Drepturi băneşti

Sentinţă civilă 5071 din 08.10.2012


Cod Operator 2443

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa nr. 5071/2012

Şedinţa publică de la 08 Octombrie 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE

Asistent  judiciar

Asistent  judiciar

Grefier

Pe rol judecarea acţiunii civile formulată de S.S.N.R. BUCUREŞTI în numele şi pentru reclamanta N.I., în contradictoriu cu pârâta  S.N.R. S.A., având ca obiect drepturi băneşti.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă ,după care, constatând cauza în stare de judecată , instanţa a reţinut-o spre soluţionare.

TRIBUNALUL

Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Bucureşti- Secţia a VIII - a, Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale sub nr. 24299/3/2011, S.L.D.R. BUCUREŞTI a chemat în judecată pe pârâta S.N.R. S.A., solicitând obligarea acesteia la plata drepturilor băneşti ce se cuvin membrilor Sindicatului Liber Direcţia Radiocomunicaţii Bucureşti, in conformitate cu art. 213 alin. 3 din Contractul colectiv de muncă, respectiv 3% din salariul de baza.

În motivarea acţiunii s-a arătat că prin contractul colectiv de muncă încheiat cu societatea parată, aceasta se obliga să plătească, începând cu 01.10.2008 până la finalizarea măsurătorilor pentru determinarea nivelului câmpului electromagnetic, salariaţilor care lucrează in staţiile Rdf, RRtv, Comunicaţii electronice, precum si salariaţilor din componenta formaţiilor de revizie şi pilonistilor-antenisti, un spor de 3% la salariul de bază al fiecăruia.

Art. 213 alin. 3, în teza a doua, arată ca acest spor va fi nediferenţiat până după verificarea nivelului de câmp electromagnetic, când este posibil ca valoarea procentuală a acestui spor să cunoască modificări, într-o comisie paritară, respectând reglementările U.E în materie.

Pentru că pârâta, care avea obligaţia să facă aceste măsurători, nu le-a efectuat sau cel puţin nu i-a informat pe reclamanţi de acest lucru şi de valorile înregistrate ale radiaţiilor electromagnetice, au considerat că se menţine valoarea de 3% stabilită prin contractul colectiv de muncă. Sindicatul a aşteptat să se facă aceste măsurători şi să participe la Comisia Paritară în acest sens, dar Conducerea societăţii nu a făcut nici un demers cu privire la acest aspect.

Până la proba contrară, fiecărui membru de sindicat ce face parte din staţiile Rdf, RRTv, Comunicaţii electronice şi din formaţiile de revizie, piloniştilor - antenişti i se cuvine sporul de 3% din salariul de bază.

Sindicatul nu este în cunoştinţă de existenţa vreunui raport cu privire la măsurarea radiaţiilor după care să se stabilească alte sporuri în funcţie de aceste valori.

Societatea pârâtă a semnat CCM si implicit a fost de acord cu acest spor, având în vedere că este obligată de lege să evalueze riscurile de securitate şi sănătate a angajaţilor.

Până s-a ajuns la semnarea CCM, societatea parata, cu ocazia Şedinţei Comitetului de securitate si sănătate în muncă, ce a avut loc la 23.09.2008, a avizat Planul de prevenire si protecţie pentru perioada 2008-2009. Faptul că s-au stabilit anumite termene de realizare a acestui plan nu înlocuieşte obligaţia de a achita sporul de 3%, aşa cum s-a stabilit prin CCM. Chiar şi aşa, din data de 01.10.2008 si pana cel puţin la data preconizată în acest plan, 01.10.2009, pârâta era obligată sa plătească tot 3% la salariul de bază, lucru care nu s-a realizat însă.

Conform art. 213 alin. 3 din CCM, reiese clar ca societatea pârâtă este obligată, fără nici o condiţie, să plătească celor indicaţi în acest aliniat un spor de 3%. Nu se specifică vreo cauză care ar exonera pârâta de aceasta obligaţie.

La data de 01.02.2011 s-a depus la dosar întâmpinare, prin care s-a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată.

S.N.R. S.A. este o societate de utilitate publică, ce a fost înfiinţata conform H.G. nr.372/1998, al cărei unic acţionar este Statul Roman, exercitând drepturile si obligaţiile prin intermediul Ministerului Comunicaţiei si Societăţii Informaţionale.

Nici la data formulării cererii de chemare în judecată şi nici la momentul judecării acesteia nu există, potrivit contractului colectiv de muncă în vigoare, înregistrat sub nr. 2007/25.05.2010, o obligaţie prezentă a Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A., de a plăti un spor pentru lucru în câmp electromagnetic de frecvenţă, cu atât mai mult nu se poate discuta de plata acestuia retroactiv, adică începând cu data de 01.10.2008.

