Tâlhărie în formă continuată. Individualizarea pedepsei şi a modului de executare a acesteia.

Sentinţă penală 1709 din 08.06.2012


Prin sentinţa penală nr. 1709/8.06.2012 instanţa a dispus condamnarea inculpatului A.I. la pedeapsa de un 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie în formă continuată, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 7 ani şi revocarea arestării sale preventive.

Pentru a dispune astfel, instanţa a reţinut, în esenţă, următoarele:

În perioada 20.03.2012- 8.04.2012, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în locuri publice, inculpatul a deposedat, prin smulgere, pe părţile vătămate minore M L, S V, A A, L Ş, G F-A şi B D R de telefoanele lor mobile, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 2210 lei.

La stabilirea pedepsei instanţa a avut în vedere gradul de pericol social ridicat al faptei, gravitatea şi urmările acesteia, valoarea prejudiciului total, împrejurările în care actele au fost comise, perseverenţa infracţională a inculpatului, forma de săvârşire şi numărul actelor materiale, motivaţia comiterii faptelor, pentru a face rost de bani pe care să îi cheltuiască rapid, modul de operare constant şi destul de bine pus la punct, cu mici improvizaţii, alegerea constantă a victimelor din rândul copiilor cu telefoane valoroase asupra lor, comiterea faptelor în altă localitate decât cea de domiciliu, sentimentul de nesiguranţă generat în rândul cetăţenilor cu privire la siguranţa copiilor în chiar scările blocurilor în care aceştia locuiau, lipsa antecedentelor penale în ceea ce îl priveşte şi atitudinea sa sinceră în cursul procesului.

În baza prevederilor art. 861 alin. 1 şi 862 Cod penal, având în vedere vârsta inculpatului şi lipsa unor date în sensul că ar mai fi comis alte fapte penale, atitudinea responsabilă pe care acesta a manifestat-o în cursul procesului, influenţată evident şi de experienţa arestului preventiv, apreciind că această condamnare şi perioada în care a fost privat de libertate, precum şi perspectiva executării efective a pedepsei sunt suficiente pentru a-l determina să se abţină de la comiterea altor infracţiuni, instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului A I şi, drept consecinţă, revocarea arestării preventive a acestuia.