Plângere contravenţională

Hotărâre 3003 din 13.05.2015


Asupra cauzei civile de faţă, instanţa constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău sub nr. 0 petentul  II a formulat plângere contravenţională împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei  seria BB  încheiat la data de CC de către Poliţia Dămieneşti din cadrul  I.P.J. Bacău.

Plângerea a fost legal formulată în termenul prevăzut de art. 31 din O.G.2/2001 şi a fost timbrata cu 20 de lei.

În motivare, în fapt, petentul arată că cele consemnate în procesul-verbal nu sunt reale,  ca vecina CM îi alunga gâştele si a avut o cearta din curte cu ea, spunându-i sa le dea pe islaz.

Intimata, legal citată, nu a fost reprezentată în instanţă, dar a depus întâmpinare prin care solicită respingerea plângerii întrucât petentul se face vinovat de faptele reţinute în procesul-verbal iar acesta corespunde situaţiei de fapt, fiind întocmit cu respectarea legii.

În drept, organul constatator şi-a întemeiat întâmpinarea pe dispoziţiile art. 205-208 Cod pr.civilă şi ale Lg. 61/1991.

În temeiul art. 411 Cod pr. civilă s-a solicitat judecarea cauzei în lipsă.

La întâmpinare au fost anexate înscrisuri.

În cauza a fost audiata în calitatea de martoră numita CM.

Din actele si lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin procesul verbal de contravenţie seria BB nr. CC  încheiat la data de XX  petentul a  fost sancţionat contravenţional cu Avertisment, reţinându-se în sarcina sa, că la data de  2.09.2014 a adresat cuvinte jignitoare si ameninţări la adresa numitei CM faptă prevăzută de art. 2 pct. 1 şi sancţionata de art. 3 lit. b) din Lg. 61/1991, republicată.

Potrivit art 16 alin. 1 din OG nr.2/2001privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,  „Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitaţii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte si se sancţionează contravenţia; indicarea societatii de asigurări, in situaţia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării in termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plângerea. ” iar potrivit art. 17 din acelaşi act normativ „Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei săvârşite si a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.”

Din cuprinsul acestor prevederi se desprinde obligaţia agenţilor constatatori de a trece în procesul –verbal şi data săvârşirii faptei contravenţionale.

În copia procesului-verbal in cauză depus la dosar si care a fost comunicat petentului, s- a consemnat faptul ca petentul ar fi savarsit fapta la data de 2.09.2014 dar ca procesul-verbal a fost întocmit la data de 19.08.2014.

Odată cu întâmpinarea a fost depus si originalul procesului-verbal din care rezultă ca a fost trecuta aceeaşi data de 19.08.2014, data care a fost modificata in 19.09.2014, dar numai pe acest exemplar de unde rezulta ca modificarea a avut loc după întocmirea procesului-verbal si după ce acesta a fost comunicat petentului, încercându-se astfel remedierea acestei deficiente.

Cat timp insa procesul-verbal a intrat in circuitul civil ca fiind întocmit la data de 19.08.2014 instanţa constata ca orice modificare ulterioara este doar pentru scopul de a  acoperi neregulile privitoare la acest aspect, acesta neproducând niciun efect juridic opozabil petentului si terţilor.

Atât timp cat organul constatator nu a respectat dispoziţiile legale imperative in acest sens, data constatării contravenţiei fiind ulterioară datei întocmirii procesului – verbal aspect ce echivalează cu lipsa datei , instanţa constată că au fost încălcate dispoziţiile legale în acest sens, motiv pentru care va admite plângerea şi a anula procesul verbal.