Potrivit art. 213 alin.3 din contractul colectiv de muncă în vigoare, menţionat ca temei legal al cererii de chemare în judecată, S.N.R. S.A., în calitate de angajator, poate efectua plata acestui spor în următoarele condiţii: Plata sporului pentru lucrul în câmp electromagnetic de radiofrecvenţă se va acorda, începând cu data hotărâtă de instanţă,  salariaţilor care lucrează in staţiile Rdf,  RR Tv,  Comunicaţii electronice, precum şi salariaţilor din componenţa formaţiilor de revizie şi piloniştilor - antenişti, un spor de 3 % la salariul de bază al fiecăruia. După verificarea nivelului de câmp electromagnetic, valoarea procentuală a acestui spor se stabileşte sau se modifica in Comisie Paritară, conform legislaţiei, normativelor şi directivelor U.E, conform Anexei nr. 5b”

Până la această dată nu există o hotărâre a unei instanţe de judecată care să stabilească

obligativitatea Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A. de a plăti acest spor de lucru în

câmp electromagnetic.

Valoarea radiaţiilor electromagnetice este atent observată şi monitorizată de Societatea Naţionalii de Radiocomunicaţii S.A., care a efectuat şi măsurătorile necesare stabilirii nivelului acestor radiaţii.

La data de 23.09.2008, în şedinţa Comitetului de Securitate si Sănătate în muncă al S.N.R. S.A., a fost prezentat spre discutare si avizare Planul de prevenire si protecţie pe perioada 2008 - 2009, potrivit căruia s-a stabilit: efectuarea măsurătorilor de radiaţii electromagnetice, termen de realizare 01.08.2009, reevaluarea factorilor de risc de accidentare şi/sau îmbolnăvire profesională pentru fiecare loc de muncă, termen de realizare: 01.10.2009.

Planul de prevenire şi protecţie a fost avizat de membrii Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă (6 membri reprezentând Societatea si 6 membri reprezentând Federaţia Sindicatelor din Radiocomunicaţii) şi aprobat de către Directorul General. Pentru evaluarea factorilor de risc s-a întocmit „Planul privind realizarea evaluării factorilor de risc pe loc de muncă”, în care a fost inclusă şi planificarea efectuării măsurătorilor de radiaţii electromagnetice.

Reprezentanţii reclamantei au participat la şedinţa Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă si au avizat Planul de prevenire şi protecţie, iar pentru evaluarea factorilor de risc s-a constituit câte o echipă de evaluatori pentru fiecare sucursală. Din echipa de evaluatori a făcut parte si un reprezentant al Federaţiei Sindicatelor din Radicomunicaţii. De asemenea, la efectuarea măsurătorilor de radiaţii electromagnetice a participat şi un reprezentant al reclamantei.

Măsurătorile au fost efectuate de Laboratorul Central al Sucursalei Direcţia Radiocomunicaţii Bucureşti cu echipament specializat în măsurători de câmp electromagnetic. După efectuarea măsurătorilor de densitate şi intensitate a câmpului electromagnetic existent în locurile de munca din staţiile - centre de emisie din Sucursala Direcţia Radiocomunicaţii Bucureşti s-a făcut evaluarea tehnică a rezultatelor, în urma căreia au rezultat valorile maxime pentru fiecare staţie, centru de emisie, care sunt semnificativ mai mici decât valorile limită de expunere şi valorile de declanşare a acţiunii.

Potrivit art. 213(3) din contractul colectiv de muncă în vigoare, părţile au convenit ca acest spor să fie plătit numai dacă o instanţă de judecată constată că au fost depăşite valorile normale şi se impune, în urma măsurătorilor efectuate, plata acestui spor. Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA a efectuat măsurătorile necesare, iar din acestea a rezultat că nu există o valoare care să impună plata acestui spor.

Sporul de 3% s-ar fi plătit începând din 01.10.2008 doar în situaţia in care aceste valori ar fi fost depăşite, ceea ce nu s-a întâmplat. In opinia pârâtei, reclamanţii încearcă să inducă in eroare instanţa pentru a obţine o hotărâre favorabilă, afirmând ca măsurătorile intrau exclusiv in sarcina pârâtei şi că aceste măsurători nu s-ar fi efectuat, ceea ce este ireal.

