Dispoziţiilor art. 10 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal...

Sentinţă civilă 903/2010 din 03.05.2010


Drept procesual civil

Sentinţă civilă

Competenţă materială

Dispoziţiilor art. 10 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel.

(Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. civ., s. nr. 903/F/10 martie 2010)

Prin acţiunea civilă înregistrată la această instanţă sub nr. de mai sus reclamantul M. I. A. a chemat în judecată pe pârâţii S.G.A. Bistriţa-Năsăud, D.A.S.T. Cluj, A.N. „A. R.” solicitând instanţei reîncadrarea sa în funcţia de director coordonator şi plata drepturilor salariale din 14.12.2009 şi până la executarea efectivă a hotărârii.

La termenul de judecată din data de 24 februarie 2010 tribunalul a invocat şi pus în discuţia părţilor excepţia necompetenţei materiale şi teritoriale de soluţionare a prezentei cauze, excepţie cu care reprezentanţii pârâţilor S.G.A. Bistriţa-Năsăud şi D.A.S.T. Cluj s-au declarat de acord în şedinţa de judecată.

Prin scriptul intitulat „răspunsuri”, depus de reclamant la data de 10 martie 2009, s-a relevat faptul că reclamantul a încheiat contractul de management nr. 24/2009 cu Ministerul Mediului, A.N. „A. R.”, astfel că litigiul este de competenţa curţii de apel.

Analizând cu prioritate excepţia necompetenţei materiale şi teritoriale, deoarece numai o asemenea instanţă poate analiza celelalte excepţii şi după caz, fondul pretenţiilor, tribunalul reţine faptul că deşi acţiunea este ambiguu formulată, totuşi din cuprinsul ei se deduce că reclamantul contestă în fapt măsura încetării contractului de management, luată prin Ordinul nr. 1394/2009 al Ministrului Mediului, cu consecinţa reîncadrării sale pe postul de director coordonator şi plăţii drepturilor salariale de care reclamantul a fost lipsit.

Faptul că reclamantul contestă măsura încetării contractului de management rezultă din cuprinsul acţiunii introductive, unde se arată că s-a promovat acţiunea obiect al prezentului dosar urmare a faptului că reclamantul a fost înlăturat de la conducerea pârâtului S.G.A. Bistriţa-Năsăud, apreciindu-se că măsura este nelegală.

În baza Ordinului Ministrului Mediului nr. 678/29.05.2009 reclamantul a fost numit în funcţia de director coordonator în cadrul S.G.A. Bistriţa-Năsăud cu începere din data de 1 iunie 2009.

Urmare a numirii sale în funcţie, între reclamant şi Ministerul Mediului – A.N. „A. R.”, în calitate de angajator, s-a încheiat contractul de management din 1 iunie 2009, care la art. 10 prevede că litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea, interpretarea clauzelor contractului se soluţionează conform prevederilor care reglementează contenciosul administrativ.

Măsura încetării contractului de management s-a dispus prin Ordinul nr. 1394/2009, act administrativ emis de o autoritate publică centrală.

Potrivit dispoziţiilor art. 10 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel.

În baza acestei dispoziţii legale şi a prevederilor art. 158 C.proc.civ., ţinând seama de art. 10 al contractului de management care trimite la reglementările legale în materia contenciosului administrativ şi având în vedere că măsura încetării contractului s-a dispus prin ordin al ministrului, act ce provine de la o autoritate publică centrală, în lipsa unei legi speciale care să prevadă altfel, tribunalul va admite excepţia necompetenţei materiale şi teritoriale de soluţionare a cauzei şi va declina competenţa de soluţionare în favoarea Curţii de Apel Cluj – secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Necompetenţa tribunalului în soluţionarea acţiunii împiedică examinarea celorlalte excepţii, respectiv a fondului cauzei.