Infractiuni la regimul vamal

Sentinţă penală 209 din 25.04.2013


INSTANTA

Asupra cauzei penale de fata,

Prin sentinta penala nr.X din 18 septembrie 2012 a Judecatoriei B, pronuntata iîn dosarul penal nr.X, s-a dispus condamnarea inculpatului B T la pedeapsa rezultanta de 2(doi) ani iînchisoare pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda si detinere iîn afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii potrivit titlului VII din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator peste limita a 10.000 tigareteprev. de art. 270 al. 3 din Legea 86/2006 modif. prin OUG 54//2010 si art. 296 ind. 1 al. 1 lit. l din Legea 571/2003 fiecare cu aplic. 41 al. 2 Cod penal, toate cu aplic. art. 33 lit. a Cod penal , iîn dauna partii vatamateAgentia Nationala de Administrare Fiscala- Autoritatea Nationala a Vamilor -Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I cu sediul iîn I,

Prin aceI sentinta penala, iîn temeiul art. 38 Cod procedura penala, s-a dispus disjungerea iîn latura penala si iîn latura civilajudecarea cauzei privind pe inculpatulZ C,trimis iîn judecataprin rechizitoriuldin 26 martie 2012 iîn dosar nr. XalParchetului de pe langa Judecatoria B pentru savarsirea infractiunilorde contrabanda prin colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia , iîn forma continuata,prev. de art. 270 alin. 3 din Legeanr. 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei ( modificata prin OUG nr. 54/2010) , cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal si infractiunea de detinerea de catre orice persoana iîn afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, potrivit titlului VII, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 tigarete, iîn forma continuata, prev. de art. 2961 alin. 1 lit. l din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal , toatecu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, iîn dauna partii vatamate Agentia Nationala de Administrare Fiscala- Autoritatea Nationala a Vamilor -Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I.

De asemenea, s-a dispus disjungerea iîn latura civilajudecarea cauzei privind pe inculpatul B T, trimis iîn judecataprin rechizitoriulprin rechizitoriuldin 26 martie 2012 iîn dosar nr. XalParchetului de pe langa Judecatoria B pentru savarsirea infractiunilorde contrabanda prin colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia , iîn forma continuata,prev. de art. 270 alin. 3 din Legeanr. 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei ( modificata prin OUG nr. 54/2010) , cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal si infractiunea de detinerea de catre orice persoana iîn afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, potrivit titlului VII, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 tigarete, iîn forma continuata, prev. de art. 2961 alin. 1 lit. l din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal,toate cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, iîn dauna partii vatamate Agentia Nationala de Administrare Fiscala- Autoritatea Nationala a Vamilor -Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I.

S-a fixat termen de judecatala data de 9 octombrie 2012.

Prezenta cauza a fost iînregistrata la instanta sub nr.X din 12 septembrie 2012, privind pe inculpatul Z C , pentru savarsirea infractiunilor de contrabandasi detinere iîn afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii potrivit titlului VII din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator peste limita a 10.000 tigareteprev. de art. 270 al. 3 din Legea 86/2006 modif. prin OUG 54//2010 si art. 296 ind. 1 al. 1 lit. l din Legea 571/2003 fiecare cu aplic. 41 al. 2 Cod penal, toate cu aplic. art. 33 lit. a Cod penal , iîn dauna partii vatamateAgentia Nationala de Administrare Fiscala- Autoritatea Nationala a Vamilor -Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I cu sediul iîn I,.

Din Xliza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarele :

La data de 14 octombrie 2010, organele de politie din cadrul Politiei Municipiului B – Biroul de investigare a fraudelor,s-au sesizat cu privire la faptul ca numitul B T, persoana cunoscuta ca efectueaza acte de comert cu marfuri introduse fraudulos iîn tara si sanctionata contraventional iîn acest sens iîn mai multe randuri, detinesi comercializeaza tigari din contrabanda, de provenienta din Republica Moldova, motiv pentru care s-au sesizat pentru savarsirea acestei infractiuni.

