Drepturi băneşti

Sentinţă civilă 2462/2013 din 28.03.2013


Dosar nr.

Cod operator:

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa Nr. 2462/2013

Şedinţa publică de la 28 Martie 2013

Completul constituit din:

PREŞEDINTE

Asistent  judiciar

Asistent  judiciar

Grefier

Pe rol judecarea cererii de chemare în judecată formulată de reclamat P.T.C. în contradictoriu cu reclamanţii P.S. şi P.C.S. - C.A., având ca obiect drepturi băneşti.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează că la dosarul cauzei s-a depus prin serviciul registratură al instanţei, în data de 27.03.2013, întâmpinare din partea pârâţilor, după care, instanţa constată cauza în stare de judecată şi o reţine spre soluţionare.

INSTANŢA

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj – Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale sub numărul …, formulată de reclamatul P.T.C., în contradictoriu cu reclamanţii P.S. şi P.C.S. - C.A., a solicitat acordarea sumei de 600 lei  ce reprezintă drepturi speciale pentru refacerea capacităţii de muncă conform art.44, lin.5 al contractului colectiv de muncă nr. 1858/05.03.2008 prelungit prin actul adiţional nr.2423/10.03.2009, corespunzătoare lunilor ianuarie şi februarie din anul 2011.

În fapt, reclamantul a arătat că face parte din S.L.F.P.C.J.G., iar în anul 2008 a fost încheiat cu P.C.S. contractul colectiv de muncă nr.1858/05.03.2008, prelungit prin actul adiţional nr. 2423/10.03.2009 înregistrat la D.M.P.S. Gorj nr.990/2009.

S-a arătat că în baza contractului colectiv de muncă şi a actului adiţional reclamantul a primit lunar, în perioada 2008-2010 suma de 300 lei reprezentând drepturi speciale pentru refacerea capacităţii de muncă constând în acoperirea unei părţi a cheltuielilor cu medicamente, tratamente medicale, reducerea stresului, hrana şi motivarea personalului pentru asigurarea stabilităţii şi loialităţii faţă de instituţie.

Reclamantul precizează faptul că în anul 2011, deşi contractul colectiv de muncă expira la data de 14.03.2011, nu a mai primit drepturile menţionate mai sus.

În drept acţiune a fost întemeiată pe dispoziţiile Codului Muncii şi Contractului Colectiv de Muncă.

În baza art. 242 Cod procedură civilă, reclamantul a solicitat judecarea cauzei în lipsă.

Pârâţii au depus la dosarul cauzei întâmpinare prin care arată că reclamantul este salariat contractual al P.S. ( şofer) şi învederează instanţei faptul că în perioada 2008-2010 atât personalul contractual cât şi funcţionarii publici au primit suma de 300 lei ce reprezentau drepturi speciale pentru refacerea capacităţii de muncă constând în acoperirea unei părţi a cheltuielilor cu medicamente, tratamente medicale, reducerea stresului, hrana şi motivarea personalului pentru asigurarea stabilităţii şi loialităţii faţă de instituţie.

Ca urmare a controlului efectuat de Curtea de Conturi aceste drepturi nu au mai fost acordate în anul 2011.

Pârâţii arată că lasă la aprecierea instanţei soluţionarea cauzei.

În drept întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art.115-119 Cod procedură civilă.

Analizând actele depuse la dosarul cauzei, instanţa reţine următoarele:

Reclamatul P.T.C., în calitate de şofer, în contradictoriu cu reclamanţii P.S. şi P.C.S. - C.A., a solicitat acordarea sumei de 600 lei  ce reprezintă drepturi speciale pentru refacerea capacităţii de muncă conform art.44, lin.5 al contractului colectiv de muncă nr. 1858/05.03.2008 prelungit prin actul adiţional nr.2423/10.03.2009, corespunzătoare lunilor ianuarie şi februarie din anul 2011.

Drepturile de care a beneficiat reclamantul anterior şi pe care le solicită în continuare prin prezenta acţiune  reprezintă drepturi de natura salariilor, iar plata s-a făcut anterior, fără ca aceste drepturi să fie prevăzute de actele normative care reglementează salarizarea personalului bugetar, respectiv de OUG nr.6/2007 şi OUG 10/2008, ci în baza unei clauze înscrise în contractul colectiv de muncă.

În CCM, mai ales în cazul salariaţilor cum este cel al reclamantului, salariat la primărie, nu pot fi prevăzute sume lunare, trimestriale sau sporuri ce nu au acoperire legală în acte normative.

Acordarea drepturilor speciale reprezentând sume pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii şi asigurarea protecţiei personalului, acoperirea unei părţi din cheltuielile cu achiziţionarea unei vestimentaţii corespunzătoare, angajaţilor UATC Scoarţa în anul 2010 şi apoi în 2011 doar în baza prevederilor acordului colectiv de muncă este nelegală, din următoarele motive:

Clauzele acordului colectiv de muncă referitoare la acordarea acestor drepturi exced normelor legale, întrucât sistemul de salarizare din sectorul bugetar este stabilit prin lege, nu poate constitui obiect al negocierilor şi nu poate fi modificat prin convenţii colective, prevedere ce se regăseşte înscrisă la art. 12 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă.

Potrivit art. 7 alin.1 lit. a) şi d) din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă prevede obligaţia angajatorului de a lua masurile necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, asigurarea cadrului organizatoric  şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, fără a face referire la acordarea unor sume de bani salariaţilor.

De asemenea, dispoziţiile art. 32 din Legea nr.188/1999 privind statutul funcţionarilor publici prevăd că numai cei ce sunt obligaţi să poarte uniformă în timpul serviciului o primesc gratuit, salariaţii primăriei neîncadrându-se în prevederile actului normativ mai sus menţionat.

Având în vedere cele precizate mai sus, instanţa va respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamant ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamat P.T.C., în contradictoriu cu reclamanţii P.S. şi P.C.S. - C.A.

Cu recurs.

Pronunţată în şedinţa publică de la 28 Martie 2013 la Tribunalul Gorj.

PREŞEDINTE, ASISTENŢI  JUDICIARI, GREFIER,