Fara titlu

Sentinţă civilă 771 din 18.04.2007


DOSAR NR. 368/1748/2007

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CORNETU – JUDEŢ ILFOV

SENTINŢA CIVILĂ NR. 771

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE 18.04.2007

INSTANŢA COMPUSĂ DIN:

PREŞEDINTE GHEORGHE NEGRESCU

GREFIER  LILIANA STRECHE

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile având ca obiect fond funciar privind pe petenţii DINU VASILE, PETRACHE FLOAREA, DINU DUMITRU, în calitate de moştenitori ai defunctei DINU NICULINA, în contradictoriu cu intimatele COMISIA JUDETEANA ILFOV DE APLICARE A LEGII FONDULUI FUNCIAR şi COMISIA LOCALA A COMUNEI GLINA DE APLICARE A LEGII FONDULUI FUNCIAR.

Dezbaterile şi susţinerile părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 11.04.2007, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera şi pentru a da posibilitate părţilor să depună concluzii scrise,  a amânat pronunţarea la data de 18.04.2007.

I N S T A  N Ţ A

Prin adresa nr.6602/2006 a Judecătoriei Buftea, a fost trimisă acestei instanţe spre competentă soluţionare plângerea formulată de petenta Dinu Niculina, împotriva hotărârii nr.2419/2006 emisă de Comisia Judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, solicitându-se anularea acesteia şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 6,5 hectare pe raza Comunei Glina, Judeţul Ilfov.

În motivarea plângerii petenta a precizat că în mod netemeinic şi nelegal i s-a  respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 6,5 hectare teren, de pe urma defunctului Dobre Ion, tatăl acesteia.

În dovedire, petenta a depus la dosarul cauzei hotărârea nr.2419/2006 a Comisiei Judeţene Ilfov, adresa nr.8321/2006 emisă de Primăria Comunei Glina, plângerea formulată împotriva hotărârii Comisiei Locale Glina, adresa nr.176/2006 a Comisiei Locale de Fond Funciar Glina, cerere formulată la data de 16.09.2005, declaraţia petentei, certificat din data de 15.04.1921, din care rezultă că Dobre Ion, tatăl petentei, a fost împroprietărit cu suprafaţa de 5,0 hectare teren, tabel cu locuitorii Comunei Bobeşti-Bălăceanca emis de Arhivele Naţionale, din care rezultă că în perioada 1922-1929 Dobre Ion Ion a deţinut suprafaţa de 5,0 hectare teren, schiţă delimitare din anul 1864, certificat de naştere al petentei emis de Primăria Comunei Plătăreşti.

Comisia Locală de Fond Funciar Glina, a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii ca neîntemeiată, arătând că în evidenţele primăriei există registre agricole începând cu perioada 1959, evidenţe în care Dobre Ion nu figurează cu teren, iar petenta nu a făcut dovada continuităţii dreptului de proprietate de către tatăl său, începând cu anul 1921 până în anul preluării terenurilor de către stat/C.A.P.,  terenurile aflându-se în circuitul civil.

Totodată, Comisia Locală susţine că petenta nu a făcut dovada calităţii de moştenitoare a defunctului Dobre Ion.

Pe de altă parte, a invocat faptul că proba cu martori este admisă numai în condiţiile prevăzute de art.8 din Titlul VI al Legii nr.247/2005.

Comisia Locală de Fond Funciar a depus la dosarul cauzei actele care au stat la baza hotărârii atacate.

Au fost audiaţi martorii Pascu Vasile şi Sora Alexandru propuşi de petentă.

La data de 11.01.2007 a decedat petenta Dinu Niculina, în cauză fiind introduşi moştenitorii acesteia.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată că plângerea formulată de petentă este întemeiată numai în parte, urmând să se dispună anularea hotărârii atacate, ca netemeinică.

Astfel, din „Tabelul de locuitori ai Comunei Bobeşti-Bălăceanca cu drepturi la împroprietărire cărora li s-au dat pământul” din Judeţul Ilfov, emis de Arhivele Naţionale, rezultă că în perioada 1922-1929, Ion Ion Dobre deţinea suprafaţa de 5,0 hectare teren. Totodată martorii Pascu Vasile şi Sora Alexandru, au declarat în faţa instanţei că Dobre Ion a deţinut pe raza actualei Comune Glina suprafaţa de 5,0 hectare teren, ca urmare a împroprietăririi în urma participării la război, iar acest teren a fost preluat de către stat în cursul anilor 1950.

