Tâlhărie calificată

Hotărâre 1820 din 07.12.2015


Prin Rechizitoriul nr. …… din ….. al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-a dispus trimiterea in judecată  in stare de arest a inculpatului F.D., pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:

1. tâlhărie calificată prevăzută de art. 233 al.1-art. 234 al.1 lit.”d” C.pen., (comisă la data de 04.12.2014, orele 18:30 pe str.Aeroportului din mun. Bacău împotriva persoanei vătămate S.S.C.);

 2. tâlhărie calificată prevăzută de art. 233 al.1-art. 234 al.1 lit.”d” C.pen., (comisă la data de 04.12.2014, orele 18:30 pe str.Aeroportului din mun. Bacău împotriva persoanei vătămate C.C.D.);

3. tâlhărie calificată prevăzută. de art. 233 al.1-art. 234 al.1 lit.”d” C.pen., (comisă la data de 18.12.2014, orele 18:00 pe str.Aeroportului şi str. Republicii din mun. Bacău în dauna persoanei vătămate H.A.);

4. tâlhărie calificată prevăzută. de art. 233 al.1-art. 234 al.1 lit.”d” C.pen. cu aplicarea  art.77 lit.”a” C.pen., (comisă la data de 24.12.2014, orele 20:15, pe str.Tecuciului din mun. Bacău, împreună cu doi însoţitori neidentificaţi în dauna persoanei vătămate Dorofte Neculai);

toate cu aplicarea art.38 Cod penal

 (constând în aceea că  în data de 04.12.2014, în jurul orelor 18:30, inculpatul F.D.  în timp ce se afla pe str. Aeroportului din mun. Bacău a acostat persoanele vătămate minore C.C.D. şi S.S.C. pe care le-a ameninţat, le-a controlat prin buzunare şi le-a deposedat de bani, iar ulterior, atunci când C.C.D. i-a cerut inculpatului să-i restituie banii sustraşi, inculpatul a lovit persoana vătămată cu palma în zona feţei.

În data de 18.12.2014, în jurul orei 18.00, inculpatul F.D., în timp ce se afla pe str. Aeroportului din mun. Bacău, a bruscat fizic persoana vătămată H.A. pe care l-a tras în dreptul scării blocului nr.76 de pe str. Republicii, loc în care l-a deposedat  de un telefon mobil marca „Samsung” şi  l-a lovit cu palma peste faţă

În data  de 23/24.12.2014, în jurul orei 20.15, inculpatul F.D., în timp ce se afla pe str. Tecuciului din Bacău, însoţit fiind de alţi doi făptuitori neidentificaţi a ameninţat cu un cuţit persoana vătămată D.N., după care inculpatul a imobilizat persoana vătămată  ţinându-i cuţitul în dreptul gâtului, în timp ce un însoţitor al acestuia, a buzunărit-o şi i-a sustras suma de 180 lei.

La Judecătoria Bacău cauza a fost înregistrată sub nr. ……

Prin încheierea din 03.03.2015, judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Bacău a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul mai sus menţionat a administrării probelor şi a efectuării  actelor de urmărire penală  şi  a dispus începerea judecăţii în cauză.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

În seara zile de 4.12.2014, ora 18.30, persoanele vătămate C.C.D. şi S.S.C., elevi la un liceu din Bacău, se deplasau pe str Aeroportului din Bacău şi la un moment dat, profitând de faptul că era intuneric iar in apropiere nu se aflau alte persoane inculpatul, sub pretextul că persoanele vătămate ar fi amenintat cu un cutit pe fratele inculpatului, prin folosirea de amenintări ce au indus o stare de temere persoanelor vătămate, a inceput să cauze prin buzunarele persoanelor vătămate bunuri, luand portofele acestora.

Inculpatul şi-a insusit in acest mod suma de 45 lei, iar la riposta verbală a persoanei vătămate C.C.D. de a-i restitui banii inculpatul i-a aplicat persoanei vătămate o palmă peste faţă.

În portofelul persoanei vătămate S.S.C. erau 75 lei, iar inculpatul a luat suma de 50 lei, după ce a părăsit locul faptei in fugă, printre blocurile din apropiere.

Într-un mod asemănător a procedat inculpatul F.D. şi la data de 18.12.2014 în jurul orei 18 când sub pretextul  că ar fi avut loc un incident anterior in care ar fi fost implicat fratele inculpatului, inculpatul a prins persoana vătămată H.A. şi a tras-o in scara blocului nr … situat pe strada ….. din municipiul Bacău unde prin folosirea forţei proprii a sustras de la persoana vătămată un telefon mobil, căreia i-a aplicat şi o palmă  în zona feţei, impiedicând-o să ceară ajutorul  celor din apropiere, după care a părăsit locul faptei.