Din cercetarile efectuate iîn cauza,a rezultat ca iîn ziua de 9 sau 10 octombrie 2010, iîn jurul orelor diminetii, inculpatul B T, care domiciliaza iîn Municipiul B,aflandu-se iîn incinta Judecatoriei B, a fost contactat telefonic de catre iînvinuitul B V, zis „L” din sat. si comuna Z,jud. V, ocazie cu care a fost iîntrebat daca nu este interesat sa achizitioneze tigari de contrabanda la un pret accesibil.

Inculpatul B Tl-a informat pe B V ca doreste sa cumpere astfel de tigari pentru un cunoscut de-al lui, pe nume I C,acord iîn baza caruia B V i-a spuslui B T ca va fi contactat de o persoana pe nume Z C,care detine astfel de tigari, astfel ca, inculpatul sa ramana iîn locul de unde l-a contactat, respectiv la Judecatoria B,pentru ca va veni sa-l iapersoX indicata, iîn scopul dea face tranzactia.

IÎn baza celor convenite, inculpatulZ C s-a deplasatla Judecatoria B cu un autoturism de teren, model JEEP proprietatea numitului N R-S si iîntalnindu-l pe inculpatul B T s-au deplasat iîmpreuna la locuinta iînvinuituluiB V unde, inculpatulZ Caiînmanat inculpatului B T,doi saci care contineau 1280 pachete tigari marca „Plugarul”, cu timbrul de accizare din Republica Moldova, sia primit de la cumparator drept pret pentru acestea suma de 3.900 lei.

Dupa iîncheierea tranzactiei,inculpatul B T a luat legatura telefonic cu numitul C I , conducator de taxi la S.C. X X S.R.L. B,iîn scopul de a-i asigura transportul iîn Municipiul B cu marfa „achizitionata”.

C I , conducator de taxi , s-a deplasatcu autoturismul marca Dacia Logan, cu numar de iînmatriculare X iîn satul Z, jud. V ,de undel-a transportat pe inculpatul B T la locuinta acestuiadin Municipiul B.

Potrivit declaratiei inculpatului B T, marfa de contrabanda „achizitionata” a fost livrata- predata numitului I C, care a valorificat-o iîn talciocul din Municipiul B, context iîn care si alte persoane afland ca I C„le poate facerost” de astfel de tigari, l-au contactat pentru a le procura marfurile respective.

IÎn ziua de 14 octombrie 2010, iîn jurul orei 08.00, inculpatul B T a fostcontactat telefonic de inculpatulZ C pentru a-i aduce la cunostintaca are de vanzare 2000 pachete tigari de contrabanda marca „Plugarul” de provenienta din Republica Moldova sil-a iîntrebat dacaeste interesat sa le achizitioneze.

Inculpatul B T a fost de acord sidesi initial inculpatulZ C i-a solicitat sa vina sa achizitioneze tigarile iîn localitatea F, inculpatul B T nu a fost de acord, fiindu-i teama sa nu fie depistat de catre organele de politie din zona de frontiera.

Din acest motiv , cei doiinculpati au convenit sa se iîntalneasca pe drumul dintre localitatile B si M, iîn dreptul releului de televiziune de pe raza comunei E.

IÎn consecinta, inculpatul B T s-a deplasat iîn statia de taxiuri din zona fostului „Crolux” unde, iîntalnindu-l pe acelasi conducator de taxi - C I i-a solicitat sa-l transporte dincolo de satul P pentru a se iîntalni cu o persoana, fara iînsa a-i da detalii referitor la cine este persoX respectiva si scopul iîntalnirii.

Ca urmare, ajungand iîn dreptul releului de televiziune, s-a iîntalnit cu inculpatulZ C , care venise de aceasta data cu autoturismul proprietatea sa, marca VW Golf, cu numar de iînmatriculare X si desi initial acesta i-a solicitat suma de 8.000 lei pentru cele 2000 pachete tigari, dupa negociere, inculpatul B T a fost de acord sa-i plateasca doarsuma de 6.100 lei.

