Suspendare executare act administrativ

Sentinţă civilă 1264/2015 din 23.10.2015


Titlu:  suspendare executare act administrativ

Domeniul asociat: cereri

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Sentinţa nr. 1264/2015

Şedinţa publică de la 23 octombrie 2015

Pe rol fiind judecarea cauzei contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamanta X, în contradictoriu cu pârâta Y, având ca obiect litigiu privind funcţionarii publici (Legea nr. 188/1999).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns reclamanta asistată de avocat A. A. în substituire pentru avocat N. F. M., cu delegaţie de substituire depusă la dosarul cauzei, lipsă fiind reprezentantul pârâtei.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează că reclamanta nu a depus la dosarul cauzei diploma de licenţă în original, după care,

Avocat A. A. pentru reclamantă învederează că a făcut demersuri pentru a obţine diploma de licenţă şi depune în dovedire adeverinţa nr. ... eliberată de ...

La interpelarea instanţei, apărătoarea reclamantei învederează că nu solicită un nou termen de judecată pentru a fi pusă în discuţie suspendarea cauzei până la soluţionarea unei eventuale cauze privind eliberarea diplomei de licenţă.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat, instanţa constată cercetarea judecătorească încheiată, declară deschise dezbaterile şi acordă cuvântul părţilor asupra cererii de chemare în judecată.

Avocat A. A. pentru reclamantă, având cuvântul, solicită admiterea acţiunii cu precizarea depusă ulterior, fără cheltuieli de judecată, şi respingerea excepţiei invocate.

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj – Secţia contencios Administrativ şi Fiscal la data de ..., sub nr. ..., reclamanta X a chemat în judecată pârâta Y – reprezentantă de P. P. O., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să fie obligată pârâta la emiterea deciziei cu privire la salarizarea/promovarea sa, raportat la prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor publici, republicată (2), cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile H.G. nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare; precum şi obligarea pârâtei la plata unor despăgubiri băneşti (majorarea salariilor restante) indexate, majorate şi reactualizate, precum şi cu celelalte drepturi băneşti de care ar fi beneficiat ca salariat începând cu data de ... în urma promovării în grad profesional - funcţionar public.

De asemenea, reclamanta a mai solicitat şi obligarea pârâtei la plata de daunelor morale, cât şi la plata cheltuielilor de judecată ocazionate cu acest proces.

La motivarea în fapt, reclamanta a precizat că este salariată în cadrul Y, în cadrul serviciului financiar – contabilitate, precum şi faptul că a absolvit ..., programul de studii ... în cadrul ... promoţia ...

Aceasta a mai precizat că deşi au trecut mai mult de trei ani de când a absolvit facultatea nici până în prezent nu a fost promovată şi salarizată conform studiilor superioare, deşi desfăşoară activitate pe funcţie care necesită studii superioare, precizând că îndeplineşte toate condiţiile art. 65 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, republicată, privind Statutul funcţionarilor publici: „a) să aibă cel puţin 3 ani vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează; b) să fi obţinut cel puţin calificativul „bine” la evaluarea anuală a performantelor individuale în ultimii 2 ani calendaristici; c) să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentei legi.”

Deşi, reclamanta X a precizat că i-a solicitat pârâtei verbal să fie promovată/salarizată de nenumărate, însă aceasta i-a comunicat un răspuns foarte evaziv, menţionând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a putea fi soluţionata cererea s, motiv pentru care a formulat o cerere şi către I. P. – J. G., care i-a comunicat că dacă sunt îndeplinite condiţiile art. 65 alin. 2 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici, republicată cu modificările şi completările ulterioare, pârâta Y are obligaţia să organizeze până la finele semestrului I al anului ..., concursul sau examenul de promovare.

Astfel, potrivit prevederilor art. 108 din H.G. nr. 611/2008  alin. 3 lit. c se prevede că „atunci când pe parcursul perioadei evaluate funcţionarul public dobândeşte o diplomă de studii de nivel superior şi urmează să fie promovat în condiţiile legii într-o funcţie publică corespunzătoare studiilor absolvite”, această evaluare are loc anual, deşi reclamanta a absolvit facultatea din 2011, pârâta nu a făcut nici un demers în vederea promovării/salarizării.