Conform Planului de prevenire si protecţie, până la data de 01.10.2009 trebuia sa se efectueze măsurătorile pentru determinarea valorilor câmpului electromagnetic la unele locuri de muncă, iar potrivit „Evaluării tehnice a măsurătorilor de câmp electromagnetic nr.302/1599/21.01.2010”. acestea au fost efectuate.

Întrucât la efectuarea măsurătorilor pentru determinarea valorilor câmpului electromagnetic a participat, pe lângă specialiştii din partea societăţii, şi câte un reprezentant al sindicatului, precum şi şeful fiecărui loc de muncă, acesta din urma având calitatea de membru de sindicat, înseamnă ca sindicatul, prin reprezentanţii săi, a participat atât la elaborarea Planului de prevenire şi protecţie, cât şi la efectuarea măsurătorilor pentru determinarea valorilor de câmp electromagnetic, ca atare susţinerea că nu s-au efectuat măsurători este contrazisă de chiar participarea sindicatului la aceste măsurători.

Pe cale de consecinţă, salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceste locuri de muncă nu sunt supuşi expunerii la radiaţii electromagnetice în afara limitelor stabilite de H.G. 1136/2006 şi nu au dreptul la acordarea unui spor la salariul de bază.

Consideră pârâta că din redactarea eliptică a art. 213 alin. 3 din CCM, se interpretează in mod eronat posibilitatea de acordare a acestor sporuri, astfel în teza I se arată că se acordă un spor de 3%, iar în teza a II-a se arată că, după verificarea nivelului de câmp electromagnetic, valoarea acestui spor se stabileşte sau se modifică în comisie paritară, valoarea procentuală ce urmează a fi acordată urmând a se stabili sau modifica după evaluarea măsurătorilor.

În şedinţa publică din 03.03.2011 s-a dispus disjungerea cererii formulată de reclamanta Nedu Ioana şi s-a invocat excepţia necompetenţei teritoriale.

Prin sentinţa nr. 3173/31.03.2011, pronunţată în dosarul nr. 23564/3/2011, Tribunalul Bucureşti a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Gorj.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj - Secţia Conflicte de Muncă  şi Asigurări Sociale sub acelaşi număr, respectiv nr. 23564/3/2011.

Pârâta a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată, invocând aceleaşi motive de fapt şi de drept pe care le-a invocat şi în întâmpinarea formulată în dosarul 24299/3/2011 al Tribunalului Bucureşti din care a fost disjunsă cererea formulată de reclamanta Nedu Ioana.

De asemenea, pârâta a depus la dosar, în copie, următoarele înscrisuri: evaluarea tehnică nr.302/1599/21.01.2010, Planul de prevenire si protecţie privind sănătatea şi securitatea în muncă, pe perioada 2008 - 2009,extrase din contractul colectiv de muncă nr.2426/28.03.2008 şi contractul colectiv de muncă nr.2840/28.04.2011.

Prin cererea depusă la fila 30 din dosar, S.L.D.R. Bucureşti a învederat că şi-a modificat denumirea în Sindicatul S.N.R. şi în acest sens a ataşat la dosar sentinţa civilă nr.2591/14.02.2010 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti – dosar 54886/299/2011.

Prin cererea depusă la fila 34 din dosar, Sindicatul S.N.R., pentru reclamanta N. I.,  membră de sindicat, a formulat precizări la acţiune cu privire la perioada pentru care a solicitat drepturile salariale pentru membrii de sindicat, începând cu data de 01.10.2008 şi până la data pronunţării sentinţei în prezenta cauză. Totodată, Sindicatul a depus la dosar concluzii scrise , extrase din  contractele colective de muncă pe anii 2008 – 2009, 2009 – 2010, 2010 – 2011 şi 2011-2012 şi hotărâri judecătoreşti pronunţate de alte instanţe în aceeaşi materie, ca practică judiciară.

La solicitarea instanţei, pârâta a înaintat la dosar adresa nr. 8289/04.09.2012, prin care a comunicat următoarele :

Reclamanta N. I. este salariata S. N.R. S.A. începând cu data de 15.08.1980 până în prezent (incluzând întreaga perioadă în litigiu).

Contractul colectiv de muncă pentru anul 2011-2012, valabil în perioada 28.04.2011 -28.04.2012 a fost prelungit în conformitate cu prevederile art. 5 alin. 3 pentru o perioadă de 60 zile, încetându-şi aplicabilitatea  la data de 28.06.2012.

În perioada 29.06.2012 -19.07.2012 nu s-a aplicat contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.

