Anulare proces verbal de contravenţie

Decizie 256A din 01.04.2015


Descrierea faptei. Contravenţia constând în lipsa plăcuţelor din care să rezulte masele şi dimensiunile maxim admise/autorizate ale autovehiculului, sancţionată de art. 7 alin.1 din HG 69/2012.

Art. 7 alin.1 din HG 69/2012

În situaţia în care în cuprinsul procesului verbal de constatare a contravenţiei întocmit de ISCTR (Inspectoratul de Stat Pentru Controlul în Transportul Rutier) nu se indică data până la care trebuia efectuată prima inspecţie tehnică periodică în vederea menţinerii în circulaţie a autovehiculului, nu se poate calcula termenul limită în raport cu care este obligatorie dotarea cu plăcuţe a maşinii.

Dacă această menţiune lipseşte, fapta descrisă în procesul verbal de constatare a contravenţiei nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 4 pct. 61 din HG 69/2012, întrucât termenul-limită de la care devine obligatorie dotarea cu plăcuţe se stabileşte individual, în funcţie de data la care fiecare maşină trebuie să se prezinte pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice.

Decizia nr. 256A/01.04.2015 - Secţia a II a Civilă,  de Contencios Administrativ şi Fiscal

Prin sentinţa civilă nr. 2256/03.11.2014 Judecătoria Caransebeş a admis în parte plângerea contravenţională formulată de petenta SC” Madi Lil” SRL, în contradictoriu cu intimatul a ISCTR Bucureşti, a dispus  înlocuirea sancţiunii amenzii de lei aplicată prin procesul verbal de contravenţie seria ISCTR nr. 41105091 din 08.07.2014 cu sancţiunea „avertisment” şi a menţinut  în rest procesul verbal de contravenţie.

Împotriva acestei sentinţe a formulat apel organul constatator ISCTR.

Tribunalul a reţinut că prin procesul verbal de contravenţie seria  ISCTR nr. 41105091/08.07.2014, petenta a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 6000 lei, întrucât  la data de 08.07.2014, pe raza mun.Caransebeş,DN 6,Km.445,judeţul Caraş-Severin, a fost depistat autovehiculul  categoria M 3 cu nr. de înmatriculare AR-02-EIO, utilizat de societatea petentă, conducător auto Şerban Dacian-Alin,iar în urma controlului efectuat,  s-a constatat lipsa plăcuţelor din care să rezulte masele şi dimensiunile maxim admise/autorizate, faptă sancţionată de art. 7 alin.1 din HG 69/2012.

Potrivit dispoziţiilor art. 4 pct. 61 din HG 69/2012 constituie contravenţie „ nerespectarea de către întreprinderea de transport rutier în cont propriu/operatorul de transport rutier a obligaţiei de a asigura echiparea autovehiculelor cu plăcuţe din care să rezulte masele şi dimensiunile maxime admise/autorizate ale acestora” şi se sancţionează conform art. 7 alin. 1 cu amendă de la  4.000 lei la 6.000 lei.

  OG Nr. 27/2011 privind transporturile rutiere prevede la art. 73 că,  „(1) În scopul facilitării controlului vehiculelor care fac obiectul prezentei ordonanţe utilizate de către operatorii de transport/întreprinderi, aceştia au obligaţia dotării acestora cu plăcuţe din care să rezulte dimensiunile şi masele maxime autorizate ale vehiculului.

(2) Modelul şi locul de aplicare a plăcuţelor se stabilesc de autoritatea competentă prin norme.

(3) Plăcuţele prevăzute la alin. (1) fac dovada conformităţii vehiculului respectiv cu prevederile legislaţiei comunitare referitoare la dimensiunile maxime admise şi masele maxime autorizate.

Potrivit art. 1341 alin. 7 din Ordinul  Nr. 980 din 30 noiembrie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere,

(7) Începând cu data de 1 ianuarie 2014, termenul-limită de la care devine obligatorie dotarea cu plăcuţe se stabileşte individual pentru fiecare vehicul în parte şi este a zecea zi calendaristică după data până la care trebuie efectuată prima inspecţie tehnică periodică pentru menţinerea în circulaţie, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică - RNTR1, cu modificările şi completările ulterioare.

Tribunalul a observat că în cuprinsul procesului verbal nu se indică data până la care trebuia efectuată prima inspecţie tehnică periodică în vederea menţinerii în circulaţie a autovehiculului, pentru a se putea calcula termenul limită de la care era obligatorie dotarea cu plăcuţe a maşinii.

În raport cu aceste lipsuri, fapta descrisă în procesul verbal de constatare a contravenţiei nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 4 pct. 61 din HG 69/2012, întrucât termenul-limită de la care devine obligatorie dotarea cu plăcuţe se stabileşte individual, în funcţie de data la care fiecare maşină trebuie să se prezinte pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice.

Faţă de considerentele de fapt şi de drept enunţate mai sus, în temeiul art.480 alin.1 Cod procedură civilă, Tribunalul a respins ca nefondat apelul declarat, menţinând sentinţa apelată.