Fond funciar

Sentinţă civilă 196 din 18.02.2014


Prin cererea înregistrată pe rolul instantei sub nr. (…) petentele (…), au formulat în contradictoriu cu intimatele Comisia Judeteană de fond funciar (…) si Comisia Locală de fond funciar (…) plângere împotriva Hotărârii nr. (…) a Comisiei judeţene, pe care o consideră nelegală şi netemeinică.

În motivarea plângerii se arată că petentele sunt succesoarele defunctului (…), decedat la data de (…) si care a posedat suprafaţa de 9620 mp. situat in comuna (…), aşa cum reiese din contractele de vânzare-cumpărare. Au mai sustinut că terenul detinut de autorul lor a fost expropriat, potrivit Decretului 250/1977, pct. 36, expropriere ce a avut ca obiectiv construirea (…) De asemenea, au arătat că în baza Legii 10/2001 au formulat notificare prin executorul judecătoresc, solicitând despăgubiri bănesti pentru terenul preluat abuziv. Au mai precizat că prin sentinta civilă nr. (…) pronuntată de Judecătoria (…) petentele au fost repuse în termenul de formulare a cererii de reconstituire pentru suprafata de 9620 mp., teren expropriat.

În drept, au invocat dispoziţiile art. 51-53 din Legea 18/1991 si Legea 247/2005.

Au depus alăturat, în copie, înscrisuri.

La data de (…) Comisia Locală de fond funciar (…) a depus în xerocopie documentatia care a stat la baza emiterii Hotărârii nr. (…)

La data de (…) intimata Comisia Locală de fond funciar (…) a formulat întâmpinare, prin care solicită respingerea cererii ca nelegală si netemeinică .

La data de (…) Comisia Judeteană de fond funciar (…) a depus la dosar, in copie, Hotărârea nr. (…) si extras din procesul verbal din data de (…)

La data de (…) petentele au formulat precizare la plângere, prin care solicită anularea Hotărârii nr. (…) a Comisiei judetene; reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul in suprafată de 9620 mp. situat in (…), în măsura in care acesta este liber sau pe un alt amplasament liber; acordarea de despăgubiri, în măsura în care reconstituirea în natură este imposibilă din lipsa de teren liber; dacă se va constata că numai o parte din suprafaţa expropriată a fost afectată scopului exproprierii, solicită reconstituirea in natură a suprafetei care nu a fost utilizată la construirea (…) pe vechiul amplasament dacă este liber, iar în caz contrar, pe un alt amplasament liber şi, în măsura în care reconstituirea în natură nu mai este posibilă, solicită despăgubiri băneşti .

La data de (…) Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă (…), a înaintat instantei înscrisurile solicitate.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

Expertiza tehnică topografică a fost întocmită de expert (…) si depusă la dosar.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta a retinut urmatoarele:

Prin sentinta civila nr.(…) pronunţata de Judecatoria (…) in dosar nr.(…) s-a admis cererea de repunere in termen a petentelor in ceea ce priveste obligatia intimatei comisie locala de a solutiona cererea de reconstituire formulata de acestea de pe urma autorului (…).

Ulterior comisia locala si judeteana au respind cererea de reconstituire formulata prin Hotararea nr.(…) Asa cum rezulta din procesul verbal intocmit de catre intimata Comisia Judeteana (…) la data de (…) solutia de respingere a cererii de reconstituire a avut la baza imprejurarea ca autorul (…) a figurat inscris in ,, Tabelul cuprinzand proprietarii ale caror imobile situate in judetul (…) se expropriaza si trec in proprietatea statului,, anexa nr.10  la Decretul prezidential nr.250/1977. S-a retinut totodata ca in conformitate cu adresa nr.(…) a Administratiei Nationale ,, Apele Romane,, - Administratia Bazinala (…) , evaluarea fiind realizata de catre Comisia judeteana de evaluare din cadrul Consiliului Popular al Judetului (…) – Directia Agricola, in baza procesului verbal nr.(…) si a procesului verbal nr.(…) rezultand suprafata de 8370 mp si suma de 2846,50 lei. Plata acestei sume a fost realizata prin dispozitiile de plata nr.(…) si (…). In consecinta s-a propus respingerea cererii avand in vedere faptul ca terenul in cauza a fost expropriat pentru realizarea obiectivului de investitii ,, Acumulare (…),, si s-au platit despagubiri.

Potrivit art.20 din Decretul nr. 250/1977 in scopul executarii lucrarii ,, Acumulare (…),, s-a expropriat o suprafata totala de teren de 134.450 precum si constructiile aferente in anexa la decret figurand si autorul petentelor ca fiind expropriat cu suprafata de 8.970 mp. De asemenea sumele ce se cuveneau celor expropriati au fost stabilite prin procesele verbale depuse la filele (…) suma totala achitata acestuia fiind in cuantum de 2846,50 lei asa cum rezulta din inscrisurile depuse la filele (…) dosar respectiv dispozitiile de plata nr.(…) si nr.(…) si borderoul pentru mandate postale.

Desi petentele au solicitat reconstituirea suprafetei de 9620 mp se observa in cauza de fata ca suprafata de teren preluata prin decretul de expropriere de la autorul lor era de 8970 mp si nu de 9620 mp asa cum s-a solicitat , pentru diferenta de teren petentele nedovedind imprejurarea ca aceasta s-a aflat in patrimoniul autorului si a fost preluat de stat prin expropriere sau in alta modalitate.

In cauza s-a intocmit un raport de expertiza topo (…) prin care s-a dorit a se stabili daca intreg terenul solicitat era afectat constructiei barajului sau mai exista si o parte din teren liber de constructie apt pentru a fi reconstituit.

Concluziile raportului de expertiza au fost in sensul ca intreaga suprafata solicitata este afectata in intregime de constructia (….) conform Anexei (…)

Se retine astfel ca potrivit 39 din Lg.18/1991 persoanele fizice ale căror terenuri agricole au fost trecute în proprietatea statului prin efectul Decretului nr. 83/1949, precum şi al oricăror alte acte normative de expropriere, sau moştenitorii acestora pot cere reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de teren trecută în proprietatea statului, până la limita suprafeţei prevăzute la art. 3 lit. h) din Legea nr. 187/1945, de familie, indiferent dacă reconstituirea urmează a se face în mai multe localităţi sau de la autori diferiţi, în termenul, cu procedura şi în condiţiile prevăzute la art. 9.

Aceasta reglementare are insa in vedere actele de expropriera abuziva si nu cele pentru utilitate publica cu plata despagubirilor aferente asa cum este cazul de fata. Exproprierea pentru utilitate publica a fost reglementata atat in Constitutia din anul 1965 , art.12 care prevedea ,, terenurile si constructiile pot fi expropriate numai pentru lucrari de interes obstesc si cu plata unei juste despagubiri ,, cat si in actuala Constitutie respectiv art.44 alin.3. Asadar persoanele expropriate aveau si la data emiterii D.nr.250/1977 cat si in prezent dreptul la despagubiri, despagubiri care asa cum rezulta din inscrisurile depuse la dosarul cauzei au fost achitate integral autorului petentelor. Se observa astfel ca o reconstituire a dreptului de proprietate sau acordarea unhei despagibiri pentru acesta nu ar reprezenta in realitate decat o dubla despagubire ceea ce desigur este inadmisibil.

In consecinta, avand in vedere considerentele din cele ce preced instanta retine ca Hotararea nr.(…) emisa de intimata Comisia Judeteana (…)  este legala astfel ca  va respinge plangerea formulata ca neintemeiata.

Domenii speta