Furt calificat. Situatie de fapt si individualizarea pedepsei. Minori. Proprietate privata. Infractiuni contra proprietatii

Sentinţă penală 2055 din 05.06.2009


Prin sentinta penala nr.2055 pronuntata la data de 5 iunie 2009, instanta a dispus condamnarea inculpatului T.C.I. la pedeapsa de 3 ani si 6 luni închisoare, pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, prevazuta de art. 208 alin. 1 rap. la art. 209 alin. 1 lit. e Cod penal. În ceea ce priveste modalitatea de executare a acestei pedepse, instanta a retinut ca scopul acesteia poate fi atins si fara executarea efectiva în regim de detentie, dispunând suspendarea executarii sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani si 6 luni. Pentru a hotarî astfel instanta a retinut, în esenta, urmatoarele:

Elevii unei clase din cadrul Liceului M. si-au lasat, în timpul orei de sport, bunurile în clasa descuiata. Inculpatul T.F.C. a intrat în liceu si, observând o clasa libera, a intrat si a luat din ghiozdanele elevilor mai multe sume de bani, o pereche de ochelari de soare si o bratara. Atât pe coridorul liceului, cât si în sala de clasa, în timp ce sustragea bunurile, inculpatul  a fost surprins de camerele de supraveghere. Conducerea Liceului M. a sesizat organele de politie cu privire la fapta savârsita, inculpatul fiind identificat dupa ce a fost surprins si retinut, din cauza înfatisarii sale suspecte, pe culoarele unei alte unitati de învatamânt, de unde nu a sustras bunuri. Ochelarii de soare, partial deteriorati, si figurinele din metal provenind de la bratara sustrasa au fost recuperate de la inculpat si restituite partilor vatamate.

Instanta a retinut ca fapta de furt este calificata ca urmare a locului în care a fost comisa, într-o sala de clasa goala si descuiata, în timpul orelor, în conditiile în care în încapere putea intra oricând un cadru didactic sau un elev, fiind asadar vorba de un loc public, în sensul dispozitiilor art. 152 lit. a Cod penal, care prin natura sau destinatia sa era în orice moment accesibil publicului.

La individualizarea judiciara a pedepsei instanta a tinut cont de faptul ca infractiunea retinuta prezinta un grad ridicat de pericol social, atât din punct de vedere abstract, al limitelor speciale de pedeapsa, cât si în concret, prin modul în care a actionat inculpatul, fara a lua în considerare riscul de a fi depistat si consecintele faptei sale. Inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, nu are ocupatie, si a avut a atitudine sincera si cooperanta pe parcursul desfasurarii procesului penal, ceea ce nu este însa de natura a atrage retinerea unor circumstante atenuante în favoarea sa.