Fara ca numitul C I sa auda discutia dintre cei doi, inculpatul B T a luat cele 2000 pachete de tigari care se aflau iîntr-o geanta si un sac, ambele din rafie, precum si o plasa din material plastic de culoare portocalie ce se aflau iîn autoturismul sus-mentionat si le-a introdusiîn portbagajul taxiului cu care venise, dupa care au plecat catre Municipiul B.

IÎn momentul iîn care au ajuns la intrarea iîn Municipiul B, conducatorul auto C Ia oprit iîn statia de carburanti apartinand S.C. Lukoil S.A. situata iîn dreptul S.C. Rulmenti S.A. pentru a alimenta cu combustibil autoturismul, context iîn care au fost abordati de catre lucratorii de politie din cadrul Politiei Municipiului B care, procedand la efectuarea unui control, au gasit iîn portbagajul autovehiculului cele 2000 pachete tigari de contrabanda, livrate inculpatului B Tde catre inculpatulZ C.

Fiind condus la sediul politiei municipiului B iîn vederea audierii sale, inculpatul B T a recunoscut ca cele 2000 pachete tigari i-au fost livrate de catre inculpatulZ C, dupa ce iîn prealabil iîn urma cu cateva zile mai achizitionasera de la acesta si cele 1280 pachete tigari „Plugarul” de provenienta din Republica Moldova, marfuri care au ajuns iîn Romania prin intermediul unor cetateni moldoveni care le-au trecut fraudulos cu barca prin traversarea cursului de apa a raului Prut dintre cele doua state.

Procedandu-se la efectuarea unor perchezitii domiciliare la locuintele inculpatilor B T, Z C si a iînvinuitului B V, organele de politie au identificat la adresele acestora din urma mai multe pachete de tigari de provenienta din Republica Moldova, ceea ce a atestat faptul ca acestia erau implicati iîn traficul cu tigari de contrabanda din Republica Moldova.

Astfel, la locuinta inculpatuluiZ C au fost identificate de catre organele de politie 7 pachete de tigari marca RED&WHITE, 18 pachete de tigari marca „Monte Carlo”, 16 pachete de tigari marca „Clasic”, toate cu timbrul de accizare din Republica Moldova, iîn timp ce la locuinta iînvinuitului B V au fost gasite 5 pachete de tigari marca LM, 8 pachete de tigari marca RITM, 6 pachete de tigari marca „Plugarul” si cate 5 tigari marca WINSTON si LM iîn doua pachete desfacute , toate avand timbrul de accizare din Republica Moldova.

Fiind audiati , iînvinuitulB V si inculpatulZ C, nu au recunoscut savarsirea faptelor, motiv pentru care s-a procedat la efectuarea unor confruntari precum si la recunoasterea lor dupa planse foto si din grup.

Soferul de Taxi C Ia identificatpersoanele mai sus mentionate, ca fiind B V , cel la locuinta caruia s-au iîntalnit si respectiv Z C, cel care i-a vandutinculpatului B T cele doua cantitati de tigari de contrabanda de provenienta din Republica Moldova.

De asemenea, cu ocazia audierii sale inculpatul B T a aratat iîn mod detaliat iîmprejurarile iîn care l-a cunoscut pe inculpatulZ C, si faptul ca acesta i-a relatat iîn mod concret ca tigarile care au facut obiectul celor doua tranzactii ajungeau iîn Romania fiindu-i aduse iîn mod fraudulos de catre cetateni din Republica Moldova prin trecerea cu barca a raului Prut, aspect care iîi fusesespus anterior si de catre iînvinuitul B V.

Avand iîn vedere pozitia de negare adoptata de inculpatulZ C privind efectuarea celor doua tranzactii cu tigari de contrabanda, iîn cauza s-a procedat iîn cursul urmaririi penale la identificarea autoturismului cu care acesta s-a deplasat la primul transport de tigari, situatie iîn care, iîn urma cercetarilor s-a stabilit ca apartinea numitului N R-S.

Fiind audiat, numitulN R-S,a recunoscut ca este proprietarul mai multor autoturisme, printre care si a unui autoturism de teren, model JEEP, pe care iîn repetate randuri l-a iînchiriat inculpatuluiZ C pentru a se deplasa iîn Municipiul B si a-si aproviziona cu marfuri magazinul pe care iîl detine.

