Hotărâre care să ţină loc de act autentic

Sentinţă civilă 3087 din 19.10.2011


Dosar nr.  /223/2011 hotărâre care să ţină loc de act autentic

Operator de date cu caracter personal nr. 5695

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA DRĂGĂŞANI, JUDEŢUL VÂLCEA

Sentinţa civilă nr. 3087

Şedinţa publică din 19 octombrie 2011

Instanţa constituită din :

Preşedinte : 

Grefier : 

Pe rol este soluţionarea acţiunii civile ce are ca obiect „hotărâre care să ţină loc de act autentic” formulată de reclamantul, în contradictoriu cu pârâta.

Acţiunea este timbrată cu 50 lei taxă judiciară de timbru conform chitanţei nr.314-185-0054 din 04.07.2011 (fila 12 dosar), cu 530 lei taxă judiciară de timbru conform chitanţei nr.314-290.0068 din 17.10.2011 şi cu 5 lei timbru judiciar (fila 21 dosar).

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns reclamantul în baza împuternicirii avocaţiale nr.012156 din 06.07.2011 emisă de Baroul Vâlcea (fila 13 dosar), lipsind pârâta.

Procedura este legal îndeplinită.

S-a expus referatul cauzei, grefierul de şedinţă învederând instanţei că acţiunea este timbrată cu 50 lei taxă judiciară de timbru şi netimbrată cu 530 lei taxă judiciară de timbru şi 5 lei timbru judiciar şi pârâta a depus la dosar prin serviciul registratură în timpul şedinţei de judecată cerere prin care solicită judecarea cauzei în lipsa sa, după care:

Avocat …pentru reclamant depune la dosar chitanţa nr. 314-290.0068 din 17.10.2011 reprezentând taxă judiciară de timbru în sumă de 530 lei, timbre judiciare în sumă de 5 lei  şi certificat de sarcini nr.40798/08.09.2011 emis de OCPI Vâlcea. Învederează că nu mai are alte cereri de formulat şi probe de solicitat în cauză.

Instanţa constatând că nu mai sunt alte cereri de formulat, excepţii de invocat şi probe de solicitat în cauză, declară închise dezbaterile şi acordă cuvântul pe fondul cauzei.

Avocat …pentru reclamant, având cuvântul, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată. Nu solicită obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

I N S T A N Ţ A,

Deliberând, constată următoarele:

Prin acţiunea înregistrată la data de 6 iulie 2011 sub nr.  /223/2011 a chemat în judecată pe pentru ca prin sentinţa civilă ce se va pronunţa să se constate că printr-un înscris sub semnătură privată intitulat ANTECONTRACT DE VÂNZARE CUMPĂRARE pârâta i-a vândut: - un teren curţi construcţii în suprafaţă de 525 mp situat în intravilanul comunei, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 1, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- Drum sătesc , V- Dumitraşcu Paraschiva; - un teren vie în suprafaţă de 468 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 2, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva;- un teren arabil în suprafaţă de 756 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 3, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva;- un teren categoria”PDT” în suprafaţă de 100 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 4, cu vecinii: N- fir apă, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva; - una casă de locuit cu 3 camere în suprafaţă de 65 mp, construită în anul 1905, din lemn, acoperită cu tablă; - anexe gospodăreşti din lemn în suprafaţă de 48 mp, construcţii situate pe terenul curţi-construcţii în suprafaţă de 525 mp descris mai sus.

De asemenea se solicită ca hotărârea ce se va pronunţa să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare.

În motivarea în fapt a acţiunii, reclamantul arată că, printr-un înscris sub semnătură privată intitulat ”ANTECONTRACT DE VÂNZARE- CUMPĂRARE” încheiat la 10 mai 2011 pârâta i-a vândut imobilele descrise mai sus contra sumei de 10.000 lei, bani pe care i-a achitat în totalitate în momentul încheierii antecontractului.

Deşi a notificat-o în scris la domiciliu pentru a se prezenta la notariat în vederea perfectării actului de vânzare cumpărare în formă autentică, pârâta nu a dat curs invitaţiei.

În drept acţiunea este întemeiată pe dispoziţiile art. 1073-1077 cod civil, art.11 cod proc.civilă.

Spre dovadă reclamantul a ataşat înscrisuri: antecontract de vânzare-cumpărare, certificat de moştenitor, notificare, acte de stare civilă, procese-verbale de punere în posesie, adeverinţă rol agricol, certificat de atestare fiscală, certificat de deces.

Pârâta nu a formulat întâmpinare şi nu a solicitat probe în apărare dar prin cererea de la fila 20 dosar solicită judecarea cauzei în lipsa sa.

Instanţa a încuviinţat şi a fost administrată proba cu înscrisuri la fila 22 dosar fiind ataşat certificatul de sarcini nr.40798/08.09.2011.

Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine că la data de 10 mai 2011 între reclamant, pe de o parte şi pârâtă, pe de altă parte, s-a încheiat un înscris sub semnătură privată intitulat „Antecontract de vânzare-cumpărare”, prin care pârâta a înţeles să-i vândă reclamantului imobilele terenuri şi construcţii situate în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, ce constau din: - un teren curţi construcţii în suprafaţă de 525 mp situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 1, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- Drum sătesc , V- Dumitraşcu Paraschiva; - un teren vie în suprafaţă de 468 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 2, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva;- un teren arabil în suprafaţă de 756 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 3, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva;- un teren categoria”PDT” în suprafaţă de 100 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 4, cu vecinii: N- fir apă, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva; - una casă de locuit cu 3 camere în suprafaţă de 65 mp, construită în anul 1905, din lemn, acoperită cu tablă; - anexe gospodăreşti din lemn în suprafaţă de 48 mp, construcţii situate pe terenul curţi-construcţii în suprafaţă de 525 mp descris mai sus.

Suprafeţele de teren sunt incluse în procesul verbal de punere în posesie emis pe numele pârâtei în calitate de moştenitoare a autorului.

Potrivit certificatului de moştenitor nr.487/987 din 23 septembrie 1987 emis de NSL Drăgăşani, pârâta este unica moştenitoare acceptantă a autorului( fila 4 dosar).

Din adeverinţa de rol nr.219 din 29 iunie 2011 emisă de Primăria comunei Măciuca, judeţul Vâlcea rezultă că pârâta figurează înscrisă în Registrul Agricol 2010-2014 al satului Zăvoieni la poziţia de rol nr.46 cu una casă de locuit în suprafaţă de 65 mp construită din lemn în anul 1905 ce totalizează 113 mp cu vecinătăţile E-Popa Nicolae, V- Dumitraşcu Parschiva, N- rest proprietate, S- drum sătesc precum şi cu terenuri agricole arabil, vie, alte categ., curţi construcţii.

În certificatul de atestare fiscală nr.229/29.062011( fila 10 dosar) se găsesc evidenţiate aceleaşi imobile, asupra cărora nu sunt înscrise sarcini  din 1999 până la data de 28.09.2011( fila 22 dosar).

Această convenţie încheiată între părţi, deşi se referă la operaţiunea de vânzare-cumpărare a imobilelor descrise mai sus, nu poate avea această valoare juridică datorită lipsei formei autentice, condiţie esenţială de valabilitate pentru ca actul de înstrăinare a imobilelor terenuri şi construcţii să se încheie în mod valabil.

Cu toate acestea potrivit principiului conversiunii actului juridic, dedus din regula de interpretare prevăzută de art. 1266 Cod civil, conform căreia contractele se interpretează după voinţa concordantă a părţilor, iar nu după sensul literal al termenilor, ( actus interpredandus est potium ut valeat quam ut peret), se poate considera că actul încheiat între părţi este un antecontract de vânzare-cumpărare ce naşte în sarcina pârâtei obligaţia de a încheia în viitor( a face) actul de vânzare-cumpărare.

Spre această finalitate reclamantul i-a cerut pârâtei să se prezinte la notariat, dar aceasta nu s-a conformat.

Potrivit art. 1669 din Codul civil, când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

În acelaşi sens art.1279 alin.3 din Codul civil, prevede că dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.

Dat fiind că reclamantul şi-a îndeplinit obligaţiile, atât cea privind plata preţului cât şi de a solicita pârâtei să se prezinte la notariat pentru perfectarea actului în formă autentică, culpa pentru neîndeplinirea obligaţiei aparţinându-i doar pârâtei, va fi admisă acţiunea formulată de reclamant ca întemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E:

Admite acţiunea formulată de reclamantul, , în contradictoriu cu pârâta.

Constată că, la data de 10.05.2011, printr-un act sub semnătură privată intitulat ”ANTECONTRACT DE VÂNZARE-CUMPĂRARE”, cu preţul de 10.000 lei, reclamantul a cumpărat de la pârâtă imobilele terenuri şi construcţii situate pe raza comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea ce constau din: - un teren curţi construcţii în suprafaţă de 525 mp situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 1, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- Drum sătesc , V- Dumitraşcu Paraschiva; - un teren vie în suprafaţă de 468 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 2, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva;- un teren arabil în suprafaţă de 756 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 3, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva;- un teren categoria”PDT” în suprafaţă de 100 mp, situat în intravilanul comunei Măciuca, sat Zăvoieni, judeţul Vâlcea, pct.”Vatra Zăvoieni”, tarla 89, parcela 4, cu vecinii: N- fir apă, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitraşcu Paraschiva; - una casă de locuit cu 3 camere în suprafaţă de 65 mp, construită în anul 1905, din lemn, acoperită cu tablă; - anexe gospodăreşti din lemn în suprafaţă de 48 mp, construcţii situate pe terenul curţi-construcţii în suprafaţă de 525 mp descris mai sus.

Prezenta hotărâre ţine loc de contract de vânzare cumpărare.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 19 octombrie 2011, la sediul Judecătoriei Drăgăşani, judeţul Vâlcea.

PREŞEDINTE, GREFIER,

17 noiembrie 2011

Red.S.L.

Tehnored.S.L.

4 ex.

5