Anulare tp

Sentinţă civilă 642/2013 din 29.04.2013


Prin cererea înregistrată la instanţă, reclamantul S.A., D.A. şi D.I., au chemat în judecată pe pârâtul S.T., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, în contradictoriu cu intimatele Comisiile de Fond Funciar locală şi judeţeană, să se constate nulitatea titlului de proprietate nr.... emis în favoarea pârâtului.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că terenul în suprafaţă de 60 ari, a aparţinut autorului său, fiind introdus în C.A.P în anul 1962.

În dovedirea cererii reclamanţii au depus la dosar copie de pe mai multe înscrisuri.

Prin s.c. nr.642/ 29.04.2013..... a fost admisă în parte acţiunea reclamantului, constatându-se nulitatea absolută parţială a titlului de proprietate nr....cu privire la suprafaţa de 282 mp., 1974 mp., 1231 mp. şi 848 mp., situate în tarlaua 57, parcela 1. acţiunea reclamanţilor.

S-a reţinut  de către instanţă, că prin sentinţa civilă nr....13.11.2006, a Judecătoriei....a fost admisă acţiunea civilă pentru obligaţia de a face, formulată de reclamantul din cauza de faţă împotriva pârâtului, în contradictoriu cu Comisia locală de fond funciar.

A fost obligată Comisia locală de fond funciar, să întocmească actele premergătoare în vederea reconstituirii dreptului de proprietate pentru terenul în suprafaţă de 3000 mp., situat pe raza localităţii Bengeşti-Ciocadia, Judeţul Gorj şi să înainteze Comisiei judeţene de fond funciar,documentaţia în vederea emiterii titlului de proprietate reclamantului.

Din actele existente la dosar rezultă că terenul a aparţinut autorului reclamantului, fiind supus dispoziţiilor legilor fondului funciar,întrucât prin schimbul încheiat între autoarea pârâtului şi autoarea reclamantului, terenul primit în schimb de autorul reclamantului, a făcut obiectul legilor fondului funciar.

În consecinţă, având în vedere faptul că prin hotărâri judecătoreşti reclamantului i s-a recunoscut dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 6000 mp. că o parte din acest teren este înscris în titlul de proprietate contestat, s-a apreciat a fi întemeiată în parte acţiunea promovată de reclamant.

Prin urmare, reconstituirea dreptului de proprietate exclusiv în favoarea pârâtului, pentru suprafeţele de teren de 282 mp., 1974 mp., 1231 mp. şi 848 mp, s-a apreciat că s-a făcut în favoarea unei persoane care nu era îndreptăţită la reconstituirea acestora.

Legile adoptate în materia fondului funciar au instituit  o procedură specială de reconstituire a proprietăţii asupra terenurilor agricole şi forestiere, finalizată cu emiterea titlului de proprietate.

Fiind o procedură specială, persoanele îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, trebuie să respecte întocmai succesiunea etapelor ei şi să conteste în condiţiile precis determinate delege.

După eliberarea titlului, asemenea contestaţii nu mai sunt posibile întrucât acceptarea lor ar presupune o eludare şi o nesocotire a dispoziţiilor legale ce reglementează expres procedurile cu caracter prealabil, în reconstituirea proprietăţii.

Conform art. III din Legea nr.169/1997,pe calea acţiunii în constatarea nulităţii absolute se poate obţine desfiinţarea actelor de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, fiind avute în vedere în principiu, titlurile de proprietate şi procesele-verbale de punere în posesie, care au menirea de a stabili faptic amplasamentul terenurilor cuprinse în titlul de proprietate.

În cauza dedusă judecăţii, conform actelor existente la dosar, respectiv sentinţele civile nr.1682/13.11.2006  şi 1194/2009 este evident că reclamantul a urmat întreaga procedură specială de stabilire a dreptului de proprietate pentru terenurile reconstituite, o parte din acestea fiind înscrise în titlul de proprietate emis pârâtului.

Faţă de actele existente la dosar şi concluziile expertizei efectuate, s-a dispus admiterea în parte a acţiunii reclamantului, în cauză fiind îndeplinite dispoziţiile art. III lit. a din Legea  nr.169/1997, cu modificările intervenite prin Legea nr.247/2005, potrivit cu care, „ sunt lovite de nulitate absolută potrivit legislaţiei civile aplicabile la data încheierii actului juridic civil, actele de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri.”

(s.c. nr. 642 din 298.04.2013)

Domenii speta