Inculpatul Z C nu a recuoscut comiterea faptelor retinute iîn sarcina sa, negand iîn totalitate savarsirea acestora.

IÎn declaratia data la data de 15 octombrie 2010, inculpatul Z C a sustinut ca iîn ziua de 14 octombrie 2010, iîntre orele 08-12,00, a lucrat iîn gospodarie, dupa care a plecat iîn Municipiul B, nu s-a iîntalnit cu nimeni pe traseu, nici la releul de televiziune din padure.IÎn Municipiul B a fost la depozitul de pe strada Tecuciului, a cumparat anumite produse, dupa care s-a deplasat iîn Piata Centrala, la mai multe farmacii si la magazinul „Plus”.

IÎn timp ce se afla la depozit, iîn jurul orelor 14,00, inculpatul a pierdut telefonul „Nokia””, cu numarul X.

IÎn piata centrala a cumparat 50 pachete tigari marca „Clasic”, „Monte Carlo”de la persoane necunoscute de etnie rroma, dupa care s-a deplasat la domiciliul, spre F.

IÎn acea zi, inculpatul s-a deplasat la B cu autoturismul proprietate personala marca VW Golf, culoare albastra, cu numar de iînmatriculare X , cu sotia sa Z V si nu s-a iîntalnit iîn ziua de 14 octombrie cu numitul B T. Cu acesta s-a iîntalnit anterior, ocazie cu care i-a reprosat faptul ca i-a vandut un flex defect, amenintandu-l ca va anunta la protectia consumatorului.

De asemenea, inculpatul a declarat si sustinut ca nu i-a vandut tigari numitului B T, nici numitului B V, pe care iîl cunoaste doar din vedere.

IÎn declaratia data pe 15 noiembrie 2011, inculpatul Z C a sustinut ca pe numitul B V iîl cunostea din depozite cand facea cumparaturi, iar pe numitul B T iîl cunostea din talcioc, de la care cumpara diverse scule.

Inculpatul nu le-a oferit niciodata de vanzare acestora tigari de contrabanda din Republica Moldova. Inculpatul nici nu cunoaste unde locuieste iîn Z numitul B V si nu s-a iîntalnit cu numitul B T la releul de televiziune iîn ziua de 14 octombrie 2010.

Inculpatul nu cunoaste de ce numitul B T a relatat ca a cumparat tigarile de la el, fiind posibil ca acesta sa fie suparat , dorind sa se razbune, deoarece inculpatul l-a amenintat cu sesizarea protectiei consumatorilor.

Inculpatul a declarat ca are autoturism proprietate peronala marca VW Golg , model Combic de culoare albastra,cu care face aprovizionarea magazinului sau, mai foloseste autoturisul marca Dacia Breack de culoare verde proprietatea fratelui sau Z X, iînsa nu a folosit niciodata autoturismul model JEEP, cu are sa vina iîn satul Z pentru a vinde tigari numitilor B V si B T iîn lunile septembrie si octombrie 2010.

Numitul B V a declarat ca este sotul numitei B F, proprietarul magazinului S.C B S.R.L Z, magazin ce se afla iîn curtea locuintei, avand ca obiect de activitate comert cu amanuntul.IÎn ziua de 14 octombrie 2010, a mers iîn talciocul din Municipiul B de unde a cumparat cca 25 pachete tigari cu filtru si fara filtru de la doua persoane, marca „Plugarul” si „LM”, toate de provenienta Republica Moldova.

Tigarile au fost cumparate pentru el si persoanele care iîl ajuta la treburile gospodaresti.Aceste tigari au fost gasite iîn data de 15 octombrie 2010 la magazinul sotiei sale, cu ocazia perchezitiei domiciliare.

Martorul C I a declarat ca este sofer taxi , avand autoturismul Dacia Logan, cu numar de iînmatriculare X, iar iîn ziua de 14 octombrie 2010, iîn jurul orelor 10,00, a fost contactat de numitul B T care i-a solicitat sa mearga cu taxiul dincolo din satul X, iîn directia catre M, deoarece trebuie sa se iîntalneasca cu o persoX pentru a prelua un pachet, urmand sa achite pentru transportul cu taxi suma de 50 lei.

