.contencios administrativ - fiscal. drept de deducere a t.v.a. condiţii de acordare.

Decizie 9 din 24.04.2007


2.CONTENCIOS ADMINISTRATIV - FISCAL. DREPT DE DEDUCERE A T.V.A. CONDIŢII DE ACORDARE.

art. 29 lit. "b" din Legea 345/2002

art. 21 al. 4 lit. "f" din H.G. nr. 44/2003

Pentru exercitarea dreptului de deducere a T.V.A., persoana impozabilă trebuie să justifice operaţiunea  economică cu facturi fiscale sau alte documente legal aprobate,  emise pe numele său de către persoane  impozabile înregistrate ca plătitori de T.V.A

Curtea de Apel Bacău Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, Decizia nr. 9/11 noiembrie 2007

Soluţia instanţei de fond, care a apreciat că reclamanta este îndreptăţită la deducerea T.V.A. este greşită, întrucât se întemeiază pe concluziile expertului tehnic, fără a avea în vedere  dispoziţiile legale aplicabile.

Instanţa de  fond a admis în parte acţiunea reclamantei, constatând că aceasta nu răspunde pentru documentele contabile primite de la terţi, neavând posibilitatea reală şi nici obligaţia  legală de a verifica  dacă facturile ce însoţeau  materialele aprovizionate au fost procurate  legal de furnizorii respectivi.

S-au reţinut, ca argumente legale, prevederile art. 21 al. 4 lit. "f" din H.G. nr. 44/2003 şi ale art. 11 al.  1  din Legea 82/1991 republicată, iar ca probă, expertiza  contabilă efectuată în cauză.

Instanţa de recurs a apreciat că hotărârea instanţei de fond este dată cu aplicarea greşită a legii (art. 304 pct. 9 Cod procedură civilă), bazându-se pe expertiza  efectuată în cauză şi fără a avea în vedere  dispoziţiile art. 24 (1) din Legea  345/2002 şi art. 145 (3) din Legea 571/2003.

Potrivit acestor dispoziţii legale, pentru exercitarea dreptului de deducere a T.V.A., persoana impozabilă trebuie să justifice operaţiunea  economică "cu facturi fiscale sau alte documente legal aprobate,  emise pe numele său de către persoane  impozabile înregistrate ca plătitori de T.V.A".

Art. 29 lit. "b" din Legea 345/2002 (în vigoare la data emiterii facturilor în discuţie) prevede că "persoanele impozabile plătitoare de T.V.A. sunt  obligate să solicite de la furnizori facturi fiscale  ori documente legal întocmite şi să verifice  întocmirea corectă a  acestora".

Ori, în speţă, societatea nu a respectat aceste dispoziţii legale, întrucât, aşa cum a constatat organul fiscal, un număr de 30 de facturi fiscale  (pe baza cărora intimata - reclamantă s-a aprovizionat cu materiale),  nu aparţin societăţilor emitente.

Alte facturi nu au înscrise menţiuni precum T.V.A. deductibilă şi identitatea delegatului.

Întrucât societatea nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a  verifica facturile furnizorilor şi  calitatea acestora de plătitori de T.V.A, instanţa a admis  recursul şi a modificat în tot sentinţa recurată, în sensul respingerii acţiunii ca nefondată.