Reclamanta a menţionat că este singura dintre angajaţii pârâtei care nu a fost salarizată/promovată.

Referitor la daunele morale solicitate, aceasta a solicitat instanţei de judecată să aprecieze că, întrucât nu i s-a emis decizia cu privire la salarizarea/promovarea sa, raportat la prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor publici, republicată (2), cu modificările şi completările ulterioare, i-a fost afectată reputaţia profesională, nu s-a avut în vedere că are o vechime în muncă şi o vârstă care merită respect, apreciind că imaginea sa în societate a fost defăimată faţă de colegii săi.

În consecinţă, faţă de aspectele învederate, reclamanta a solicitat admiterea cererii de chemare în judecată aşa cum a fost formulată.

În probaţiune, s-a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, precum şi a oricărei alte probe necesare pentru soluţionarea prezentei cauze.

În drept, cererea de chemare în judecată a fost întemeiată pe dispoziţiile Legii nr. 554/2004, Legea nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici, republicată cu modificările şi completările ulterioare, HG nr. 611/2008, art. 14 din Ordinul Preşedintelui A.N.F.P. nr. 1932/2009, iar în dovedire au fost depuse în xerocopie conforma cu originalul următoarele înscrisuri: cartea de identitate, adeverinţă ..., adresa nr. ... emisă de Y, adresele nr. ..., ... emise de I. P. – J. G., taxa judiciară de timbru în cuantum de ... lei.

La data de ..., pârâta Y, judeţul ..., a depus la dosarul cauzei, prin serviciul registratură, întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată ca fiind nefondată şi neîntemeiată.

În motivare, pârâta a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Y, judeţul ..., potrivit dispoziţiilor art. 36 C. pr. civ.

Astfel, conform prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea nr. 215/2001, republicată, modificată şi completată ulterior: „unităţile administrativ - teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu. Acestea sunt subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de înregistrare fiscală şi ale conturilor deschise la unităţile teritoriale de trezorerie, precum şi la unităţile bancare. Unităţile administrativ-teritoriale sunt titulare ale drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din ... raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii.”, iar potrivit art. 23, alin. (2) din Legea nr. 215/2001, republicată „Consiliile locale şi primarii funcţionează ca autorităţi ale administraţiei publice locale şi rezolvă treburile publice din comune, oraşe şi municipii, în condiţiile legii.”

De asemenea, pârâta a mai indicat în susţinere şi dispoziţiile art. 64 din Legea nr. 188/1999, republicată privind Statutul funcţionarilor publici: „(1) Promovarea este modalitatea de dezvoltare a carierei prin ocuparea unei funcţii publice superioare. (2) Promovarea în funcţia publică de execuţie în gradul profesional imediat superior celui deţinut de funcţionarul public se face prin concurs sau examen, organizat semestrial de către autorităţile şi instituţiile publice, prin transformarea postului ocupat de funcţionarul public ca urmare a promovării concursului sau examenului. Fişa postului funcţionarului public care a promovat în funcţia publică se completează cu noi atribuţii şi responsabilităţi sau, după caz, prin creşterea gradului de complexitate a atribuţiilor exercitate”, art. 65 „(1) Concursul sau examenul de promovare în gradul profesional se organizează de autoritatea sau instituţia publică, în limita funcţiilor publice rezervate promovării, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate. (2) Pentru a participa la concursul sau examenul de promovare în gradul profesional imediat superior celui deţinut, funcţionarul public trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: a) să aibă cel puţin 3 ani vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează; b) abrogată; c) să fi obţinut cel puţin calificativul „bine” la evaluarea anuală a performantelor individuale în ultimii 2 ani calendaristici; d) să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentei legi.”; art. 125, alin. (2) din H.G. nr. 611/2001, actualizată, „examenul sau concursul se organizează anual, până la data de 15 august a fiecărui an, de către autoritatea sau instituţia publică în al cărei stat de funcţii se află funcţiile publice, cu avizul Agenţiei.”; art. 23 din Legea nr. 188/1999, republicată, „alin. (3) Planul de ocupare a funcţiilor publice se întocmeşte centralizat, pe fiecare ordonator principal de credite şi pe fiecare instituţie din subordinea acesteia sau finanţată prin bugetul său. alin. (4) În situaţia prevăzută la alin. (2) lit. a), planul de ocupare a funcţiilor publice se aprobă prin hotărâre a Guvernului. În situaţia prevăzută la alin. (2) lit. b), planul de ocupare a funcţiilor publice se aprobă prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean. alin. (5) Pentru autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică locală, proiectul planului de ocupare a funcţiilor publice se transmite Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu 45 de zile înainte de data aprobării.”