Noul contract colectiv de muncă pentru anul 2012-2013, cu durată de valabilitate de 12 luni, este aplicabil începând cu data înregistrării  sale la I.T.M. Bucureşti, cu nr. 297/20.07.2012.

De asemenea, pârâta a înaintat la dosar , în copie, contractul individual de muncă al reclamantei , extrase din contractele colective de muncă pe anii 2011-2012 şi 2012 – 2013 şi  decizia nr.2617/02.04.2012 a Curţii de Apel Bucureşti, ca practică judiciară.

Analizând probatoriul administrat în cauză, în raport de dispoziţiile legale aplicabile, instanţa reţine :

Reclamanta N.I. este salariata S. N. R. S.A. începând cu data de 15.08.1980 până în prezent.

Prin acţiunea de faţă reclamanta solicită plata drepturilor băneşti stipulate în favoarea salariaţilor de art. 213 alin. 3 din contractele colective de muncă încheiate la nivelul angajatorului, începând cu data de 01.10.2008 şi până la data pronunţării sentinţei în prezenta cauză, conform precizării la acţiune depusă la dosar.

La art. 213 alin. 3 din Contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul pârâtei, valabil pe anii 2008- 2009, înregistrat la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti cu nr. 1853/28.03.2008, valabil în perioada 1.04.2008 - 31.03.2009, conform art. 4 din contract, se prevede dreptul salariaţilor care lucrează în staţiile Rdf, RR, Tv, Comunicaţii electronice, precum şi al salariaţilor din componenţa formaţiilor de revizie şi piloniştilor - antenişti, de a încasa un spor de 3% la salariul de bază al fiecăruia, începând cu data de 1.10.2008, până la finalizarea măsurătorilor pentru determinarea nivelului câmpului electromagnetic. Textul menţionat mai conţine clauza potrivit căreia, după verificarea nivelului de câmp electromagnetic, valoarea procentuală a acestui spor se stabileşte sau se modifică, în comisie paritară, conform legislaţiei, normativelor şi directivelor UE, conform anexei nr.5b.

Începând cu data de 1.04.2009 şi până la data de 31.03.2010 s-a aplicat contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul societăţii pârâte, înregistrat la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti cu nr. 1443/26.03.2009, art. 213 alin. 3 având acelaşi conţinut. Textul acestui articol a fost modificat cu prilejul negocierilor colective din anul 2010, art. 213 alin. 3 din contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul pârâtei, înregistrat la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti cu nr.317/19.05.2010, valabil în perioada 20.05.2010 - 19.05.2011, stabilind că plata sporului pentru lucrul în câmp electromagnetic de radiofrecvenţă se va acorda, începând cu data hotărâtă de instanţă, salariaţilor care lucrează în staţiile Rdf, RR, Tv, comunicaţii electronice, precum şi  salariaţilor din componenţa formaţiilor de revizie şi piloniştilor -antenişti, sporul fiind de 3% la salariul de bază al fiecăruia. Teza referitoare la stabilirea sau modificarea valorii procentuale a acestui spor, în comisie paritară, după verificarea nivelului de câmp electromagnetic, a fost menţinută, având un conţinut identic cu cel al clauzei din contractele colective de muncă anterioare. Aceleaşi prevederi sunt cuprinse în acelaşi articol(213 alin. 3 ) şi în contractele colective de muncă pe anii 2011-2012 şi 2012 – 2013.

Din evaluarea tehnică a rezultatelor măsurătorilor de câmp electromagnetic în locurile de muncă din staţiile – centrale de emisie ale S.N.R. – Sucursala Direcţia de Radiocomunicaţii Bucureşti, cu nr. 302/1599/21.01.2010, întocmită de Laboratorul Central al Sucursalei Bucureşti a societăţii pârâte, rezultă că la nivelul societăţii s-au efectuat măsurători ale câmpului electromagnetic în staţiile - centrele de emisie, rezultatele acestor măsurători fiind consemnate în înscrisul menţionat, depus la fila 9 din dosar. De asemenea, potrivit menţiunilor din acest înscris, la efectuarea măsurătorilor de câmp electromagnetic, pentru fiecare staţie , a participat şi câte un reprezentant al sindicatului , astfel că sunt contrazise susţinerile sindicatului reclamant, în sensul că nu a avut cunoştinţă despre efectuarea măsurătorilor pentru determinarea nivelului câmpului electromagnetic.

