Contravenţii. Lipsa calităţi procesuale pasive în acţiunile având ca obiect înlocuirea amenzii contravebţionale cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii

Sentinţă civilă 2431 din 31.05.2012


Calitatea procesuala presupune existenta unei identitati între persoana reclamantului si cel care este titularul dreptului afirmat precum si între persona pârâtului si cel care este subiect pasiv în raportul juridic dedus judecatii. Reclamantul fiind cel care porneste actiunea civila, trebuie sa justifice atât calitatea procesuala  activa, cât si calitatea pasiva a persoanei pe care a chemat-o în judecata.

Prin actiunea înregistrata pe rolul acestei instante la data de .. sub nr…. petenta Primaria .. a  chemat în judecata pe intimatul B. V., solicitând instantei ca prin hotarârea ce o va pronunta sa dispuna înlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati în folosul comunitatii.

În sustinerea actiunii au fost depuse la dosar în copie înscrisuri.

Cererea a fost scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar, în conformitate cu dispozitiile art. 36 din O.G. 2/2001, art. 15 lit. i din Legea 146/1997 si art. 1 alin. 2 din O.G. 32/1995.

La data de 3.05.2012, petenta a depus la dosar o cerere prin care a solicitat în baza art.242 alin.2 Cpc, judecarea cauzei în lipsa.

Atât la termenul din… cât si la cel din data de .., procedura de citare cu intimatul B. V., nu a fost legal îndeplinita, instanta a dispus citarea petentei cu mentiunea de a preciza domiciliul exact al intimatului, precum si prin publicitate, prin afisare la usa instantei.

Cu adresa nr.1290 din 3.05.2012 petenta Primaria comunei F. a mai depus  la dosar, Hotarârea Consilulului Local F. nr…, procesul verbal privind afisarea titlului executoriu bnr. si somatiei nr.., precum si procesul verbal nr.613/4.03.2012 de declarare a starii de insolvabilitate.

Fata de dispozitiile art. 137 alin.1 Cod procedura civila instanta, urmeaza sa examineze cu prioritate exceptia lipsei calitatii procesuale active a Primariei F., având în vedere caracterul si efectele acesteia, fiind vorba despre o exceptie de  procedura, absoluta si peremptorie.

Examinând actele si lucrarile dosarului, prin prisma exceptiei lipsei capacitatii procesuale active a reclamantei, exceptie de procedura absoluta, invocata de catre debitoare si care va fi analizata cu prioritate în baza art. 137 din Codul de procedura civila, instanta retine urmatoarele:

Calitatea procesuala presupune existenta unei identitati între persoana reclamantului si cel care este titularul dreptului afirmat precum si între persona pârâtului si cel care este subiect pasiv în raportul juridic dedus judecatii. Reclamantul fiind cel care porneste actiunea civila, trebuie sa justifice atât calitatea procesuala  activa, cât si calitatea pasiva a persoanei pe care a chemat-o în judecata.

Instanta retine ca în conformitate cu art.9 alin.3 din O.G.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor în situatia în care contravenientul nu a achitat în termen de 30 de zile de la râmânerea definitiva a sanctiunii amenda aplicata organul din care face agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savârsit contraventia, în vederea înlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati în folosul comunitatii.

Instanta retine având în vedere procesul verbal de constatare a contraventiei depus la dosrul cauzei fila 9 ca petentul a fost sanctionat de catre un agent constatator ce face parte din DGMP SECTIA  Politie. în consecinta doar IPJ-B. ar fi putut solicita înlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei munci în folosul comunitatii.

 Totodata instanta observa ca niciun text de lege nu confera Primarei în a carei raza teritoariala domicializa intimatul calitatea de a solicita aplicarea dispozitiilor art.9 alin.3 din OG 2/2001.

Fata de cele expuse instanta apreciaza ca fiind întemeiata exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Primariei F. si în consecinta în baza art.9 alin.3 din OG 2/2001, instanta urmeaza sa admita exceptia lipsei calitatii procesuale active invocata din oficiu si sa respinga cererea formulata ca fiind introdusa de catre o persoana fara calitate procesuala activa.

Postat 30.06.2012