Modul de stabilire a taxei de timbru în calea de atac a apelului, în situaţia în care apelul vizează în cadrul procesului de divorţ, numai măsura încredinţării minorului spre creştere şi educare.

Decizie 222 din 17.10.2007


Potrivit art. 7 din Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru,  cu modificările şi completările ulterioare,  sunt supuse taxelor judiciare de timbru acţiunile si cereri referitoare la raporturile de familie în următoarele situaţii: cererile de divorţ şi cererea de încredinţare a copiilor minori, introduse separat de acţiunea de divorţ, precum şi în alte situaţii expres prevăzute de această dispoziţie legală.

În consecinţă, din interpretarea per a contrario a dispoziţiei legale mai sus menţionate,  rezultă că nu sunt supuse taxei judiciare de timbru cererile de încredinţare a minorilor atunci când sunt formulate în cadrul acţiunii de divorţ.

Această concluzie se reţine şi în raport cu  dispoziţiile art. 42 alin. 1 Codul familiei care impun instanţei învestită cu soluţionarea divorţului să se pronunţe şi asupra încredinţării minorilor rezultaţi din căsătoria părţilor indiferent dacă s-a formulat o cerere în acest sens de părţi.

Prin sentinţa civilă nr.2010 din 11 aprilie 2007 pronunţată de Judecătoria Slatina s-a admis acţiunea formulată de reclamanta  CNC împotriva pârâtului CMC,  s-a dispus desfacerea căsătoriei încheiată între  părţi şi încredinţarea minorului CVŞ spre creştere şi educare, la tată.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamanta, criticând hotărârea pentru  greşita soluţionare a cererii privind încredinţarea  minorului rezultat din căsătorie..

Prin decizia civilă nr. 193 din 25 iunie 2007, pronunţată de Tribunalul Olt s-a anulat ca netimbrat apelul.

Recursul  declarat de apelanta reclamantă a fost admis ca fondat, pentru următoarele considerente:

După cum se remarcă  din partea introductivă a cererii de apel,  s-a solicitat  schimbarea în partea sentinţei criticate,  în sensul admiterii cererii privind încredinţarea minorului rezultat din căsătoria părţilor spre creştere şi educare.

În aceste condiţii în mod eronat instanţa de apel a reţinut că apelul este supus obligaţiei de plată a taxei judiciare de timbru şi a procedat la anularea acestuia ca netimbrat.

Potrivit art. 7 din Legea 146/1997 cu modificările şi completările ulterioare,  sunt supuse taxelor judiciare de timbru acţiunile si cereri referitoare la raporturile de familie în următoarele situaţii: cererile de divorţ şi cererea de încredinţare a copiilor minori, introduse separat de acţiunea de divorţ, precum şi în alte situaţii expres prevăzute de această dispoziţie legală.

În consecinţă, din interpretarea per a contrario a dispoziţiei legale mai sus menţionate,  rezultă că nu sunt supuse taxei judiciare de timbru cererile de încredinţare a minorilor atunci când sunt formulate în cadrul acţiunii de divorţ.

Această concluzie se reţine şi în raport cu dispoziţiile art. 42 alin. 1 Codul familiei,  care impun instanţei învestită cu soluţionarea divorţului să se pronunţe şi asupra încredinţării minorilor rezultaţi din căsătoria părţilor indiferent dacă s-a formulat o cerere în acest sens de părţi.

Prin urmare, potrivit art. 11 alin. 1 din Legea 146/1997 cu modificările şi completările ulterioare, nici calea de atac formulată în cadrul procesului de divorţ prin care se pune în discuţie încredinţarea copiilor rezultaţi din căsătoria părţilor nu poate supusă obligaţiei de achitare a taxei judiciare de timbru.

În speţă,  se reţine că apelanta  a criticat sentinţa primei instanţe exclusiv sub aspectul încredinţării minorului rezultat din căsătoria părţilor precum şi sub aspectul cheltuielilor de judecată, capăt de cerere care de asemenea nu este supus obligaţiei de plată a taxei judiciare de timbru.

În consecinţă, deoarece în mod eronat instanţa de apel a anulat apelul formulat în cauză ca netimbrat, neintrând în cercetarea fondului cauzei, în speţă sunt incidente, dispoziţiile art. 304 pct. 9 coroborat cu dispoziţiile art. 312 alin. 3 şi 5 cod procedură civilă, urmând a se admite recursul declarat de reclamantă, casându-se decizia recurată, urmând a  se  trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel, Tribunalul Olt.