Art.114 Cod Penal. Discernământ abolit. Instituire curatelă.

Decizie 1157 din 20.10.2010


Prin sentinta penala nr.16 din 1 februarie 2010, Tribunalul Mehedinti, a admis sesizarea Parchetului de pe lânga Tribunalul Mehedinti, privind internarea medicala a bolnavei R.B.G. - si în baza art.162 alin.4 Cod pr.penala, coroborat cu art.114 Cod penal, a confirmat masura de siguranta a internarii medicale a bolnavei psihic R. B. G.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut ca la data de 18.11.2009 Parchetul de pe lânga Tribunalul Mehedinti a formulat propunere de luare a masurii internarii medicale a inculpatei motivând ca potrivit  raportului de expertiza medico-legala psihiatrica nr. A1/11427/18.11.2009 întocmit de Institutul de Medicina Legala Mina Minovici, s-a concluzionat  ca prezinta diagnosticul de "schizofrenie paranoida" si are discernamântul abolit în raport de fapta pentru care este cercetata, recomandându-se masuri conform art. 114 Cod penal.

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs faptuitoarea prin reprezentantul R.D., aratând în motivare ca faptuitoarea este bolnava psihic, având discernamântul abolit, caz în care trebuia sa fie citat si reprezentantul sau, R.D. .

Prin d.p.1157 /20 octombrie 2010 a Curtii de Apel Craiova a fost admis recursul ,s-a casat sentinta si s-a trimis cauza spre rejudecare la instanta de fond cu urmatoarea motivare:

Prin raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr.A1/11427/2009 din 18 noiembrie 2009, întocmit de INML Mina Minovici Bucuresti, s-a concluzionat ca numita R. B. G. prezinta diagnosticul: "schizofrenie paranoida si are discernamânt abolit".

În acest caz, cu ocazia solutionarii propunerii de luare a masurii internarii medicale, instanta de fond avea obligatia sa faca demersuri pentru ca primarul municipiului Drobeta Turnu Severin sa instituie curatela pentru faptuitoare si sa numeasca un curator care sa o reprezinte în fata instantei.

Instanta de fond nu a procedat astfel, citând-o doar pe faptuitoare, care însa nu putea sa-si formuleze apararile si nici sa fie prezenta în instanta, având în vedere concluziile raportului de expertiza medico-legal.

În aceste conditii, Curtea apreciaza ca exista cazul de casare prev.de art.3859 alin.1 pct.21 Cod pr.penala urmând ca în baza art.38515 alin.1 pct.2 lit.c Cod pr.penala, sa admita recursul, sa caseze sentinta si implicit, încheierea de îndreptare eroare materiala si sa trimita cauza spre rejudecare la instanta de fond.Cu ocazia rejudecarii, instanta de fond va face demersuri catre Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, pentru a se institui curatela pentru faptuitoare si a se numi un curator care sa o reprezinte în fata instantei în cazul în care dispozitia nr.2871 din 7 iunie 2010 a fost data numai pentru reprezentarea faptuitoarei în fata Curtii de Apel Craiova.