Contestaţie la executare

Hotărâre 2967 din 12.05.2015


Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe contestator T.V. şi pe intimat UAT , având ca obiect contestaţie la executare

La apelul nominal facut în şedinţa publică se prezinta contestatorul si consilier juridic ................ pentru intimata.

Procedura de citare este legal îndeplinită conform dispoziţiilor art.155 şi următoarele Cpc,

S-a expus referatul oral asupra cauzei, de către grefierul de şedinţă prin care  s-au evidenţiat părţile, obiectul cauzei, menţiunile privitoare la îndeplinirea procedurii de  citare şi stadiul procesual, după care:

 Desfăşurarea şedinţei de judecata a fost înregistrata cu mijloace  tehnice audio  in  conformitate  cu  dispoziţiile art.  231 (2) NCPC.

În temeiul dispoziţiilor art.131 NCPC raportat la dispoziţiile OG 2/2001, instanţa stabileşte că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cerere de chemare în judecată.

Instanta, constata ca la dosar s-au depus prin compartimentul registratura note de sedinta de catre contestator.

Contestatorul T.V. se legitimeaza cu CI ......................

Reprezentantul intimatei depune la dosar procesul verbal de instiintare de plata pentru impozitul pe cladiri emis la data de 16.07.2014.

Contestatorul, invedereaza instantei faptul ca, acest document nu are numar de inregistrare.

La interpelarea instantei, contestatorul precizeaza faptul ca, contesta impozitul pe cladire si taxa de salubritate.

Reprezentantul intimatei, invedereaza instantei faptul ca, in acest proces verbal este trecut impozitul pe cladire cu restante din 2009.

Contestatorul, invedereaza instantei faptul ca nu are datorii intrucat a achitat impozitul la zi.

Reprezentantul intimatei precizeaza ca ,contestatorul a achitat o suma in 2014, acesta a venit la un moment dat cu un certificat de handicap de care functionarul nu a avut cunostinta. De asemenea, functionarul s-a sesizat din oficiu, astfel incat s-a recalculat taxa pentru impozit. Acest certificat de handicap a fost depus inainte de emiterea titlului executoriu. De asemenea, mai afirma faptul ca, in anul 2007 cei cu acest grad de handicap nu beneficia de scutire de la taxele locale.

 Contestatorul, invedereaza instantei faptul ca, acest certificat de handicap nu are legatura cu prezenta cauza; mai mult decat atat de fiecare data cand se prezenta la Taxe si Impozite nu i s-a adus la cunostinta nimic de catre furnizor despre achitarea impozitului pe cladire, respectiv din 2009 si pana in 2014.

 Reprezentantul intimatei precizeaza ca acest proces verbal i-a fost comunicat contestatorului.

 Instanta, pune in vedere reprezentantului intimatei sa faca dovada comunicarii procesului verbal catre contestator.

 Contesatatorul precizeaza ca nu i-a fost comunicat acest proces verbal – mai mult decat atat, daca ar fi primit acest proces verbal ar fi beneficiat de reducerea de 10%.

 Instanta, acorda cuvantul pe probe.

 Contestatorul, solicita proba cu inscrisuri depuse la dosar.

 Reprezentantul intimatei, solicita proba cu inscrisuri depuse la dosar – nu detine alte inscrisuri din dosarul de executare.

 În temeiul dispoziţiilor art.258 raportat la dispoziţiile art.255 NCPC, instanţa încuviinţează pentru părţi proba cu înscrisurile aflate la dosarul cauzei apreciind că aceasta este admisibilă şi poate conduce la soluţionarea cererii.

 Partile, nu mai formuleaza alte cereri.

 Nemaifiind alte probe de administrat, instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe dezbateri.

Contestatorul, solicita admiterea contestatiei la executare.

Reprezentantul intimatei, solicita respingerea contestatiei la executare, motivat de faptul ca, recalcularea s-a facut in termen iar contestatorul nu a beneficiar de scutire.

S-au declarat dezbaterile inchise, trecandu-se la deliberare.

I N S T A N T A

- deliberand –

Prin contestaţia la executare inregistata in data de .......... sub nr. ............... la Judecatoria Bacau contestatorul T.V. a formulat contestatie la executare impotriva titlului executoriu  nr. ............. si somatiei nr. ...................