Având în vedere înscrisul emis de Arhivele Naţionale şi declaraţiile celor doi martori, instanţa ajunge la concluzia că Dobre Ion a deţinut suprafaţa de 5,0 hectare teren şi acest teren a fost preluat de către stat.

Referitor la această suprafaţă de teren nu sunt aplicabile dispoziţiile art.8, Titlul VI, din Legea 247/2005 invocată de Comisia Locală Glina în ceea ce priveşte dovada cu martori, deoarece în cauză există un înscris doveditor şi nu se solicită reconstituirea pe vechiul amplasament.

Pe de altă parte, potrivit art.11 din Legea nr.18/1991 republicată, suprafaţa adusă în C.A.P. poate fi dovedită şi cu declaraţii de martori.

În ceea ce priveşte calitatea de moştenitoare a petentei faţă de defunctul Dobre Ion, aceasta rezultă atât din certificatul de naştere seria NO nr.416658 emis de Primăria Comunei Plătăreşti, cât şi din declaraţiile martorilor Pascu Vasile şi Sora Alexandru, ambii relatând că petenta este fiica lui Dobre Ion. Chiar dacă Comisia Locală Fond Funciar Glina a depus la dosarul cauzei un extras de naştere pe numele de Dobre Niculina în care nu este indicat numele tatălui, totuşi nu s-a invocat că certificatul depus de petentă şi în care Dobre Ion este indicat ca fiind tatăl acesteia , ar fi fals.

Având în vedere toate acestea, urmează ca în baza art.58 din Lg.18/1991 republicată, să se dispună reconstituirea pe numele petentei, a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5,o hectare teren, pe raza Comunei Glina.

Referitor la diferenţa de 1,5 hectare teren (restul până la 6,5 hectare pentru care s-a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate), având în vedere că pentru această suprafaţă nu există înscrisuri doveditoare, iar declaraţiile celor doi martori nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de art.8, Titlul VI din Legea nr.247/2005, în sensul că nu se solicită reconstituirea pe vechiul amplasament, iar martorii nu sunt proprietari vecini sau moştenitorii lor, pe toate loturile pentru care s-a cerut reconstituirea, se va respinge cererea cu privire la această suprafaţă de teren, ca nefondată.

Având în vedere că cererea a fost admisă numai în parte şi ţinând cont de valoarea pricinii şi suma depusă de avocat, în baza art.274 C.p.c., cheltuielile de judecată solicitate de moştenitorii petentei vor fi admise numai în parte, urmând a obliga Comisia Judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate să le plătească suma de 600 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRÂŞTE:

Admite în parte plângerea formulată de petenţii DINU VASILE, domiciliat în Comuna Plătăreşti, Sat Dorobanţu, Judeţul Călăraşi, PETRACHE FLOAREA, domiciliată în Bucureşti, str.Ciucea nr.8, bl.L18, sc.2, et.9, ap.102, sector 3 şi DINU DUMITRU, domiciliat în Bucureşti, Sos. Vergului nr.65, bl.17, sc.C, et.9, ap.115, sector 2, în calitate de moştenitori ai defunctei DINU NICULINA, în contradictoriu cu intimatele COMISIA JUDETEANA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATĂ ASUPRA TERENURILOR ILFOV, cu sediul în Bucureşti, str.Smârdan nr.3, sector 3 şi COMISIA LOCALA DE APLICARE A LEGII FONDULUI FUNCIAR A COMUNEI GLINA, cu sediul în Comuna Glina, Judeţul Ilfov.

Anulează hotărârea nr.2419/27.10.2006 emisă de COMISIA JUDEŢEANĂ ILFOV PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATĂ ASUPRA TERENURILOR, ca netemeinică.

Obligă COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR GLINA şi COMISIA JUDEŢEANĂ ILFOV PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR, să reconstituie pe numele petentei Dinu Niculina, dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 5,0 hectare teren pe raza Comunei Glina.

Respinge cererea cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 1,5 hectare teren, ca nefondată.

Admite în parte cheltuielile judecată solicitate de moştenitorii petentei şi obligă COMISIA JUDEŢEANĂ ILFOV PENTRU RECONSTITUIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR să le plătească suma de 600 lei.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 18.04.2007.

PREŞEDINTE,GREFIER,

Negrescu GheorgheStreche Liliana

Red.  N.G.

Dact. S.L./7 ex.

Domenii speta