La scurt timp, astfel cum rezultă din actele de la dosar, inculpatul a vândut martorului C.A.I.telefonul sustras de la persoana vătămată H.A. in schimbul sumei de 250 lei.

Activitatea infractională a inculpatului a continuat in seara zile de 23.12.2014, in jurul orei 20.15, când impreună cu două persoane rămase neidentificate până in prezent, sub amenintarea unui cutit, au imobilizat persoana vătămată D.N., in interiorul Târgului Săptămânal Şerbăneşti iar din buzunare i-au sustras persoanei vătămate suma de 180 lei ce o avea asupra sa.

În acele imprejurări persoana vătămată a solicitat interventia organelor de cercetare penală prin intermediul apelului unic de urgenţă.

Inculpatul a negat aspectele ce i se impută, invocând in cursul urmării penale că nu s-a aflat la locul faptelor precum şi faptul că nu işi aminteste  ce a făcut in ziua de 23.12.2014.

Mai mult, in faţa instanţei de judecată a invocat probleme de sănătate, de natură psihică motiv pentru care, la solicitarea inculpatului s-a efectuat o expertiză medico-legală psihiatrică intr-un institut de specialitate, respectiv IML Iaşi, pentru a se stabili afecţiunile psihice de care suferă inculpatul precum şi dacă inculpatul avea discernământ in perioada in care a fost comisă activitatea infracţională mai sus descrisă.

Apărarea inculpatului privind starea lui de sănătate nu s-a confirmat, din raportul de expertiză medico legală psihiatrică nr. 8470/20.04.2015 (f. 154-156 ds. inst) rezultând că inculpatul prezintă diagnosticul tulburare de personalitate impulsiv explozivă cu comportament antisocial recidivant, iar faptele  pentru care este cercetat in prezenta cauză au fost comise cu discernământ.

Comisia medicala instituită la nivelul IML Iaşi recomandă obligarea susnumitului la tratament de specialitate in conditii de ambulatoriu, conform art 109 NCP.

Inculpatul a fost recunoscut de insusi persoana  vătămată S.S.C. cu ocazia audierii sale in faţa instanţei de judecată, aceasta detaliind condiţiile şi imprejurările comiterii faptei mai sus descrise din 4.12.2014, ora 18.30 in care a mai fost implicat şi colegul său C.C.D., confirmându-se astfel aspectele mentionate in actul de sesizare al instanţei.

De asemenea, persoana vătămată D.N. a recunoscut pe inculpat in cursul urmării penale şi procedura recunoasterii după fotografie, la fel şi persoana vătămată H.A., conform inscrisurilor din dosarul de urmărire penală.

În drept, fapta inculpatului F.D. care în data de 04.12.2014, în jurul orelor 18:30, inculpatul F.D.  în timp ce se afla pe str. Aeroportului din mun. Bacău a acostat persoanele vătămate minore C.C.D. şi S.S.C. pe care le-a ameninţat, le-a controlat prin buzunare şi le-a deposedat de bani, iar ulterior, atunci când C.C.D. i-a cerut inculpatului să-i restituie banii sustraşi, inculpatul a lovit persoana vătămată cu palma în zona feţei întruneşte elementele constitutive ale două infracţiuni de tâlhărie calificată, fiecare prevăzută de art.233-234 alin.1, lit. d) Cod penal.

Fapta aceluiaşi inculpat care, în data de 18.12.2014, în jurul orei 18.00, inculpatul F.D., în timp ce se afla pe str. Aeroportului din mun. Bacău, a bruscat fizic persoana vătămată H.A. pe care l-a tras în dreptul scării blocului nr.76 de pe str. Republicii, loc în care l-a lovit cu palma peste faţă şi apoi l-a deposedat  de un telefon mobil marca „Samsung” întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tâlhărie calificată, fiecare prevăzută de art.233-234 alin.1, lit. d) Cod penal.

Fapta inculpatului F.D. care în data  de 23/24.12.2014, în jurul orei 20.15, inculpatul F.D., în timp ce se afla pe str. Tecuciului din Bacău, însoţit fiind de alţi doi făptuitori neidentificaţi a ameninţat cu un cuţit persoana vătămată D.N., după care inculpatul a imobilizat persoana vătămată  ţinându-i cuţitul în dreptul gâtului, în timp ce un însoţitor al acestuia, a buzunărit-o şi i-a sustras suma de 180 lei întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tâlhărie calificată, fiecare prevăzută de art.233-234 alin.1, lit. d) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal.