In motivare arata ca a platit in mod valabil taxele si impozitele locale  , a fost de buna credinta , nu a fost informat cu privire la faptul ca nu mai beneficia de scutire de impozit , fiind-i recalculate impozitele pe ultimii 5 ani , scutirea ne mai fiind valbila de peste 7 ani , lucru de care nu avea cum sa aiba cunostiinta .

In drept a invocat prevederile Codului de procedura fiscala  , Copdul fiscal.

In sustinere a depus in  copie titlul executoriu nr. ................... si somatia  nr. ................., chitanta , decizie de impunere , adresa nr. ..............., certificat de atestare fiscala ,  si proces verbal

Cererea a fost legal timbrata.

Prin precizarile depuse in data de 30,01,2015 contestatorul a invederat instantei faptul ca a benficiat de scutire de la plata acestui impozit motivat de faptul ca era incadradat cu handicap de gradul II .

In sprijinul acesteia a depus : proces verbal de instiintare debite , cont fiscal , certificat de atestare fiscala ,  adresa incetare poprire .

Intimatul legal citat  nu a depus intampinare  dar s-a prezentat in fata instantei de judecata .

La cererea instantei a depus : titlul executoriu nr. ................. si somatia  nr. ................,adresa de infiintare a popririi , proces verbal din data de 16,07,2014, adrese emise de Directia economica .

In baza art.258 Cod procedura civila , instanta a incuviintat si a administrat proba cu inscrisurile de la dosarul cauzei , acestea fiind pertinente , concludente si utile solutionarii cauzei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

In fapt , din analiza insrisurilor depuse la dosarul cauzei , instanta retine urmatoarele :

Prin somatia nr. ..............., contestatorul era somat sa achite suma de 1703 lei compusa din debit in cuantum de 777,24 lei si accesorii in cuantum de 626,53 lei , aceasta somatie fiind emisa in urma emiterii titlului executoriu nr. .................., ambele legal comunicate catre contestator .

Instanta mai retine ca debitul de 774,24 lei reprezinta diferenta impozit pe cladiri pe anul 2010 si recalculare a impozitului pe cladiri din anul 2009 pana la data de 30,09,2014 la care se aduga taxa de salubritate aferenta anului 2014 . La aceste debite s-au calculat accesorii in cuantum de 926,53 lei . Asa cum rezulta din actele de la dosarul cauzei precum si din sustinerile reprezentantului intimatei , in cauza nu exista un dosar de executare silita , nu exista un dosar fiscal al contestatorului , intimata procedand direct la emiterea actelor de executare silita in baza unui proces verbal necomunicat vreodata contestatorului , intocmit din oficiu la data de 16,07,2014 . Din raspunsurile reprezentantului intimatei precum si din inscrisurile depuse la dosarul cauzei , instanta mai retine si faptul ca caeste debite au fost recalculate deoerece s-a constatat ca incadrarea in handicxap de gradul II a contestatorului , nu ii mai dadea dreptul acestuia sa beneficieze de vreo scutire inca din anul 2007 , debitele fiind calculate pentru ultimii 5 ani pentru incadrarea in termenul de prescriptie .

In drept, instanta retine incidenta in cauza a prevederilor  art.172 Cod procedura fiscala unde se arata ca :

(1) Persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii.

(3) Contestaţia poate fi făcută şi împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanţă judecătorească sau de alt organ jurisdicţional şi dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.

Fata de acesta prevedere legala , instanta retine ca titlul executoriu a fost emis cu incalcarea dispozitiilor art. 141 alin. 1 si 1ind.1 din Codul de procedura fiscala  :

1) Executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de către organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

(1^1) În titlul executoriu emis, potrivit legii, de organul de executare prevăzut la alin. (1) se înscriu toate creanţele fiscale neachitate la scadenţă, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri ale bugetului general consolidat, precum şi accesoriile aferente acestora, stabilite în condiţiile legii.

Cu excepţia cazului în care prin lege se prevede că un înscris constituie titlu executoriu, niciun titlu executoriu nu se poate emite în absenţa unui titlu de creanţă în baza căruia se stabilesc, în condiţiile legii, creanţe fiscale principale sau accesorii.

