Încheiere menţinere arestare preventivă. Recurs. Verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii arestului preventiv în cursul judecăţii.

Decizie 385 din 13.11.2009


Prin încheierea pronunţată la data de 05.11.2009 în dosarul nr.3257.1/284/2009 s-a dispus în conformitate cu prev.art.3002 rap.la art 160b alin. 1 şi 3 cod penal, menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatului UCM, constatîndu-se că temeiurile care au determinat arestarea preventivă subzistă, impunîndu-se în continuare privarea de libertate a inculpatului.

Împotriva încheierii a declarat recurs inculpatul, recurs considerat nefondat, constatîndu-se că în speţă, instanţa de fond în mod justificat a reţinut că temeiurile care au determinat arestarea preventivă a inculpatului subzistă şi impun în continuare privarea de libertate a acestuia.

Astfel, s-a apreciat că probele administrate în faza urmăririi penale, chiar în situaţia în care inculpatul a revenit asupra declaraţiei date anterior, negînd săvîrşirea faptei, sunt suficiente pentru a constata existenţa suspiciunilor rezonabile de a-l suspecta pe inculpat de comiterea infracţiunii alegate.

Referitor la existenţa în continuare a pericolului social pentru ordinea publică, s-a apreciat că şi acest temei subzistă, avîndu-se în vedere în acest sens pe lîngă garantarea infracţiunii săvîrşite şi antecedentele penale ale inculpatului, infracţiunea de care acesta este acuzat fiind de natură că suscite o tulburare socială de natură să justifice o detenţie provizorie, în acest sens pronunţîndu-se şi CEDO în cauzele Letteliere c.Franţei, Tomasi c. Franţei.