Având în vedere că  prin contractele colective de muncă la nivel de  unitate, valabile pe anii 2008 - 2009 şi 2009 – 2010, pârâta şi-a asumat obligaţia de a plăti salariaţilor care lucrează în staţiile Rdf, RR, Tv, Comunicaţii electronice, precum şi salariaţilor din componenţa formaţiilor de revizie şi piloniştilor - antenişti, începând cu data de 1.10.2008, până la finalizarea măsurătorilor pentru determinarea nivelului câmpului electromagnetic, un spor de 3% la salariul de bază al fiecăruia, iar măsurătorile efectuate în scopul determinării nivelului câmpului electromagnetic au fost finalizate la data de 21.01.2010 (conform evaluării tehnice cu nr. 302/1599/21.01.2010),  instanţa constată că pentru perioada 1.10.2008 - 21.01.2010 reclamanta este îndreptăţită la încasarea sporului de 3% din salariul de bază, stipulat  art. 213 alin. 3 . Pârâta a recunoscut prin întâmpinare neexecutarea acestei obligaţii, astfel că aceasta va fi obligată la plata drepturilor băneşti cuvenite salariatei N.I. pe perioada 01.10.2008 – 21.01.2010.

În baza art. 213 alin. 3 din Contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul recurentei, valabil pe anul 2010, înregistrat la Direcţia de Muncă şi protecţie Socială a Municipiului Bucureşti sub nr.317/19.05.2010, valabil în perioada 20.05.2010 - 19.05.2011, plata sporului pentru lucrul în câmp electromagnetic de radiofrecvenţă se va acorda, începând cu data hotărâtă de instanţă, salariaţilor care lucrează în staţiile Rdf, RR, Tv, comunicaţii electronice, precum şi al salariaţilor din componenţa formaţiilor de revizie şi piloniştilor- antenişti, sporul fiind de 3% la salariul de bază al fiecăruia. Teza referitoare la stabilirea sau modificarea valorii procentuale a acestui spor, în comisie paritară, după verificarea nivelului de câmp electromagnetic, a fost menţinută, având un conţinut identic cu cel al clauzei din contractele colective de muncă anterioare. Aceleaşi prevederi sunt cuprinse în acelaşi articol(213 alin. 3 ) şi în contractele colective de muncă pe anii 2011-2012 şi 2012 – 2013.

Ulterior datei de 21.01.2010, de finalizare a măsurătorilor pentru determinarea nivelului câmpului electromagnetic, nu au mai fost realizate alte măsurători  în afara celor consemnate în evaluarea tehnică  nr.302/1599/21.01.2010,  întocmită de Laboratorul Central al Sucursalei Bucureşti.

În temeiul art. 13 alin. 4 din H.G. nr. 1136/2006, privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpuri electromagnetice, evaluarea riscurilor trebuie să fie actualizată periodic şi ori de câte ori s-au produs modificări semnificative, în urma cărora aceasta poate deveni caducă sau când rezultatele supravegherii medicale demonstrează că este necesar.

Prin urmare, pârâta nu era obligată să repete măsurătorile de câmp electromagnetic în fiecare an, odată cu încheierea contractului colectiv de muncă, în urma negocierii colective anuale, dacă nu s-au produs modificări semnificative , în urma cărora evaluarea riscurilor poate deveni caducă sau dacă rezultatele supravegherii medicale nu demonstrează că este necesar.

Faţă de considerentele expuse , instanţa urmează să admită în parte acţiunea şi să oblige pârâta să plătească reclamantei sporul de 3 % prevăzut de art.213 alin.3 din Contractul Colectiv de Muncă pe unitate valabil pe anii 2008-2009 şi 2009-2010, calculat la salariul de bază al reclamantei, pentru perioada 01.10.2008-21.01.2010.

Pretenţiile reclamantei privind  acordarea sporului mai sus menţionat pentru perioada ulterioară datei de 21.01.2010 sunt neîntemeiate, astfel că va fi respinsă acţiunea pentru această perioadă .

Opinia asistenţilor judiciari este conformă cu prezenta hotărâre.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte acţiunea formulată de S.S.N.R. BUCUREŞTI , în numele şi pentru reclamanta N.I., în contradictoriu cu pârâta  S.N.R. S.A.

Obligă pârâta să plătească reclamantei sporul de 3 % prevăzut de art.213 alin.3 din Contractul Colectiv de Muncă pe unitate valabil pe anii 2008-2009 şi 2009-2010, calculat la salariul de bază al reclamantei, pentru perioada 01.10.2008-21.01.2010.

Respinge acţiunea cu privire la acordarea sporului mai sus menţionat pentru perioada ulterioară datei de 21.01.2010.

Sentinţă definitivă .

Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 08.10.2012, la Tribunalul Gorj.

Domenii speta