Fond funciar. Constatare nulitate absolută parţială a titlului de proprietate ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate pe numele unor persoane neîndreptăţite ( care au renunţat expres la succesiune).

Sentinţă civilă 38 din 18.01.2011


 Prin actiunea înregistrata la Judecatoria T.M., reclamantele T. F., T. T. M., au chemat în judecata pe pârâtele  F. P., R. M., M. R., Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Teleorman si Comisia Locala pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a comunei Lita, judetul Teleorman, solicitând instantei ca,  prin hotarârea ce va  pronunta, sa constate nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate nr.400891 din 26 mai 2009 si sa se dispuna radierea de pe titlu a pârâtelor F. P., R. M. si a defunctei U. I.

În motivarea actiunii, reclamantele au  aratat ca pârâtele F. P. si R. M. precum si  defuncta  U. I. sunt surorile defunctului T. P.  iar acestora si mamei lor, defuncta T. V.

 le-a fost reconstituit , în indiviziune, dreptul de proprietate asupra terenurilor  arabile si curti constructii, în suprafata totala de 3,2500 ha , ce au apartinut autorului lor defunctul T. M., prin titlul d proprietate nr.400891/26 mai 2009.

Reclamantele au mai aratat ca, la data de 4 iulie 2008, a decedat T. P. iar mostenitoare legale ale defunctului au ramas ele reclamantele,  T. F. în calitate de sotie supravietuitoare, T. T. M. si D.  M. F. în calitate de fiice.

Pârâta M. R. este mostenitoarea legala (fiica) defunctei U. I., iar defuncta T. V. a fost sotia supravietuitoare a defunctului T. M.

Reclamantele au sustinut ca , în mod gresit, au fost înscrise pe titlul de proprietate defuncta U. I. si  pârâtele F. P. si R. M., acestea nefiind  îndreptatite a li se reconstitui dreptul de proprietate asupra terenurilor ce au apartinut tatalui lor, defunctul T. M., întrucât au renuntat expres la  succesiunea acestuia, asa cum rezulta din certificatul de mostenitor  nr.286/27 decembrie 1966 întocmit de fostul Notariat de Stat Turnu Magurele.

În drept si-au întemeiat cererea pe dispozitiile art. III titlul V din Legea 247/2005.,Au anexat actiunii (în copii certificate): titlu de proprietate nr.400891/26.05.2009, emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Teleorman, extras din registrul de deces, certificat de mostenitor nr. nr.286/27 decembrie 1966 întocmit de fostul Notariat de Stat al Raionulul Turnu Magurele, Regiunea Bucuresti, certificat de deces si împuternicire avocatiala.

În dovedirea actiunii reclamantele au mai depus la dosar (în copii certificate) acte  de stare civila ( certificate de nastere si de casatorie).

Pârâtele nu au formulat întâmpinare  dar , în aparare pârâta M. R.  a depus la dosar certificat de mostenitor nr.65/28 februarie 1966 la BNP P. P. ( în copie certificata).

Din oficiu, instanta a solicitat pârâtei Comisiei  Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Teleorman, sa comunice documentatia ce a stata la baza emiterii titlului de proprietate, documentatie ce a fost anexata dosarului.

Analizând materialul probator administrat în cauza, respectiv înscrisurile depuse la dosar de reclamante si înscrisurile comunicate de pârâta Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Teleorman, instanta retine ca a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata totala de 3,2500 ha teren, pe raza comunei Lita, judetul Teleorman, pe numele pârâtelor F. P. si R. M. si anumitilor T. V., T. P. si U. I., în calitate de  succesori ai defunctului T. M.

În baza legilor fondului funciar nr.18/1991 si nr.1/2000, modificat prin Legea 247/2005, a fost emis titlul de proprietate nr.400891/26.05.2009 de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Teleorman.

 Din continutul sentintei civile nr.1096/20 august 2008 pronuntata de Judecatoria  Turnu Magurele , instanta retine ca T. V. a fost sotia supravietuitoare a defunctului T. M, iar T. P., U. I. si pârâtele F. P. si R. M. au calitatea de  copii ai defunctului T. M.

S-a mai retinut ca pârâta M. R. este mostenitoarea defunctei U. I, ca D. M. F. si T. T. M. sunt mostenitoarele lui T. P. si ca partile si-au recunoscut aceste calitati.

Din actele de stare civila depuse la dosar de reclamante, instanta retine ca T. P a decedat la data de 04.07.2008 si ca reclamanta T. F. este sotia supravietuitoare a acestuia, având calitatea de succesoare a acestuia.

Instanta  apreciaza astfel ca si reclamanta T. F. are calitate procesuala  activa în cauza.

Portivit  dispozitiilor  art.III alin(1) litera a, pct (i) din Legea 169/1997, sunt  lovite de nulitate absoluta, potrivit  legislatiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, actele de  reconstituire în favoarea persoanelor care nu erau îndreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituire, respectiv persoanele care nu au  mostenit asemenea terenuri.

Din continutul certificatului de mostenitor nr.286/27 decembrie 1966 emis de  fostul Notariat de Stat al Raionulul Turnu Magurele, Regiunea Bucuresti (filele 6-8), instanta mai retine ca mostenitori ai defunctului T. M. au ramas T. V. si T. P. iar U. I si pârâtele R.  M.  si F. P. au renuntat la succesiune defunctului.

Conform dispozitiilor art.696 cod civil „eredele ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede”, devenind o persoana straina de mostenirea fostului proprietar.

Astfel, acesta nu poate beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate, chiar daca a fost trecut, din greseala, pe titlul de proprietate a fost trecut, din greseala, pe titlul de proprietate.

Instanta va înlatura apararea pârâtei M. R, aparare însusita si de pârâtele F. P. si R. M., potrivit careia au renuntat doar la masa succesorala existenta în patrimoniul  autorului lor, la decesul acestuia, respectiv la imobilul casa de locuit si terenul aferent acestuia.

Astfel renuntarea la mostenire priveste atât bunurile existente în succesiune la data decesului autorului cât si cele ce eventual ar intra în succesiunea acestuia, transmiterea succesiunii având un caracter indivizibil.

Împrejurarea ca terenul arabil inclus în titlul de proprietate nu s-a gasit  în patrimoniul activ al  defunctului, asa cum au sustinut pârâtele, nu le îndreptateste pe acestea în calitate de renuntatori sa li se confere calitatea de  mostenitori, deoarece prevederile legii  fondului funciar nu pot fi interpretate în afara dispozitiilor Codului civil care reglementeaza institutia succesiunii.

Cum reconstituirea dreptului de proprietate s-a facut, în cauza, în calitate de succesori ai defunctului T. M. si cum  pârâtele F. P. si R. M., precum  si defuncta U. I. nu au calitatea de mostenitoare ale acestuia (renuntând la succesiunea defunctului), fiind trecute eronat pe titlul de proprietate, instanta va admite cererea  formulata de reclamantele T. F., T. T. M. si D.  M. F. împotriva  pârâtelor F. P., R. M., M. R., Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra terenurilor Teleorman si Comisia Locala  pentru stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Teleorman a comunei Lita, judetul Teleorman, va constata nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate nr.400891/26.05.2009 si va dispune radierea de pe titlu a numitelor F. P., R. M. si  U. I.

În baza dispozitiilor art.277 cod proc. civila, va obliga pârâtele F. P, R. M. si M. R. sa plateasca fiecare suma de 266,66 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.