Aspectele de mai sus rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă:

 -declaraţia părţii civile S.S.C. (fila 7 şi 9);

-declaraţia părţii civile C.C.D. (fila 12 şi 14);

-proces-verbal de cercetare la faţa locului (fila 16);

-proces-verbal de recunoaştere după planşe foto (fila 20 şi 22);

-proces-verbal de cercetare la faţa locului şi conducere în teren (fila 34);

-declaraţia părţii civile H.A. (fila 39, 41 şi 67);

-contract şi garanţie cu privire la telefonul părţii civile H.A. (fila 45);

- proces-verbal de recunoaştere după planşe foto (fila 50);

-declaraţia martorului C.A.I. (fila 63);

-dovadă de ridicare şi restituire bunuri (filele 65 şi 66);

-raport din evidenţa MAI IPJ Bacău (fila 71);

-fişa de eveniment din data de 24.12.2014 (fila 72);

-proces-verbal de cercetare la faţa locului (fila 75);

-declaraţia părţii civile D.N. (fila 81 şi 83);

-raport al echipei ce a primit sesizarea şi a fost direcţionată la locul faptei (fila 84);

-proces-verbal de recunoaştere după planşe foto (fila 87).

Instanţa constată că faptele există, au fost comise de inculpat, iar acesta răspunde din punct de vedere penal.

La stabilirea duratei pedepsei se va aplica  in cauză instanţa are in vedere gravitatea infracţiunilor săvârşite de inculpat, imprejurările şi modul de comitere a acestor infracţiuni, mijloacele folosite stare de pericol creată pentru valorile ocrotite de legea penală, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale inculpatului, conduita după săvârşirea infracţiunilor şi in cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate.

Instanţa se va orienta spre pedeapsa inchisorii, ale cărei limite se vor situa peste minimul prevăzut de textele de lege incriminatoare, iar in ce priveşte fapta din 23.12.2015 ora 20.15, cuantumul pedepsei va avea in vedere că aceasta a fost comisă impreună cu alte două persoane rămase neidentificate, imprejurare ce denotă o periculozitate sporită a inculpatului.

Va aplica pentru fiecare infracţiune câte o pedeapsă principală respectiv, inchisoarea precum şi câte o pedeapsă complementara a interzicerii drepturilor prev de art 66 alin 1 lit a, b Cpen, pedeapsă a cărei executare va incepe conform art 68 alin 1 lit c Cpen.

În baza art 38 alin 1 Cpen, art 39 alin 1 lit b Cpen va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, la care va adăuga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

În conformitate cu prevederile art 45 alin 3 lit a Cpen va aplica inculpatului F.D. pedeapsa complementară cea mai grea, pedeapsă a cărei executare va incepe conform art 68 alin 1 lit c Cpen.

Instanţa constată, confrom inscrisurilor de la dosar, că inculpatul a  comis infracţiunile reţinute in sarcina sa, in termenul de incercare stabilit prin s.p nr. 1503/5.10.2012 a Judecătoriei Bacău definitivă prin nerecurare la 23.10.2012, prin care a fost condamnat la 1 an inchisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei.

Prin urmare, in conformitate cu prevederile art 15 alin 2 Legea nr. 187/2012 rap la art 83 Cpen de la 1969 va revoca beneficiul suspendării condiţionate a pedepsei de 1 an inchisoare la care s-a făcut referire mai sus şi dispune executarea in intregime a acestei pedepse care nu se contopeste cu pedeapsa aplicată in prezenta cauză.

Pe durata executării pedepsei principale va interzice inculpatului drepturile prev de art 66 alin 1 lit c şi b Cpen ca pedeapsa accesorie.

Situatia de fapt reţinută, persoana inculpatului, temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpat, impune menţinerea in continuare a măsurii arestării preventive.

Din pedeapsa aplicată se va deduce perioda reţinerii şi a arestării preventive de la 24.12.2014, la zi.

În baza art 109 Cpen va obliga pe inculpat la tratament medical până la insănătoşire având in vedere şi concluziile Comisiei medicale instituite la nivelul IML Iaşi, la care s-a făcut referire mai sus.

Va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, conform art 7 din Legea 76/2008 in vederea introducerii profilelor genetice in Sistemul Naţional de Date Genetice judiciare.

Sub aspectul laturii civile, instanţa concluzionează că prejudiciul cauza părţilor civile este consecinţa directă  a activitătii infractionale desfăsurate de inculpat in condiţiile şi imprejurările mai sus descrise şi constată că acesta a fost recuperat in parte, in cursul procesului penal.

Va lua act că părţile vătămate S.S.C. , D.N. şi H.A. nu s-au constituit părţi civile in cauză.

Din actele de la dosar rezultă că  prejudiciul cauzat părţii civile C.C.D. in valoare de 45 lei nu a fost recuperat şi intrucat sunt intrunite in mod cumulativ condiţiile răspunderii civile delictuale, va obliga pe inculpat la plata acestei sume de bani, către partea civilă C.C.D., cu titlu de despăgubiri civile.

