Fond penal. Tentativă la omor calificat. Inculpat minor. Provocare. Suspendarea pedepsei sub supraveghere

Sentinţă penală 3069 din 21.01.2011


 

Inculpatul ...  locuieşte pe raza comunei ... sat ... judeţul Buzău  , la data săvârşirii  faptei  avea 17 ani  şi era elev in anul III  la Liceul ..  Buzău.

Partea vătămată .. .. locuieşte , de asemenea,  pe raza comunei  .. sat ..  , la data  săvârşirii faptei  era in vârstă de 18 ani si 10 luni si lucra la o societate  comercială din municipiul Buzău. Fiind consăteni, aceştia se cunoşteau , fără să existe vreo relaţie de prietenie sau de altă natură între ei.

La data de 5.10. 2008 , in jurul orelor 16,00- 16,30 , partea  vătămată ... ...  se afla cu un grup  de prieteni pe raza  satului ... , timp in care  a apărut si inculpatul minor şi a lovit-o cu palma peste faţă , motivat de faptul că , in urmă cu circa 2 săptămâni  , a vrut să dea cu maşina peste el.

După terminarea incidentului , inculpatul a mers la domiciliu , iar de aici s-a deplasat in municipiul Buzău , unde locuia in gazdă  la  numitul ... ., într-o garsonieră  situată  pe Aleea Industriilor , a doua zi, luni, urmând  să meargă la  şcoală. De aici , inculpatul a plecat  la un concert organizat  în Piaţa Daciei din municipiul Buzău , unde s-a  întâlnit şi cu un prieten , martorul ...  ..

Partea vătămată ... a fost deranjată de faptul că a fost  lovită de inculpat , motiv pentru care a hotărât  să se deplaseze  in municipiul Buzău , să se întâlnească cu inculpatul , pentru a-i cere explicaţii şi obţine satisfacţie  de la acesta.

În acest scop , a luat legătura cu 2 prieteni , martorii  ... si ...împreuna cu care s-a  deplasat , cu autoturismul  proprietate personală  in municipiul Buzău , la blocul la care locuia inculpatul  , acest lucru aflându-l de la martorul ..., pe care îl sunase in timpul  deplasării. Aflând tot de la martorul .... că inculpatul nu se afla  în garsonieră , partea vătămată a parcat maşina in apropierea blocului şi a hotărât  să-l aştepte  până când  acesta  va reveni din oraş.

După circa un sfert de oră , a apărut inculpatul , însoţit de martorul  ... , iar in timp  ce se deplasau  către intrarea  blocului , a fost văzut  de partea vătămată , care a coborât din maşină împreună cu cei doi  însoţitori ,  strigând la acesta pentru a se opri si discuta. Discuţiile au degenerat imediat  în ceartă şi loviri reciproce  din partea celor două tabere , inculpatul şi martorii  ...  pe de o parte, partea vătămată şi martorii ...  şi ... pe de altă parte , până când conflictul s-a manifestat separat ,  , respectiv intre partea vătămată şi inculpat. In timpul derulării conflictului dintre  partea  vătămată şi inculpat , acesta din urmă a scos  din buzunar  un obiect  tăietor – înţepător  ( briceag sau cuţit)  de mărime medie , la vederea căruia partea  vătămată s-a retras  si s-a dus la maşină , de unde a luat o bâtă de baseball, pentru a lovi inculpatul. Folosind bâta, partea vătămată  a vrut să lovească inculpatul peste mâna in care  avea cuţitul ( briceagul ) , dar acesta a parat lovitura cu mâna  stângă şi, deşi partea vătămată a încercat  în continuare să lovească , nu a reuşit dezarmarea inculpatului, retrăgându-se către maşină . În momentul în care  se deplasa către  maşină cu spatele către inculpat , a fost urmărită  de către inculpat , care i-a  aplicat o lovitură  în spate , partea vătămată  realizând că a fost  tăiată .

În această stare , partea vătămată s-a urcat la volanul maşinii şi s-a deplasat  împreună cu cei doi însoţitori la Spitalul  Judeţean Buzău , unde i-au  fost acordate de urgenţă îngrijiri medicale .

După aplicarea loviturii , inculpatul a aruncat obiectul vulnerant  folosit şi s-a deplasat  in fugă  in locuinţă , unde a fost găsit de organele de poliţie  şi reţinut pentru cercetări.

