Pensie de intretinere

Sentinţă civilă 3714 din 29.10.2009


Prin actiunea înregistrata la aceasta instanta sub nr…. din …..2009, reclamanta G..M… în favoarea fiicei sale minore C…A.., nascuta la …1991, a chemat în judecata pârâtul CO, solicitând majorarea pensiei de întretinere stabilite prin Sent.civ.nr…..2007 a Judecatoriei Zalau, aratând în esenta ca au crescut atât nevoile minorei, cât si veniturile de care dispune pârâtul.

Actiunea a fost însusita de reclamanta CA, care a solicitat si continuarea pensiei pâna la terminarea studiilor.

Prin întâmpinare, pârâtul a solicitat sa se tina cont ca mai are în întretinere doi copii.

Examinând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

La stabilirea anterioara a pensiei, s-a avut în vedere un venit mediu net lunar obtinut de pârât din munca în valoare de 743,33 lei si faptul ca mai are în întretinere doi copii, la care se adauga venitul obtinut dintr-o activitate independenta autorizata, în valoare minima de 2820 lei anual, respectiv 235 lei lunar.

În prezent, acest venit este de 1056 lei, obtinut de pârât ca angajat al …. (f.13), la care se adauga venitul obtinut dintr-o activitate independenta autorizata, în valoare minima de 3.000 lei anual, respectiv 250 lei lunar, conform comunicarii Administratiei Finantelor Publice Zalau (f.11). În total, venitul mediu net lunar obtinut de pârât este de 1306 lei.

Pârâtul mai are în întretinere doi minori: CA, nascut la ….1996 si CV, nascut la 30.01.2003.

Instanta judecatoreasca poate mari obligatia de întretinere, potrivit art.94 al.2 Codul familiei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da întretinerea sau nevoia celui care o primeste.

Asa fiind, tinând seama de limita de jumatate din venitul din munca al debitorului – 653 lei, pentru trei copii, impusa de art. 94 alin. ultim Codul familiei, instanta va admite actiunea reclamantei si va majora la 250 lei lunar pensia pe care o datoreaza minorei A tatal sau pârât, luând în considerare ca nevoile acesteia sunt putin mai mari fata de cele ale celorlalti doi copii, raportat la vârsta ei mai mare, cheltuielile aferente traiului si pregatirii specifice acestei vârste si la faptul ca este lipsita de sprijinul permanent, adica zilnic, al unuia dintre parinti.

Obligatia de întretinere fixata în sarcina pârâtului dureaza pâna la majoratul reclamantei creditoare. La aceasta data, obligatia înceteaza de drept. Reclamanta a devenit majora la data de .....2009.

Dupa majorat, descendentii pot beneficia de pensie de întretinere din partea parintelui lor, dar în alt regim juridic, potrivit dreptului comun.

Reclamanta urmeaza cursurile de zi, clasa a...., ale .... (f.3).

Timpul alocat studiului si pregatirii profesionale rapeste reclamantei posibilitatea obtinerii unui câstig din munca, aflându-se într-o adevarata incapacitate faptica de a munci.

Asa fiind, reclamanta are drept la întretinere din partea tatalui sau pârât, în baza art. 86 Codul familiei.

Fata de acestea, instanta va obliga pârâtul sa plateasca în continuare suma de 250 lei lunar cu titlu de pensie de întretinere în favoarea reclamantei CA, începând cu data de la care a devenit majora, .....2009 si pâna la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani.

(Sentinta Civila 3714/ 29 octombrie 2009 nepublicata)