IÎn jurul orei 10,45, cand urca panta spre releu, s-au iîntalnit cu un autoturism marca VW Golg albastru care venea dinspre M.Din masina a coborat un barbat de cca 40 ani, iînaltime 1,75-1,80 metri, cu parul scurt, iîmbracat iîn blugi de culoare albastra si giaca din piele neagra.

Amandoi au luat un sac si o sacosa mare din rafie din autoturismul marca VW , pe care le-a pus iîn portbagajul taxiului, dupa care si-au spus „mai vorbim”.

Martorul nu a observat daca numitul B T i-a dat vreo suma de bani acelei persoane, iînsa si-a dat seama ca iîn acele sacose sunt tigari de contrabanda.

Odata intrati iîn Municipiul B, iîn jurul orelor 11,30, iîn zona statiei Peco „Lukoil”, cei doi au fost opriti de un echipaj de politie.Politia a constatat existenta tigarilor iîn portbagaj si cei doi au fost condusi la sediul politiei.

Martorul C I a declarat ca iîn ziua de 9 sau 10 octombrie 2010, a mai efectuat un transport de tigari cu B T din aceI zona si de la aceI persoana care a venit cu aceI masina si i-a dat doi saci cu tigari de contrabanda, lasandu-l pe B T iîn spatele Judecatoriei B, cu cei doi saci.

Cele retinute mai sus au fost dovedite cu urmatoarelemijloace de proba: proces-verbal de depistare, declaratii inculpati ,declaratii martori ‚procese-verbale de confruntare , proces-verbal de aplicare a sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de inculpatul Z C , situat iîn satul si comuna F, jud. V , adresa nr. X/18 noiembrie 2011 a Primariei F – Sectia Financiara privind bunurile detinute de inculpatul Z C , proces-verbal de aplicare a sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de inculpatulB T, situat iîn Municipiul B, jud. V , adresa nr. X din 11 martie 2011 a Primariei municipiului B privind imobilul detinut de inculpatul B T , iîncheierea nr. X din 27 iulie 2011 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara V- B.C.P.I. B privind admiterea cererii si instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de inculpatul B T , procese-verbale de perchezitie domiciliara efectuate la locuintele iînvinuitilor B T, B E, B V si Z C si planse foto , adresele de raspuns a XF – A.N.V. – Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I privind constituirea de parte civila , proces-verbal de prezentare pentru recunoastere dupa planse foto a inculpatului Z C de catre numitul C Isi planse foto , proces-verbal de prezentare pentru recunoastere din grup a inculpatului Z C de catre numitul C Isi planse foto , planse foto cu ocazia examinarii criminalistice asupra pachetelor de tigari gasite asupra inculpatului B T , procese-verbale de sanctionare contraventionala a inculpatului B T din data de 13 aprilie 2010 si 7 ianuarie 2010 si planse foto , actele dosarului.

IÎn cauza, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a iînvinuitului B V, zis „L”, pentru savarsirea infractiunii de contrabanda, prev. de art. 270 al. 3 din Legea 86/2006, modif. prin OUG 54//2010 si s-a aplicatsanctiuni cu caracter administrativ „amenda” iîn cuantum de 1000 lei si confiscarea speciala a tigarilor identificate la locuinta lui B V si ridicate cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la acesta, respectiv 2 pachete tigari marca LM; 8 pachete tigari RITM, 6 pachete tigari marca „Plugarul” si cate 5 tigari marca WINSTON si LM, gasite in doua pachete desfacute.

De asemenea, s-a dispus neiînceperea urmaririi penale fata de numitul C I, cercetat pentru savarsirea infractiunii de contrabanda , prev. de art. 270 al.3 din Legea 86/2006, modif. prin OUG 54//2010, deoarece din probatoriul administrat iîn cauza nu rezulta ca numitul C I a fost implicat cu buna stiinta iîn transportul celor doua cantitati de tigari, tranzactionate de iînvinuitii B T si Z C.

