Evacuare

Sentinţă civilă 935 din 21.05.2014


Evacuare – persoana fizică care are calitatea de tolerat nu are un titlu legal şi poate fi evacuată

Analizând probele dosarului instanţa priveşte acţiunea reclamantei ca fondată în parte pentru următoarele motive:

Acţiunea  în  evacuare este sancţiunea aplicată celui care ocupă fără titlu valabil un imobil.

Însă pentru a verifica valabilitatea titlului celui care ocupă imobilul trebuie verificat, mai întâi, titlul celui care se pretinde proprietarul imobilului.

Reclamanta a depus la dosarul cauzei contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr 467/199 la BNP M din T, şi cu acest înscris a făcut dovada că este coproprietara imobilului din care solicită a fi evacuat pârâtul.

În calitatea sa de coproprietară a imobilului poate face orice act de administrare cu privire la acest imobil, iar acţiunea de faţă este privită ca un act de administrare.

Evacuarea  este sancţiunea civilă aplicabilă celui care ocupă un imobil fără a poseda un titlu locativ legal.

În lipsa unui titlu legal care să-i  confere pârâtului dreptul de a locui în imobil, acesta are doar calitatea de tolerat, şi nimic nu justifică ocuparea imobilului, decât poate îngăduinţa din partea reclamantei.

Dar această îngăduinţă nu generează vreun drept propriu de folosinţă a locuinţei pentru pârât.

De aceea, dat fiind că pârâtul ocupă imobilul aparținând reclamantei fără titlu poate fi evacuat.

În ceea ce priveşte obligarea pârâtului la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată, instanţa reţine că aceste cheltuieli au fost determinate de faptul locuirii de către pârât, fără  titlu, a imobilului coproprietatea reclamantei.

Reţinând culpa procesuală a acestuia, în temeiul art. 451 rap. la art. 453 NCPC, instanţa va admite cererea reclamantei de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariul de apărător.

Domenii speta