Din raportul medico-legal de constatare nr. 1254/=/23.10.2008 ,  întocmit de S.J.M.L. Buzău , rezultă că victima ... a fost internată  in Spitalul Judeţean Buzău  - Secţia Chirurgie  - cu diagnosticul de „Agresiune. Plagă înjunghiată penetrantă  in cavitatea pleurală  dreapta toracică  posterioară  pe linia scapulară. Hemopneumotorax (cca. 500 m.l, sânge ) şi interesare de coasta 9 art postero-lateral drept”, leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu corp  tăietor – înţepător  şi au necesitat pentru  vindecare 16-18 zile de îngrijiri medicale . De asemenea,  s-a concluzionat că  datorită  intensităţii şi localizării , leziunile constatate i-au pus  viaţa în primejdie .

În drept , fapta inculpatului  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de  tentativă la omor calificat  prevăzută  de art. 20  raportat la art. 174 – 175 lit i Cod penal .

În favoarea inculpatului  va fi reţinută circumstanţa  atenuantă  a provocării prevăzută de art. 73 lit b  Cod penal întrucât  a comis fapta fiind  sub stăpânirea unei  puternice tulburări  determinată de  comportamentul violent al  părţii vătămate.

Partea vătămată  s-a constituit parte civilă  cu 15.000 Euro  reprezentând daune  morale 10.000 Euro şi  despăgubiri materiale 5000 Euro.

Partea civilă nu a dovedit  pretenţiile civile solicitate , astfel încât  instanţa apreciază  că  pentru durata  îngrijirilor medicale ( 16-18 zile )  suma de 1.000 lei este îndestulătoare . Această sumă  va fi redusă la 500 lei având in vedere  circumstanţa atenuantă a provocării .

De asemenea, pentru suferinţa psihică  pricinuită prin comiterea faptei , suma de 10.000 lei  ( redusă la jumătate ) este îndestulătoare ,  având in vedere  rolul important  al părţii vătămate in desfăşurarea evenimentelor

La individualizarea  pedepsei se vor avea in vedere  criteriile generale prevăzute de art. 72  şi 100 Cod penal  respectiv gradul de pericol  social al faptei , limitele de pedeapsă prevăzute  de lege , precum şi persoana inculpatului  care nu are antecedente penale  şi nu  este cunoscut  ca o persoană agresivă .

Instanţa consideră  că se impune  aplicarea dispoziţiilor  art. 1101  cu referire la art. 861 Cod penal ,  scopul pedepsei  putând fi atins  şi fără  executarea in regim de detenţie .

Reţinând vinovăţia inculpatului  instanţa urmează a-l condamna  in  baza art. 20 raportat la art.  174-175 lit. i Cod penal  cu aplicarea art. 99 si următoarele Cod penal şi art. 73 lit. b Cod penal  va condamna  inculpatul la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru  tentativă la omor calificat.

Va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1  lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal , pe durata  de 2 ani calculată începând cu data executării  pedepsei.

Va aplica dispoziţiile art. 71 - 76 lit. a teza a II-a  şi lit. b Cod penal pe durata executării pedepsei.

Conform art. 88 Cod penal  va deduce din  pedeapsă reţinerea şi arestul preventiv  din perioada 6.10.2008 - 9.10.2008 .

Conform art. 1101 Cod penal  cu referire la art.  86/1  Cod penal se va dispune suspendarea sub supraveghere  a executării pedepsei pe durata termenului  de încercare de 5 ani.

Potrivit art. 71 alin.5 Cod penal pe durata suspendării sub supraveghere  a executării pedepsei  se va  suspenda şi executarea  pedepselor accesorii.

Va aplica dispoziţiile art. 359 Cod procedură penală.

Conform art. 118 Cod penal va  confisca de la inculpat  suma de 10 lei reprezentând contravaloarea  cuţitului folosit la comiterea infracţiunii.

Va obliga pe inculpat  in solidar cu părţile responsabile civilmente  la 744 lei cheltuieli de spitalizare către Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău .

Va obliga pe inculpat in solidar cu părţile responsabile civilmente la 5.000 lei daune morale si 500 lei  despăgubiri  materiale către partea vătămată  constituită parte civilă.

Va obliga pe inculpat in solidar cu părţile responsabile civilmente la 750 lei  cheltuieli  judiciare  către stat.