S-a mai dispus disjungerea cauzei privind pe numitul I C iîn vederea efectuarii de cercetari pentru savarsirea infractiunilor prev. pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 270 al.3 din Legea 86/2006 modif. prin OUG 54/2020 si art. 296 indice 1 lit. l din Legea 571/2003 modif. prin OUG 54/2010.

Avand iîn vedere declaratia inculpatului B T potrivit caruia cele 1280 pachete tigari marca „Plugarul” de provenienta din Republica Moldova siachizitionate de la inculpatulZ C , au fost livrate numitului I C, pentru a fi valorificate iîn talciocul B,s-a dispuscontinuarea cercetarilor si fata de aceasta persoana pentru savarsirea infractiunilor de contrabandasi detinere iîn afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii potrivit titlului VII din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator peste limita a 10.000 ti prev. de art. 270 al.3 din Legea 86/2006 modif. prin OUG 54/2020 si art. 296 indice 1 lit. l din Legea 571/2003 modif. prin OUG 54/2010.

Inculpatul Z C este iîn varsta de 41 ani, are studii 12 clase, este administrator la IÎ.I. Z, este casatorit, fara antecedente penale.

Cu ocazia audierii, iîn faza de urmarire penala si iîn faza cercetarii judecatoresti, inculpatul Z C nu a recunoscut comiterea faptelor negand iîn totalitate savarsirea faptelor retinute iîn sarcina sa.

Inculpatul Z C a sustinutiîn apararea sa ca inculpatul B T l-a indicat pe el ca fiind cel care i-a livrat cele doua transporturi de tigari, din motive de razbunare, iîntrucat iîntre cei doi ar fi existatun motiv de dusmanie generat defaptul ca B T i-ar fi vandut o scula defecta pe care a refuzat sa i-o schimbe, motiv pentru care Z C l-ar fi amenintat cu sesizarea Agentiei pentru Protectia Consumatorilor .

Apararea acestuia nu poate fi luata iîn considerare, fiind puerila si iîn contrast cu ansamblul materialului probator administrat iîn cauza din care rezulta contrariul.

La judecarea cauzei iîn prima instanta, la primul termen de judecata , cu procedura completa,inculpatul Z C a solicitat sa fie judecat potrivit procedurii de drept comun solicitand administrarea de probe atat iîn laturapenala, cat si iîn latura civila.

Fata de probatoriul administrat iîn cauza , instanta apreciaza ca iîn modalitatea descrisa mai sus, faptele inculpatului Z Cde a detine, transporta, colecta, prelua si de a vinde tigari moldovenesti cunoscand provenienta ilegala side a comercializa iîn zilele de 9 (10) octombrie 2011 si 14 octombrie 2011 cele 1280 pachete tigari, respectiv 2000 pachete tigari marca „Plugarul” cu timbrul de accizare din Republica Moldova,aduse iîn tara iîn mod fraudulos, iîntrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de:

-contrabanda prin colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia , iîn forma continuata,prev. de art. 270 alin. 3 din Legeanr. 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei ( modificata prin OUG nr. 54/2010) , cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, iîn dauna partii vatamateAgentia Nationala de Administrare Fiscala- Autoritatea Nationala a Vamilor -Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I.

- detinerea de catre orice persoana iîn afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, potrivit titlului VII, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 tigarete, iîn forma continuata, prev. de art. 2961 alin. 1 lit. l din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal,cu referire laart. 320 1 alin. 7 Cod procedura penala , iîn dauna partii vatamateAgentia Nationala de Administrare Fiscala- Autoritatea Nationala a Vamilor -Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I.

Fata de aceste fapte se vor retine dispozitiile art. 41 alin. 2 Cod penal,fiind iîndeplinite conditiile prevazute de acest articol care incrimineaza forma continuata a savarsirii infractiunilor mai sus enuntatesi anume unitatea de subiect activ , unitatea de rezolutie infractionala fiecare actiune iîn parte iîntrunind elementele constitutive ale aceleI infractiuni ,inculpatul a savarsit faptele retinute iîn sarcina sa prin mai multeacte de executare,dar iîn baza unei rezolutii infractionale unice.

