Cerere de reexaminare a taxei de timbru - calitate procesuala activa

Sentinţă comercială din 14.04.2010


Cerere de reexaminare a taxei de timbru - calitate procesuală activă

Cererea de reexaminare este instrumentul juridic pe care legiuitorul l-a pus la îndemână reclamantului din cadrul unei acţiuni aflată pe rolul instanţei, prin care acesta poate cere unui alt complet de judecată decât cel care i-a stabilit cuantumul taxei de timbru să recalculeze suma fixată cu acest titlu, pe care o apreciază ca fiind nejustificat de mare, iar nu pârâtului, care poate contesta suma doar ca apărare, pe cale de excepţie

(ÎNCHEIEREA din Şedinţa Camerei de Consiliu de la 14 aprilie 2010)

Constată că prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 08.03.2010, D. V. C. şi A. V., având calitatea procesuală de pârâte în dosarul nr.520/1259/2009, au solicitat reexaminarea  taxei judiciare de timbru de 3.211 lei, pe care instanţa învestită cu soluţionarea dosarului 520/1259/2009 a pus-o în vedere reclamantei  S.C. T. C. S.R.L. la termenul de judecată din 03.02.2010.

Au susţinut petentele că, valoarea pretenţiilor reclamantei fiind de 800.000 lei, suma pe care aceasta o datorează cu titlu de taxă de timbru calculată conform dispoziţiilor art.2 alin.1 lit.g) din Legea 146/1997 este de 12.111 lei, şi nu de 3.211 lei aşa cum instanţa a stabilit.

Au solicitat petentele ca instanţa să pună în vedere reclamantei să-şi timbreze acţiunea cu suma de 12.111 lei.

Analizând cererea formulată de petentele D. V. C. şi A. V., instanţa învestită cu soluţionarea cererii de reexaminare a taxei de timbru care a fost stabilită în dosarul nr.520/1259/2009 urmează să o respingă, cu următoarea motivare:

Potrivit dispoziţiilor art. 18 din Legea 146/1997, privind taxele judiciare de timbru, republicată:

"(1) Determinarea cuantumul taxelor judiciare de timbru se face de către instanţa de judecată sau, după caz, de Ministerul Justiţiei.

(2) Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeaşi instanţă, în termen de 3 zile de la data  la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicării sumei datorate.

(3) Cererea se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, fără citarea părţilor, prin încheiere irevocabilă.

(4) În cazul admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, taxa de timbru se restituie total ori, după caz, proporţional cu reducerea sumei contestate."

Din interpretarea dispoziţiilor legale anterior citate se desprinde în mod coerent ideea că cererea de reexaminare este instrumentul juridic pe care legiuitorul l-a pus la îndemână reclamantului din cadrul unei acţiuni aflată pe rolul instanţei, prin care acesta poate cere unui alt complet de judecată decât cel care i-a stabilit cuantumul taxei de timbru să recalculeze suma fixată cu acest titlu, pe care o apreciază ca fiind nejustificat de mare.

În speţă însă, nu reclamanta din dosarul nr.520/1259/2009, S.C. T. C. S.R.L., a formulat prezenta cerere de reexaminare a taxei de timbru, ci pârâtele D. V. C. şi A. V. au fost cele care au  susţinut că taxa de timbru nu a fost corect calculată, solicitînd majorarea ei, iar nu diminuarea.

Instanţa de judecată, respingând această cerere de reexaminare, va reţine că mijloacele procesuale  puse la îndemâna pârâţilor spre a se apăra prin invocarea unor aspecte ce pot conduce la împiedicarea judecăţii fondului ori la amânarea cauzei sunt excepţiile, între care şi excepţia anulării cererii ca insuficient timbrată, pe care pârâtele D. V. C. şi A. V. au avut-o în vedere atunci când au solicitat reexaminarea taxei de timbru stabilită în dosarul nr.520/1259/2009, în sensul majorării ei.

O astfel de excepţie însă se invocă în cadrul dosarului principal, iar nu separat, pe calea cererii de reexaminare care să fie soluţionată de un alt complet, în temeiul dispoziţiilor art.18 din Legea 146/1997, aşa cum au procedat petentele.

De altfel, cercetând conţinutul întâmpinărilor depuse de cele două petente-pârâte în dosarul  nr.520/1259/2009, dosar anexat cauzei de faţă pentru acest termen de judecată, instanţa reţine că ambele au invocat în apărare şi această excepţie, asupra căreia instanţa învestită cu soluţionarea acelei cauze urmează a se pronunţa.

Având în vedere temeiurile de fapt şi de drept arătate, cererea de reexaminare se va respinge.