Infracţiuni

Sentinţă penală 193 din 03.02.2012


Obiect: infractiuni prev si ped de art. 108 pct. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008,

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau nr. 905/P/2009 din data de 11.11.2010 a fost trimis in judecata in stare de libertate inculpatul CA pentru savarsirea infractiunii prev si ped de art. 108 pct. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008, fapta constand in aceea ca in luna decembrie 2008 a taiat fara drept din padurea proprietate personala un numar de 4 arbori esenţă fag si stejar nemarcati in valoare de 639,76 lei fara TVA de circa 8 ori mai mare decat pretul mediu al unui mł de masa lemnoasa pe picior( 74 lei) si fara acte legale.

În cursul cercetării judecătoreşti inculpatul nu s-a prezentat pentru a da declaratii si a-si face aparari.

Partea vatamata Ocolul Silvic s-a constituit parte civila cu suma de 761,26 lei fila 5 dosar u.p.

Instanţa a procedat la audierea martorilor BM si MC.

Din fisa de cazier a inculpatului depusa la dosarul cauzei la fila 49 rezulta ca inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

Analizând întregul material probator administrat în cursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

In fapt, la data de 29.12.2008 numitii MC si BM angajati ai SC .. in exercitarea atributiilor de serviciu, s-au deplasat in cum X, in vederea marcarii arborilor din padurea proprietate privata a locuitorilor satului .. Cu aceasta ocazie au constatat ca inculpatul CA a taiat din padurea proprietate un numar de 4 arbori de esenta stejar si fag, nemarcati si fara documente legale pe acre i-a transportat la domiciliu.

Au fost intocmite actele de constatare iar potrivit fisei de calcul intocmita de Ocolul Silvic volumul de masa lemnoasa taiata de inculpat este de 4,536 m.c. avand o valoare de 639,76 lei( 761,26 lei cu TVA).

Potrivit adresei nr. 4484/13.01.2009 a Ocolului Silvic pretul mediu al unui mc de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei era de 74 lei.

Raportat la pretul mediu al metrului cub de masa lemnoasa de mai sus prejudiciul produs de inculpat in valoare de 639,76 lei fara TVA este de circa 9 ori mai mare, fapta acestuia se incadreaza in art. 108 pct. 1lit. a din Legea nr. 46/2008.

Inculpatul a recunoscut ca in luna decembrie 2008 s-a deplasat cu caruta in padurea proprietate situata pe raza comunei Orbeni pentru a taia si transporta la domiciliu un numar de 7 arbori esenta stejar si fag fusesera marcati de padurarul CM si inginerul silvic MB si in momentul in care i-a taiat, padurea fiind deasa au cazut peste alti 4 copaci nemarcati pe care i-a rupt si smuls din radacini. Pentru a nu fi sustrasi de alte persoane a taiat cei 4 arbori, 1 stejar si 4 fagi si i-a transportat la domiciliu urmand ca ulterior sa reglementeze situatia cu padurarul CM.

Situatia de fapt retinuta de instanta se probeaza cu urmatoarele mijloace de proba: adresa Ocolul Silvic, declaratii parte vatamata, declaratii martori, proces verbal de cercetare la fata locului, declaratii inculpat.

Instanţa constata că probatoriul administrat în cauza coroborat cu declaratia de recunoastere a inculpatului este suficient pentru înlăturarea prezumţiei de nevinovăţie, urmând  să aplice inculpatului o pedeapsă in conformitate cu prev art. 108 pct. 1 lit. a din Legea 46/2008.

In drept, fapta inculpatului care in luna decembrie 2008 a taiat fara drept din padurea proprietate personala un numar de 4 arbori esenţă fag si stejar nemarcati in valoare de 639,76 lei fara TVA de circa 8 ori mai mare decat pretul mediu al unui mł de masa lemnoasa pe picior (74 lei) si fara acte legale intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev si ped de art. 108 pct. 1 lit. a din Legea 46/2008.

In ce priveşte latura subiectivă, instanţa reţine că inculpatul a săvârşit fapta cu vinovăţia cerută de lege in art 19 alin 1 pct 1 lit a cod penal, şi anume cu intenţie directă, prevăzând producerea rezultatului faptei sale.

 În temeiul art. 345, având în vedere că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşita de către inculpat cu forma de vinovăţie prevazuta de lege, urmează să dispună condamnarea acestuia.

La individualizarea fiecărei  pedepse  instanţa va avea în criteriile de individualizare prev de art 72 CPen şi anume : gradul de pericol social al faptei , împrejurările concrete în care a fost comisă , atitudinea sinceră de recunoaştere şi regret adoptată în cursul urmăririi penale urmând să aplice inculpatului o pedeapsă cu amenda penala orientate sub minumul special prevazut de lege.

În ceea ce-l priveşte pe inculpat, instanţa reţine că acesta nu a mai fost  condamnat anterior pentru comiterea vreunei fapte penale. Ulterior săvârşirii infracţiunii, în cursul judecăţii, inculpatul a avut un comportament sincer, recunoscând fapta şi demonstrând că o regretă, fiind prezent la toate chemările organelor judiciare.

Toate aceste împrejurări favorabile vor fi calificate drept circumstanţe atenuante judiciare, potrivit disp. art. 74 lit. a şi c C.pen. În consecinţă, reţinând incidenţa art. 74 lit. a şi c C.pen. raportat la art. 76 alin. 1 lit. e C.pen., instanţa va aplica inculpatului o pedeapsa cu amenda penala in cuantum de 800 lei, considerând că este suficienta pentru atingerea scopurilor prevăzute de art. 52 C.pen., de reeducare şi de prevenire a săvârşirii altor fapte penale.

Totodata va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 63ą C.p.

Sub aspectul laturii civile, instanţa concluzionează că prejudiciul cauzat, în cuantum de 761,26 lei lei este consecinţa directă a activităţii infracţionale desfăşurată de inculpat, acest prejudiciu nu a fost recuperat şi întrucât sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale va obliga pe inculpat la plata către partea civilă Ocolul Silvic a sumei de mai sus, cu titlu de despăgubiri civile.