De asemenea, va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 180 lei, ce nu serveşte la despăgubirea părţii vătămate D.N..

Va lua act că inculpatul a fost asistat de apărător ales.

Onorariile apărătorilor desemanti din oficiu se vor avansa din fondurile Ministerului Justitiei, iar inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Văzând şi prevederile art 397 Cpr pen, art 272 Cpr pen, art 274 Cpr pen, 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

În baza art. 233 al. 1- 234 al. 1, lid. d C.p. condamnă pe inculpatul F.D., fiul luin Paris şi Georgeta, n. 7.03.1991, în Bacău, domiciliat în com Movileni, sat Movileni, jud Galaţi, fără forme legale în Bacău, str. Ciprian Porumbescu, nr 32 CNP 1910307046278, în prezent aflat în Penitenciarul Bacău la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de “tâlhărie calificată” (parte vătămată S.S.C.).

În baza art. 66 al. 1 C.p. aplică inculpatului F.D. pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b C.p. pe o perioadpă de 2 ani, pedeapsă a cărei executare va începe conform ar. 68 al. 1 lit. c C.p.

În baza art. 233 al. 1- 234 al. 1 lit. d C.p. condamnă pe inculpatul F.D.  (cu datele de stare civilă de mai sus) la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de “tâlhărie calificată” (parte vătămată C.C.D.). În baza art. 66 al. 1 C.p. aplică inculpatului F.D. pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b C.p. pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă a cărei executare  va începe conform art. 68 al. 1 lit. c C.p.

În baza art. 233 al. 1-234 al. 1 lit. d C.p. condamnă pe inculpatul F.D.  (cu datele de stare civilă de mai sus) la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de”tâlhărie calificată” (parte vătămată H.A.).

În baza art. 66 al. 1 C.p. aplică inculpatului F.D. pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b C.p. pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă a cărei executare  va începe conform art. 68 al. 1 lit. c C.p.

În baza art. 233 al. 1-234 al. 1 lit. d C.p. cu aplic. art. 77 lit. a C.p. condamnă inculpatul F.D.  (cu datele de stare civilă de mai sus) la pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de”tâlhărie calificată” (parte vătămată D.N.).

În baza art. 66 al. 1 C.p. aplică inculpatului F.D. pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b C.p. pe o perioadă de 3 ani, pedeapsă a cărei executare  va începe conform art. 68 al. 1 lit. c C.p.

În baza art. 38 al. 1 C.p., art. 39 al. 1 lit. b C.p. aplică inculpatului F.D.  pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respective, 4 ani închisoare , rezultând o pedeapsă de 9 ani închisoare.

În baza art. 45 al. 3 lit. a C.p. aplică inculpatului F.D. pedeapsa complementară cea mai grea, respective, interzicerea drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b C.p. pe o perioadă de 3 ani, pedeapsă a cărei executare  va începe conform art. 68 al. 1 lit. c C.p.

În baza art. 15 al. 2 Legea nr. 187/2012 rap. La art. 83 C.p. de la 1969 revocă beneficial suspendării condiţionate a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului F.D. prin s.p. nr. 1503/5.10.2012 a Judecătoriei Bacău definitivă prin nerecurare la 23.04.2012 şi dispune executarea în întregime a acestei pedepse , care se contopeşte cu pedeapsa aplicată în prezenta cauză.

Pedeapsă rezultantă de executat: 10 (zece) ani închisoare.

În baza art. 65 al. 1 C.p. aplică inculpatului F.D. pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b C.p. pe durata executării pedepsei principale.

În temeiul art. 399 al. 1 C.p.p. menţine măsura arestării preventive a inculpatului F.D., iar în temeiul art. 404 al. 4 lit. a C.p.p.  cu referire la art. 72 al. 1 C.p. deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii şi arestării preventive de la 24.12.2014, la zi.

În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea provbelor biologice de la inculpatul F.D. în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În baza art. 109 C.p. obligă inculpatul F.D. la tratament medical până la însănătoşire.

Ia act că partea vătămată S.S.C. nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Ia act că partea vătămată D.N. nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Ia act că partea vătămată H.A. nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Obligă inculpatul să plătească părţii civile C.C.D. suma de 45 lei, cu titlu de despăgubiri civile.

Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 180 lei, ce nu serveşte la despăgubirea părţii vătămate D.N..

Ia act că inculpatul a fost asistat de apărător ales.

Dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către  Baroul Bacău a sumei de 360 lei, onorariu avocat oficiu Mardale Florentina, precum şi a sumei de 360 lei onorariu avocat oficiu Grigoraş Iulia.

Obligă inculpatul la plata sumei de 1800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.