a prezentat registrul de control la acel moment şi că nu a prezentat cilindru de măsură sau un alt mijloc de măsurare verificat metrologic.

Contravenienta a semnat procesul-verbal.

Ţinând cont de această situaţie de fapt, instanţa constată următoarele:

Verificând, potrivit art.34 al. 1 din O.G. nr.2/2001, legalitatea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei contestat, instanţa reţine că acesta a fost încheiat cu respectarea dispoziţiilor legale imperative incidente, neexistând cazuri de nulitate absolută enumerate de art.17 din O.G. 2/2001 şi care ar putea fi invocate din oficiu.

Potrivit art.16 alin.6 din O.G.2/2001, în situaţia în care contravenientul este persoană juridică, în procesul-verbal se vor face menţiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerţului şi codul fiscal ale acesteia, precum şi datele de identificare a persoanei care o reprezintă.

Prin urmare, textul de lege în discuţie stabileşte cu certitudine, dacă mai era nevoie, faptul că nu este posibilă angajarea răspunderii contravenţionale decât în cazul unei entităţi cu personalitate juridică.

Or, conform art.2 lit.g din OUG 44/2008, întreprinderea individuală este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică.

În aceste condiţii, ea nu are personalitate juridică şi nu poate răspunde contravenţional, astfel încât procesul-verbal prin care a fost sancţionată este nelegal. În speţă, putea fi sancţionată persoana fizică ce avea calitatea de întreprinzător.

În concluzie, pe baza acestor aspecte, instanţa va admite plângerea contravenţională şi va dispune anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr.seria A zzzzzz nr.cc/ddd din 25.03.2014, întocmit de intimată şi va exonera petenta de la executarea sancţiunilor aplicate de intimat.