Conducere pe drumurile publice având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală

Hotărâre 61 din 03.03.2014


Prin rechizitoriul (…) nr. (…/…) a fost trimis în judecată inculpatul (…), pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală, faptă prev.si ped.de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 rep.

Cauza a fost înregistrată pe rolul instantei sub nr. (…/….)

S-a retinut prin rechizitoriu că la data de (…), în jurul orelor (…), un echipaj de poliţie din cadrul Poliţiei (…), în timp ce efectua controlul in traficul rutier pe str. (…) din (…), a oprit pentru control autoturismul (…), cu nr. de înmatriculare (…) condus de inculpat, care circula din direcţia (…) către (…) şi întrucât inculpatul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentratie alcoolică de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Inculpatul a fost condus la Spitalul (…), unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge, respectiv la ora (…) şi la ora (…), iar potrivit buletinului de analiză toxicologică nr. (…) din data de (…), inculpatul prezenta o alcoolemie de 1,10 gr.%o respectiv 0,95 gr.%o.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si a fost audiat inculpatul, au fost audiati martorii (…) si s-a dispus efectuarea unui raport de expertiză medico-legal privind interpretarea retroactivă a alcoolemiei.

Analizând materialul probator instanţa reţine faptul că la data de (…) inculpatul (...) a condus autoturismul marca (…), cu număr de înmatriculare (…), pe str.(…), având în sânge o îmbibaţie alcoolică în scădere de la 1,10g%o la 0,95 g%o. Potrivit raportului de expertiză medico-legală privind interpretarea retroactivă a alcoolemiei nr.(…) întocmit de I.N.M.L(…) la data şi ora depistării inculpatului, respectiv (…) , acesta ar fi putut avea avea o alcoolemie teoretică în creştere de cca.0,95 g%o.

Din probele administrate în cauză instanţa reţine vinovăţia inculpatului în săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul  de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală prevăzută şi pedepsită de art.87 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 rep., aşa cum a fost reţinută în rechizitoriu, text de lege în baza căruia acesta va fi condamnat. Urmare intrării în vigoare a noului Cod penal al României, instanţa va reţine în temeiul juridic al condamnării prevederile art.5 Cod penal.

La individualizarea pedepsei instanţa va avea în vedere prevederile art.74 noul Cod penal.

Având în vedere vârsta inculpatului, lipsa antecedentelor penale, valorile alcoolemiei stabilite instanţa va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa amenzii potrivit art.61 al.1,2,3 şi 4 lit.b noul Cod penal.

În temeiul art.63 al.1 noul Cod penal va pune în vedere inculpatului că, în cazul în care, cu rea-credinţă nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.

În temeiul art.274 al.1 noul Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata sumei de (…) lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de (…) lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul (…)