Avand iîn vedere aceste infractiuni au fost savarsite de inculpatul Z C, iînainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, sunt iîntrunite conditiile concursuluireal de infractiuni,motiv pentru care se vor retine si dispozitiile art. 33 alin. 1 lit. a Cod penal fata de inculpatul Z C.

IÎn favoarea inculpatului Z C, instanta va retine circumstanta atenuanta prev.de art.74 lit.a Cod penal, motivat de faptul ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, facandu-se aplicarea dispozitiilor art.76 Cod penal.

IÎn baza textelor de lege mai sus enuntate si a dispozitiilor art. 345 Cod procedura penala, instanta urmeaza sa aplice inculpatului cate o pedeapsa pentru fiecare infractiune iîn parte, la individualizarea carorase vor avea in vedere dispozitiile art. 52 si 72 Cod penal.

Conform acestor texte de lege,la stabilirea si aplicarea pedepselor se vatine seama si de limitele de pedeapsa fixate de lege, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoX infractorului si de iîmprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

La individualizareajudiciara a pedepsei vor fi avute iîn vedere criteriile generale prev. de art. 72 Cod penal si anume dispozitiile partii generale, gradul de pericol concret al faptei, iîmprejurarile concreteiîn care aceasta a fost comisa.

Pedeapsa trebuie sa fie de natura a asigura reeducarea inculpatului si atingerea scopului prev. de art. 52 alin. 1 teza ultima Cod penal „ prevenirea savarsirii de noi infractiuni.”

Pe durata prevazuta de art. 71 Cod penal vainterzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazuta de art. 64 lit. a teza aII-a , b Cod penal, iîncepand cu data ramanerii definitive a hotararii .

Ca modalitate de executare, instanta apreciaza careeducarea inculpatului Z Cse poate realiza siprin lasarea iîn libertate, respectiv prin suspendarea conditionata aexecutarii pedepsei, iîn temeiul art. 81 Cod penal , avand iîn vedere si limitele pedepsei aplicate si rezultante.

Conform art. 81 Cod penal, suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si iîn caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este iînchisoarea de cel mult 2 ani si sunt iîntrunite conditiile prevazute iîn alin. 1 lit. b) si c).

IÎn temeiul art. 82 Cod penal, se va fixa termen de iîncercare iîncepand cu data ramanerii definitive a hotararii.

IÎn temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal se va suspenda executarea pedepselor accesorii privind interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II,bCod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principalea iînchisorii, iîncepand cu data ramanerii definitive a hotararii.

IÎn temeiul art.359 Cod procedura penala, se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod penal, privind revocarea suspendarii conditionata a executarii pedepsei.

Cu privire la latura civila a cauzei, iîn faza urmaririi penale, instanta retine urmatoarele:

Din adresa nr. 24.858/S.T.V.T.V./SJ din 15 octombrie 2010 a XF – Autoritatea Nationala a Vamilor – Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I rezulta ca valoarea prejudiciului produs bugetului de stat prin introducerea iîn mod fraudulos iîn tara a celor 2000 pachete tigari este de 16.514 lei, din care 886 lei reprezintavaloarea lor iîn vama , 510 lei taxe vamale, 12.356 lei accize si 3368 lei total TVA, suma cu care unitatea susmentionata iîntelege sa se constituie parte civila iîn procesul penal.

Din adresa nr. 13.713/S.T.V.T.V./S.J. din 6 iunie 2011 XF – Autoritatea Nationala a Vamilor – Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I, rezulta ca valoarea prejudiciului produs bugetului de stat prin introducerea frauduloasa iîn tara a celor 1280 pachete tigari este iîn suma de 11.503 lei din care 755 lei reprezinta valoarea lor iîn vama, 435 lei – taxe vamale, 8.087 lei – accize, iar 2.226 lei – total TVA, sume cu care unitatea sus-mentionata iîntelege sa se constituie parte civila iîn procesul penal.