Aşadar, în situaţia în care Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici constată neregularităţi în structura acestuia, autorităţile sau instituţiile publice au obligaţia de a modifica proiectul planului de ocupare a funcţiilor publice, pe baza observaţiilor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în conformitate cu prevederile legale.

Pârâta a mai menţionat faptul că până la data promovării acţiunii nu erau întrunite cerinţele cumulative pentru promovarea în grad profesional ca funcţionar public a părţii reclamante.

În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 205 - 208 C. pr. civ.

În probaţiune, s-a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, iar în baza art. 223 alin. 3 din Legea nr. 134/2010, republicată - C. pr. civ., s-a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă.

Prin răspunsul la întâmpinarea formulată la data de ..., prin serviciul registratură, reclamanta X a solicitat cu privire la excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei Y respingerea acesteia ca nefondată, indicând în susţinere prevederile art. 61 din Legea nr. 215/2001, iar pe fondul cauzei a solicitat admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, reiterând în susţinere motivele din cererea de chemare în judecată formulată.

În probaţiune, reclamanta a solicitat administrarea probei cu interogatoriul în cadrul căreia să fie audiat Y.

În drept, răspunsul la întâmpinare a fost întemeiat pe prevederile art. 205 C. pr. civ.

La termenul de judecată din data de ..., apărătorul reclamantei X, avocat N. F. M., a depus la dosarul cauzei precizare la acţiune prin care a solicitat ca pârâta să fie obligată să facă demersuri necesare în vederea organizării examenului de promovare, concurs, pentru persoanele care au absolvit facultatea.

Analizând cu prioritate excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Y, potrivit art. 248 alin. 1 C. pr. civ., instanţa reţine următoarele:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – secţia contencios administrativ şi fiscal a constatat în mod constant că, în drept, sunt persoane juridice de drept public comunele, oraşele, municipiile, judeţele (art. 19 din Legea nr. 215/2001), adică unităţile administrativ – teritoriale, însă aceste persoane juridice pot sta în justiţie prin reprezentanţii lor legali, anume primarii ori prefecţii, art. 67 alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi art. 87 pct. 2 C. pr. civ. Este real că legiuitorul, cu ocazia adoptării diverselor acte normative, nu a fost consecvent în folosirea aceloraşi termeni pentru desemnarea persoanelor juridice de drept public ori cu privire la reprezentanţii legali ai acestora, însă, instanţelor judecătoreşti, în baza rolului activ, le revine obligaţia de a califica şi reţine „denumirea” acestor persoane juridice pe care o apreciază a fi cea mai indicată în raport de litigiul dedus judecăţii şi de actele normative apreciate a fi incidente raportului juridic dedus judecăţii.

Potrivit art. 77 din Legea nr. 215/2001, primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ - teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.

Cu toate acestea, jurisprudenţa instanţei supreme a consacrat identitatea pe plan procesual între „primărie” şi „primar”, astfel încât apărarea reclamantei întemeiată pe lipsa capacităţii de folosinţă a primăriei este neîntemeiată, cu atât mai mult cu cât însăşi plângerea contravenţională este formulată de „P. M.”, aşa cum se susţine şi prin întâmpinare.

