Conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere.

Sentinţă penală 11 din 28.01.2016


Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa reprezentat de  Procuror BR.

Pe rol se află  judecarea cauzei penale privind pe  inculpatul IIV, trimis în judecată în stare de libertate pentru infracţiunea de ,,conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere’’  prev. de art. 335 al.2 Cp.

La apelul nominal făcut în şedinţa  publică, lipsă inculpatul, reprezentat de av. oficiu CIC.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează următoarele:

- obiectul cauzei: conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere

- stadiul procesului fond

- procedura de citare legal îndeplinită fila 26 dosar

- IPJ Caraş Severin a depus la dosarul cauzei cazierul judiciar, după care:

Instanţa constată depus la dosarul cauzei cazierul judiciar actualizat al inculpatului.

Instanţa, constatând că nu mai sunt alte cereri sau excepţii de formulat, în baza dispoziţiilor art. 387 Cpp constată terminată cercetarea judecătorească, şi potrivit dispoziţiilor art. 388 Cpp deschide dezbaterile şi acordă cuvântul în ordinea prevăzută de alin. 1 al aceluiaşi articol.

Reprezentantul Ministerului Public solicită condamnarea inculpatului lăsând la aprecierea instanţei modul de executare a pedepsei, cu cheltuieli de judecată.

Av. oficiu CIC solicită condamnarea inculpatului la o pedeapsă sub supraveghere.

Deliberand asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele:

1.Actul de sesizare al instanţei

Prin rechizitoriul nr. .. al Parchetului de pe lângă J. O.a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul IIV, trimis în judecată în stare de libertate pentru infracţiunea de ,, conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere’’  prev. de art. 335 al.2 Cp.

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că la data de 14.10.2014 inculpatul IIVa fost surprins de organele de poliţie în timp ce conducea autoturismul marca . cu nr. de înmatriculare . pe D.J. . în loc. B, având permis reţinut din data de ...

Inculpatul a declarat că permisul e conducere îl are la domiciliul său din localitatea ., ocazie cu care organele de urmărire penală au efectuat verificări în baza de date de unde a rezultat că inculpatul are permisul reţinut ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni la regimul circulaţiei.

Ulterior, inculpatul nu a mai putut fi audiat, fiind plecat în străinătate, într-un loc necunoscut.

2. Probaţiune.

2.1. Poziţia inculpatului şi declaraţia martorilor

Inculpatul, în faza de urmărire penală a avut o atitudine de recunoaştere a infracţiunii săvârşite.

În faza de judecată instanţa a dispus citarea inculpatului însă acesta nu s-a prezentat în vederea audierii.

Faptele reţinute în sarcina inculpatului se dovedesc cu următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii, declaraţie inculpat, adresa Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor .., acte de căutare, proceduri de citare, fişă cazier judiciar.

Din fişa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că acesta are antecedente penale, fiind condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare conform art. 81, 82 Cod penal cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

3. Dispoziţii legale aplicabile.

Potrivit prevederilor art. 335 alin. 2 Cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Potrivit disp art 16 Cod Penal,  fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală.

(2) Vinovăţie există când fapta este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită.

(3) Fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul:

a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte;

b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui.

(4) Fapta este săvârşită din culpă, când făptuitorul:

a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce;

b) nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă.

(5) Există intenţie depăşită când fapta constând într-o acţiune sau inacţiune intenţionată produce un rezultat mai grav, care se datorează culpei făptuitorului.

(6) Fapta constând într-o acţiune sau inacţiune constituie infracţiune când este săvârşită cu intenţie. Fapta comisă din culpă constituie infracţiune numai când legea o prevede în mod expres.

Potrivit art 74 Cod Penal :

(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:

a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;

b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;

c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;

d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;

e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;

f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;

g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

(2) Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea.

4. Starea de fapt reţinută de instanţă.

Văzând probele administrate în cauza, instanţa reţine că la data de la data de .. inculpatul IIV a fost surprins de organele de poliţie în timp ce conducea autoturismul marca ..cu nr. de înmatriculare …. în loc. .., având permis reţinut din data de ….

Faptele mai sus descrise întrunesc elementele constitutive  ale infracţiunilor prevazute si pedepsite de art. 335 al. 2 Cod Penal.

5. Vinovăţia inculpatului.

Instanţa constată că inculpatul se face vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute si pedepsite de art. 335 al. 2 Cod Penal.

Astfel, fapta inculpatului de a conduce un autoturism având permisul de conduecre reţinut, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere” prev. de art. 335 al. 2 C.p.

5.2. Forma vinovatiei:

Prin prisma probelor administrate in cauza se poate retine ca inculpatul prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui, fata de care, în condiţiile art. 16 Cod Penal, instanţa reţine că forma vinovăţiei inculpatului în săvârşirea faptei mai sus reţinute este cea a intenţiei.

6. Sancţiunea aplicată:

Conform art. 74 Cod penal , stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:

a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;

b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;

c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;

d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;

e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;

f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;

g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Văzând starea de fapt reţinută de instanţă, reţinând ca gravitatea faptelor săvârşite de către inculpat reiese din însăşi natura faptelor comise, infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere,  fiind o infracţiune de pericol, văzând şi conduita inculpatului după săvârşirea infracţiunii, inculpatul a recunoscut fapta în faza de urmărire penală, însă în faza judecăţii inculpatul nu s-a prezentat în vederea audierii, instanţa urmează a condamna inculpatul la următoarele  pedeapse:

În baza art. 335 alin 1 Cod Penal, va condamna pe inculpatul IIV, la o pedeapsa de 1 (un) an închisoare.

Va interzice inculpatului pe o perioada 5 ani drepturile prevăzute de art. 66 alin 1, lit. a, b Cod Penal.

În baza art. 65 Cod Penal, va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin 1, lit. a, b Cod Penal, ce au fost interzise inculpatului ca pedeapsă complementară.

7. Acţiunea civilă:

In cauza nu exista actiune civila alaturata actiunii penale.

8. Cheltuieli judiciare

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. va obliga inculpatul la plata sumei de 510 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 260 lei in sarcina Ministerului Justiţiei, reprezentând onorariu avocat din oficiu CIC.

În baza art. 335 alin 1 Cod Penal, condamnă pe inculpatul IIV, la o pedeapsa de 1 (un) an închisoare.

Interzice inculpatului pe o perioada 5 ani drepturile prevăzute de art. 66 alin 1, lit. a, b Cod Penal.

În baza art. 65 Cod Penal, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin 1, lit. a, b Cod Penal, ce au fost interzise inculpatului ca pedeapsa complementara.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de 510 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 260 lei in sarcina Ministerului Justiţiei, reprezentând onorariu avocat din oficiu CIC.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea către părţi a copiei minutei.