Uzucapiune

Sentinţă civilă 1127 din 06.08.2012


- uzucapiune -

SENTINŢA  CIVILĂ NR. 1127/2012

Şedinţa publică de la 13 August 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE : A. P.

Prin cererea înregistrată sub numărul 397/199/2012 la Judecătoria B., reclamanţii B., A., B. pe pârâta Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna B. prin primar, pentru ca prin hotărâre judecătorească să se constate că prin efectul uzucapiunii  au dobândit dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 6300 mp. teren situat în Comuna B., judeţul B..

Acţiunea a fost legal timbrată.

În motivarea cererii reclamanţii au  arătat că:

Reclamanta B. este soţia supravieţuitoare  a lui B. M. decedat la 18.11.2010.Încă de la data căsătoriei, adică de aproximativ 40 de ani au stăpânit  în com. B. o suprafaţă totală de 7150 mp, exercitând împreună cu soţul defunct o posesie continuă, neîntreruptă, netulburată, publică şi sub nume de proprietar.

Terenul este împărţit  în două trupuri (din care unul în suprafaţă de 3.600 mp. iar al doilea în suprafaţă de aproximativ 3.520 mp.) fiind despărţite de un drum de exploatare.

După apariţia legilor fondului funciar s-a emis Titlul de proprietate nr.252624/2004 doar pentru suprafaţa de 846 mp. situată în T46/41 parcela 77 (în al doilea trup de teren) iar pentru diferenţa de aproximativ 6300 mp. teren pe care o stăpâneşte nu  i s-a emis titlu de proprietate.

Ulterior decesului soţului său a continuat exercitarea posesiei asupra terenului împreună cu copii ei,  care au  calitatea de moştenitori  legali ai defunctului, intervenind astfel joncţiunea posesiilor exercitate de aceşti doi reclamanţi cu posesia exercitată de tatăl lor.

Au făcut demersurile necesare pentru întocmirea documentaţiei cadastrale asupra terenului pe care îl stăpânesc însă aceasta nu poate fi înregistrată la OCPI deoarece nu au  un TP pentru toată suprafaţa pe care o stăpânesc.

 Cum mai mult de 30 ani a exercitat împreună cu soţul său defunct o posesie utilă, neviciată şi sub nume de proprietar asupra terenului situat în com. B., jud. B..

În drept, au invocat dispoziţiile art.1837 şi următoarele Cod civil.

În dovedirea acţiunii reclamanţii au solicitat proba cu înscrisuri.

Pârâta, deşi legal citată, nu s-a prezentat în instanţă şi nu a depus întâmpinare.

La termenul din 24.05.2012 au fost audiaţi martorii propuşi de reclamanţi.

Instanţa în baza rolului activ a emis adresă câtre pârâtă pentru a comunica situaţia juridică a terenului.

În cauză s-a efectuat raportul de expertiză tehnică topo cadastru de către expert ing..

Analizând actele şi lucrările dosarului  instanţa reţine următoarele:

De 40 de ani reclamanta împreună cu soţul său ,în prezent decedat , a exercitat posesia şi folosinţa cu privire la suprafaţa totală de 6277 mp teren arabil extravilan, situat în Comuna B., Judeţul B., dispusă în două parcele: una  în suprafaţă de 2610 mp ,situată în T17 ,P178/19 şi alta în suprafaţă de 3667 mp, situată în T17,P163/21.

După decesul soţului său , reclamanta a exercitat posesia împreună şi cu reclamanţii , moştenitorii defunctului ,intervenind joncţiunea posesiei acestora cu cea exercitată de defunct.

Situaţia de fapt reţinută rezultă din depoziţiile martorilor coroborate cu  expertiza tehnică efectuată în cauză.

Instanţa reţine de asemenea, că reclamanţii, prin probele pe care le-au administrat  ( înscrisuri şi martori ), au făcut dovada că au exercitat o posesie propriu-zisă cu  un caracter continuu, neîntrerupt, netulburat, public şi sub nume de proprietar, Astfel, aceştia  nu au fost împiedicaţi de nimeni în exercitarea celor două atribute ale dreptului de proprietate: posesia şi folosinţa, pe o perioadă de 40  ani.

În consecinţă, exercitarea unei posesii utile, în condiţiile prevăzute de art.1847  şi 1859 Cod civil pe o perioadă mai mare de 30 ani prin joncţiunea posesiilor, a condus la dobândirea dreptului de proprietate al reclamanţilor asupra terenului de 6277 mp prin uzucapiune.

Instanţa reţine că au fost respectate prevederile art. 1837 , art. 1846 , art. 1847  şi art. 1890 cod civil, astfel încât, în condiţile unei posesii utile exercitate pe o perioadă mai mare de 30 ani, reclamanţii au devenit în mod retroactiv,  proprietari asupra terenului extravilan în suprafaţă totală de 6277 mp situat în Comuna B.,  judeţul B. ,conform raportului de exprtiză.

În consecinţă, instanţa consideră acţiunea formulată de reclamanţi întemeiată,  "partea care are interes putând sa facă cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept” în condiţiile art 111 cod procedură civilă.

Dreptul a cărui existenţă urmează să fie constatată este proprietatea asupra terenului.

Urmează ca instanţa să admită acţiunea aşa cum a fost precizată şi să constate că reclamanţii au dobândit dreptul de proprietate, asupra suprafeţei de teren  identificată în raportul de expertiză,prin efectul uzucapiunii.

În baza art. 274 Cod procedură civilă va lua  act că nu s- au solicitat cheltuieli de judecată.

Red. P.A.05.09.2012