Fond funciar. Anulare parţială titlu de proprietate

Sentinţă civilă 241 din 16.03.2010


Prin acţiunea înregistrată la Judecătoria T.M., reclamantul D.D., a chemat în judecată pârâtele Comisia Locală de Fond Funciar a mun.T.M. şi Comisia Judeţeană pentru stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor – T, solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce va pronunţa, să dispună anularea parţială a titlului de proprietate emis pe numele autorului său, S.N., în sensul radierii suprafeţei de 0,0288 ha teren intravilan, care din eroare a fost trecută pe acest titlu.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că a fost instituit legatar universal de către S.N. iar, prin hotărâre judecătorească, i-a revenit în deplină proprietate întreaga masă succesorală rămasă de pe urma defunctului.

Reclamantul a mai arătat că terenul a aparţinut numiţilor S.M. (soţia defunctului S.N.) şi, lui D.C., în cote de câte 1 fiecare, conform certificatului de moştenitor emis în urma decesului autoarei D.P.

Instanţa a reţinut că, urmare a cererii formulate în baza Legii 18/1991 de S.N., autorul reclamantului , Comisia judeţeană de fond funciar i-a reconstituit acestuia dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 3,85 ha teren, din care 0,0288 ha teren intravilan şi s-a emis titlul de proprietate contestat.

Potrivit disp.art.III alin.1 lit.a pct.i din Legea 169/1997, sunt lovite de nulitate absolută, potrivit legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, actele de reconstituire în favoarea unor persoane care nu au avut niciodată teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie sau la stat sau care nu au moştenit asemenea terenuri.

În speţă, în urma probelor administrate, instanţa a stabilit că terenul intravilan a fost proprietatea defunctei S.M. ( soţia defunctului S.A.)şi a fratelui acesteia, D.C., în cote de câte 1 fiecare, în calitate de moştenitori ai defunctei D.P., conform certificatului de moştenitor depus la dosar de reclamant.

Drept urmare, instanţa a constatat că defunctul S.N., autorul reclamantului, nu era îndreptăţit la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de teren intravilan şi cum  reclamantul, în calitate de legatar universal al defunctului, avea calitate procesuală activă în cauză, precum şi un interes legitim justificat prin aceea că doreşte să întocmească documentaţia necesară înscrierii imobilului în cartea funciară, instanţa a admis acţiunea reclamantului.

Domenii speta