Minori si Familie

Sentinţă civilă 1052 din 14.05.2012


Prin actiunea înregistrată pe rolul instantei sub nr. (…) reclamantul (…) a chemat in judecată pe pârâta (...), solicitand instantei ca prin hotărârea ce va pronunta să se dispună obligarea pârâtei să permită găzduirea de către reclamant a minorului (…) la domiciliul si/sau resedinta lui timp de trei zile săptămânal, conform următorului program : de luni orele 10,00 pana miercuri orele 18,00; să permită vizitarea minorului (…), la locuinta din (…)  si orice altă locuintă in care s-ar afla, atât de reclamant cât si de fratele acestuia, (…) împreună si/sau separate, in afara programului stabilit mai sus; să I se comunice in termen de maxim 3 zile de la pronuntare, informatii certificate privind starea de sănătate curentă a minorului (...) si să se permită deplasarea de urgentă a minorului (…), insotit de reclamant, la Clinica medicală (…), in vederea realizării investigatiilor medicale necesare si tratamentului recomandat de medici pentru vindecarea si recuperarea acestuia.

In motivarea actiunii reclamantul arată că s-a deplasat impreună cu minorul (…), la locuinta unde fiul cel mic, (…), in vârstă de (…) ani, a fost dus de pârâtă fără acordul lui, insă aceasta a refuzat să le permită accesul si orice contact dintre copilul său si reclamant, respective fratele acestuia.

A mai sustinut că, refuzul a fost mentinut chiar si in conditiile in care la faţa locului

 s-a prezentat si reprezentantul Serviciului pentru Protectia Copilului. A mai precizat că, are informatii privind o recentă boală de care ar suferi minorul, astfel că solicită ca parată să-i comunice in termen de 3 zile informatii certificate de cadre medicale de specialitate privind starea de sănătate actuală a minorului (…), astfel că solicită admiterea actiunii.

In drept, a invocat dispozitiile Legii nr. 272/2004 si art. 43 si art. 97 codul familiei.

In sedinta publică din (…) reclamantul a depus la dosar cerere modificatoare a cererii introductive

La data de (…) pârâta a formulat intampinare si cerere reconventională, prin care solicită respingerea cererii ca neintemeiată si admiterea cererii reconventionale

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Reclamantul/pârât şi pârâta/reclamantă s-au căsătorit în anul (…) dar s-au despărţit în fapt în luna (…), prin plecarea pârâtei/reclamante din domiciliul comun aflat în (…), la domiciliul părinţilor săi din (…). Din căsătoria părţilor au rezultat doi minori, respectiv (…), acesta din urmă fiind luat de către mama sa la plecarea din domiciliul comun iar celălalt minor a rămas la domiciliul tatălui său.

 Din cuprinsul tuturor înscrisurilor depuse la dosarul cauzei rezultă fără dubiu că între părţi există o stare conflictuală acută, generată de totalul dezacord cu privire la modul în care fiecare  trebuie să aibă legături personale cu copiii lor, după despărţirea în fapt. Această stare conflictuală a influenţat negativ comportamentul minorului (…) care prezintă tulburări emoţionale profunde. Situaţia deosebită a acestui copil a fost avută în vedere la motivarea sentinţei civile nr.(…), pronunţată de (…) în dosarul nr.(…), având ca obiect cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta (…) în contradictoriu cu pârâtul (…), prin care s-a solicitat obligarea acestuia din urmă să permită găzduirea de către reclamantă a acestui minor, timp de 3 zile pe săptămână, precum şi comunicarea oricărei măsuri luată cu privire la creşterea şi educarea minorului.

Instanţa sesizată cu această cerere a constatat că minorul (…)-în vârstă de (…) ani a fost, cel puţin, victima abuzului emoţional, aflându-se într-o situaţie de risc. S-a precizat că întreaga cercetare judecătorească nu a avut ca obiectiv elucidarea relelor tratamente aplicate minorului de ambii părinţi dar s-a constatat că minorul prezintă în plan emoţional, sentimente de culpabilitate şi inferioritate, apreciind că este vinovat de părăsirea domiciliului de către mamă, care îl preferă pe fratele său mai mic, din moment ce l-a ales pentru a-l lua la (…) iar pe el l-a lăsat cu tatăl său. Din moment ce nu a dorit să ia legătura cu el în decursul a 6 luni de separare, minorul crede că mama sa nu-l iubeşte. S-a constatat că minorul (…) prezintă profilul psihologic al copiilor cu părinţi separaţi, pe fondul căruia manifestă o fragilitate emoţională şi psihologică, având o nevoie majoră de securitate afectivă, de un cadrul familial constant şi stabil, de valorizare şi încurajare permanentă iar ceea ce poate pune în pericol dezvoltarea ulterioară a minorului sunt relaţiile deteriorate dintre părinţii săi, care nu au dat dovadă de o abordare matură şi asumată a problemelor copilului şi nici a problemelor personale.