Se retine incidenta in cauza a dispoziilor mentionate mai sus , chiar daca ele se refera la taxele si impozitele datorate bugetului consolidat al statului , deoarece pentru recuperarea taxelor si impozitelor locale legea nu prevede alta procedura dar si in consideratia faptului ca  ca acestea sunt prevazute de  titlul IX al Codului fiscal , fapt ce atrage aplicabilitatea generala a prevderilor art. 1 din Codul de procedura fiscala unde se arata ca :

(1) Prezentul cod reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat şi bugetelor locale, prevăzute de Codul fiscal**).

In consecinta , vazand aceste dispozitii legale , instanta constata ca titlul executoriu nr............... a fost emis de intimata in lipsa unui titlu de creanta valabil . Acest titlu era in mod imperativ necesar , deoarece debitul cuprins in acest titlu executoriu nu poate fi individualizat , intimata procedand  in mod nelegal la recalcularea  impozitului pe cladiri  din anul 2009 pana in anul 2014.Raportat la circumsstantele cauzei , in speta faptul ca acest debit reprezinta o recalaculare a impozitului pe cladiri datorat inca din anul 2007, instanta constata ca in cauza intimata ar fi trebuit sa emita o decizie de impunere  in forma celei prevazute in model 2006ITL 002 din Ordinul 1528/2006 al Ministrului Finatelor publice , in scopul stabilirii acestor creante fiscale care sa dea dreptul corelativ al intimatei  sa ceara plata  lor .

Astfel , potrivit  art. 23 din OG92/2003:

1) Dacă legea nu prevede altfel, dreptul de creanţă fiscală şi obligaţia fiscală corelativă se nasc în momentul în care, potrivit legii, se constituie baza de impunere care le generează.

(2) Potrivit alin. (1) se naşte dreptul organului fiscal de a stabili şi a determina obligaţia fiscală datorată.

De asemenea potrivit art.85,86 din OG92/2003:

Stabilirea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat

(1) Impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc astfel:

a) prin declaraţie fiscală, în condiţiile art. 82 alin. (2) şi art. 86 alin. (4);

b) prin decizie emisă de organul fiscal, în celelalte cazuri.

(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi în cazurile în care impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat sunt scutite la plată conform reglementărilor legale, precum şi în cazul unei rambursări de taxă pe valoarea adăugată.

ART. 86

Decizia de impunere

(1)Decizia de impunere se emite de organul fiscal competent. Organul fiscal emite decizie de impunere ori de câte ori acesta modifică baza de impunere, ca urmare a unor constatări prealabile ale organului fiscal sau în baza unei inspecţii fiscale.

In consecinta lipsa titlului de creanta atrage si  lipsa obligatiei de plata din partea contribuabilului contestator, precum is nulitatea titlului executoriu .

Se mai retine ca contestatorul are deschis rol fiscal pentru cladirile care fac obiectul impozitului , in conditiile in care intimata nu a facut dovada existentei vreunei  declaratii fiscale din partea contestatorului pentru inscrierea intiala a acestor bunuri la rolul  fiscal, asa cum prevede art. 81 din OG92/2003:

1) Declaraţia fiscală se depune de către persoanele obligate potrivit Codului fiscal, la termenele stabilite de acesta.

(1^1) Declaraţiile fiscale sunt documente care se referă la:

c) bunurile şi veniturile impozabile, precum şi alte elemente ale bazei de impozitare, dacă legea prevede declararea acestora;

d) orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora.

De asemenea instanta mai constata ca desi in cauza au fost calculate accesorii in cuantum de 926,53 lei totusi acestea au fost calculate de la sine putere , fara a fi emisa o decizie in acest sens in conditiile art. 88 alin.1 lit c din OG92/2003.

In consecinta , avand in vedere inexistenta acewstor acte care sa stea la baza emiterii unui titlu executoriu valabil , instanta urmeaza sa admita contestatia la executare formulata de contestator T.V. si va dispune anularea anularea somatiei nr............. si a titlului executoriu nr................

Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

 Admite contestatia la executare formulata de contestator T.V. in contradictoriu cu intimata UAT

Dispune anularea somatiei nr................. si a titlului executoriu nr..................

Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

Pronuntata in sedinta publica, azi ....................