Prin urmare, faţă de considerentele expuse, se va dispune respingerea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a Y, greşit denumită astfel, fiind vorba de fapt de capacitate de folosinţă.

Pe fondul cauzei se reţine că reclamanta este funcţionar public în cadrul Y, iar din adeverinţa nr. ... rezultă că aceasta a dobândit titlul de licenţiat în ştiinţe economice, fiind absolventă a ... din cadrul ...

Potrivit art. 64 din Legea - (1) Promovarea este modalitatea de dezvoltare a carierei prin ocuparea unei funcţii publice superioare; (2) Promovarea în funcţia publică de execuţie în gradul profesional imediat superior celui deţinut de funcţionarul public se face prin concurs sau examen, organizat semestrial de către autorităţile şi instituţiile publice, prin transformarea postului ocupat de funcţionarul public ca urmare a promovării concursului sau examenului. Fişa postului funcţionarului public care a promovat în funcţia publică se completează cu noi atribuţii şi responsabilităţi sau, după caz, prin creşterea gradului de complexitate a atribuţiilor exercitate.

De asemenea, în temeiul art. 65 - (1) Concursul sau examenul de promovare în gradul profesional se organizează de autoritatea sau instituţia publică, în limita funcţiilor publice rezervate promovării, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate; (2) Pentru a participa la concursul sau examenul de promovare în gradul profesional imediat superior celui deţinut, funcţionarul public trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: a) să aibă cel puţin 3 ani vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează; c) să fi obţinut cel puţin calificativul "bine" la evaluarea anuală a performanţelor individuale în ultimii 2 ani calendaristici; d) să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentei legi.

O dispoziţie asemănătoare se regăseşte în H.G. nr. 611/2007 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici respectiv art. 125 – (1) Funcţionarii publici pot promova într-un grad profesional superior pe bază de examen sau concurs, în limita funcțiilor publice rezervate promovării din planul de ocupare a funcțiilor publice și în limita fondurilor bugetare; (2) Examenul sau concursul se organizează anual, până la data de 15 august a fiecărui an, de către autoritatea sau instituţia publică în al cărei stat de funcţii se află funcţiile publice, cu avizul Agenţiei.

Faţă de aceste considerente, se reține că nu există arhivate în perioada ultimilor trei ani rapoarte anuale de evaluare pentru reclamantă, iar instanţa de judecată nu se poate substitui evaluatorului, aşa cum este definit de art. 3 lit. e din H.G. nr. 611/2007 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici pentru a verifica una dintre condițiile cumulative cerute pentru a participa la concursul sau examenul de promovare (persoana din cadrul autorității sau instituției publice cu atribuții de conducere a compartimentului în cadrul căruia își desfășoară activitatea funcționarul public evaluat sau, după caz, care coordonează activitatea respectivului funcționar public).

Instanţa mai reţine că reclamanta s-a adresat instituţiei pârâte cu petiţia nr. ..., deci cu câteva luni înainte de a se adresa instanței de judecată, motiv pentru care se apreciază că aceasta nu s-a considerat prejudiciată până în acel moment, deși a absolvit facultatea în anul ...

În aceste condiții, reclamanta ar fi trebuit să solicite cu prioritate evaluarea sa pe ultimii ani și verificarea/suplimentarea fondurilor bugetare, cu avizele necesare, pentru a i se răspunde solicitării sale, pe baza criteriilor legale.

Așadar, având în vedere că solicitările principale sunt apreciate neîntemeiate la acest moment, cererea privind acordarea daunelor morale este deopotrivă neîntemeiată, urmând a se dispune respingerea întregii cereri de chemare în judecată, pentru considerentele de fapt și de drept expuse.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Y.

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta X, CNP ..., cu domiciliul în ..., în contradictoriu cu pârâta Y, cu sediul în ....

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj – secţia contencios administrativ şi fiscal.

Pronunţată în şedinţa publică de la 23 octombrie 2015.