Polițiștii ce deţin funcţii în cadrul Biroului Executiv Central al Corpului Naţional al Poliţiştilor păstrează calitatea de funcţionari publici

Sentinţă civilă 292 din 20.02.2014


Netemeinicia acordării acestora, pentru anul 2010, a premiului anual prevăzut de dispoziţiile art. 25 din Legea nr. 330/2009 (al 13–lea salariu)

Potrivit dispoziţiilor art. 50 din HG nr. 1305/2002 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Naţional al Poliţiştilor , „membrii Corpului aflaţi în activitate, încadraţi în funcţii conform alin. (1) şi (2), îşi păstrează calitatea de poliţist şi beneficiază de drepturile, îndatoririle şi obligaţiile specifice prevăzute în Statutul poliţistului…”.

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi, reclamantul A C a chemat în judecată pe pârâtul Corpul Naţional al Poliţiştilor ( CNP ) , solicitând să se constate dreptul său şi obligarea pârâtului la plata sumelor corespunzătoare celui de-al 13-lea salariu pe anul 2010 , sumă actualizată cu indicele de inflaţie de la data scadenţei până la plata efectivă. A solicitat şi obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea acţiunii s-a arătat că este funcţionar public cu statut special – poliţist , angajat la Baza de Reparaţii Nave B din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, iar, în perioada 2008 – 2012 a deţinut funcţia de vicepreşedinte în cadrul Biroului Executiv Central al Corpului Naţional al Poliţiştilor.

A precizat reclamantul că CNP funcţionează în cadrul MAI, dar nu este o structură subordonată acestuia, ci o structură autonomă care se finanţează în special din veniturile provenind din cotizaţiilor membrilor săi. Ca urmare, pentru salarizarea poliţiştilor aleşi în organele de conducere centrale şi detaşaţi nu se folosesc fonduri publice , de la bugetul de stat, ci fonduri private care nu se supun legislaţiei privind unele măsuri de restrângere a cheltuielilor bugetare.

Având în vedere aceste aspecte , apreciază reclamantul că nu i se aplică dispoziţiile art. 8 din Legea nr. 285/2010.

Premiul anual , reprezentând suma de bani îmbracă forma unui drept patrimonial recunoscut pentru anul 2010 , iar Legea nr. 285/2010 , ale cărei prevederi sunt în vigoare începând cu anul 2011 , nu poate duce la înlăturarea existenţei dreptului pentru trecut , căci ar contraveni art. 53 din Constituţie , dar şi reglementărilor din art. 1 Protocolul 1 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

În acest sens , s-a precizat că , într-o situaţie asemănătoare , instanţa supremă a reţinut că „respectarea principului încrederii în statul de drept , care implică asigurarea aplicării legilor adoptate în spiritul şi litera lor , concomitent cu eliminarea oricărei tendinţe de reglementare a unor situaţii fictive , face necesar ca titularii drepturilor recunoscute să nu poată fi obstaculaţi de a se bucura efectiv de acestea , pentru perioada în care au fost prevăzute de lege”.

În drept , a invocat dispoziţiile Legii nr. 360/2002 , ale HG nr. 1305/2002 , ale Constituţiei şi ale CEDO.

În susținerea cererii , reclamantul a depus înscrisuri.

Pârâtul Corpul Naţional al Poliţiştilor a formulat întâmpinare prin care a invocat , în principal , excepţia prescripţiei dreptului la acţiune pentru perioada 01.01.2010 – 11.10.2010 motivat de faptul că s-a împlinit termenul general de 3 ani. Totodată , pârâtul a invocat şi excepţia netimbrării cererii faţă de dispoziţiile art. 16 din OUG nr. 80/2013.  Pe fond , a solicitat respingerea acţiunii întrucât momentul plăţii premiului anual aferent anului 2010 se află sub imperiul prevederilor Legii nr. 285/2010 , iar legiuitorul stabileşte expres că aceste sume nu se mai acordă .

Domenii speta