Asadar, iîn temeiul art.14, art.346 Cod procedura penala, cu ref. la art.1357-1371 din noul Cod civil, se va admite cererea pentru despagubiri formulata de partea civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Autoritatea Nationala a Vamilor – Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I si instanta va obliga pe inculpatii B T si Z C sa plateasca partii civile, iîn solidar, suma de 28.017 lei, actualizata la momentul platii ( se vor adauga dobanzi si majorari de iîntarziere precum si penalitati de iîntarziere datorate potrivit art. 120 si urmatoarele Cod procedura fiscala, care curg de la data savarsirii faptei, respectiv luna octombrie 2010 si pana la momentul efectuarii platii

IÎn vederea recuperarii prejudiciului total iîn valoare de 28.017 lei produs bugetului de stat prin efectuarea celor doua tranzactii cu tigari de contrabanda, prin ordonanta procurorului din data de 24 iunie 2011, iîn conformitate cu disp. art. 163-166 Cod procedura penala, iîn cauza s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra imobilului inculpatului B T, situat iîn Municipiul B, str. Aleea Parcului nr. 6, bl. D.3, sc. B, ap. 38, jud. V.

De asemenea, iîn cauza s-a dispus prin ordonanta procurorului din data de 22 noiembrie 2011 aplicarea sechestrului asigurator si asupra imobilului proprietate personala apartinand iînvinuitului Z C, situat iîn satul si comuna F, jud. V, iîn suprafata construita de 72 mp. si gospodarie anexa iîn suprafata de 78 mp., precum si teren aferent constructiei iîn suprafata de 400 mp.

IÎn aceste conditii, iîn baza art.353 Cod procedura penala, cu ref. la art.163-166 Cod procedura penala,instanta va mentine masura asiguratorie a apLrii sechestrului asigurator asupra imobilului inculpatului B T, situat iîn Municipiul B, str. X, jud. V, precum si asupra imobilului proprietate personala apartinand inculpatului Z C, situat iîn satul si comuna F, jud. V, iîn suprafata construita de 72 mp. si gospodarie anexa iîn suprafata de 78 mp., precum si teren aferent constructiei iîn suprafata de 400 mp, pana la concurenta sumei de 28.017 lei.

Cu privire la latura civila, iîn faza de judecata, instanta retine urmatoarele:

IÎn faza de judecata Agentia Nationala de Administrare Fiscala- Autoritatea Nationala a Vamilor -Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I, si-a reiterat cererea de constituire ca parte civila cu suma de 28.017 lei reprezentand prejudiciu cauzat bugetului de stat alcatuit din : 755 lei valoare iîn vama, 945 lei taxe vamale, 20.723 lei accize, 5.594 lei TVA,solicitata a fi actualizata la momentul platii ( se vor adauga dobanzi si majorari de iîntarziere precum si penalitati de iîntarziere datorate potrivit art. 120 si urmatoarele Cod procedura fiscala care curg de la data savarsirii faptei si pana la momentul efectuarii platii.

S-a solicitat obligarea inculpatilor B T si Z C la repararea prejudiciului cauzat bugetului de stat si la plata sumelor accesorii care vor fi calculate la momentul platii.

Se va constata ca prin sentinta penala nr.410 din 18 septembrie 2012 a Judecatoriei B, pronuntata iîn dosar penal nr.X/189/2012, iîn temeiul art. 118 alin. 1 lit. e Cod penal s-a dispus confiscarea de la inculpatul B T a2000 pachete tigari marca „PLUGARU” de provenienta din Republica Moldova.

De asemenea, se va constata ca iîn temeiul art. 118 alin. 4 Cod penal, s-a dispus confiscarea de la inculpatul B T asumei de 755 lei reprezentand contravaloarea celor 1280 pachete de tigari marca „PLUGARU „de provenienta din Republica Moldova.

Tigaretele ce au fost confiscate au fost predate si se afla iîn pastrare la Politia Municipiului B.

Ca o consecinta a condamnarii iîn temeiul art. 189 si art. 191 alin. 1 Cod procedura penala ,va obliga pe inculpatul Z C sa plateasca statului cheltuieli judiciare avansate iîn cauza.

Pentru aceste motive,

11