Reprezentarea persoanei juridice. Calitatea de reprezentant. Opozbilitate.

Decizie 283 din 22.11.2007


Potrivit art.19 alin 1  din statutul S.N.T.F.M.  - C.F.R. MARFA SA, anexă la Hotărârea de  Guvern nr.582/1998, directorul general al societăţii  naţionale de transport feroviar de marfă  reprezintă CFR în raporturile  cu terţii iar, conform prevederilor art.19 alin 2  din acelaşi statut, acesta poate delega o parte dintre atribuţiile  sale directorilor executivi, directorilor de sucursală sau oricărei alte persoane din cadrul CFR.

Nerespectarea  de către conducătorul sucursalei  a obligaţiei  prevăzute de art.45 din Legea nr.31/1990, de  a-şi  depune semnătura la oficiul registrului comerţului,  odată cu cererea de înregistrare a menţiunii corespunzătoare numirii sale, nu atrage nulitatea actului  de numire în calitate de reprezentant al părţii,  singura sancţiune  prevăzută de art.50 din Legea privind societăţile comerciale fiind  inopozabilitatea faţă de terţii  care nu au  cunoscut  actul sau faptul pentru care nu s-a efectuat publicitatea prevăzută de lege.

Faţă de persoana chemată în judecată, nu operează însă  nici sancţiunea  inopozabilităţii modificării actelor constitutive ale Sucursalei  Craiova  cu privire la persoana directorului , deoarece  după  semnarea cererii de chemare în judecată nu se mai poate susţine nici necunoaşterea persoanei desemnate de către S.N.T.F.M. C.F.R. MARFA SA  ca reprezentant .

De altfel,  în prezent  menţiunea  referitoare la  calitatea numitului  F.M. de director al Sucursalei Craiova a SNTFM C.F.R. MARFA SA îndeplineşte şi condiţia de publicitate cerută de lege pentru opozabilitatea faţă de terţi.

Reclamanta S.N.T.F.M.  C.F.R. MARFA SA - SUCURSALA CRAIOVA a chemat în judecată pe pârâta SC S. I. SA BUCUREŞTI, solicitând  să fie obligată la plata sumei de 131.857,9 lei, reprezentând contravaloarea prestaţiilor efectuate în temeiul contractului de plată centralizată şi reduceri tarifare B1.5/161/2004, actualizată conform indicelui de inflaţie până la achitare, cu cheltuieli de judecată.

Prin  sentinţa nr.3779 din 27.06.2007, pronunţată de Tribunalul Dolj – Secţia Comercială în dosarul nr.8447/63/2007, s-a anulat cererea de chemare în judecată pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamanta

Apelul este fondat pentru următoarele considerente:

Examinând  actele şi lucrările cauzei, Curtea reţine că, potrivit art.19 alin 1  din statutul S.N.T.F.M.  - C.F.R. MARFA SA, anexă la Hotărârea de  Guvern nr.582/1998, directorul general al societăţii  naţionale de transport feroviar de marfă  reprezintă CFR în raporturile  cu terţii.

Conform prevederilor art.19 alin 2  din acelaşi statut, directorul general poate delega o parte dintre atribuţiile  sale directorilor executivi sau oricărei alte persoane din cadrul CFR.

În speţă, directorul general  B. E. L, a delegat atribuţiile referitoare la reprezentarea în judecată a societăţii  naţionale  către directorii  sucursalelor Bucureşti, Craiova, Timişoara,  Iaşi, Cluj, Constanţa Ferry-Boat,  Braşov, Galaţi, întocmind în acest sens două procuri judiciare încheiate  în formă autentică la data de 13 mai 2005 şi  la 24 aprilie 2007.

 Întrucât de la data de 19.07.2004,  F.M.  deţine funcţia de  director al Sucursalei Craiova, această persoană are  calitatea de reprezentant al  societăţii care stă în procesul de faţă  în calitate de reclamant.

Nerespectarea  de către conducătorul sucursalei  a obligaţiei  prevăzute de art.45 din Legea nr.31/1990, de  a-şi  depune semnătura la oficiul registrului comerţului  odată cu cererea de înregistrare a menţiunii corespunzătoare numirii sale, nu atrage nulitatea actului  de numire în calitatea de reprezentant al părţii,  singura sancţiune  prevăzută de art.50 din Legea privind societăţile comerciale fiind  inopozabilitatea faţă de terţii  care nu au  cunoscut  actul sau faptul pentru care nu s-a efectuat publicitatea prevăzută de lege.

În speţă, nu operează însă, nici sancţiunea  inopozabilităţii  faţă de intimată a  modificării actelor constitutive ale Sucursalei  Craiova  cu privire la persoana directorului , deoarece  după  semnarea cererii de chemare în judecată nu se mai poate susţine nici necunoaşterea persoanei desemnate de către S.N.T.F.M. C.F.R. MARFA SA  ca reprezentant

De altfel, din relaţiile comunicate de Oficiul Registrului Comerţului  cu nr.39298/07.09.2007 , anexate cererii de apel, rezultă că în prezent  menţiunea  referitoare la  calitatea numitului  F.M. de director al Sucursalei Craiova a SNTFM C.F.R. MARFA SA îndeplineşte şi condiţia de publicitate cerută de lege pentru opozabilitatea faţă de terţi.

Faţă de considerentele expuse, Curtea va admite apelul şi, potrivit dispoziţiilor art.297 alin.1 Cod Procedură Civilă,  va desfiinţa sentinţa şi va trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

1