Ajutorul lunar prevăzut de Legea nr. 578/2004.

Decizie 766 din 11.09.2008


Ajutorul lunar prevăzut de Legea nr. 578/2004.

Potrivit art. 1 alin. 3 lit.a din Legea nr. 578/2004  privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor republicată: “Ajutorul lunar se acorda in situaţia in care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitării de către beneficiari sunt mai mici de 364 lei, in situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază de pensie stabilita in baza prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificările si completările ulterioare, sau stabilita in fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, precum si in situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază atât de pensie stabilita in fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cat si in fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori”

Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale – Decizia civilă nr. 766/11  septembrie 2008

Prin contestaţia înregistrată la Tribunalul Alba sub dosar nr. 1340/107/2008 contestatoarea R.A. a chemat-o în judecată pe intimata CJP ALBA solicitând:

Anularea Deciziei R 99070/21.02.2008 emisă de intimată şi obligarea acesteia la plata ajutorului lunar prevăzut de Legea nr. 578/2004.

În motivarea contestaţiei sale contestatoarea susţine că în mod nejustificat i s-a respins cererea de acordare a acestui ajutor atâta vreme cât a dovedit cu cuponul de pensie că încasează o pensie de urmaş de exact 364 lei, aşa încât nu depăşeşte limita impusă de lege.

În drept au fost invocate prevederile Legii nr.584/2004.

Prin întâmpinarea depusă în cauză de intimata C.J.P.Alba se solicită respingerea acţiunii cu motivarea că reclamanta nu se încadrează în prevederile legale pentru acordarea acestui ajutor.-f.10.

Prin sentinţa civilă nr. 432/16.04.2008 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar civil nr.1340/107/2002008 s-a admis contestaţia formulată de contestatoarea R.A. în contradictoriu cu intimata CJP ALBA şi în consecinţă:

S-a dispus anularea Deciziei R 99070/21.02.2008 emisă de intimată şi a fost obligată aceasta la plata ajutorului lunar prevăzut de Legea nr. 578/2004.

Pentru a hotărî astfel, tribunalul a reţinut cu referire la probele dosarului şi dispoziţiile legale incidente că reclamanta, în calitate de soţie supravieţuitoare  este îndreptăţită la plata ajutorului lunar pretins deoarece la data solicitării acestuia cuantumul pensiei sale nu depăşea suma cerută de lege de 364 lei.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs, în termenul legal, intimata solicitând admiterea cestuia, casarea sentinţei şi pe fond respingerea acţiunii formulată în cauză de reclamanta R.A.

În motivarea recursului recurenta arată că hotărârea primei instanţe este dată cu încălcarea greşită a legii, atâta vreme cât textul de lege prevede expres respectarea cuantumului realizat de solicitant la data depunerii cererii, respectiv acesta să fie mai mic de 364 lei, neputându-se astfel, vorbi de sintagma egalul sumei.

Intimata R.A. a depus întâmpinare în această fază procesuală prin care solicită respingerea recursului formulat de CJP, argumentele avut de tribunal la pronunţarea hotărârii de admitere a cererii sale fiind corecte.

CURTEA, analizând sentinţa atacată a constatat că recursul este fondat.

Potrivit art. 1 alin. 3 lit.a din Legea nr. 578/2004  privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor republicată: “Ajutorul lunar se acorda in situaţia in care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitării de către beneficiari sunt mai mici de 364 lei, în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază de pensie stabilita in baza prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificările si completările ulterioare, sau stabilita in fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, precum si in situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază atât de pensie stabilita in fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cat si in fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori;”

Deci dispoziţiile textului de lege privind condiţia ca beneficiarii să obţină o pensie mai mică de 364 lei sunt clare şi neechivoce şi nu lasă loc interpretării solicitate de intimata reclamată şi împărtăşită greşit de instanţa de fond, deoarece cuantum pensiei realizate în speţă, de  intimată de exact 364 lei o exclude de la beneficiul acestui text de lege.

Faţă de cele menţionate, curtea a constatat că soluţia primei instanţe se bazează pe interpretarea şi aplicarea eronată a textului de lege sus enunţat, motiv de modificare a hotărârii prev. de art. 304 punct 9 Cod procedură civilă, astfel că, în baza art. 312 alin.1 Cod procedură civilă coroborat cu art. 304 punct 9 Cod procedură civilă s-a admis ca fondat recursul promovat de intimată, modificându-se sentinţa atacată în sensul respingerii ca neîntemeiate a acţiunii formulată în cauză.