În prezenta cauză instanţa a fost investită cu soluţionarea acţiunii formulată de reclamantul/pârât (…) privind stabilirea de legături personale cu celălalt copil minor, în vârstă de (…)ani şi (…) luni-în prezent. În mod firesc se poate aprecia că la această vârstă un copil nu poate realiza şi nici înţelege situaţia conflictuală a părinţilor săi dar aceasta nu înseamnă că nu poate fi influenţat de această stare. Fără pretenţia unei evaluări psihologice pe care instanţa o poate realiza se poate totuşi aprecia asupra existenţei unei stări de risc şi în cazul acestui copil, cu atât mai mult cu părinţii nu au făcut dovada unei relaxării a stării conflictuale reţinută de completul de judecată menţionat mai sus. Potrivit dispoziţiile art.14 din Legea nr.272/2004,  copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament. Copilul are dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea, precum şi cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior iar părinţii sau alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relaţiile personale ale acestuia cu bunicii, fraţii şi surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, decât în cazurile în care instanţa decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.

De asemenea, conform art.16 din acelaşi act normativ copilul care a fost separat de ambii părinţi sau de unul dintre aceştia printr-o măsură dispusă în condiţiile legii are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu ambii părinţi, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului. Instanţa judecătorească, luând în considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului poate limita exercitarea acestui drept, dacă există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială a copilului.

 În prezenta cauză se impune stabilirea unei modalităţi optime de concretizare a relaţiilor personale ale reclamantului/pârât cu minorul (…), prin raportare la situaţia conflictuală deosebită a părţilor, cât şi la starea psihică a celuilalt copil, generată tocmai de această împrejurare.

 La stabilirea acestei modalităţi instanţa are în vedere interesul superior al copilului, care presupune asigurarea unei stări sufleteşti, emoţionale şi materiale optime a copilului, cât şi a unei îngrijiri, creşteri şi educări într-un mediu propice dezvoltării normale a unui copil.

 Potrivit art.15 din Legea nr.272/2004 relaţiile personale se pot realiza prin întâlniri ale copilului cu părintele sau cu o altă persoană care are, potrivit legii, dreptul la relaţii personale cu copilul; vizitarea copilului la domiciliul acestuia; găzduirea copilului pe perioadă determinată de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit; corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul; transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit legii, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul; transmiterea de informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele său sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul. Transmiterea informaţiilor se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum şi a dispoziţiilor speciale vizând confidenţialitatea şi transmiterea informaţiilor cu caracter personal.

Pentru concretizarea unei modalităţi optime de realizare a relaţiilor personale ale reclamantului/pârât cu minorul (…) instanţa are în vedere atât relaţiile de familie prezentate, cât şi vârsta copilului, precum şi împrejurarea că distanţa dintre cele două localităţi de domiciliu ale părţilor este de peste (…) km şi nu, în ultimul rând necesitatea asigurării unei relaţii apropiate a celor doi fraţi.

Astfel se impune ca realizarea acestor legături să se facă prin luarea minorului (…) la locuinţa tatălui său, unde există condiţiile necesare unei bune îngrijiri şi unde relaţionarea tatălui cu cei doi copii şi a copiilor între ei se poate desfăşura cu un minim de stări conflictuale între părinţi. Având în vedere că minorul (…) locuieşte la mama sa se impune ca pârâta/reclamantă să asigure informaţii cu privire la orice schimbare a locuinţei acestuia, astfel încât celălalt părinte să poată beneficia de realizarea drepturilor şi obligaţiilor ce-i revin faţă de acest copil.

În privinţa capetelor de cerere privind obligarea pârâtei/reclamante la comunicarea informaţiilor privind starea de sănătate a minorului,a documentelor medicale privind tratamentele suportate începând cu data de (…), precum şi deplasarea minorului la o clinică specializată în vederea unei expertize medicale întrucât există informaţii că operaţia la ochi nu a reuşit în totalitate, instanţa reţine că aceste solicitări pot fi realizate în mod direct de către reclamantul/pârât, care exercită asupra minorului autoritatea părintească conferită prin lege.

Referitor la cererea reconvenţională formulată de pârâta/reclamanta instanţa constată că prin aceasta se solicită stabilirea unui program de vizitare a minorului la domiciliul din (…) sau luarea minorului la domiciliul (…) pe durata a (…) de ore. Or, după cum s-a arătat mai sus, dată fiind natura relaţiilor dintre părţi, vizitarea minorului la domiciliul pârâtei/reclamante ar putea genera noi discuţii în contradictoriu-ceea ce nu este de dorit-iar luarea minorului pe o durată de mai puţin (…) zile şi transportul dus-întors pe o distanţa totală de peste (…) km nu ar fi în beneficiul acestuia şi cu atât mai puţin, în interesul său.

Drept urmare, instanţa va admite în parte acţiunea formulată de reclamantul/pârât şi va respinge ca neîntemeiată cererea reconvenţională formulată de pârâta/reclamantă. Va obliga pârâta/reclamantă să permită reclamantului/pârât să aibă legături personale cu minorul (…), în sensul luării minorului la domiciliul tatălui său în prima şi a treia săptămână din lună, de vineri ora 16,00 până duminică ora 16,00. Va obliga pârâta/reclamantă să comunice reclamantului/pârât orice schimbare a locuinţei minorului în termen de 24 de ore de la realizarea acesteia. Totodată va obliga pârâta/reclamantă la plata către reclamantul/pârât a sumei de (…)  lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.